Pelätty tappajabakteeri levisi Pohjoismaihin
Lääkärit varoittavat: ”Kyseessä voi olla tappajabakteeri, jota vastaan ei ole aseita.”

Uusi tappajabakteeri on löytänyt tiensä Pohjoismaihin ja uhkaa tehdä ennen harmittomista tulehduksista hengenvaarallisia. Asiantuntijat arvioivat tilanteen olevan ”erittäin huolestuttava”.
Bakteerin perimässä oleva tietty geeni voi tehdä sen vastustuskykyiseksi antibiooteille. Nyt Tanskassa yhdellä potilaalla on havaittu tällaista MCR-1-geeniä kantava bakteeri.
Ilman antibioottihoitoa bakteerit saavat jyllätä elimistössä vapaasti, jolloin ennen helposti hoidettavissa ollut tulehdus voikin olla tappava.
Asiantuntijoiden mielestä kehitys on pelottava.
”Uhkakuvat ovat todellisia, sillä kyseessä voivat olla bakteerit, joita vastaan meillä ei ole mitään aseita”, toteaa Robert Leo Skov, tanskalaisen Statens Seruminstitut -tutkimuslaitoksen bakteriologian ja infektiohygienian osaston johtaja. Skov jatkaa:
”Virtsatietulehdus voi levitä vereen, ja ilman antibiootteja se voi johtaa kuolemaan.”
Nyt Tanskasta havaittu tappajabakteeri löydettiin alun perin Kiinassa.
Tappajabakteeri levittää kohtalokasta geeniä
Uuden tappajabakteerin löysi kiinalainen tutkijaryhmä, jota johti professori Jian-Hua Liu. Ryhmän tutkimus on äskettäin julkaistu The Lancet -tiedelehdessä.
Kohtalokas MCR-1-geeni tuottaa bakteerille vastustuskyvyn polymyksiineihin kuuluvia antibiootteja vastaan. Polymyksiineja on tähän asti käytetty silloin, kun kyseessä on ollut tavanomaisille antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri.
Toisin sanoen MCR-1-geenin sisältävää bakteeria vastaan ei tällä hetkellä ole olemassa tehokasta hoitoa.
Geeni sijaitsee bakteerisolun plasmidissa, mikä tekee siitä erittäin vaarallisen. Plasmidit ovat bakteerisolujen kromosomista irrallaan olevia geneettisiä elementtejä, jotka osaavat kopioida itsensä ja voivat siten siirtää geenin toiseen bakteeriin.
Tutkimusryhmällä on jo todisteita siitä, että vaarallinen geeni on siirtynyt muun muassa virtsatietulehdusta aiheuttavasta E. coli -bakteerista Klebsiella-bakteereihin, jotka voivat aiheuttaa muun muassa keuhkotulehduksia.
Tappajabakteeri on joka viidennellä eläimellä
Kiinalainen tutkijaryhmä otti vuosina 2011–2014 bakteerinäytteitä teurastamoihin tulleista sioista neljässä Kiinan maakunnassa sekä sian- että broilerinlihasta, jotka olivat peräisin 30 lihamarkkinoilta ja 27 kaupasta Guangzhoun maakunnasta.
Kaikkiaan 804 eläimestä 166 (21 prosenttia) kantoi bakteeria, jossa oli MCR-1-geeni. Lihanäytteitä otettiin kaikkiaan 523. Niistä 78 näytteessä (15 prosentissa) havaittiin sama vaarallinen bakteeri.
Tutkijat analysoivat myös kahdessa eri sairaalassa infektioiden vuoksi hoitoa saaneista 1 322 potilaasta otettuja bakteerinäytteitä. Kaikkiaan 16 potilasta eli hieman yli prosentti kantoi elimistöstään tappajabakteeria. Tutkimuksen aikana ihmisissä havaittujen tappajabakteerien määrä kasvoi vuosi vuodelta.