Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yskä liittyy usein koronaan

Näin erotat flunssan, influenssan ja koronan

Yskä, aivastelu ja kuume johdattavat tänä aikana ajatukset välittömästi koronavirukseen. Näillä ohjeilla koronavirustaudin oireista ja sairauden kulusta voit arvioida, onko tautisi korona, influenssa vai tavallinen flunssa eli nuhakuume.

Shutterstock

Tavallinen nuhakuume eli flunssa, influenssa ja koronavirus aiheuttavat kaikki hengitystieinfektioita. Niiden oireetkin ovat pitkälti samanlaiset. Tällä hetkellä koronavirus on näistä suurin uhka kansanterveydelle.

Tässä tilanteessa on hyvä, että osaat itse oireiden perusteella arvioida, mitkä ovat koronavirustaudin, flunssa ja influenssan erityispiirteitä.

Vasta koronatesti kuitenkin paljastaa, onko kyseessä koronavirus vai ”vain” tavallinen flunssa tai influenssa. Oireista voidaan kuitenkin saada jonkinlaista käsitystä asiasta.

Koronaviruksen, flunssa ja influenssan oireet

Koronavirus aiheuttaa ensivaihessa Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan seuravia oireita:

  • kuiva yskä
  • lievä kuume
  • väsymys.

Muita oireita voivat olla:

  • kurkkukipu
  • ripuli
  • haju- ja makuaistin huononeminen
  • päänsärky
  • sairas olo, mm. lihaskivut

Koronaviruksen keskeisin oire on kuitenkin kuiva, sitkeä yskä.

Jos yskään ei liity muita oireita, taudinaiheuttaja ei todennäköisesti ole koronavirus.

Jos sinulla on pelkkää nuhaa, kyseessä on todennäköisesti tavallinen flunssa.

Influenssavirus aiheuttaa yleensä monia oireita, jotka yhdessä alentavat muun muassa työkykyä huomattavasti.

Koronan oireet ilmaantuvat usein tässä järjestyksessä

Yhdysvaltalaisen Etelä-Californian yliopiston tutkijat analysoivat 57 024 koronapotilaan sairauskertomukset selvittääkseen taudin oireita.

Heidän tutkimuksensa tulos osoittaa, että covid-19-tauti alkaa usein kuumeella, jota seuraavat yskä ja lihaskivut. Myöhemmin voi ilmetä pahoinvointia ja oksentelua ja lopuksi ripulia. Vain harvalla potilaalla tauti ilmeni ensin vatsaoireina.

Tutkijat toivovat, että heidän tutkimuksensa voi auttaa erottamaan koronavirustaudin influenssasta, nuhakuumeesta ja muista sairauksista.

Onko tämä nyt koronaa? Tarkasta oireesi tästä:

Koronavirustaudilla, influenssalla ja flunssalla on paljon yhtäläisyyksiä, mutta erotkin ovat selviä. Lue oirekatsauksesta, miten kukin tauti yleensä etenee.

Katsaus koronan, flunssan ja influenssan eroihin

Tästä näet koronavirustaudin, flunssan ja influenssan oireiden erot.

© WHO / Ken Ikeda Madsen

Huomioi, että viranomaiset suosittelevat eristäytymistä oireista huolimatta.

Koronaviruksen oireet ovat erilaisia eri henkilöillä, joten ainoastaan koronatestillä saadaan selville, onko kyseessä koronavirustauti, flunssa influenssa tai jokin muu tauti.

Taudin kulku koronavirustaudissa, flunssassa ja influenssassa

Toinen keino tunnistaa koronavirustartunta on arvioida, miten kauan on kulunut tartunnan saamisesta oireiden ilmestymiseen. Tätä vaihetta kutsutaan itämisajaksi.

Influenssan itämisaika on lyhyt, tavallisesti 1–4 päivää, kun taas koronaviruksen itämisaika on pidempi.

Mediaani eli yleisin itämisaika on yhden tutkimuksen mukaan 5,1 päivää.

Flunssan oireet ilmestyvät 1–3 päivässä.

Koronavirustaudin ennusmerkit

Itämisaikana miljoonat elimistössä kulkevat virushiukkaset voivat saada immuunijärjestelmän kehittämään keuhkotulehduksen.

Mahdollinen merkki koronatartunnasta on hengitystiheyden voimakas kasvu, esimerkiksi 12–16 sisäänhengityksestä minuutissa 20–30 sisäänhengitykseen minuutissa. Tavallisesti flunssassa tai influenssassa ei esiinty hengityksen tihentymistä.

Jos sinulla esiintyy hengenahdistusta, paineen tunnetta rinnassa tai huulten sinertymistä, on aihetta ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Näin neuvoo ainakin USA:n kansanterveysviranomainen CDC .

Olivat oireet mitkä tahansa, pysy kotona!

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan koronavirus tarttuu kantajasta muihin ihmisiin herkimmin tartunnan alkuvaiheessa ja jo silloin, kun oireet eivät vielä ole ilmestyneet. Mitä varhaisemmassa vaiheessa jäät kotiin ja vältät kontakteja muiden ihmisten kanssa, sitä pienempi riski on, että levität tartuntaa.

Terveysviranomaisten ohje on, että jää kotiin aina, jos epäilevät sairastavasi koronavirustautia, influenssaa tai tavallista flunssaa. Jos oireet pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota