Neljännessä uusiutuneessa – 25-vuotiaan yhdysvaltalaisen – tartuntatapauksessa taudinkuva oli kuitenkin ensimmäistä sairastumista vakavampi. Jos tämä on normaalia, vastustuskyky on rajallinen.
Kaksi vaihtoehtoista ennustetta
Puolustusreaktioissa on yksilöllisiä eroja. Kuvatuista tapauksista piirtyy esiin kaksi erilaista potilasennustetta sen jälkeen, kun COVID-19-tauti on sairastettu kerran:
1. Vastustuskyky kehittyy
SARS-CoV-2-tartunta saa aikaan osalla potilaista paljon vasta-aineita. Lisäksi elimistö tuottaa immuunisoluja – muun muassa T-soluja – jotka auttavat paranemaan COVID-19-taudista. Vastustuskyky ei estä uutta tartuntaa, mutta vasta-aineiden ja T-solujen ansiosta oireet ovat toisella sairastumiskerralla yleensä lieviä.
2. Vastustuskykyä ei kehity
Koska vasta-aineita ei muodostu erityisen runsaasti – siitä syystä, että immuunijärjestelmä kukistaa viruksen ilman niitä tai virus muuntuu nopeasti – ei synny suojaa toista tartuntaa vastaan. Pahimmassa tapauksessa oireet ovat toisella sairastumiskerralla vakavampia niin kuin esimerkiksi denguekuumeessa.
Uudelleen tartunnan saaneita potilaita tutkineet epidemiologit uskovat, että toisen kerran sairastuminen on erittäin harvinaista. Esimerkiksi alankomaalainen potilas kärsi heikentyneestä immuunijärjestelmästä.
Rokotteista saadaan toimivia
Taudin uusiutumisella on suuri merkitys niille kehitteillä oleville noin 140 rokotteelle, joilla tähdätään laumasuojan aikaansaamiseen. Toisen kerran tartunnan saaneet eivät kuitenkaan horjuta luottamusta rokotustehoon.
Normaalisti rokotteet tuottavat nimittäin paremman vastustuskyvyn kuin tartunta.
Lisäksi rokotustehoa voidaan ylläpitää hienosäätämällä rokotetta viruksen muuntumisen mukaan. Osa asiantuntijoista uskoo, että tulevat rokotteet vaikuttavat enintään viisi vuotta.
Video: Näin laumasuoja toimii