Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mies maski päässä

5 tärkeää asiaa maskeista

Toimivatko ne? Mihin niiden teho perustuu? Ja mikä laskee niiden tehoa? Kasvosuojiin eli maskeihin liittyy runsaasti avoimia ja kiistanalaisia kysymyksiä. Tiede pystyy vastaamaan varmuudella ainakin osaan niistä.

Shutterstock

Viaton kolmikerroksinen tekstiili on jakanut maailman ainakin kahteen leiriin.

Yhden leirin mukaan maski on tällä hetkellä paras ase taistelussa koronavirusta vastaan. Toinen leiri väittää, että maski rajoittaa kansalaisten vapauksia ilman todistettavaa myönteistä vaikutusta – ja toimii jopa tarkoitustaan vastaan.

Mitä tiede sanoo kasvosuojista eli maskeista?

1. Tehoaako maski koronavirusta vastaan?

Aiemmin monet maat olivat haluttomia suosittelemaan maskien käyttöä koronavirusta vastaan, sillä tutkimustulokset eivät kiistattomasti osoita maskin hyötyjä.

Tähän asti kattavin katsaus aiempiin tutkimuksiin kokosi yhteen tulokset 172 tieteellisestä artikkelista, jotka koskivat maskin tehoa uutta koronavirusta vastaan. Lisäksi katsaus kattoi 44 tutkimusta, jotka käsittelivät muita samantyyppisiä viruksia, kuten mers- ja sars-viruksia.

Johtopäätös on selvä: Maski pienentää riskiä saada koronavirustartunta keskimäärin 85 prosenttia.

Laadukkain maski – niin kutsuttu FFP3-maski tai hengityssuojain – suojaa virukselta kaikkein tehokkaimmin ja vähentää tartuntariskiä jopa 96 prosenttia.

Muuntyyppiset maskit – joita kutsutaan myös kasvosuojiksi tai suu-nenäsuojiksi – pienentävät riskiä 67 prosenttia, ja jopa itsetehdyt kangasmaskit voivat suojata tartunnalta.

Muun muassa tästä syystä Yhdysvaltain terveysviranomainen CDC eli tautien valvonta- ja ennaltaehkäisykeskus arvioi , että maskipakko julkisilla paikoilla hävittäisi koronaviruksen Yhdysvalloista kuukaudessa tai parissa.

Meta-analyysissa todetaan kuitenkin samalla, että tietty määrä viruspartikkeleita pystyy läpäisemään parhaatkin maskit.

Hongkongilaisia maskit kasvoillaan

Kaakkois-Aasiassa väestö otti maskit nopeasti käyttöön heti koronaviruksen puhkeamisen jälkeen. Kuva Hongkongista.

© Studio Incendo / Wikimedia Commons

Maski näyttää voimansa arkielämässä

Tilastot puhuvat selvää kieltään, kun kasvomaskeja testataan yhdessä muiden tartuntoja estävien toimien kanssa oikeilla ihmisillä yhteiskunnassa.

Neljä valittua tutkimusta korostaa kasvomaskin käytön merkitystä eri maissa, kaupungeissa, sairaaloissa ja kampaajalla.

 • Saksa

  Saksassa maskin käyttö on pakollista. Vaatimus tuli voimaan eri aikaan eri alueilla, joten tutkijat ovat voineet verrata tartuntalukuja alueilla, joilla maskia on pitänyt käyttää, ja alueilla, joilla ei ollut maskipakkoa.

  Tulokset osoittavat, että kasvomaskin käyttö jarruttaa koronatartuntoja merkittävästi.

  20 päivää sen jälkeen, kun maskipakko otettiin käyttöön, uusien tartuntojen määrä laski noin 45 prosenttia.

 • Hongkong

  Hongkongissa jopa 98,8 prosenttia väestöstä käyttää maskia, ja kaupungissa on todettu tähän mennessä vain 55 koronakuolemaa – vaikka kaupungin 7,5 miljoonaa asukasta asuvat niin tiheästi, että asukastiheys on 6 690 asukasta neliökilometrillä.

 • Sairaala

  Massachusettsissa Yhdysvalloissa Brigham and Women’s Hospital -sairaalan koronatartuntojen määrä puolittui, kun henkilökunnalle asetettiin maskipakko.

 • Kampaaja

  Kaksi yhdysvaltalaista kampaajaa, joilla oli koronavirustartunta, ei tartuttanut yhtäkään 139 asiakkaastaan. Kumpikin kampaaja sekä heidän asiakkaansa käyttivät maskeja.

2. Millaista maskia kannattaa käyttää?

Erilaisia maskeja

Maski voi olla tehokas FFP-hengityssuojain tai itsetehty kangasmaski. Osa maskeista suojaa pääasiassa käyttäjäänsä, kun taas osa suojaa ympärillä olevia mahdolliselta tartunnalta.

© Shutterstock

Koronaviruspartikkelien halkaisija on keskimäärin 0,125 mikrometriä – yksi mikrometri on millimetrin tuhannesosa.

Edes parhaat maskit eivät suojaa näin pieniltä partikkeleilta, mutta koronaviruspartikkelit eivät suinkaan leiju ilmassa yksinään.

Partikkelit ovat kiinnittyneet yhteen sylkipisaroiden tai mikroskooppisen pienten hengityksestä peräisin olevien aerosolien kanssa, joiden ajatellaan nyt olevan pääsyyllisiä koronavirustartuntoihin. Maskit suojaavat näiltä molemmilta, tosin maskien teho vaihtelee.

Maskit voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

 • Hengityssuojaimet – eli FFP-maskit
 • Suu-nenäsuojat – eli kirurgiset maskit
 • Kangasmaskit
Erilaisia maskeja, kuten hengityssuojain, suu-nenäsuoja ja kangasmaski

Maskeja on erilaisia, kuten hengityssuojaimia, suu-nenäsuojia ja kangasmaskeja.

© Shutterstock

Löydä itsellesi sopiva maski: 3 erilaista

 • FFP3-hengityssuojain

  Hengityssuojain suojaa pääasiassa käyttäjäänsä ulkoa tulevilta viruksilta.

  © Shutterstock

  FFP-maskit suojaavat pääasiassa KÄYTTÄJÄÄ

  Pyöreän tai ovaalin muotoinen maski, joka istuu tiiviisti kasvoille. Maskissa on sisäänrakennettu venttiili, joka helpottaa hengittämistä ja suodattaa pois mahdolliset viruspartikkelit. Kutsutaan myös hengityssuojaimeksi.

  Kerrokset: 3–5 tai enemmän

  Suodatuskyky: Eurooppalainen suodatinstandardi perustuu materiaalin kykyyn pysäyttää partikkelit, joiden halkaisija on 0,3 mikrometriä tai suurempi.

  • FFP1-tason maski suodattaa vähintään 80 prosenttia hiukkasista.
  • FFP2-tason maski suodattaa vähintään 94 prosenttia hiukkasista.
  • FFP3-tason maski suodattaa vähintään 99,95 prosenttia hiukkasista.

  Hengityssuojaimet on suunniteltu suojaamaan käyttäjää ulkopuolelta tulevilta viruksilta hienojakoisesta verkosta valmistetun ei-kudotun muovisuodattimen avulla.

  Tutkimukset ovat osoittaneet, että hengityssuojaimet suojaavat myös muita, sillä ne pysäyttävät käyttäjän mahdollisesti viruksia sisältävät sylkipisarat.

 • Kirurginen suu-nenäsuoja

  Suu-nenäsuoja suojaa pääasiassa ympäristöä käyttäjän ysköksiltä ja aivastuksilta.

  © Shutterstock

  Suu-nenäsuoja suojaa pääasiassa MUITA

  Suorakaiteen muotoisessa, yleensä värillisestä materiaalista valmistetussa suu-nenäsuojassa on tavallisesti nenän päällä taipuva metallipidike, jolla maskin voi tiivistää kasvoille. Kutsutaan myös kirurgiseksi suusuojaksi.

  Kerrokset: Yleensä kolme

  Suodatuskyky: Suu-nenäsuojien pääasiallinen tarkoitus on suojata käyttäjän lähellä olevia tämän ysköksiltä ja aivastuksilta ja estää siten koronaviruksen tarttuminen koronapotilaista muihin ihmisiin.

  Suu-nenäsuojat jaetaan kolmeen laatuluokkaan suodatuskyvyn mukaan.

  • I-tyypin maskit suodattavat 95 prosenttia käyttäjänsä uloshengityksen viruksista.
  • II-tyypin maskien suodatuskyky on 98 prosenttia.
  • IIR-tyypin maskit suodattavat 98 prosenttia ja suojaavat myös ulkoa tulevilta nesteroiskeilta.

  Vaikka suu-nenäsuojat on pääasiassa tarkoitettu suojaamaan ympäristöä käyttäjän pärskeiltä, ne suojaavat myös käyttäjäänsä. Vertaisarvioimattomassa tutkimuksessa havaittiin, että suu-nenäsuoja suojaa käyttäjää yhtä hyvin kuin hengityssuojain, mutta molempia on käytettävä ohjeiden mukaisesti.

 • Kangasmaskeja koronavirusta vastaan

  Kangasmaski suojaa sekä käyttäjää että ympäristöä, mutta suojatehoa ei tarkkaan tunneta. Se on kuitenkin rajallinen.

  © Shutterstock

  Kangasmaski suojaa KÄYTTÄJÄÄ ja MUITA (hieman)

  Ulkonäkö ja materiaali vaihtelevat. Voi olla tehty esimerkiksi puuvillasta ja polyesteristä.

  Kerrokset: Määrä vaihtelee. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vähintään kolmea kerrosta – kosteutta sitovaa sisäkerrosta, vettähylkivää päällikerrosta ja näiden väliin suodattavaa keskikerrosta, joka on valmistettu synteettisestä materiaalista, kuten polypropyleenistä. Keskikerros ei ime kosteutta vaan siirtää sitä.

  Suodatuskyky: Itsetehdyn tai kaupasta ostetun kangasmaskin suojatehoa ei tarkkaan tunneta, mutta se on kuitenkin rajallinen. Brittitutkimus vuodelta 2013 osoitti, että itsetehty puuvillamaski suodatti noin puolet viruspartikkeleista.

  Kangasmaskien teho riippuu siis käytetyistä materiaaleista, maskin muodosta, materiaalin tiheydestä ja kerrosten lukumäärästä.

Kasvomaskit koostuvat yleensä kolmesta eri materiaaleja olevasta kerroksesta, ja maskin teho riippuu esimerkiksi materiaalin koostumuksesta ja tiheydestä. Toisin kuin hengityssuojaimien kohdalla, maski ei istu täysin tiiviisti kasvoille, jolloin pisaroita vuotaa sekä sisään että ulos.

Laboratoriokokeissa hengityssuojaimet ovat tarjonneet parhaan suojan, mutta oikeissa tilanteissa tehdyissä kokeissa suu-nenäsuojien on osoitettu suojaavan yhtä hyvin.

Myös itsetehty maski on parempi kuin ei maskia lainkaan, osoittavat useat korona-aiheiset tutkimukset.

Uudessa yhdysvaltalaistutkimuksessa tutkittiin sylkipisaroiden vähentymistä erilaisten maskien avulla.

FFP-maskit ja kirurgiset suu-nenäsuojat pysäyttivät suurimman osan pisaroista, ja kaikki testatut maskit – fleece-kankaista kauluria lukuunottamatta – pysäyttivät vähintään puolet nestehiukkasista.

Katso, miksi fleece-kauluri ei sovi maskiksi:

WHO suosittelee itsetehdyn kangasmaskin käyttöä vain silloin, kun muita maskeja ei ole saatavilla ja muiden suojatoimien yhteydessä.

Suomessa THL toteaa maskeista seuraavaa: "Kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä.

Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat myös käyttäjäänsä, ja ne on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle."

Tutustu THL:n maskisuositukseen

3. Miten kasvomaskia käytetään oikein?

Maskin väärä käyttö

Suu-nenäsuojat ovat kertakäyttöisiä, eikä niitä saa nostaa otsalle, laskea leuan alle tai laittaa ranteeseen.

© Shutterstock

Sekä WHO että 160 maan terveysviranomaiset joko edellyttävät tai suosittelevat kasvomaskien käyttöä paikoissa, joissa tartuntariski on suuri ja turvavälejä on mahdotonta pitää, kuten julkisessa liikenteessä tai ruokakaupoissa.

Tutkimuksissa on todettu, että viruspartikkelit jäävät kiinni maskin pintaan, joten siksi maskien oikeanlainen käsittely on avainasemassa. Muutoin maskit pikemminkin levittävät tautia tartuntojen ehkäisyn sijaan.

Näin maskia käytetään oikein

WHO on laatinut ohjeistuksen, jonka avulla maskia on helppo käyttää oikein.

 • Pese kädet ennen maskiin koskemista
  © WHO

  Ennen maskin pukemista

  Pese kädet huolellisesti ennen maskin pukemista.

 • Pue maski oikein
  © WHO

  Pukeminen

  Käännä maskin värillinen puoli ulospäin, aseta metallinen nenäklipsi nenän päälle ja kuminauhat korvien taakse.

 • Säädä maskin kuminauhoja
  © WHO

  Säätäminen

  Varmista, että maski peittää suun, nenän ja posket niin, ettei maskin sivuille jää aukkoja.

 • Älä koske maskiin
  © WHO

  Käsittely

  Vältä maskin koskettelua. Poista maski ottamalla kiinni korvien taakse tulevista kumilenkeistä.

 • Heitä maski pois heti käytön jälkeen
  © WHO

  Hävittäminen

  Heitä käytetty maski roskakoriin ja pese sen jälkeen kädet huolellisesti.

Kangasmaskeja voidaan pestä ja käyttää uudelleen, mutta ne on pestävä ja kuivattava huolellisesti käytön jälkeen.

4. Miten hankin oikeanlaisen maskin?

Osta CE-merkinnällä varustettu maski

CE-merkintä takaa, että maski täyttää EU:n suojavälineiden turvallisuutta koskevat vaatimukset. Merkinnän saaneilla tuotteilla on mm. takanaan teknistä dokumentaatiota, ja tuotteet ovat EU:n hyväksymien ulkopuolisten laitosten testaamia.

© Shutterstock

FFP3-maskit suojaavat viruksilta parhaiten, mutta koska niistä on pulaa maailmanlaajuisesti, WHO suosittelee, että ne varattaisiin terveydenhuollon henkilöstön ja riskiryhmien käyttöön.

Kangasmaskien käyttöä WHO suosittelee vain silloin, jos muita maskeja ei ole saatavilla.

Päivittäiseen käyttöön sopivat tyyppien I, II ja IIR suu-nenäsuojat, jotka yhdessä muiden tartuntaa ehkäisevien keinojen, kuten säännöllisen käsienpesun ja turvavälien, kanssa riittävät suojaamaan käyttäjäänsä.

Eurooppalaisviranomaiset takavarikoivat maaliskuussa 34 000 väärennettyä tai ei-hyväksyttyä maskia, jotka voivat pahimmassa tapauksessa edesauttaa viruksen leviämistä.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin maskia ostaessa:

 • Varmista, että lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävien maskien pakkauksesta löytyy CE-merkintä.
 • Osta maskit avaamattomassa pakkauksessa, jossa on käyttöohjeet ostomaan kielellä. Maskeja ei saa myydä irrallaan yksitellen.
 • Tarkista, että pakkauksesta löytyy valmistajan nimi. Pakkauksessa on oltava myös eränumero ja viivakoodi, jotta yksittäinen tuote pystytään tunnistamaan.

Suomessa ei ole laadittu listaa hyväksytyistä maskivalmistajista, mutta yleisiä ohjeita maskien ostamiseen ja käyttöön löytyy THL:n maskisuosituksesta.

5. Voiko maski sairastuttaa?

Internet on täynnä maskeihin liittyviä salaliittoteorioita, joiden mukaan maskien käyttö olisi vaarallista. Väitteet vaihtelevat hapenpuuttesta ja veren kohonneesta CO2-pitoisuudesta nesteen ja sienikasvuston kertymiseen keuhkoihin.

Mitään näistä väitteistä ei ole näytetty toteen.

Maskit on suunniteltu päästämään happimolekyylit sisään ja hiilidioksidi ulos ja suodattamaan samalla näitä suuremmat hiukkaset.

Eräässä tutkimuksessa terveydenhuoltohenkilöstö käveli tunnin ajan ripeää vauhtia joko ilman maskia tai maskin kanssa. Osallistujilta mitattiin syke, veren happipitoisuus ja hiilidioksidipitoisuus sekä nesteen kertyminen. Tutkijat eivät havainneet mitään eroa näiden kahden ryhmän välillä.

Katso, miten edes kuuden maskin käyttäminen päällekkäin ei vähennä veren happipitoisuutta:

Eräässä tutkimuksessa kuitenkin ilmeni, että noin joka kolmas FFP3-maskia pitkiä aikoja kerrallaan käyttänyt koki päänsärkyä. Joillakin ilmeni myös ihoärsytystä.

Monissa maissa on asetettu rajoituksia sille, kuinka kauan työntekijät voivat työskennellä hengityssuojain kasvoillaan. Esimerkiksi Tanskassa raja on kolme tuntia vuorokaudessa, tosin koronapandemian johdosta määräyksestä on luovuttu.

WHO suosittelee, että FFP3-maskeja käytettäisiin enintään neljän tunnin ajan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota