Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Läpimurto: Koronavirus ei iske rokotettuihin apinoihin

Kahdeksan rokotettua makakia ovat ehkä alku koronaviruksen lyömiseen. Menetelmä perustuu sata vuotta vanhaan periaatteeseen, joka on yksinkertainen ja edullinen. Ja mikä parasta, sillä ei ole haittavaikutuksia.

Shutterstock

Kuin salama kirkkaalta taivaalta maailma kuuli ensimmäisen kerran koronaviruksesta 31. joulukuuta 2019. Nyt virus on vaatinut jo yli 300 000 kuolonuhria ja siirtänyt monta maata poikkeusoloihin.

Tutkijat ovat yrittäneet nopeasti etsiä uusia keinoja pandemian pysäyttämiseksi, mutta nyt näyttää siltä, että ensimmäinen suuri läpimurto perustuu vanhaan rokotusmenetelmään.

Kiinalaisen Sinovac-lääkeyrityksen tutkijat julkaisivat äskettäin koronaviruskokeen tulokset Science-tiedelehdessä.

Kokeissa rokote tehosi koronavirukseen

Kokeissa PiCoVacc-rokote sai aikaan vasta-aineita hiirissä ja rotissa. Tärkeintä oli kuitenkin se, että rokote toimi odotetulla tavalla myös kahdeksalla makakiapinalla. Rokotetut eläimet altistettiin usealle koronaviruksen mutaatiolle kolme viikkoa rokotuksen jälkeen, ja eläimet näyttivät olevan immuuneja virukselle. Niillä makakiapinoilla, jotka saivat vahvimman rokoteannoksen, ei havaittu lainkaan koronaviruksia.

Tulos on monella tavalla läpimurto:

  • Ensimmäisen kerran rokote on tehnyt apinat immuuneiksi uutta koronavirusta vastaan.
  • Rokotteella ei havaittu haittavaikutuksia.
  • Menetelmä on yksinkertainen ja edullinen.
  • Rokote suojaa monia koronavirusmutaatioita vastaan.

Rokotteen ensimmäinen testivaihe ihmisillä on jo käynnissä, ja 144 vapaaehtoista on saanut rokotteen.

Immuunijärjestelmä hyökkää koko virusta vastaan

WHO:n mukaan parhaillaan testataan kahdeksaa eri koronavirusrokotetta ihmisillä.

Monet uusista rokotteista on valmistettu tuottamaan vasta-ainetta, joka estää koronaviruksen piikkiproteiinin toimintaa. Piikkiproteiini on se osa, jonka avulla virus tunkeutuu ihmisen soluihin.

PiCoVacc-rokotteen idea sen sijaan on se, että immuunijärjestelmä hyökkää koko virusta vastaan. Toimintaperiaate on ollut käytössä jo 1800-luvulta alkaen. Siinä rokote sisältää pienen määrän tapettuja taudinaiheuttajia, jolloin immuunijärjestelmä jatkossa tunnistaa ne nopeasti ja estää tartunnan.

Näin rokote toimii

Rokote opettaa immuunijärjestelmän tunnistamaan viruksen tai bakteerin.

Eläinkokeet osoittivat, että rokote tuotti vereen jopa kymmenen kertaa enemmän vasta-aineita kuin mitä koronavirussairaudesta toipuneiden verestä on mitattu.

Rokottamattomat makakit kehittivät koronavirusaltistuksen jälkeen samanlaisia oireita kuin ihmisetkin.

Tutkijat riemuitsivat rokotekokeen tuloksista ja erityisesti siitä, että haittavaikutuksia ei havaittu.

PiCoVacc-rokotteen kaltaisissa valmisteissa käytetään usein tehosteainetta – tässä tapauksessa alumiinihydroksidia. Tehosteaine saa immuunijärjestelmän tuottamaan suuren määrän vasta-aineita. Joskus suuri määrä vasta-aineita aiheuttaa kuitenkin haittavaikutuksia, mutta tutkijoiden mukaan koe-eläimissä ei tällaista havaittu.

Yksinkertainen rokote auttaa maailman kaikkia maita

PiCoVacc-rokote tehosi moniin koronaviruskantoihin, mikä viittaa siihen, että SARS-CoV-2-viruksen torjunta saattaisi sujua yhdellä ainoalla rokotteella.

Vaikka kiinalaistutkijoiden koe onnistui, rokotetta voidaan joutua odottamaan vielä puolitoista vuorra. Ensin PiCoVacc-valmisteen pitää selvitä kolmesta kliinisestä testistä ihmisillä. Toinen vaihe alkaa toukokuussa yli tuhannella koehenkilöllä.

Makakikokeet osoittavat kuitenkin, että koronavirusrokotteen kehittäminen on mahdollista eikä työ välttämättä ole edes kovin vaikeaa. PiCoVacc-rokotteen yksinkertainen valmistustapa tarkoittaa sitä, että monet maailman maista voisivat tuottaa rokotetta itse.

Lue myös:

Punainen risti-työntekijät kuljettavat espanjantaudin uhreja
Sairaudet

Espanjantauti ja korona: Nämä ovat ratkaisevat erot

13 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

85 minuuttia
Flåtbid
Sairaudet

Uusi rokote voi torjua borrelioosia

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota