Mahakivut, turvotus ja ulostamisongelmat voivat johtua ärtyvästä suolesta.

© Phovoir, Shutterstock

Mikä on ärtyvä suoli?

Ummetus, turvotus ja ripuli. Noin joka neljäs kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, ja vaikka lääkäritkään eivät vielä tiedä vaivan syytä, on olemassa hyviä keinoja oireiden lievittämiseen.

Ainakin joka kymmenes, ehkä jopa neljäs, ihminen kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Se ilmenee yleensä kipuina eri puolilla vatsaa, vatsan turpoamisena ja suolen toiminnan häiriöinä: ripulina tai ummetuksena. Varsinaista tulehdusta tai vaurioita ei suolessa yleensä esiinny.

Ohut- ja paksusuolen ärtymisen syytä ei tiedetä, mutta ravinnolla näyttää olevan selvä yhteys oireiden syntyyn.

Ärtyvän suolen ja masennuksen välillä voi olla yhteys

Pitkälle jalostetut viljatuotteet, jotka sisältävät imeytymättömiä hiilihydraatteja, voivat pahentaa oireita. Toisaalta kuitupitoinen ja vähärasvainen ruokavalio voi lievittää niitä.

Myös suoliston bakteerikannalla voi olla merkitystä, samoin joidenkin tutkijoiden mukaan aivojen ja suoliston yhteistoiminnalla. Aivojen ja suoliston välinen tieto kulkee vagushermon kautta. Jos tiedonkulku häiriintyy, oireita voi esiintyä molemmissa päissä.

Onkin esitetty, että ärtyvästä suolesta kärsivillä usein esiintyvä masennus, jännittyneisyys ja hermostuneisuus ovat yhteydessä suoliston toimintaan.

Kouristukset ja bakteerit ärsyttävät

Sipuli, ruis ja omena pahentavat oireita

Ärtyvästä suolesta kärsivän kannattaa välttää tiettyjä elintarvikkeita.

Tutkimusten mukaan ärtyvästä suolesta kärsivien kannattaa välttää imeytymättömiä hiilihydraatteja sisältäviä ruokia. Näitä kutsutaan myös FODMAP-hiilihydraateiksi. Niitä on muun muassa tietyissä viljatuotteissa, hedelmissä ja kasviksissa.