Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Päivä päivältä: Näin koronavirus valtaa elimistön

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen hyvin nopeasti. Siitä, kun virus on päässyt potilaan keuhkoihin, itse sairauden puhkeamiseen kuluu useita päiviä ja joissakin tapauksissa viikkoja. Selvitämme koronavirustaudin kehityskulun päivä päivältä.

Shutterstock

Neljällä viidestä koronavirustartunnan saaneesta taudin oireet ovat hyvin lievät. Yksi viidesosa sen sijaan saa niin rajuja oireita, että puolet ihmiskunnasta elää nyt poikkeusoloissa.

Kiinan viranomaisten lukujen mukaan 13,8 prosenttia tartunnan saaneista on tarvinnut hoitoa keuhkotulehduksen ja hengitysvaikeuksien vuoksi. 4,7 prosenttia on ollut hengenvaarassa.

© Shutterstock

Covid-19-taudin kehitys päivä päivältä

Toisin kuin esimerkiksi influenssassa, koronavirustaudin oireet kehittyvät vaiheittain. Uudessa tutkimuksessa on selvitetty keskimääräinen sairauden kulku päivä päivältä.

 • Päivä 1

  Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 87,9 prosentille tartunnan saaneista nousee kuume. 67,7 prosentilla on kuivaa yskää ja 31,1 prosentilla väsymystä. Muitakin oireita voi esiintyä. Kuume on seurausta elimistön erittämistä viestiproteiineista, sytokiineista, jotka auttavat immuunijärjestelmää taistelussa virusta vastaan.

 • Päivä 5

  Suurimmalla osalla potilaista oireet laantuvat viidessä päivässä. Jos viruspartikkeleja kuitenkin on keuhkoissa vielä viiden päivän kuluttua, potilaalle voi tulla hengitysvaikeuksia. Näin käy varsinkin silloin, jos potilaalla on ennestään sairauksia, jotka heikentävät vastustuskykyä. Potilaasta tuntuu, että hän ei pysty vetämään kunnolla henkeä.

 • Päivä 7

  Sytokiinit kutsuvat paikalle veren valkosoluja, jotka käyvät viruksen valtaamien solujen kimppuun. Valkosolujen hyökkäyksen jäljiltä keuhkokudokseen jää arpia ja hapen siirtyminen keuhkoista verenkiertoon vaikeutuu. Jos oireet jatkuvat seitsemän päivää, potilas tarvitsee usein sairaalahoitoa.

 • Päivä 8

  Virushiukkaset aiheuttavat keuhkoissa tulehduksen, joka kerää keuhkokudokseen nestettä ja vaikeuttaa entisestään hapen siirtymistä keuhkoista verenkiertoon. Kahdeksannen päivän jälkeen alkaa tavallisesti esiintyä merkkejä keuhkojen toiminnan vaarallisesta heikkenemisestä.

 • Päivä 10

  Jos potilaan tila heikkenee edelleen, keskimäärin kymmenennen päivän jälkeen hänet viedään tehohoitoon. Tässä vaiheessa esiintyy usein myös vatsakipuja ja ruokahaluttomuutta.

 • Päivä 17

  Pahimmassa tapauksessa potilas kuolee. Koronavirukseen menehtyneet ovat kuolleet keskimäärin 17–18 päivän kuluttua ensimmäisten oireiden ilmaantumisesta.

 • Päivä 22

  Koronavirustartunnasta parantuminen kestää viikkoja. Joidenkin tilastojen mukaan sairaalahoitoa saaneiden potilaiden tervehtyminen on kestänyt keskimäärin 22,5 päivää siitä, kun ensimmäiset oireet ilmestyivät. Toisen tutkimuksen mukaan keskiarvo on 27 päivää.

Oireeton potilas voi tartuttaa muita

Arvio keskimääräisestä sairauden kulusta perustuu kiinalaiseen koontitutkimukseen Wuhanin Zhongnanin sairaalan potilaskertomuksista. Siihen koottiin tiedot 138 potilaan taudinkulusta. Keskimäärin potilaat olivat saaneet tartunnan viisi päivää ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista.

Potilas voi siis olla sairas ja levittää virusta tietämättään, koska oireita ei heti ole. Juuri siksi viranomaiset kehottavat meitä pysymään kotona ja välttämään fyysisiä tapaamisia muiden kanssa.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

LISTA: Viisi supertartuttajaa kautta historian

6 minuuttia
Sairaudet

Voiko se olla totta? Venäläisrokote valmis lokakuussa

3 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

75 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota