Ondt i maven

Mitä tarkoitetaan ärtyvällä suolella?

Olen kuullut, että mahakivut voivat johtua ärtyvän suolen oireyhtymästä. Millaisia oireet tarkalleen ovat, ja onko mitään keinoa ehkäistä niitä?

Olen kuullut, että mahakivut voivat johtua ärtyvän suolen oireyhtymästä. Millaisia oireet tarkalleen ovat, ja onko mitään keinoa ehkäistä niitä?

Shutterstock

Noin neljännes väestöstä kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, joka aiheuttaa mahakipuja, turvotusta ja ulostamisongelmia, kuten ripulointia tai ummetusta. Joskus harvoin ilmenee myös tulehdusta ja suolistovaurioita.

Lääkärit eivät tiedä varmuudella, mikä oireyhtymän aiheuttaa, mutta kaikki oireet johtuvat siitä, että suolen seinämän lihakset eivät toimi normaalisti.

Toisinaan lihakset ovat liian rentoja, ja toisinaan nopeus, jolla ne puristavat suolen sisältöä eteenpäin, on joko liian verkkainen tai liian nopea.

Vaikka ärtyvän suolen oireyhtymän syytä ei tunneta, tutkimusten mukaan ravinnolla on siinä tärkeä merkitys.

Pitkälle prosessoiduilla elintarvikkeilla, kuten valkoisella leivällä ja kekseillä on huono vaikutus suoleen, kun taas runsaskuituinen ja vähärasvainen ravinto voivat lievittää oireita.

Moni seikka viittaa lisäksi siihen, että suolistoflooran bakteerikoostumuksella on asiassa merkitystä, ja että aivojen suoliston välinen vuorovaikutus vaikuttaa asiaan myös.

Masennus ja pelko voivat vaikuttaa

Aivot ja suoli viestivät keskenään vagushermon välityksellä, joka lähettää hormonien tai muiden viestiaineiden välityksellä viestejä tärkeille elimille.

Häiriöt viestinnässä voivat aiheuttaa ongelmia kummassakin elimessä ja selittää, miksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä esiintyy usein myös masennusta ja pelkotiloja.

Ärtyvästä suolesta kärsivän kannattaa välttää tiettyjä ruoka-aineita. Kokeissa on havaittu, että ärtyvästä suolesta kärsiville voi olla hyötyä niin sanotusta FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältetään tiettyjä hedelmiä, vihanneksia ja viljoja. Näiden elintarvikkeiden hiilihydraatit voivat olla vaikeasti imeytyviä ja häiritä suolen toimintaa.