Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin erotat flunssan, influenssan ja koronan

Yskä, aivastelu ja kuume johdattavat tänä aikana ajatukset välittömästi koronavirukseen. Näillä ohjeilla voit arvioida, onko tautisi korona, influenssa vai tavallinen flunssa eli nuhakuume.

Tavallinen nuhakuume eli flunssa, influenssa ja koronavirus aiheuttavat kaikki hengitystieinfektioita. Niiden oireetkin ovat pitkälti samanlaiset. Tällä hetkellä koronavirus on näistä suurin uhka kansanterveydelle.

Tässä tilanteessa on hyvä osata erottaa, mistä sairaudesta on kysymys.

Oireet

Koronavirus aiheuttaa ensivaihessa Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kuivaa yskää ja muita normaalista poikkeavia oireita, kuten lievää kuumetta ja mahdollisesti väsymystä. Keskeisin oire on sitkeä kuiva yskä.

Jos yskään ei liity muita oireita, taudinaiheuttaja ei todennäköisesti ole koronavirus.

Jos sinulla on pelkkää nuhaa, kyseessä on todennäköisesti tavallinen flunssa.

Influenssavirus aiheuttaa yleensä monia oireita, jotka yhdessä alentavat muun muassa työkykyä huomattavasti.

Onko tämä nyt koronaa? Tarkasta oireesi tästä:

Itämisaika

Toinen keino tunnistaa koronavirustartunta on arvioida, miten kauan on kulunut tartunnan saamisesta oireiden ilmestymiseen. Tätä vaihetta kutsutaan itämisajaksi.

Influenssan itämisaika on lyhyt, tavallisesti 1–4 päivää. Sen sijaan koronviruksen itämisaika on pidempi. Mediaani eli yleisin itämisaika on yhden tutkimuksen mukaan 5,1 päivää.

Flunssan oireet ilmestyvät 1–3 päivässä.

Ennusmerkit

Itämisaikana miljoonat elimistössä kulkevat virushiukkaset voivat saada immuunijärjestelmän kehittämään keuhkotulehduksen.

Mahdollinen merkki koronatartunnasta on hengitystiheyden voimakas kasvu, esimerkiksi 12–16 sisäänhengityksestä minuutissa 20–30 sisäänhengitykseen minuutissa. Tavallisesti flunssassa tai influenssassa ei esiinty hengityksen tihentymistä.

Jos sinulla esiintyy hengenahdistusta, paineen tunnetta rinnassa tai huulten sinertymistä, on aihetta ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Näin neuvoo ainakin USA:n kansanterveysviranomainen CDC .

Olivat oireet mitkä tahansa, pysy kotona!

Yhden, tosin vertaisarvioimattoman, tutkimuksen mukaan koronavirus tarttuu kantajasta muihin ihmisiin herkimmin tartunnan alkuvaiheessa ja jo silloin, kun oireet eivät vielä ole ilmestyneet. Mitä varhaisemmassa vaiheessa jäät kotiin ja vältät kontakteja muiden ihmisten kanssa, sitä pienempi riski on, että levität tartuntaa.

Terveysviranomaisten ohje on, että jää kotiin aina, jos epäilevät sairastavasi koronavirustautia, influenssaa tai tavallista flunssaa. Jos oireet pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Lue myös:

Sairaudet

Diabetes kuriin viruksilla

11 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

73 minuuttia
Sairaudet

3 asetta koronaviruksen toista aaltoa vastaan

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota