Malariarokote käyttöön ensi vuonna

750 000 lasta Keniassa, Ghanassa ja Malawissa rokotetaan ensi vuonna hengenvaarallista malarialoista vastaan. Toiveena on, että uusi rokote pelastaa kymmeniätuhansia ihmishenkiä.

keskiviikko 10. toukokuuta 2017 teksti Babak Arvanaghi

Vuosia kestäneestä taistelusta huolimatta malaria on yksi eniten ihmisiä tappavista tartuntataudeista. Joka vuosi pelätty loinen aiheuttaa lähes puolen miljoonan ihmisen kuoleman – pääasiassa maailman köyhimmillä alueilla. 

Nyt tutkijat saavat uuden aseen malariaan vastaan.

Vuonna 2018 uusi rokote otetaan käyttöön kolmessa maassa Afrikassa. Toiveena on, että rokote pelastaa kymmenientuhansien ihmisten hengen. 

Teho vaatii monta pistosta

Rokotuskampanjan rahoittaja on Maailman terveysjärjestö WHO. Laboratoriotutkimuksissa RTS,S-rokotteella on saatu suhteellisen hyviä tuloksia: 40 prosenttia rokotetuista on saanut suojan malariaa vastaan. 

Ensi vuonna 750 000 lasta Keniassa, Ghanassa ja Malawissa rokotetaan. Sen jälkeen saadaan selville, toimiiko rokote käytännössä yhtä hyvin kuin laboratoriokokeissa.  

Rokotteen suurin haaste on se, että sitä pitää antaa neljä annosta. Ensimmäiset kolme kuukauden välein, ja neljäs 18 kuukauden kuluttua kolmannesta. Rokottamisen käytännön järjestelyt voivat olla hankalia köyhissä maissa. 

Lupaavin rokote

RTS,S-rokote on vain yksi monista rokotteista, joita on kehitetty malarian ehkäisyyn. Se on kuitenkin rokotteista lupaavin.

Toiveena on, että rokote yhdessä hyttyskarkotteiden ja hyttysverkon kanssa on tehokas keino estää hyttystenpiston välityksellä leviävää loistautia.

Kun rokotteen teho näissä kolmessa maassa on saatu selville, päätetään, aletaanko sitä käyttää laajemmin. 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: