Shutterstock
Patienter på indisk hospital

Musta sieni vaivaa koronasta selvinneitä potilaita Intiassa

Intiassa koronapotilaat pelkäävät nyt sienitautia, joka iskee heikossa kunnossa olevan ihmisen elimistöön. Se tuhoaa kasvojen kudoksia ja iskee lopulta aivoihin.

Intiassa tuhansilta koronan sairastaneilta potilailta on jouduttu poistamaan silmä, nenä tai leukaluu viimeisenä epätoivoisena yrityksenä pelastaa heidät varmalta kuolemalta.

Syynä on mukormykoosi-sienitulehdus, jota kutsutaan myös mustaksi sieneksi. Parhaillaan mukormykoosipotilaat kuormittavat jo muutenkin äärirajoillaan toimivaa Intian terveydenhuoltojärjestelmää.

Kun potilas saa mukormykoosi-tartunnan, hänellä on kuumetta ja päänsärkyä, hänen kasvonsa turpoavat ja nenästä voi vuotaa verta. Sienitulehds leviää nopeasti nenään ja suuhun.

46 prosenttia potilaista kuolee muutaman päivän kuluessa.

Mustaa sientä on kaikkialla ilmassa

Yleensä harvinainen sienitulehdus johtuu homesienilajista, joka viihtyy maassa, mutta jota voi olla myös mätänevissä hedelmissä, kasveissa tai eläinten ulosteessa.

Musta sieni kompostissa

Homesienen itiöt leviävät ilmassa, mistä ne voivat joutua nieluun ja ilmatiehyihin. Tauti voi myös päästä elimistöön avohaavan kautta.

© Thiedbold / Wikimedia Commons

Homesienen itiöitä on kaikkialla, ja niitä on käytännössä mahdotonta välttää. Mukormykoosiin sairastuneet ovat yleensä olleet diabeetikkoja tai henkilöitä, joiden immuunijärjestelmä on heikko.

Jos tartunta tapahtuu, tauti leviää nenään, silmiin, suuhun ja pahimmassa tapauksessa aivoihin. Sieni tuhoaa kudosta ja aiheuttaa näkökyvyn menetyksen. Jos tauti ehtii levitä aivoihin ennen hoidon aloittamista, seurauksena on kuolema.

Siksi lääkärit joutuvat usein poistamaan osia potilaiden kasvoista.

Korona ja tappajasieni yhteistyössä

Sairauden kulku on samanlainen suurella osalla intialaispotilaita. He ovat sairastaneet koronan ja saaneet siihen hoitoa. Muutama viikko myöhemmin he hakeutuvat jälleen hoitoon. 80 prosenttia potilaista sairastaa diabetesta, ja heillä on sienitulehdus kasvoissa.

Varoitus: Ahdistavia kuvia!

Musta sieni kasvoissa

Potilas, jonka kasvoissa näkyy mustan sienen aiheuttama tulehdus.

© Ran Yuping et al. / Wikimedia Commons

Intiassa on raportoitu 8 848 mukormykoositapausta, ja sairaus on levinnyt räjähdysmäisesti. Yleensä tapauksia on vuodessa vain noin 20.

Syyt mustan sienen yleistymiseen ovat vielä hämärän peitossa, mutta ainakin kahdella asialla voi olla vaikutusta:

  • Tapauksista 76,3 prosentissa koronapotilas on saanut kortikosteroidia. Se hillitsee koronaviruksen aiheuttamaa tulehdusta keuhkoissa, mutta heikentää samalla huomattavasti potilaan immuunijärjestelmää. Juuri silloin musta sieni pääsee iskemään elimistöön.
  • Al-Jazeera-uutiskanavalla jotkut intialaislääkärit ovat myös epäilleet, että sairaaloiden likaiset happilaitteet voivat olla tulehduksen lähde. Kausivaihtelu sieni-itiöiden levinneisyydessä voi ehkä selittää sen, miksi musta sieni leviää juuri nyt.

Musta sieni ei leviä ihmisestä toiseen, ja jos tauti havaitaan ajoissa, siihen on olemassa lääke, joka tappaa sienen.