Rutto
Terveysviranomaiset ovat lähettäneet pelastustyöntekijöitä desinfioimaan ruttobakteerin valtaamia alueita.
© RIJASOLO/SCANPIX
Lääketiede - Sairaudet

Madagaskarin ruttoepidemia on karannut käsistä

Keuhkorutto on levinnyt viime kuukausien aikana pitkin Madagaskaria tuulen nopeudella. Keuhkorutto leviää myös ilmateitse pisaratartuntana, ja saarivaltion naapurimaat ovat nostaneet hälytysvalmiuttaan.

Yli 120 on kuollut ja ainakin 1800 saanut tartunnan nykyajan pahimmassa ruttoepidemiassa. Näin ilmoittaa Maailman terveysjärjestö WHO, joka pitää tilannetta hälyttävänä.

Madagaskarissa riehuvaa rajua ruttoepidemiaa ei ole saatu hallintaan, ja tauti on levinnyt myös maan pääkaupunkiin Antananarivoon. Riski ruton leviämisestä sieltä muihin maihin on suuri.

Yhdeksän lähialueen maata – mm. Kenia, Etelä-Afrikka ja Tansania – ovat nostaneet valmiustilaansa ja ottaneet Madagaskarissa matkailleet tarkkailuun.

Keuhkorutto leviää myös ilmateitse

Keuhkoruttoa aiheuttaa sama bakteeri – Yersinia pestis – kuin paiseruttoa, joka surmasi kolmanneksen Euroopan asukkaista 1300-luvulla.

Keuhkorutto on näistä kahdesta kuitenkin tappavampi, ja se voi levitä sairastuneen keuhkoista pisaratartuntana yskän ja liman mukana.

Oireita ovat korkea kuume, päänsärky ja väsymys, taudin edetessä veriyskökset, ripuli ja hengenahdistus.

Sepsis vie hengen

Kun ruttobakteerit tunkeutuvat elimistöön, ne naamioituvat niin, ettei puolustusjärjestelmä havaitse niitä. Ne jakautuvat nopeasti, ja kun immuunijärjestelmä lopulta huomaa, että jotain on hullusti, on jo liian myöhäistä.

Puolustusjärjestelmä reagoi kaoottisesti ja ajaa elimistön niin kutsuttuun septiseen sokkiin, jolloin verenpaine romahtaa ja pulssi kiihtyy rajusti. Sydän ei pysy perässä, mistä seuraa sydänpysähdys.

Hoitamattomana keuhkorutto johtaa aina kuolemaan, mutta vuorokauden sisällä ensioireista aloitettu antibioottikuuri tehoaa yleensä hyvin.

Lue myös:

Sairaudet

Ihmisen kirput toivat ruton Eurooppaan

1 minuuttia
Alzheimer

Lupaava lääke Alzheimerin tautiin

2 minuuttia
Yersinia pestis bacteria
Sairaudet

Mustan surman perimä kartoitettiin

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!