Eye of Science/SPL
Immuunijärjestelmä sytokiinimyrsky

Mikä on sytokiinimyrsky?

Olen lukenut, että immuunijärjestelmä voi olla sairautta vaarallisempi, kun se aiheuttaa sytokiinimyrskyn. Mitä siinä tapahtuu ja mistä se johtuu?

Immuunijärjestelmä voi joskus reagoida niin voimakkaasti, että sen toiminta aiheuttaa suuremman uhkan potilaalle kuin hänen sairastamansa tauti.

Yksi vaarallisimmista liian aktiivisesti toimivan immuunijärjestelmän aikaansaamista tiloista on sytokiinimyrsky.

Sytokiinit ovat viestiaineita, joita syntyy elimistössä osana puolustusreaktioita. Sytokiinit muun muassa aktivoivat erilaisia valkosoluja ja aiheuttavat tautien oireita, kuten kuumeen.

Sytokiinimyrsky alkaa, kun immuunijärjestelmä tuottaa turhan paljon sytokiineja ylireagoidessaan. Seurauksena on itsestään jatkuva ja vaikeutuva tila, joka voi villiintyä. Osa sytokiinien aktivoimista soluista tuottaa nimittäin myös lisää sytokiineja.

Sytokiiniryöppy voi johtaa niin rajuun tulehdukseen, että elimistö menee šokkiiin tai elimet pettävät. Esimerkiksi munuaiset ja maksa voivat lakata toimimasta, ja silloin hengenlähtö on lähellä.

Villiintynyt immuunijärjestelmä voi tappaa

Itsestään jatkuva sytokiineihin kuuluvien viestiaineiden liikatuotanto voi aiheuttaa kuoleman.

Sytokiinimyrsky puolustus bongaa viruksen
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Puolustus bongaa viruksen

Valkosolut, kuten syöjäsoluiksi erikoistuvat monosyytit, taistelevat etulinjassa tunkeilijoita vastaan. Ne havaitsevat virukset ja alkavat torjua tartuntaa muun muassa erittämällä sytokiineja.

Sytokiinimyrsky solut vahvistavat reaktiota
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Solut vahvistavat reaktiota

Sytokiinit viestivät immuunijärjestelmän muille osille, että hyökkäys on alkanut. Monet immuunisolut aktivoituvat ja tuottavat lisää sytokiineja. Terve keho pystyy säätelemään määriä.

Sytokiinimyrsky sytokiinit tulehduttavat
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Sytokiinit tulehduttavat

Joskus immuunijärjestelmä alkaa käydä ylikierroksilla ja syntyy sytokiinimyrsky. Sytokiinit aiheuttavat potilaan elimistössä hengenvaarallisen voimakkaan tulehdustilan.

Sytokiinimyrskytapaukset liittyvät usein hengitystietulehdukseen, jonka on aiheuttanut coronavirus, kuten COVID-19-taudissa, tai influenssavirus.

Itse asiassa espanjantautina tunnettu influenssapandemia, josta kärsittiin vuosina 1918–1920, oli ensimmäinen kerta, kun sytokiinimyrsky yhdistettiin suureen kuolleisuuteen.

Tilanne oli huonoimmillaan toisen aallon aikana syyskuussa 1918, jolloin joka 40:s tartunnan saanut kuoli.

Saadakseen selville, oliko sytokiinimyrsky osatekijä, tutkijat tartuttivat vuonna 2005 makakeihin espanjantaudin aiheuttajia.

Tulokseksi tuli, että apinoiden immuunijärjestelmän toiminta kiihtyi liikaa ja ne menehtyivät muutamassa päivässä.