nenätesti, nainen

Nenätesti paljastaa Parkinsonin taudin

Varhainen diagnoosi auttaa hidastamaan aivorappeumasairauden etenemistä. Vanupuikolla nenästä otettava näyte voi johtaa Parkinsonin taudin jäljille.

Varhainen diagnoosi auttaa hidastamaan aivorappeumasairauden etenemistä. Vanupuikolla nenästä otettava näyte voi johtaa Parkinsonin taudin jäljille.

Shutterstock

Vanupuikko on ollut tehokas ase taistelussa COVID-19-tautia vastaan. Nyt näyttää siltä, että samaan välineeseen voidaan turvautua määritettäessä invalidisoivaa Parkinsonin tautia.

Itävaltalaisen Innsbruckin lääketieteellisen yliopiston tutkijat totesivat, että nenätesti voi paljastaa Parkinsonin taudin hyvin varhaisessa vaiheessa ja siten mahdollistaa hoidon aloittamisen jo ennen selviä oireita.

Vapina, Parkinson, kädet

Parkinsonin tauti voi aiheuttaa vaikeaa vapinaa. Sairauden etenemistä hillitsevän hoidon kannalta varhainen diagnoosi on tärkeä.

© Shutterstock

Parkinson-potilaat kärsivät usein vapinasta, jäykkyydestä ja jähmeistä liikkeistä siksi, että viestiaine dopamiinia on liian vähän.

Dopamiinia erittävät keskiaivojen alueella sijaitsevan mustatumakkeen solut.

Parkinsonin taudissa mustatumakkeeseen kertyy alfa-synukleiini-proteiinia. Siitä seuraa, että dopamiinin tuotanto vähenee. Tapahtumasarjan perimmäistä syytä ei tunneta.

Yleensä Parkinson-diagnoosi varmistuu vasta sitten, kun oireet ovat niin voimakkaita, että ne haittaavat potilasta huomattavasti.

Alfa-synukleiini vihjaa vahvasti Parkinsonin taudista jo varhain, mutta nykyään sen tutkimiseen tarvitaan selkäydinnestenäyte, joka otetaan ohuella neulalla.

10 miljoonaa ihmistä sairastaa Parkinsonin tautia. Miehillä on 50 % suurempi sairastumisriski kuin naisilla.

Innsbruckin lääketieteellisessä yliopistossa kehitettiin mukavampi näytteenottotapa. Parkinson-potilaat havaitsevat usein jo sairauden alkuvaiheessa hajuaistinsa huononevan, ja siksi selvitettiin mahdollisuuksia etsiä proteiinia nenästä.

Asiaa tutkittiin henkilöillä, joiden epäiltiin sairastuneen Parkinsonin tautiin. Heistä noin 44 prosentilla oli avainproteiinia nenänäytteessä.

Tulos tarkoittaa, että nenätestiä kannattaa käyttää antamassa osviittaa tutkimusten alussa.