Shutterstock
Röntgen koronavirus keuhkot – Päivä päivältä: Näin koronavirus valtaa elimistön

Päivä päivältä: Näin koronavirus valtaa elimistön

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen hyvin nopeasti. Siitä, kun virus on päässyt potilaan keuhkoihin, itse sairauden puhkeamiseen kuluu useita päiviä ja joissakin tapauksissa viikkoja. Selvitämme koronavirustaudin kehityskulun päivä päivältä.

Neljällä viidestä koronavirustartunnan saaneesta taudin oireet ovat hyvin lievät. Yksi viidesosa sen sijaan saa niin rajuja oireita, että puolet ihmiskunnasta elää nyt poikkeusoloissa.

Kiinan viranomaisten lukujen mukaan 13,8 prosenttia tartunnan saaneista on tarvinnut hoitoa keuhkotulehduksen ja hengitysvaikeuksien vuoksi. 4,7 prosenttia on ollut hengenvaarassa.

Koronavirustaudin eteneminen päivä päivältä

Toisin kuin esimerkiksi influenssassa, koronavirustaudin oireet kehittyvät vaiheittain. Tutkimuksessa on selvitetty keskimääräinen sairauden kulku päivä päivältä.

Koronavirus – päivä 1

[Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 87,9 prosentille tartunnan saaneista nousee kuume. 67,7 prosentilla on kuivaa yskää ja 31,1 prosentilla väsymystä.

Muitakin oireita voi esiintyä. Kuume on seurausta elimistön erittämistä viestiproteiineista, sytokiineista, jotka auttavat immuunijärjestelmää taistelussa virusta vastaan.

Koronavirus – päivä 5

Suurimmalla osalla potilaista oireet laantuvat viidessä päivässä.

Jos viruspartikkeleja kuitenkin on keuhkoissa vielä viiden päivän kuluttua, potilaalle voi tulla hengitysvaikeuksia. Näin käy varsinkin silloin, jos potilaalla on ennestään sairauksia, jotka heikentävät vastustuskykyä.

Potilaasta tuntuu, että hän ei pysty vetämään kunnolla henkeä.

Koronavirus – päivä 7

Sytokiinit kutsuvat paikalle veren valkosoluja, jotka käyvät viruksen valtaamien solujen kimppuun. Valkosolujen hyökkäyksen jäljiltä keuhkokudokseen jää arpia ja hapen siirtyminen keuhkoista verenkiertoon vaikeutuu.

Jos oireet jatkuvat seitsemän päivää, potilas tarvitsee usein sairaalahoitoa.

Koronavirus – päivä 8

Koronavirushiukkaset aiheuttavat keuhkoissa tulehduksen, joka kerää keuhkokudokseen nestettä ja vaikeuttaa entisestään hapen siirtymistä keuhkoista verenkiertoon. Kahdeksannen päivän jälkeen alkaa tavallisesti esiintyä merkkejä keuhkojen toiminnan vaarallisesta heikkenemisestä.

Koronavirus – päivä 10

Jos potilaan tila heikkenee edelleen, keskimäärin kymmenennen päivän jälkeen hänet viedään tehohoitoon. Tässä vaiheessa esiintyy usein myös vatsakipuja ja ruokahaluttomuutta.

Koronavirus – päivä 17

Pahimmassa tapauksessa potilas kuolee. Koronavirukseen menehtyneet ovat kuolleet keskimäärin 17–18 päivän kuluttua ensimmäisten oireiden ilmaantumisesta.

Koronavirus – päivä 22

Koronavirustartunnasta parantuminen kestää viikkoja. Keväällä 2020 tehtyjen tilastojen mukaan sairaalahoitoa saaneiden potilaiden tervehtyminen on kestänyt keskimäärin 22,5 päivää siitä, kun ensimmäiset oireet ilmestyivät.

Nyt koronapotilaat ovat usein sairaalassa lyhyemmän jakson, mikä johtuu siitä, että koronavirustaudista ja sen hoidosta on saatu lisää tietoa.

Oireeton koronaviruspotilas voi tartuttaa muita

Arvio keskimääräisestä sairauden kulusta perustuu kiinalaiseen koontitutkimukseen Wuhanin Zhongnanin sairaalan potilaskertomuksista. Siihen koottiin tiedot 138 potilaan taudinkulusta.

Keskimäärin potilaat olivat saaneet koronavirustartunnan viisi päivää ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista.

Koronaviruspotilas voi siis olla sairas ja levittää virusta tietämättään, koska oireita ei heti ole. Juuri siksi viranomaiset kehottavat meitä pysymään kotona ja välttämään fyysisiä tapaamisia muiden kanssa.