Shutterstock
Yskä liittyy usein koronaan

Näin erotat koronan, influenssan ja flunssan

Yskä, aivastelu ja kuume johdattavat tänä aikana ajatukset välittömästi koronavirukseen. Näillä ohjeilla koronavirustaudin oireista ja sairauden kulusta voit arvioida, onko tautisi korona, influenssa vai tavallinen flunssa eli nuhakuume.

Korona, influenssa ja flunssa ovat kaikki virusten aiheuttamia hengitystiesairauksia, joilla on monta yhteistä piirrettä.

Ratkaisevin ero on se, että koronavirus aiheuttaa muita enemmän vakavia sairaustapauksia ja kuolemia.

On tärkeää, että osaat tarkkailla oireita, joiden avulla koronan, flunssan ja influenssan voi erottaa.

Aivan varmasti koronavirustauti voidaan kuitenkin todeta vain testillä. Oireet antavat kuitenkin viitteitä siitä, onko kyseessä korona.

Huomaa erot oireissa

Koronaviruksen, flunssa ja influenssan oireet

Koronavirustaudin lievässä muodossa potilaalla on WHO:n mukaan usein kolme tiettyä oiretta.

Koronavirustaudin yleisimmät oireet ovat:

  • kuiva yskä
  • lievä kuume
  • väsymys.

Muita oireita voivat olla:

  • kurkkukipu
  • ripuli
  • haju- ja makuaistin huononeminen
  • päänsärky
  • sairas olo, mm. lihaskivut

Koronaviruksen keskeisin oire on kuitenkin kuiva, sitkeä yskä.

Jos yskään ei liity muita oireita, taudinaiheuttaja ei todennäköisesti ole koronavirus.

Jos sinulla on vain nuhaa, on todennäköistä, että kyseessä on flunssa. Muista kuitenkin, että deltamuunnoksen aiheuttamaan koronatautiin liittyy myös nuha.

Influenssavirus aiheuttaa yleensä monia oireita, jotka yhdessä alentavat muun muassa työkykyä huomattavasti.

Koronan oireet ilmaantuvat usein tässä järjestyksessä

Yhdysvaltalaisen Etelä-Californian yliopiston tutkijat analysoivat 57 024 koronapotilaan sairauskertomukset selvittääkseen taudin oireita.

Heidän tutkimuksensa tulos osoittaa, että covid-19-tauti alkaa usein kuumeella, jota seuraavat yskä ja lihaskivut. Myöhemmin voi ilmetä pahoinvointia ja oksentelua ja lopuksi ripulia. Vain harvalla potilaalla tauti ilmeni ensin vatsaoireina.

Tutkijat toivovat, että heidän tutkimuksensa voi auttaa erottamaan koronavirustaudin influenssasta, nuhakuumeesta ja muista sairauksista.

Huomioi, että viranomaiset suosittelevat eristäytymistä oireista huolimatta.

Koronaviruksen oireet ovat erilaisia eri henkilöillä, joten ainoastaan koronatestillä saadaan selville, onko kyseessä koronavirustauti, flunssa influenssa tai jokin muu tauti.

Huomaa ero taudinkulussa

Taudin kulku koronavirustaudissa, flunssassa ja influenssassa

Toinen keino tunnistaa koronavirustartunta on arvioida, miten kauan on kulunut tartunnan saamisesta oireiden ilmestymiseen. Tätä vaihetta kutsutaan itämisajaksi.

Influenssan itämisaika on lyhyt, tavallisesti 1–4 päivää, kun taas koronaviruksen itämisaika on pidempi.

Mediaani eli yleisin itämisaika on yhden tutkimuksen mukaan 5,1 päivää.

Flunssan oireet ilmestyvät 1–3 päivässä.

Koronavirustaudin ennusmerkit

Itämisaikana miljoonat elimistössä kulkevat virushiukkaset voivat saada immuunijärjestelmän kehittämään keuhkotulehduksen.

Mahdollinen merkki koronatartunnasta on hengitystiheyden voimakas kasvu, esimerkiksi 12–16 sisäänhengityksestä minuutissa 20–30 sisäänhengitykseen minuutissa. Tavallisesti flunssassa tai influenssassa ei esiinty hengityksen tihentymistä.

Jos sinulla esiintyy hengenahdistusta, paineen tunnetta rinnassa tai huulten sinertymistä, on aihetta ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Näin neuvoo ainakin USA:n kansanterveysviranomainen CDC .

Olivat oireet mitkä tahansa, pysy kotona!

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan koronavirus tarttuu kantajasta muihin ihmisiin herkimmin tartunnan alkuvaiheessa ja jo silloin, kun oireet eivät vielä ole ilmestyneet. Mitä varhaisemmassa vaiheessa jäät kotiin ja vältät kontakteja muiden ihmisten kanssa, sitä pienempi riski on, että levität tartuntaa.

Terveysviranomaisten ohje on, että jää kotiin aina, jos epäilevät sairastavasi koronavirustautia, influenssaa tai tavallista flunssaa. Jos oireet pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.