Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Parkinson top
Lääketiede - Sairaudet

4 asiaa, jotka sinun kannattaa tietää Parkinsonin taudista

Parkinsonin tauti oli yli kolmen vuosikymmenen ajan maailmankuulun nyrkkeilylegenda Muhammad Alin kovin vastustaja. Lue tästä lisää liikehäiriösairaudesta, johon ei vielä ole keksitty parantavaa hoitoa.

Kolminkertaisella raskaan sarjan nyrkkeilymestarilla Muhammad Alilla oli pääosa monessa nyrkkeilyottelussa.

Hänen kovin vastustajansa oli kuitenkin Parkinsonin tauti. Siihen Muhammad Ali tutustui vasta, kun hän oli riisunut nyrkkeilyhanskat lopullisesti käsistään.

Arvioiden mukaan Parkinsonin tautia sairastaa maailmassa 7–10 miljoonaa ihmistä.

Tästä voit lukea vastaukset yleisimpiin sairautta koskeviin kysymyksiin.

1. Mikä Parkinsonin tauti on?

Shutterstock

Parkinsonin tauti on krooninen liikehäiriösairaus, joka johtuu dopamiini-viestiaineen puutteesta.

Dopamiinia muodostuu syvällä aivoissa basaaliganglioiksi eli tyvitumakkeiksi kutsutuissa osissa, ja aine toimii eräänlaisena kemiallisena viestinviejänä, joka kuljettaa viestejä hermosolusta toiseen hermoston muodostavissa pitkissä soluketjuissa.

Aivot tarvitsevat dopamiinia jatkuvasti elimistön liikkeiden säätelyyn, ja siksi viestiainettakin muodostuu ja hajoaa koko ajan.

Parkinsonin tautia sairastavilla dopamiinin tuotanto vähenee, mutta sen hajoaminen ei hidastu.

Tämä tarkoittaa, että vähitellen muodostuu dopamiinin puute eli Parkinsonin taudiksi kutsuttu sairaus.

2. Kehen Parkinsonin tauti iskee?

Vuosikymmenien tutkimuksista huolimatta ei vieläkään tiedetä varmuudella, mikä Parkinsonin taudin laukaisee. Useimmissa tapauksissa dopamiinin puutoksen syyt jäävätkin tuntemattomaksi.

Arvellaan kuitenkin, että syy voi piillä geneettisen alttiuden eli perimän sekä ulkoisisten tekijöiden, kuten ympäristötekijöiden, kasvuun liittyvien tekijöiden ja myrkkyjen yhteisvaikutuksessa.

Sairaus puhkeaa useimmiten 50–70-vuotiaana, ja riski sairastua kasvaa iän myötä.

Miehet sairastuvat hieman useammin kuin naiset.

3. Millaisia oireet ovat?

Shutterstock

Lihasjäykkyys, tasapaino- ja kävelyongelmat, lepovapina ja liikkeiden hitaus ovat Parkinsonin taudin yleisimpiä oireita.

Sairaus voi aiheuttaa myös muita oireita: se vähentää kasvojen ilmeikkyyttä, heikentää äänen voimakkuutta ja aiheuttaa yleistä väsymystä.

Useimmiten oireet ovat epäsymmetrisiä eli niitä esiintyy enemmän toisella puolella. Tämä johtuu siitä, että sairaus koettelee aivopuoliskoja eri tavoin.

4. Voidaanko sitä hoitaa?

On olemassa lääkeaineita, joilla joitakin Parkinsonin taudin oireita voidaan lievittää, mutta sen etenemistä ei voida pysäyttää millään lääkeaineilla. Mahdollisia hoitoja tutkitaan jatkuvasti.

Vuonna 2014 Harvardin yliopiston tutkijaryhmä julkaisi yllättävän tutkimustuloksen.

Osana kokeellista hoitoa tutkijat siirsivät pienelle ryhmälle Parkinsonin tautia sairastavia aivoihin dopamiinia tuottavia soluja. He havaitsivat, että siirretyt dopamiinisolut pysyivät terveinä ja toimintakuntoisina koko tutkimuksen kestoajan eli 14 vuotta.

Tutkijat toivovat nyt, että dopamiinisolujen siirtäminen voisi hyödyttää tulevaisuudessa muitakin Parkinsonia tautia sairastavia potilaita.

Lähteet: Tanskan Parkinson-yhdistys, netdoktor.dk

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota