Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neljä henkilöä sairastunut kahdesti: tästä syystä koronavirus tarttuu uudestaan

Ensimmäiset COVID-19-tapaukset, joissa potilas on jo kerran sairastanut taudin, on vahvistettu. Tutkijoiden mukaan paniikkiin ei ole aihetta.

Shutterstock

Yksi Yhdysvalloissa, yksi Hongkongissa, yksi Belgiassa ja yksi Alankomaissa. Tähän mennessä neljän henkilön on todettu saaneen SARS-CoV-2-koronavirustartunnan kaksi kertaa.

Jokainen tapaus on selvitetty dna-analyyseillä, ja ne osoittavat, että toisen tartunnan on aiheuttanut viruksen hieman muuntunut muoto.

Niinpä vastustuskyky COVID-19-tautia vastaan on heikolla pohjalla – mikä ei kuitenkaan ole niin huono uutinen kuin äkkiseltään voisi luulla.

Kolme uudelleen sairastanutta oli oireettomia

Neljästä toisen kerran tartunnan saaneesta potilaasta kolme jäi ilman COVID-19-oireita. Jos kyse on pikemminkin säännöstä kuin poikkeuksesta, asia on ymmärrettävissä niin, että immuunijärjestelmä minimoi sairauden sen uusiutuessa.

Osa epidemiologeista pitää uudelleen tarttumista hyvänä uutisena, koska hongkongilainen potilas välttyi viruksen vaikutuksilta.

Ensimmäinen henkiö, jonka varmasti tiedetään saaneen SARS-CoV-2-tartunnan kaksi kertaa, asuu Hongkongissa.

© Shutterstock

Neljännessä uusiutuneessa – 25-vuotiaan yhdysvaltalaisen – tartuntatapauksessa taudinkuva oli kuitenkin ensimmäistä sairastumista vakavampi. Jos tämä on normaalia, vastustuskyky on rajallinen.

Kaksi vaihtoehtoista ennustetta

Puolustusreaktioissa on yksilöllisiä eroja. Kuvatuista tapauksista piirtyy esiin kaksi erilaista potilasennustetta sen jälkeen, kun COVID-19-tauti on sairastettu kerran:

  • 1. Vastustuskyky kehittyy
    SARS-CoV-2-tartunta saa aikaan osalla potilaista paljon vasta-aineita. Lisäksi elimistö tuottaa immuunisoluja – muun muassa T-soluja – jotka auttavat paranemaan COVID-19-taudista. Vastustuskyky ei estä uutta tartuntaa, mutta vasta-aineiden ja T-solujen ansiosta oireet ovat toisella sairastumiskerralla yleensä lieviä.

  • 2. Vastustuskykyä ei kehity
    Koska vasta-aineita ei muodostu erityisen runsaasti – siitä syystä, että immuunijärjestelmä kukistaa viruksen ilman niitä tai virus muuntuu nopeasti – ei synny suojaa toista tartuntaa vastaan. Pahimmassa tapauksessa oireet ovat toisella sairastumiskerralla vakavampia niin kuin esimerkiksi denguekuumeessa.

Uudelleen tartunnan saaneita potilaita tutkineet epidemiologit uskovat, että toisen kerran sairastuminen on erittäin harvinaista. Esimerkiksi alankomaalainen potilas kärsi heikentyneestä immuunijärjestelmästä.

Rokotteista saadaan toimivia

Taudin uusiutumisella on suuri merkitys niille kehitteillä oleville noin 140 rokotteelle, joilla tähdätään laumasuojan aikaansaamiseen. Toisen kerran tartunnan saaneet eivät kuitenkaan horjuta luottamusta rokotustehoon.

Normaalisti rokotteet tuottavat nimittäin paremman vastustuskyvyn kuin tartunta.

Lisäksi rokotustehoa voidaan ylläpitää hienosäätämällä rokotetta viruksen muuntumisen mukaan. Osa asiantuntijoista uskoo, että tulevat rokotteet vaikuttavat enintään viisi vuotta.

Video: Näin laumasuoja toimii

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

88 minuuttia
Sairaudet

Tutkijat löysivät uuden hoidon maksan vajaatoimintaan

3 minuuttia
Syöpä

Mehiläisen myrkky nitistää aggressiivisen rintasyövän

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota