Läpimurto: PCOS-taudin lähde löytyi

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä eli PCOS:sta kärsii ainakin kymmenen prosenttia maailman naisista, ja siitä on suurta haittaa sairastuneille. Uusi tutkimushanke on ilmeisesti nyt saanut selville, missä päin elimistöä oireyhtymä alkaa.

Rakkuloita munasarjoissa
© GUSTOIMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Liikakarvoitus kasvoissa, liikapaino, akne, masennus, kuukautishäiriöt ja hedelmättömyys.Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS (polycystic ovary syndrome) voi ilmetä naisissa monella tavalla.

Vaihtelevat oireet tekevät oireyhtymästä vaikean diagnosoida, vaikka sitä sairastaa vähintään 10 prosenttia maailman naisista.

Oireyhtymän syy on vielä tuntematon, mutta australialainen Uuden-Etelä-Walesin yliopiston tutkijaryhmä on ottanut ison askeleen kohti selitystä.

Munasolut muuttuvat rakkuloiksi

PCOS on tila, jossa munasarjoissa alkaa kehittyä paljon munarakkuloita eli follikkeleita, mutta niiden kehitys pysähtyy eikä niistä ei vapaudu munasolua vaan ne muuttuvat kystiksi eli rakkuloiksi.

Oireyhtymään liittyy hormonihäiriöitä, joita pyritään hoitamaan ehkäisypillereilä tai muilla hormoneilla, jotta elimistö saataisiin tasapainoon.

Kaikki naiset eivät kuitenkaan reagoi hoitoon yhtä hyvin.

Oireyhtymä alkaa aivoista

Tähän saakka oireyhtymän syytä on etsitty pääasiassa munasarjoista, mutta on viitteitä siitä, että ongelma ei ala niistä.

Australialainen tutkijaryhmä poisti hiiriltä aivoista tai munasarjoista niin sanotut androgeenireseptorit. Ne reagoivat mieshormoneihin, kuten testosteroniin, jota erittyy naistenkin elimistössä.

Kun reseptorit poistettiin aiviosta, hiirille ei kehittynyt monirakkulatautia. Siihen sairastuminen oli sen sijaan mahdollinen, jos reseptorit poistettiin munasarjoista. Tästä pääteltiin, että monirakkulatauti syntyy aivoissa eikä munasarjoissa.

Uusi tutkimus voi avata uusia mahdollisuuksia kehittää yleiseen oireyhtymään hoitomenetelmiä.