Yhteistä monille näistä tuotteista on se, että ne sisältävät lisäaineita, makua korostavia aineita, säilöntäaineita ja keinotekoisia väriaineita.
Lisäksi ruokaa on käsitelty teollisesti niin, että sen luonnollinen rakenne on tuhoutunut ja tärkeät ravintoaineet, vitamiinit ja kuidut ovat kadonneet.
Käsittelyillä voi olla vakavia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Esimerkiksi kahdessa tuoreessa tutkimuksessa on havaittu, että matala ravintoarvo yksinään ei riitä selittämään prosessoitujen ruokien vahingollisuutta.
Kohonnut riski sairastua tiettyihin syöpiin
Ensimmäisessä tutkimuksessa tutkimusryhmänä oli 22 895 aikuista italialaista. Tutkijat havaitsivat, että niillä henkilöillä, jotka söivät eniten ultraprosessoituja ruokia, oli suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja kuolla nuorena.
Toisessa tutkimuksessa Harvardin ja Tuftsin yliopistojen tutkijat totesivat, että miehillä, jotka söivät runsaasti ultraprosessoitua ruokaa, oli kohonnut riski saada paksusuolen tai peräsuolen syöpä.
Mielenkiintoista oli se, että varhaisen kuoleman ja syövän riski pysyi korkeana, vaikka tutkijat ottivat huomioon ultraprosessoidun ruoan huonon ravintoarvon. Asiaa ei siis voi auttaa sillä, että ravintoon lisätään ravintoarvoltaan hyviä ruokia, sillä kyse on jostain muusta.
Kolmannessa tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat brittiläisen UK Biobank -terveystietokannan aineistoa ja analysoivat 72 083 britin ravintotottumuksia ja dementiasairauksien kehittymistä. Voit lukea lisää tutkimuksesta tästä.
Tarkkoja syitä kohonneeseen dementiariskiin, varhaiseen kuolemaan ja syöpiin, ei tunneta, mutta italialaistutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että runsaasti ultraprosessoitua ruokaa syövillä henkilöillä on normaalia enemmän valkosoluja.
Se voi olla merkki elimistön kroonisesta tulehdustilasta, joka voi aiheuttaa kudosvaurioita ja lisätä riskiä saada kroonisia sairauksia.