Shutterstock
Mies maski päässä

5 tärkeää asiaa maskeista

Pitää vain muistaa käyttää tietynlaisia maskeja tietyssä järjestyksessä.

Viaton kolmikerroksinen tekstiili on jakanut maailman ainakin kahteen leiriin.

Yhden leirin mukaan maski on tällä hetkellä paras ase taistelussa koronavirusta vastaan. Toinen leiri väittää, että maski rajoittaa kansalaisten vapauksia ilman todistettavaa myönteistä vaikutusta – ja toimii jopa tarkoitustaan vastaan.

Mitä tiede sanoo kasvosuojista eli maskeista?

1. Tehoaako maski koronavirusta vastaan?

Aiemmin monet maat olivat haluttomia suosittelemaan maskien käyttöä koronavirusta vastaan, sillä tutkimustulokset eivät kiistattomasti osoita maskin hyötyjä.

Tähän asti kattavin katsaus aiempiin tutkimuksiin kokosi yhteen tulokset 172 tieteellisestä artikkelista, jotka koskivat maskin tehoa uutta koronavirusta vastaan. Lisäksi katsaus kattoi 44 tutkimusta, jotka käsittelivät muita samantyyppisiä viruksia, kuten mers- ja sars-viruksia.

Johtopäätös on selvä: Maski pienentää riskiä saada koronavirustartunta keskimäärin 85 prosenttia.

Laadukkain maski – niin kutsuttu FFP3-maski tai hengityssuojain – suojaa virukselta kaikkein tehokkaimmin ja vähentää tartuntariskiä jopa 96 prosenttia.

Muuntyyppiset maskit – joita kutsutaan myös kasvosuojiksi tai suu-nenäsuojiksi – pienentävät riskiä 67 prosenttia, ja jopa itsetehdyt kangasmaskit voivat suojata tartunnalta.

Muun muassa tästä syystä Yhdysvaltain terveysviranomainen CDC eli tautien valvonta- ja ennaltaehkäisykeskus arvioi , että maskipakko julkisilla paikoilla hävittäisi koronaviruksen Yhdysvalloista kuukaudessa tai parissa.

Meta-analyysissa todetaan kuitenkin samalla, että tietty määrä viruspartikkeleita pystyy läpäisemään parhaatkin maskit.

Hongkongilaisia maskit kasvoillaan

Kaakkois-Aasiassa väestö otti maskit nopeasti käyttöön heti koronaviruksen puhkeamisen jälkeen. Kuva Hongkongista.

© Studio Incendo / Wikimedia Commons

Maski näyttää voimansa arkielämässä

2. Millaista maskia kannattaa käyttää?

Erilaisia maskeja

Maski voi olla tehokas FFP-hengityssuojain tai itsetehty kangasmaski. Osa maskeista suojaa pääasiassa käyttäjäänsä, kun taas osa suojaa ympärillä olevia mahdolliselta tartunnalta.

© Shutterstock

Koronaviruspartikkelien halkaisija on keskimäärin 0,125 mikrometriä – yksi mikrometri on millimetrin tuhannesosa.

Edes parhaat maskit eivät suojaa näin pieniltä partikkeleilta, mutta koronaviruspartikkelit eivät suinkaan leiju ilmassa yksinään.

Partikkelit ovat kiinnittyneet yhteen sylkipisaroiden tai mikroskooppisen pienten hengityksestä peräisin olevien aerosolien kanssa, joiden ajatellaan nyt olevan pääsyyllisiä koronavirustartuntoihin. Maskit suojaavat näiltä molemmilta, tosin maskien teho vaihtelee.

Maskit voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

  • Hengityssuojaimet – eli FFP-maskit
  • Suu-nenäsuojat – eli kirurgiset maskit
  • Kangasmaskit
Erilaisia maskeja, kuten hengityssuojain, suu-nenäsuoja ja kangasmaski

Maskeja on erilaisia, kuten hengityssuojaimia, suu-nenäsuojia ja kangasmaskeja.

© Shutterstock

Löydä itsellesi sopiva maski: 3 erilaista

Kasvomaskit koostuvat yleensä kolmesta eri materiaaleja olevasta kerroksesta, ja maskin teho riippuu esimerkiksi materiaalin koostumuksesta ja tiheydestä. Toisin kuin hengityssuojaimien kohdalla, maski ei istu täysin tiiviisti kasvoille, jolloin pisaroita vuotaa sekä sisään että ulos.

Laboratoriokokeissa hengityssuojaimet ovat tarjonneet parhaan suojan, mutta oikeissa tilanteissa tehdyissä kokeissa suu-nenäsuojien on osoitettu suojaavan yhtä hyvin.

Myös itsetehty maski on parempi kuin ei maskia lainkaan, osoittavat useat korona-aiheiset tutkimukset.

Uudessa yhdysvaltalaistutkimuksessa tutkittiin sylkipisaroiden vähentymistä erilaisten maskien avulla.

FFP-maskit ja kirurgiset suu-nenäsuojat pysäyttivät suurimman osan pisaroista, ja kaikki testatut maskit – fleece-kankaista kauluria lukuunottamatta – pysäyttivät vähintään puolet nestehiukkasista.

Katso, miksi fleece-kauluri ei sovi maskiksi:

Mitä enemmän vihreitä pisteitä kuvassa näkyy, sitä enemmän hiukkasia pääsi maskin läpi, kun vertailtiin maskitonta tilannetta puuvillamaskiin, suu-nenäsuojaan ja fleece-kauluriin.

WHO suosittelee itsetehdyn kangasmaskin käyttöä vain silloin, kun muita maskeja ei ole saatavilla ja muiden suojatoimien yhteydessä.

Suomessa THL toteaa maskeista seuraavaa: "Kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä.

Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat myös käyttäjäänsä, ja ne on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle."

Tutustu THL:n maskisuositukseen

3. Miten kasvomaskia käytetään oikein?

Maskin väärä käyttö

Suu-nenäsuojat ovat kertakäyttöisiä, eikä niitä saa nostaa otsalle, laskea leuan alle tai laittaa ranteeseen.

© Shutterstock

Sekä WHO että 160 maan terveysviranomaiset joko edellyttävät tai suosittelevat kasvomaskien käyttöä paikoissa, joissa tartuntariski on suuri ja turvavälejä on mahdotonta pitää, kuten julkisessa liikenteessä tai ruokakaupoissa.

Tutkimuksissa on todettu, että viruspartikkelit jäävät kiinni maskin pintaan, joten siksi maskien oikeanlainen käsittely on avainasemassa. Muutoin maskit pikemminkin levittävät tautia tartuntojen ehkäisyn sijaan.

Näin maskia käytetään oikein

WHO on laatinut ohjeistuksen, jonka avulla maskia on helppo käyttää oikein.

Pese kädet ennen maskiin koskemista
© WHO

Ennen maskin pukemista

Pese kädet huolellisesti ennen maskin pukemista.

Pue maski oikein
© WHO

Pukeminen

Käännä maskin värillinen puoli ulospäin, aseta metallinen nenäklipsi nenän päälle ja kuminauhat korvien taakse.

Säädä maskin kuminauhoja
© WHO

Säätäminen

Varmista, että maski peittää suun, nenän ja posket niin, ettei maskin sivuille jää aukkoja.

Älä koske maskiin
© WHO

Käsittely

Vältä maskin koskettelua. Poista maski ottamalla kiinni korvien taakse tulevista kumilenkeistä.

Heitä maski pois heti käytön jälkeen
© WHO

Hävittäminen

Heitä käytetty maski roskakoriin ja pese sen jälkeen kädet huolellisesti.

Kangasmaskeja voidaan pestä ja käyttää uudelleen, mutta ne on pestävä ja kuivattava huolellisesti käytön jälkeen.

4. Miten hankin oikeanlaisen maskin?

Osta CE-merkinnällä varustettu maski

CE-merkintä takaa, että maski täyttää EU:n suojavälineiden turvallisuutta koskevat vaatimukset. Merkinnän saaneilla tuotteilla on mm. takanaan teknistä dokumentaatiota, ja tuotteet ovat EU:n hyväksymien ulkopuolisten laitosten testaamia.

© Shutterstock

FFP3-maskit suojaavat viruksilta parhaiten, mutta koska niistä on pulaa maailmanlaajuisesti, WHO suosittelee, että ne varattaisiin terveydenhuollon henkilöstön ja riskiryhmien käyttöön.

Kangasmaskien käyttöä WHO suosittelee vain silloin, jos muita maskeja ei ole saatavilla.

Päivittäiseen käyttöön sopivat tyyppien I, II ja IIR suu-nenäsuojat, jotka yhdessä muiden tartuntaa ehkäisevien keinojen, kuten säännöllisen käsienpesun ja turvavälien, kanssa riittävät suojaamaan käyttäjäänsä.

Eurooppalaisviranomaiset takavarikoivat maaliskuussa 34 000 väärennettyä tai ei-hyväksyttyä maskia, jotka voivat pahimmassa tapauksessa edesauttaa viruksen leviämistä.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin maskia ostaessa:

  • Varmista, että lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävien maskien pakkauksesta löytyy CE-merkintä.
  • Osta maskit avaamattomassa pakkauksessa, jossa on käyttöohjeet ostomaan kielellä. Maskeja ei saa myydä irrallaan yksitellen.
  • Tarkista, että pakkauksesta löytyy valmistajan nimi. Pakkauksessa on oltava myös eränumero ja viivakoodi, jotta yksittäinen tuote pystytään tunnistamaan.

Suomessa ei ole laadittu listaa hyväksytyistä maskivalmistajista, mutta yleisiä ohjeita maskien ostamiseen ja käyttöön löytyy THL:n maskisuosituksesta.

5. Voiko maski sairastuttaa?

Internet on täynnä maskeihin liittyviä salaliittoteorioita, joiden mukaan maskien käyttö olisi vaarallista. Väitteet vaihtelevat hapenpuuttesta ja veren kohonneesta CO2-pitoisuudesta nesteen ja sienikasvuston kertymiseen keuhkoihin.

Mitään näistä väitteistä ei ole näytetty toteen.

Maskit on suunniteltu päästämään happimolekyylit sisään ja hiilidioksidi ulos ja suodattamaan samalla näitä suuremmat hiukkaset.

Eräässä tutkimuksessa terveydenhuoltohenkilöstö käveli tunnin ajan ripeää vauhtia joko ilman maskia tai maskin kanssa. Osallistujilta mitattiin syke, veren happipitoisuus ja hiilidioksidipitoisuus sekä nesteen kertyminen. Tutkijat eivät havainneet mitään eroa näiden kahden ryhmän välillä.

Katso, miten edes kuuden maskin käyttäminen päällekkäin ei vähennä veren happipitoisuutta:

Eräässä tutkimuksessa kuitenkin ilmeni, että noin joka kolmas FFP3-maskia pitkiä aikoja kerrallaan käyttänyt koki päänsärkyä. Joillakin ilmeni myös ihoärsytystä.

Monissa maissa on asetettu rajoituksia sille, kuinka kauan työntekijät voivat työskennellä hengityssuojain kasvoillaan. Esimerkiksi Tanskassa raja on kolme tuntia vuorokaudessa, tosin koronapandemian johdosta määräyksestä on luovuttu.

WHO suosittelee, että FFP3-maskeja käytettäisiin enintään neljän tunnin ajan.