Shutterstock

Näin suojaat itsesi koronavirukselta kaupassa

Koronavirus voi säilyä tartuntakykyisenä muovipullojen ja jopa paperikassien pinnoilla, mutta kun mietit, miten toimit, vähennät riskiäsi saada tartunta esimerkiksi kauppareissulla.

Yksi yskäisy tai aivastus levittää jopa 3 000 pisaraa nenästä ja suusta.

Jos nämä 1–5 mikrometrin pärskeet ovat peräisin COVID-19-potilaalta, niissä voi olla kymmeniätuhansia koronaviruksia, jotka voivat päätyä käsille tai pinnoille, joita muut ihmiset koskettavat.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten kauan koronavirus säilyy eri pinnoilla. Tulokset ovat tässä:

  • Muovi – jopa 72 tuntia
  • Ruostumaton teräs – jopa 72 tuntia
  • Paperi – jopa 24 tuntia
  • Kupari – jopa neljä tuntia
  • Ilma – jopa kolme tuntia

Myöhemmin Australiassa tehty tutkimus osoitti, että aktiiviset virukset – joita on säilytetty 20 asteessa laboratorio-oloissa, voivat säilyä lasi- ja teräspinnoilla, matkapuhelimien pinnoilla ja seteleissä jopa 28 vuorokautta.

Virusten elinikään vaikuttavat niin pinnalle päätyneiden virusten määrä ja ilmankosteus kuin sekin, onko lämpötila matalampi tai korkeampi kuin 21–23 astetta.

Vaikka koronaviruksia voi päätyä eri pinnoille, voit huoletta käydä kaupassa, kun mietit hieman omaa käyttäytymistäsi.

OPAS: Kauppareissu korona-aikaan

Voit käydä huoletta kaupassa, kun noudatat terveysviranomaisten ohjeita ja muistat nämä säännöt: Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin. Pese kätesi perusteellisesti ennen kauppareissua ja sen jälkeen.

Coronavirus op oppervlakken – supermarkt
© Shutterstock

Ostoskärry

Tutkimuksen mukaan sadat ihmiset voivat päivän aikana käyttää samaa ostoskärryä tai ostoskoria, joten noin puoleen niistä kertyy vaarallisia bakteereja ja viruksia, jotka voivat aiheuttaa erilaisia tauteja.

Miten pitää toimia?
Mieti, mahtuvatko ostoksesi syliisi. Jos eivät, muista, että käsidesi tai 62–71-prosenttinen etanoli tappaa koronaviruksia kaikilta pinnoilta minuutissa.

Coronavirus in de supermarkt – koelvak
© Shutterstock

Kylmä- ja pakastetiskit

Kylmätiskien ja pakastealtaiden ja -kaappien ovia on kaupassa pakko availla ja niissä saattaa olla COVID-19-potilailta peräisin olevia viruksia. Tartuntaa ei kuitenkaan voi saada ihon läpi. Virukset voivat päätyä elimistöösi, jos koskettelelet kasvoja, nenää tai suuta käsilläsi.

Miten pitää toimia?
Käytä mahdollisuuksien mukaan käsidesiä sen jälkeen, kun olet koskenut kaupassa oviin ja kädensijoihin. Kosketa vain niitä tuotteita, jotka aiot ostaa. Ja pese kädet vedellä ja saippualla heti kotiin tultuasi.

Coronavirus op oppervlakken – pinpassen
© Shutterstock

Maksupääte

Kolikot, setelit ja maksukortit keräävät bakteereja, kun ne liikkuvat kädestä toiseen. Tutkimuksissa on havaittu, että myös virukset voivat tarttua niihin. WHO:n mukaan meidän ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että käteinen olisi ratkaiseva tartuttaja koronapandemian aikana.

Miten pitää toimia?
Jos haluat olla erityisen huolellinen, älä käytä maksupäätteen painikkeita vaan maksa ostokset mahdollisuuksien mukaan lähimaksulla tai puhelimella.

© Shutterstock

Yleisessä vessassa

Vessassakäynnin jälkeen 95 prosenttia ihmisistä ei noudata terveysviranomaisten ohjeita ja pese käsiään vähintään 20 sekunnin ajan. Yleisten vessojen pinnat ovat siksi mahdollisia paikkoja, joissa viruksia voi olla.

Miten pitää toimia?
Vältä sellaisia yleisiä vessoja, joissa ei ole automaattisia hanoja ja saippua-annostelijoita. Pese käsiä vedellä ja saippualla vähintään 20 sekunnin ajan ja kuivaa kädet paperipyyhkeisiin. Ovi kannattaa avata paperipyyhkeen avulla tai omalla kyynärpäällä.

Paniikkiin ei ole aihetta

Vaikka tutkijat ovatkin selvittäneet, miten koronavirus säilyy eri pinnoilla, tuloksista ei kannata liikaa huolestua. Yhdysvaltojen terveysvirasto CDC ei usko, että erilaiset pinnat olisivat pääasiallinen väylä koronavirustartuntaan. Tartuntaa voi torjua helposti pesemällä käsiä usein vedellä ja saippualla (tai käyttämällä käsidesiä) ja huolehtimalla siitä, että ei koskettele kasvojaan.

Vaikka virus elää useita tunteja ilmassa, virukset putoavat usein nopeasti maahan tai hajaantuvat ilmassa niin paljon, että ne eivät aiheuta tartuntaa.

Lisäksi yhdysvaltalaisviranomaisten tiedossa ei ole yhtäkään tartuntaa, joka olisi voitu jäljittää postin mukana kulkeneeseen pakettiin.

Tutkijat eivät ole kyenneet tarkkaan määrittämään, miten pitkään virukset elävät tekstiileissä, esimerkiksi vaatteissa ja käsipyyhkeissä, mutta he arvelevat, että kun sylki kuivuu luonnonkuiduissa, myös virukset kuivuvat.