Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuoleman laboratorio

Painepuvuilla ja kolmilla käsineillä varustautuneet mikrobiologit tutkivat ebolaa ja muita viruksia. Vaatimukset ovat tiukat, koska virheitä ei saa sattua.

Schnartendorff/RKI

Laboratorio on äärimmäisen turvallinen

Robert Koch -instituutissa Berliinissä toimivassa bioturvallisuuden tason 4 laboratoriossa säännöt ovat äärimmäisen tiukat. Ennen päivän työhön ryhtymistä tutkijat testaavat sulussa pukunsa vuotojen varalta.

Schnartendorff/RKI

Puvuissa on oma ilmaletku

Laboratoriossa on omat ilma-, sähkö- ja vesijärjestelmät, jotka on suojattu erityisen hyvin sähkökatkosten ja teknisten virheiden varalta. Lisäksi laboratorion alipaine estää saastunutta ilmaa karkaamasta vuodon sattuessa.

Schnartendorff/RKI

Virus pidetään kryotankissa

Viruksia säilytetään kryotankissa, joka sisältää nestemäistä typpeä ja jonka lämpötila on –160 astetta. Niin matalassa lämpötilassa eivät entsyymit eivätkä kemialliset prosessit voi tuhota virusnäytteitä ennen niiden analysointia.

Schnartendorff/RKI

Kollegat valvovat vaarallista työtä

Tutkijan käyttäessä skalpelleja tai ruiskuja, jotka voivat aiheuttaa infektioita, kollega valvoo työtä. Jäte ja vialliset laitteet hävitetään autoklaavissa – uunissa, jossa höyry ja paine tuhoavat pinnoille herkästi tarttuvan viruksen.

Schnartendorff/RKI

Tappajavirus mikroskoopissa

Esimerkiksi ebolaviruksesta (tässä väritettynä mikroskooppikuvana) tutkijat pyrkivät selvittämään, miten virus tarttuu, mitkä eläimet ovat sen isäntiä ja kuinka kauan virus saattaa elää neutraalilla pinnalla.

Cynthia Goldsmith/CDC

Kolminkertaisista käsineistä lisää turvaa

Viruksen saastuttamat solut asetetaan mikroskoopin alle ja näytetään ruudulla. Tietokoneissa on erityisen suuret näppäimistöt, jotta kolmikerroksisin käsinein varustautuneet tutkijat pystyvät käyttämään niitä.

Schnartendorff/RKI

Vesi ja desinfiointiaineet puhdistavat puvun

Ennen lähtöä laboratoriosta tutkijat joutuvat kuuden minuutin kemialliseen suihkuun, joka tappaa mahdolliset pukuun tarttuneet virukset. Sitten pesuvesi kuumennetaan ja steriloidaan samoin kuin muukin laboratoriossa käytetty vesi.

RKI

Lue myös:

Jumbojetten Cosmic Girl foretager i 2019 en drop test med raketten LauncherOne
Raketit

Jumbojetti antaa vauhtia avaruuslennolle

5 minuuttia
Ympäristö

Opiskelija on tehnyt hajoavaa muovia kuolleista kaloista

3 minuuttia
Ilmastonmuutos

ÄÄNESTÄ: Oletko valmis maksamaan lihasta 150 % nykyistä enemmän?

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota