Parkinson voi puhjeta umpilisäkkeessä

Tutkijat ovat havainneet, että Parkinsonin tautiin sairastumisen riski pienenee, jos umpilisäke on poistettu nuorella iällä. Syy saattaa piillä paakkuuntuvissa proteiineissa.

Shutterstock

Parkinsonin tauti, jossa liikkeiden säätely häiriintyy, saattaa juontua ruoansulatuskanavasta.

Yhdysvaltalaisen Van Andel Institute -tutkimuslaitoksen tutkijat saivat selville, että Parkinsonin tautiin sairastumisen riski pienenee, jos umpilisäke on poistettu nuorella iällä. Havainto perustuu erääseen Ruotsin kansalliseen terveystietorekisteriin, joka sisältää 1,7 miljoonan ruotsalaisen tiedot alkaen vuodesta 1964.

Yhdellä sadasta on riski sairastua Parkinsonin tautiin 65. elinvuoden jälkeen, mutta sairastuvuus on noin 20 prosenttia pienempi niiden joukossa, joilla ei ole ollut umpilisäkettä aikuisena.

Paakkuuntuvat proteiinit voivat vaurioittaa hermosoluja

Syyksi epäillään alfa-synukleiini-proteiinia. Sen tehtävää ei tiedetä tarkalleen, mutta tutkimusten mukaan sillä on taipumus poimuttua niin, että se paakkuuntuu.

Tässä muodossa proteiini voi vaurioittaa hermosoluja aivojen liikealueilla. Liikkeiden säätelyn häiriintymisestä kertovat Parkinsonin taudin tyyppioireet lepovapinasta kankeuteen.

Paakkuuntuneita proteiineja on löydetty parkinsonpotilaiden aivoista, ja niitä esiintyy myös terveiden ihmisten umpilisäkkeessä.

Proteinet alfa-synuclein findes i raske blindtarme og i hjernen på parkinsonspatienter

Paakkuuntuneita proteiineja (punainen) esiintyy sekä terveiden umpilisäkkeessä että parkinsonpotilaiden aivoissa.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että paakkuuntuneet proteiinit leviävät umpilisäkkeestä aivoihin vagus- eli kiertäjähermoa pitkin. Tämä liittää ruoansulatusjärjestelmän ja aivot toisiinsa.

Väärin poimuttunut proteiini voi saada muut proteiinit vääristymään samalla tavalla. Vaikutus voi siten levitä umpilisäkkeestä aivoihin ilman paikasta toiseen siirtyviä proteiineja.

Dominoefektin laukaisijaa ei tiedetä, mutta sen epäillään olevan ympäristötekijä, koska kaikki eivät alttiudesta huolimatta sairastu.

Jos puhkeamisen syy selviää, sairaus voidaan ehkä estää.

Lue myös:

nb_u41 ebolatest
Ebola

Läpimurto: Apinat parantuivat ebolasta

0 minuuttia
Syöpä

Geenitekniikka tuhoaa syövän

1 minuuttia
Sairaudet

Tutkijat löysivät vampyyri-sairautta aiheuttavan geenimutaation

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!