Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi kaikki eivät siedä gluteenia?

Kahdella sadasta suomalaisesta on keliakia, eli he eivät siedä gluteenia. Mistä sairaus johtuu?

Shutterstock

Gluteeni on proteiinikompleksi, joka koostuu sadoista eri proteiineista, muun muassa niin sanotuista varastoproteiineista gliadiinista ja gluteniinista.

Ne muodostavat taikinasta verkoston, johon nostatuksessa muodostunut kaasu pidättyy. Näin leivän sisuksesta tulee kuohkea.

Gluteenia on vehnässä, speltissä, rukiissa ja ohrassa, joita käytetään hyvin monissa elintarvikkeissa. Ne eivät sovi keliaakikoille. Sen sijaan esimerkiksi maissi ja riisi ovat gluteenittomia.

Gluteeni tuhoaa suolen nukkaa

Keliaakikoilla gluteeni aiheuttaa tulehduksen, joka tuhoaa ohutsuolen sisäpinnan nukan. Ilman suolinukkaa ruoan ravinteet eivät pääse imeytymään elimistöön. Seurauksena voi olla aliravitsemus.

Elimistön oma puolustus ryhtyy taisteluun

Maailmanlaajuisesti 0,5–1 prosenttia ja Suomessa arviolta 2 prosenttia ihmisistä sairastaa keliakiaa.

Keliakia on autoimmuunisairaus. Se tarkoittaa sitä, että elimistö tulkitsee gluteenin haitalliseksi, mikä laukaisee ohutsuolen seinämien limakalvolla tulehduksen.

Tulehdus taas vaurioittaa suolinukkaa, jolloin ruoan ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Pahimmillaan keliakia voi johtaa aliravitsemukseen ja luiden haurastumiseen ja jopa altistaa joillekin syöville.

Keliakiaa ei nykyisin voi ehkäistä eikä parantaa, mutta suurin osa oireista voidaan pitää poissa gluteenittomalla ruokavaliolla.

© Miriam Dalsgaard/Politiken/Ritzau Scanpix

Muuntogeenistä vehnää keliaakikoille

Córdoban yliopistossa Espanjassa on onnistuttu kehittämään muuntogeeninen vehnälajike, josta on poistettu 35 yhteensä 45:stä gliadiinia tuottavasta geenistä. Gliadiini on yksi gluteenin proteiineista, ja se vaikuttaa muun muassa taikinan nousemiseen. Muuntogeeninen vehnä aiheuttaa 85 prosenttia vähemmän keliakiaoireita kuin tavallinen vehnä. Se ei sovi isoihin leipiin, mutta siitä voidaan leipoa sämpylöitä ja patonkeja.

Uutta rokotetta kehitetään

Keliakian syntytapa oli pitkään hämärän peitossa. Sitä on pidetty ainakin osittain perinnöllisenä. Hieman valaistusta asiaan toi Chicagon yliopiston tutkimus vuonna 2017.

Siinä ilmeni, että sinänsä harmiton virus voi muuttaa tavan, jolla elimistön immuunijärjestelmä reagoi gluteeniin.

Tutkijat yrittävät nyt kehittää rokotteen, jolla voitaisiin ehkäistä viruksista johtuvan keliakian puhkeaminen.

Lue myös:

Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Syöpä – Mikä se on?
Syöpä

WHO varoittaa: Syöpätapauksia vuonna 2040 on 60 prosenttia enemmän kuin nyt

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota