Kuin salama kirkkaalta taivaalta maailma kuuli ensimmäisen kerran koronaviruksesta 31. joulukuuta 2019. Nyt virus on vaatinut jo yli 300 000 kuolonuhria ja siirtänyt monta maata poikkeusoloihin.
Tutkijat ovat yrittäneet nopeasti etsiä uusia keinoja pandemian pysäyttämiseksi, mutta nyt näyttää siltä, että ensimmäinen suuri läpimurto perustuu vanhaan rokotusmenetelmään.
Kiinalaisen Sinovac-lääkeyrityksen tutkijat julkaisivat äskettäin koronaviruskokeen tulokset Science-tiedelehdessä.
Kokeissa rokote tehosi koronavirukseen
Kokeissa PiCoVacc-rokote sai aikaan vasta-aineita hiirissä ja rotissa. Tärkeintä oli kuitenkin se, että rokote toimi odotetulla tavalla myös kahdeksalla makakiapinalla. Rokotetut eläimet altistettiin usealle koronaviruksen mutaatiolle kolme viikkoa rokotuksen jälkeen, ja eläimet näyttivät olevan immuuneja virukselle. Niillä makakiapinoilla, jotka saivat vahvimman rokoteannoksen, ei havaittu lainkaan koronaviruksia.
Tulos on monella tavalla läpimurto:
- Ensimmäisen kerran rokote on tehnyt apinat immuuneiksi uutta koronavirusta vastaan.
- Rokotteella ei havaittu haittavaikutuksia.
- Menetelmä on yksinkertainen ja edullinen.
- Rokote suojaa monia koronavirusmutaatioita vastaan.
Rokotteen ensimmäinen testivaihe ihmisillä on jo käynnissä, ja 144 vapaaehtoista on saanut rokotteen.
Immuunijärjestelmä hyökkää koko virusta vastaan
WHO:n mukaan parhaillaan testataan kahdeksaa eri koronavirusrokotetta ihmisillä.
Monet uusista rokotteista on valmistettu tuottamaan vasta-ainetta, joka estää koronaviruksen piikkiproteiinin toimintaa. Piikkiproteiini on se osa, jonka avulla virus tunkeutuu ihmisen soluihin.
PiCoVacc-rokotteen idea sen sijaan on se, että immuunijärjestelmä hyökkää koko virusta vastaan. Toimintaperiaate on ollut käytössä jo 1800-luvulta alkaen. Siinä rokote sisältää pienen määrän tapettuja taudinaiheuttajia, jolloin immuunijärjestelmä jatkossa tunnistaa ne nopeasti ja estää tartunnan.