Shutterstock
Yhdysvaltalaistyttö saa. koronarokotteen

Miksi lapset pitää rokottaa koronaa vastaan?

Euroopan lääkevirasto EMA on hyväksynyt yhden koronarokotteen käytettäväksi myös lapsilla. Miksi tiede suosittelee nyt myös lasten rokottamista?

Uhkaako koronavirus rokottamatonta lasta?

Koronapandemian alussa vanhemmat saattoivat huokaista helpotuksesta, kun tutkimustulosten valossa näytti siltä, että lapset eivät ole erityisessä vaarassa.

Vaikka koronarokotteet ovat hillinneet terveydenhuollon kriisiytymistä, koronaviruksen helposti tarttuva deltamuunnos on kääntänyt kehityksen huonoon suuntaan.

COVID-19 on nykyään varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa leviävä tauti.

Yhdysvalloissa lasten osuus tartunnan saaneista oli pandemian alussa 3 prosenttia, mutta nykyään vastaava prosenttiluku on jo 16,8.

Potilas sairaalahoidossa koronavirustartunnan vuoksi
© Shutterstock

Faktoja deltamuunnoksesta

 • Nimi: Deltamuunnos, Intian variantti tai B.1.617.2,
 • Ensimmäiset havainnot: Ensimmäiset havainnot tehtiin Intiassa lokakuussa 2020. Muunnos alkoi levitä eri puolilla maailmaa maaliskuun alussa 2021.
 • Tarttuvuus: 50–64 prosenttia tarttuvampi kuin alfamuunnos.
 • Muita piirteitä: Hieman erilaiset oireet kuin kantaviruksen ja muiden muunnosten aiheuttamassa taudissa. Rokotteet voivat suojata huonommin deltamuunnokselta.

Tartunnan on jo saanut kaksi miljoonaa 5–11-vuotiasta lasta. Sairaalahoitoa tarvinneista 8 300 lapsesta joka kolmas oli täysin terve sairastuessaan COVID-19-tautiin.

Yhdysvalloissa sairaalahoitoa vaativien lasten COVID-19-tapausten määrä on viisinkertaistunut viime keväästä. Erittäin vakavat oireet ja COVID-19-tautiin liittyvät kuolemantapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Vain noin 0,01 prosenttia tartunnan saaneista lapsista menehtyy.

Yhdysvalloissa on kuollut koko pandemian aikana 625 alle 20-vuotiasta henkilöä. Osuus on 0,09 prosenttia kaikista kuolemantapauksista.

Viime kesästä lähtien 12 vuotta täyttäneet lapset ovat voineet saada koronarokotuksen monissa maissa.

Yhdysvaltojen terveysviranomainen CDC antoi marraskuun alussa suosituksen yli viisivuotiaiden lasten rokottamisesta koronavirusta vastaan.

Mitkä koronarokotteet on tarkoitettu lapsille?

Lokakuussa Yhdysvalloissa hyväksyttiin ensimmäisenä Pfizerin valmiste käytettäväksi 5–11-vuotiaiden koronarokotteena.

Muissakin maissa on hyväksytty lapsille tarkoitettuja koronarokotteita. Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Bahrain ja Argentiina tarjoavat yli kolmivuotiaille lapsille Sinopharm-rokotteen. Indonesiassa, Chilessä ja Ecuadorissa on tarjolla yli 6-vuotiaille kiinalainen Sinovac.

EU hyväksyi lasten koronarokotteen

Lokakuussa 2021 Euroopan lääkevirasto EMA alkoi käydä läpi Pfizerin ja Modernan lasten koronarokotetta koskevia kokeita. 25. marraskuuta 2021 EMA vihdoin hyväksyi Pfizerin koronarokotteen käytettäväksi 5–11-vuotiailla lapsilla.

Vaikka EMA on hyväksynyt Pfizerin rokotteen käytettäväksi lapsilla, kunkin EU-maan omat viranomaiset päättävät, aloitetaanko näin nuorten lasten rokotukset.

Tähän mennessä Belgia on ilmoittanut, että rokotukset aloitetaan mahdollisimman pian, mutta ne ovat vapaaehtoisia. Saksassakin arvioidaan rokotusten alkavan ensi vuoden alussa.

EMA arvioi edelleen Modernan koronarokotteen soveltuvuutta 6–11-vuotiaille.

Kuinka lasten koronarokotteet toimivat?

Lapsille tarkoitetut koronarokotteet sisältävät noin kolmasosan aikuisten annoksesta. RNA-rokotetta käytettäessä tarvitaan tehosterokotus kolmen viikon kuluttua.

Annospullo ja koronarokote
© Shutterstock

Rokotteiden ainesosilla on viisi tehtävää

Yhdysvaltojen terveysviranomaisten mukaan lapset hyötyvät rokotteesta samalla tavalla kuin 16–25-vuotiaat.

Arvio perustuu lääkeyhtiöiden tekemien tutkimusten tuloksiin. Pfizerin tapauksessa tutkimukseen osallistui 3 100 lasta, joita seurattiin vähintään kaksi kuukautta.

Tutkimuksen osallistujamäärä oli pieni verrattuna rokotteiden hyväksymisprosessin edellyttämään koehenkilömäärään. Pfizerin kehitysohjelmassa rokotetta testattiin yli 40 000 ihmisellä.

Ero selittyy siitä, että tutkimuksen tavoitteena on vain paljastaa, reagoivatko lapset rokotukseen samalla tavalla kuin aikuiset. Rokotetuilta lapsilta määritetään vasta-ainetaso ja mahdolliset sivuvaikutukset.

Rokotteen suojateho COVID-19-tautia vastaan on 5–11-vuotiailla lapsilla 90,7 prosenttia.

Millaisia sivuvaikutuksia lasten koronarokotteilla on?

Pfizerin koronarokotteen hyväksymisessä Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto ja Euroopan lääkevirasto kiinnittivät erityistä huomiota siihen, ettei tutkimuksissa havaittu lapsilla rokotteiden vakavia haittavaikutuksia.

Rokotus aiheuttaa 5–11-vuotiaille samanlaisia sivuvaikutuksia kuin 16 vuotta täyttäneille.

Koronarokotteen haittavaikutukset

Tällaisia sivuvaikutuksia lapset voivat saada koronarokotteen jälkeen:

 • Pistokohdan kipeytyminen
 • Väsymys
 • Päänsärky
 • Vilunväristykset
 • Lihas- ja nivelkivut
 • Kuume
 • Imusolmukkeiden turpoaminen
 • Huonovointisuus
 • Ruokahaluttomuus

Kun kesällä jotkin 12–17-vuotiaat koronarokotteen saaneet pojat saivat sydänlihaksen tulehduksen eli myokardiitin, pelko koronarokotteiden haittavaikutuksista lapsilla heräsi.

Sittemmin useassa tutkimuksessa on todettu, että koronatartunnan saaneilla on huomattavasti suurempi riski saada sydänlihastulehdus kuin koronarokotteen saaneilla.

Suhde on tutkitusti 450 tapausta miljoonaa tartunnan saanutta ja 77 tapausta miljoonaa täysin rokotettua 12–17-vuotiasta kohti.

Yhdysvaltojen terveysviranomainen CDC totesi, että ”koronarokotteen hyödyt voittavat selvästi siihen liittyvät mahdolliset riskit.”

Mitä rokottamattomalle lapselle tapahtuu?

Selvitysten mukaan 42–66 prosenttia vanhemmista suhtautuu epäröivästi tai kielteisesti alle 12-vuotiaan lapsen rokottamiseen. Lääkärit ja epidemiologit varoittavat rokottamatta jättämisen seurauksista.

Jos lapsia ei rokoteta, on olemassa vaara, että:

 • Laumasuojaa ei saavuteta.
 • Syrjäytyminen yleistyy.
 • Tulevaisuudennäkymät synkkenevät.

Ensinnäkin lapsilla on tärkeä osa tavoiteltaessa rokotteiden avulla laumasuojaa. Kun ainakin 80–90 prosenttia väestöstä on rokotettu, myös ne, joita ei voida rokottaa, ovat paremmassa suojassa.

Maissa, joissa suuri osa väestöstä on rokotettu, tavoite voidaan ehkä saavuttaa niin, että kaikkein nuorimpia ei rokoteta. Siksi keskustelu lasten koronarokotteesta vaihtelee maasta toiseen.

Turkkilaislapsilla on kasvomaskit koulussa.

Rokottamattomia koululaisia suojaavat COVID-19-taudilta kasvomaskin lisäksi vain turvaetäisyys ja eristys.

© Shutterstock

Mahdollisiin uhkiin kuuluu se, että lapset ja nuoret kärsivät eniten pitkällä aikavälillä yhteiskunnan sulkutoimista ja muista rajoituksista, jotka ovat välttämättömiä terveydenhuollon kantokyvyn vaarantuessa.

Se heijastuu päivähoidon ja koulunkäynnin lisäksi harrastustoimintaan. Pandemian aikana lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ja itsemurhayritykset ovat yleistyneet Yhdysvalloissa.

Lisäksi Britannian johtava terveysviranomainen ennustaa, että kaikki rokottamattomat lapset sairastuvat ennen pitkää COVID-19-tautiin.

Mitä vanhempana tartunta saadaan, sitä suurempi on vakavan tautimuodon riski. Asiantuntijoiden mukaan lasten rokottaminen on paras keino suojella koko väestöä pitkälle tulevaisuuteen.