Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin suojaat itsesi koronavirukselta kaupassa

Koronavirus voi säilyä tartuntakykyisenä muovipullojen ja jopa paperikassien pinnoilla, mutta kun mietit, miten toimit, vähennät riskiäsi saada tartunta esimerkiksi kauppareissulla.

Shutterstock

Yksi yskäisy tai aivastus levittää jopa 3 000 pisaraa nenästä ja suusta.

Jos nämä 1–5 mikrometrin pärskeet ovat peräisin COVID-19-potilaalta, niissä voi olla kymmeniätuhansia koronaviruksia, jotka voivat päätyä käsille tai pinnoille, joita muut ihmiset koskettavat.

Juuri valmistuneessa tutkimuksessa selvitettiin, miten kauan koronavirus säilyy eri pinnoilla. Tulokset ovat tässä:

 • Muovi – jopa 72 tuntia
 • Ruostumaton teräs – jopa 72 tuntia
 • Paperi – jopa 24 tuntia
 • Kupari – jopa neljä tuntia
 • Ilma – jopa kolme tuntia

Virusten elinikään vaikuttavat niin pinnalle päätyneiden virusten määrä ja ilmankosteus kuin sekin, onko lämpötila matalampi tai korkeampi kuin 21–23 astetta.

Vaikka koronaviruksia voi päätyä eri pinnoille, voit huoletta käydä kaupassa, kun mietit hieman omaa käyttäytymistäsi.

OPAS: Kauppareissu korona-aikaan

Voit käydä huoletta kaupassa, kun noudatat terveysviranomaisten ohjeita ja muistat nämä säännöt: Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin. Pese kätesi perusteellisesti ennen kauppareissua ja sen jälkeen.

 • Coronavirus op oppervlakken – supermarkt
  © Shutterstock

  Ostoskärry

  Tutkimuksen mukaan sadat ihmiset voivat päivän aikana käyttää samaa ostoskärryä tai ostoskoria, joten noin puoleen niistä kertyy vaarallisia bakteereja ja viruksia, jotka voivat aiheuttaa erilaisia tauteja.

  Miten pitää toimia?
  Mieti, mahtuvatko ostoksesi syliisi. Jos eivät, muista, että käsidesi tai 62–71-prosenttinen etanoli tappaa koronaviruksia kaikilta pinnoilta minuutissa.

 • Coronavirus in de supermarkt – koelvak
  © Shutterstock

  Kylmä- ja pakastetiskit

  Kylmätiskien ja pakastealtaiden ja -kaappien ovia on kaupassa pakko availla ja niissä saattaa olla COVID-19-potilailta peräisin olevia viruksia. Tartuntaa ei kuitenkaan voi saada ihon läpi. Virukset voivat päätyä elimistöösi, jos koskettelelet kasvoja, nenää tai suuta käsilläsi.

  Miten pitää toimia?
  Käytä mahdollisuuksien mukaan käsidesiä sen jälkeen, kun olet koskenut kaupassa oviin ja kädensijoihin. Kosketa vain niitä tuotteita, jotka aiot ostaa. Ja pese kädet vedellä ja saippualla heti kotiin tultuasi.

 • Coronavirus op oppervlakken – pinpassen
  © Shutterstock

  Maksupääte

  Kolikot, setelit ja maksukortit keräävät bakteereja, kun ne liikkuvat kädestä toiseen. Tutkimuksissa on havaittu, että myös virukset voivat tarttua niihin. WHO:n mukaan meidän ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että käteinen olisi ratkaiseva tartuttaja koronapandemian aikana.

  Miten pitää toimia?
  Jos haluat olla erityisen huolellinen, älä käytä maksupäätteen painikkeita vaan maksa ostokset mahdollisuuksien mukaan lähimaksulla tai puhelimella.

 • © Shutterstock

  Yleisessä vessassa

  Vessassakäynnin jälkeen 95 prosenttia ihmisistä ei noudata terveysviranomaisten ohjeita ja pese käsiään vähintään 20 sekunnin ajan. Yleisten vessojen pinnat ovat siksi mahdollisia paikkoja, joissa viruksia voi olla.

  Miten pitää toimia?
  Vältä sellaisia yleisiä vessoja, joissa ei ole automaattisia hanoja ja saippua-annostelijoita. Pese käsiä vedellä ja saippualla vähintään 20 sekunnin ajan ja kuivaa kädet paperipyyhkeisiin. Ovi kannattaa avata paperipyyhkeen avulla tai omalla kyynärpäällä.

Paniikkiin ei ole aihetta

Vaikka nyt on saatu uusia tietoja siitä, miten koronavirus säilyy eri pinnoilla, niistä ei kannata liikaa huolestua. Yhdysvaltojen terveysvirasto CDC ei usko, että erilaiset pinnat olisivat pääasiallinen väylä koronavirustartuntaan. Tartuntaa voi torjua helposti pesemällä käsiä usein vedellä ja saippualla (tai käyttämällä käsidesiä) ja huolehtimalla siitä, että ei koskettele kasvojaan.

Vaikka virus elää useita tunteja ilmassa, virukset putoavat usein nopeasti maahan tai hajaantuvat ilmassa niin paljon, että ne eivät aiheuta tartuntaa.

Lisäksi yhdysvaltalaisviranomaisten tiedossa ei ole yhtäkään tartuntaa, joka olisi voitu jäljittää postin mukana kulkeneeseen pakettiin.

Tutkijat eivät ole kyenneet tarkkaan määrittämään, miten pitkään virukset elävät tekstiileissä, esimerkiksi vaatteissa ja käsipyyhkeissä, mutta he arvelevat, että kun sylki kuivuu luonnonkuiduissa, myös virukset kuivuvat.

Lue myös:

Sairaudet

Diabetes kuriin viruksilla

11 minuuttia
Sairaudet

3 asetta koronaviruksen toista aaltoa vastaan

4 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

73 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota