Shutterstock
Henkilö niistää nenää

Näin lievität pahoinvointia

Aamupahoinvointi, krapula tai matkapahoinvointi – olo voi olla kurja monesta eri syystä. Onneksi tutkijoilla on tarjota muutama tieteeseen perustuva keino pahoinvoinnin lievittämiseen.

Kylmä

Raitis ilma viilentää aivot

Nainen avaa ikkunan
© Shutterstock

Raitis ilma tai kylmä kääre voi auttaa lievittämään pahoinvointia. Tämä johtuu luultavasti siitä, että kylmä vaikuttaa elimistön termostaattiin eli aivojen hypotalamukseen, joka saa muun muassa aikaan pahoinvointiin liittyvän epämiellyttävän kylmän hien.

Inkivääri

Inkivääri lievittää pahoinvointia

Inkivääriä lautasella
© Shutterstock

Inkiväärin sisältämät aineet gingeroli ja shogaoli vaikuttavat aivojen pahoinvointikeskukseen ja lievittävät pahoinvointia, joka johtuu esimerkiksi raskaudesta. Tosin raskaana olevien tulee rajoittaa inkiväärin käyttöä, jottei se vahingoita sikiötä.

Meditaatio

Tyyni mieli rauhoittaa vatsaa

Henkilö meditoi
© Shutterstock

Pahoinvointi panee elimistön ylitöihin: syke kiihtyy, lihakset aktivoituvat ja hiki nousee pintaan. Meditaatiolla on päinvastainen vaikutus, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi mindfulness toimii raskauspahoinvointia vastaan.

Aromaterapia

Tuoksut parantavat oloa

Aromaterapia
© Shutterstock

Isopropanolilla toteutettava aromaterapia voi mahdollisesti lievittää pahoinvointia leikkauksen jälkeen. Ota isopropanoliin kastettu pyyhe – esimerkiksi desinfektiopyyhe – ja pidä sitä nenän alla parin tai kolmen sisäänhengityksen ajan.

Lääkkeet

Antihistamiini tehoaa matkapahoinvointiin

Antihistamiinitabletti

Monet lääkkeet lievittävät pahoinvointia – esimerkiksi tietyntyyppiset antihistamiinit lievittävät matkapahoinvointia sitoutumalla tiettyihin reseptoreihin aivoissa. Lääkkeet määrää lääkäri, joka kertoo samalla mahdollisista sivuvaikutuksista.