Pitääkö sairaan syödä vai paastota?
Toipuminen flunssasta ja ruokamyrkytyksestä sujuu hyvin eri tavoin. Joskus on syytä nauttia ravintoa, joskus taas ruoka voi olla jopa vaaraksi elimistölle.

Olet hikinen, nuhainen, yskäinen, kuumeinen tai oksenteleva. Jos sinulla ei ole ruokahalua, kysymys kuuluu, kannattaako sinun syödä jotain vai olla syömättä, jotta olosi kohenisi.
Yalen yliopiston tutkijat selvittivät, että sairauden aikainen ruokavalio kannattaa valita sen mukaan, mikä tauti on kyseessä.
Syö itsesi terveeksi
Ratkaiseva seikka on se, onko elimistössäsi virus (sairastatko esim. influenssaa tai nuhakuumetta) vai bakteeri (onko tauti esim. ruokamyrkytys tai keuhkoputkentulehdus).
Kummassakin tapauksessa elimistö joutuu valmiustilaan, kun immuunijärjestelmä ryhtyy torjumaan taudinaiheuttajaa. Juuri tämä taistelu synnyttää tutut epämiellyttävät oireet niin flunssassa kuin keuhkoputkentulehduksessakin.
Kokeessa tutkijat altistivat hiiriä joko virus- tai bakteeritartunnalle. Kaikki hiiret menettivät ruokahalunsa, mutta tutkijat havaitsivat, että ne hiiret, joilla oli virus, toipuivat nopeammin, kun ne söivät.
Sen sijaan hiirillä, joilla taudin syypää oli bakteeri, ravinto pahensi oloa.
Syö ja kuole
Virustartunnan saaneet hiiret olivat riippuvaisia glukoosista, joka suojasi niiden aivoja elimistössä riehuvalta taudilta.
Bakteeritartunnan saaneiden hiirten puolestaan kannatti välttää glukoosia. Kun elimistö ei saa sokeria, se polttaa sen sijaan rasvaa ja tuottaa ketoneja, joista on hyötyä bakteerien torjunnassa.
Kokeissa selvisi, että tämä ”ketoninappi" ei toiminut, jos hiiret saivatkin glukoosia. Silloin hiiret saattoivat jopa kuolla epileptiseen kohtaukseen, joka johtui hermosolujen vaurioista.