Shutterstock
Laulaja Justin Bieber punaisella matolla

Piilevä lastentauti aiheuttaa kasvohalvauksen

Maailmankuulun poptähden Justin Bieberin kasvohalvauksen taustalla on Ramsay Huntin oireyhtymä. Sen taustalla on sama virus kuin vesirokossa. Virusta kantaa lähes jokainen ihminen.

Grammy-voittaja ja poptähti Justin Bieber on peruuttanut ison joukon konsertteja sairauden takia. Hänellä on Ramsay Huntin oireyhtymän aiheuttama halvaus toisella puolella kasvoja.

Oireyhtymän taustalla on sama virus, joka aiheuttaa vesirokon ja vyöruusun.

Virus vaurioittaa aivoista kasvolihaksiin johtavaa hermoa. Useimmissa tapauksissa halvaus voidaan kuitenkin parantaa.

Sama virus aiheuttaa lastentautia

Maailmankuulun poptähden kasvohalvauksen aiheuttaja on varizella zoster -virus. Se on yksi yhdeksästä herpesviruksesta, jotka aiheuttavat ihmisille sairauksia.

Lapsilla varizella zoster -virus aiheuttaa vesirokkoa. Se on yksi yleisimmistä lastentaudeista.

Varizella zoster -virus jää uinumaan elimistöön sen jälkeenkin, kun vesirokko on parantunut. Jos virus myöhemmin taas aktivoituu, se voi aiheuttaa vyöruusun.

Vuonna 2015 julkaistun ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vyöruusun puhkeamisen riski kasvaa iän myötä. Vyöruusu ilmenee kutiavina ja polttavina ihorakkuloina eri puolilla kehoa.

Vyöruusu puhkeaa vain niillä, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet vesirokon. Tutkijat eivät kuitenkaan ole saaneet selvyyttä siitä, mikä saa uinuvan viruksen heräämään.

Onneksi vyöruusu puhkeaa vain harvoin kahdesti.

Punaisia ihorakkuloita

Kun vyöruusu puhkeaa, oireet kestävät yleensä 2–4 viikkoa. Tosin joskus kivut voivat jatkua rakkuloiden katoamisen jälkeenkin.

© Shutterstock

Isku hermoon lamauttaa kasvolihakset

Joissakin harvinaisissa tapauksissa käy niin, että uudelleen aktivoitunut vesirokkovirus ei aiheutakaan vyöruusua vaan tulehduksen kasvohermoon. Silloin seurauksena on Ramsay Huntin oireyhtymä.

Ihmisellä on kaksi kasvohermoa, jotka ohjaavat kasvolihaksia aivoista tulevien käskyjen mukaan. Hermot lähtevät aivorungosta ja kulkevat korvan sivuitse kasvoihin.

Yleensä varizella zoster iskee vain toiseen kasvohermoista. Siksi halvaus lamaannuttaa tavallisesti vain kasvojen toisen puolen kuten Justin Bieberillä.

© Shutterstock / Kateryna Kon

Kasvohalvauksen oireita

Vaikeuksia kurtistaa otsaa tai kohottaa kulmakarvoja.

Silmäluomi roikkuu, ja silmän sulkeminen on vaikeaa.

Suu ei käänny hymyyn, tai toinen poski roikkuu.

Toinen suupieli riippuu.

Kuten vyöruusussa myös kasvohalvauksessa on epäselvää, mikä saa viruksen heräämään ja käymään kasvohermon kimppuun. Niin käy harvoin. Vain noin viisi ihmistä 100 000:sta saa kasvohalvauksen.

Onneksi ennuste on hyvä. Kun hoito aloitetaan kolmen päivän kuluessa ensi oireista, 70 prosenttia sairastuneista paranee ilman pysyviä jälkiä.

Justin Bieber on kertonut Instagram-tarinassaan, että hänen oireensa helpottuvat päivä päivältä.