Shutterstock
Lapsi sairaalassa pitää aikuista kädestä

Lapset sairastuvat outoon maksatulehdukseen: Tämä siitä on syytä tietää

Useissa maissa lapsia on sairastunut outoon maksatulehdukseen, jonka syytä ei ole saatu selville. Onko syytä huoleen? Ja miksi sairaus iskee juuri lapsiin? Lue asiantuntijoiden vastaus tästä.

Uudenvuoden jälkeen selittämätön maksasairaus on sairastuttanut ainakin 450 lasta eri puolilla maailmaa. Tautitapausten syy ei ole vielä tiedossa.

Maksatulehdus on yleensä lapsilla harvinainen, ja yhteistä kaikille uusille tapauksille on se, että ne eivät ole viruksen aiheuttamia, vaikka tavallisimmat maksatulehdustyypit, A–E-hepatiitit, aiheuttaa juuri virus.

Missä tapauksia on todettu?

Euroopassa viranomaiset ovat WHO:n ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen mukaan rekisteröineet useita satoja maksatulehdustapauksia vuodenvaihteen jälkeen, ja niistä valtaosa on havaittu Englannissa ja Skotlannissa. Niissä ainakin 163 lasta on sairastunut maksatulehdukseen uudenvuoden jälkeen, kertoo UK Health Security Agency.

Anders Koch, joka on Tanskassa States Serum Institutin ja Rigshospitaletin infektiotautien osaston ylilääkäri, on seurannut kehitystä tiiviisti. Hänen mukaansa on tärkeää erottaa toisistaan kaksi ilmiötä:

"Englannissa ja Skotlannissa nähdään parhaillaan tuntemattomasta syystä johtuvan maksatulehduksen yliedustus. Ja sitten ovat muut maat, joissa ehkä nähdään tapausten kasvua. Niissä luvut ovat pienemmät, ja siitä syystä on erittäin epävarmaa, mistä oikeastaan on kyse", hän sanoo.

Näin tapaukset jakautuvat Euroopassa:

Ketkä sairastuvat?

Maksatulehdukseen on sairastunut 1 kuukauden – 16 vuoden ikäisiä lapsia, mutta suurin osa on ollut yli viisivuotiaita.

Ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen mukaan tähän mennessä on rekisteröity 11 kuolemantapausta, joista 5 on Indonesiassa, 1 Palestiinassa ja 5 Yhdysvalloissa.

Taudinkulku voi olla sairastuneilla hyvin erilainen

Mikä tulehdukset voi aiheuttaa?

Syy lasten maksatulehdusepidemiaan on vielä arvoitus.

Ylilääkäri Anders Kochin mukaan tutkijat eri puolilla maailmaa pohtivat parhaillaan useita hypoteeseja:

  • Yhden teorian mukaan selittämätön maksatulehdus on syntynyt koronapandemian jälkimainingeissa, kun ihmiset yleisesti ovat altistuneet harvemmille viruksille. Tämä on voinut saada immuunijärjestelmän reagoimaan erikoisesti viruksiin, jotka eivät muuten aiheuttaisi reaktiota.

  • Toisen teorian mukaan maksatulehduksen aiheuttavat useat virukset yhdessä, esimerkiksi koronavirus ja jokin tavanomainen flunssavirus.

  • Kolmannen teorian mukaan tulehdus johtuu myrkyistä, lääkkeitä tai tietyistä ruoka-aineista. Anders Kochin mukaan tätä teoriaa on juuri testattu Englannissa monessa tutkimuksessa, eikä yhdistävää tekijää sairastuneiden lasten välillä ole löydetty.

  • Neljännen teorian mukaan uuden maksatulehduksen aiheuttaa adenovirusinfektio. Adenovirukset voivat muun muassa aiheuttaa kuumetta, kurkkukipua ja influenssan kaltaisia oireita. Jotkut tutkijat pitävät lasten vakavaan tautiin syypäänä juuri yhtä aikaa iskenyttä adenovirus- ja koronavirusinfektiota.

Ja nyt englantilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden, konkreettisemman teorian, joka on julkaistu tieteellisessä The Lancet -aikakauslehdessä.

Heidän mukaansa tapaukset voivat johtua siitä, että lapset ovat ensin saaneet koronavirustartunnan ja että viruksesta peräisin olevat proteiinit ovat jääneet suolistoon immuunijärjestelmää aktivoivaksi "reserviksi".

Kun lapset ovat sen jälkeen saaneet adenovirustartunnan, heidän immuunijärjestelmänsä on reagoinut liian rajusti ja vapauttanut suuria määriä tulehdusproteiineja, jotka ovat käyneet maksan kimppuun.

Anders Kochin mukaan hypoteesi on yksi mahdollisen selitys, mutta se ei merkitse sitä, että lopullinen selitys olisi nyt löydetty:

"Se voi olla yksi selitys. Se ei silti tarkoita, että me kaikki myöntäisimme sen olevan epäilemättä ainoa oikea." - Anders Koch, tanskalaisten States Serum Institutin ja Rigshospitaletin infektiotautien osaston ylilääkäri

Koch korostaa, että läheskään kaikilla lapsilla ei ole todettu adenovirustartuntaa.

Toisaalta on myös erittäin epävarmaa, onko lapset ehditty tutkia juuri infektion aikana.

Miksi tulehdus ilmenee vain lapsilla?

"Emme tiedä, miksi infektio iskee juuri lapsiin. Toisaalta emme myöskään tiedä, onko aikuisia sairastunut. Tähän asti vain lasten sairastumisia on rekisteröity."

Näin toteaa Anders Koch, joka painottaa, ettei hän ole vielä nähnyt järjestelmällisiä selvityksiä, jotka osoittaisivat, voiko sairaus iskeä myös aikuisiin.

Pitääkö vanhempien olla huolissaan?

Ajatus tuntemattomasta syystä puhkeavasta vakavasta maksatulehduksesta, joka iskee nimenomaan lapsiin, kuulostaa useimmista vanhemmista varmastikin kauhistuttavalta.

Ylilääkäri Anders Kochin mukaan huoleen ei kuitenkaan ole syytä.

"Vanhempien ei kannata olla huolissaan. Ensinnäkin kyseessä olevat luvut ovat hyvin pieniä. Ja toiseksi emme vielä tiedä, mistä tarkalleen on kyse." Anders Koch, tanskalaisten States Serum Institutin ja Rigshospitaletin infektiotautien osaston ylilääkäri

Millaisia oireet ovat?

Anders Koch painottaa sitä, että maksatulehdukseen sairastuneen lapsen voinnin huononemisen näkee selvästi:

"Lasten silmät ja iho alkavat kellertää. Heillä on mahakipuja, pahoinvointia ja oksentelua, ja toisinaan voi esiintyä myös kuumetta js ulosteiden värjääntymistä", hän selittää.

Siksi kannattaakin toimia aivan samoin kuin muutoinkin:

"Kuten aina, kun lapsi on kipeä, menkää lääkäriin. Ei ole kuitenkaan mitään syytä ajatella, että 'nyt lapsellani on maksatulehdus', sillä luvut ovat vielä niin pieniä", hän sanoo.