Moni seikka viittaa siihen, että koronapandemia on siirtymässä uuteen vaiheeseen. Rokotekattavuus ja immuniteetti lisääntyvät, ja omikronmuunnos vaikuttaa vähemmän vaaralliselta.
Yksi osoitus siitä, että pandemia on siirtymässä helpommin hallittavaan suuntaan, on kotitestauksen yleistyminen.
Kasvattaako kotitesti valheellista turvallisuudentunnetta? Tässä on kaikki se, mitä tiede tietää puikoista ja testausohjeista.
Miten kotitesti toimii?
Koronatestillä etsitään – olipa testityyppi mikä hyvänsä – tuoreita tai vanhoja merkkejä virushiukkasista.
Koronaa jäljitetään kolmella keinolla:
- PCR-testit, nenänielusta otettu limanäyte
- Vasta-ainetestit, verestä etsitään merkkejä aiemmasta COVID-19-tartunnasta
- Antigeenitestit, otetaan puikolla nenästä ja osoittaa parhaillaan kytevän tartunnan
Kotitesti on antigeenitesti. Se toimii kuin pikatestit, joita myös viranomaiset käyttävät tietyissä tilanteissa. Ainoa ero on se, että kotitestin tulosta ei voida rekisteröidä terveystietoihin esimerkiksi koronapassin saamiseksi.
VIDEO: Näin kotitesti toimii
Näytteen mahdolliset antigeenit – viruksen pinnan piikkiproteiinit – sitoutuvat testilevyn molekyyleihin, jotka neste kuljettaa edemmäs.
Molekyylit voivat värjätä testilevyn toisen pään viivat – merkkiviiva T:n ja kontrolliviiva C:n.
Näin luet kotitestin tuloksen:
- Kaksi viivaa, yksi T:ssä ja yksi C:ssä on positiivinen tulos, joka kannattaa varmistaa PCR-testillä mahdollisimman nopeasti. Pysy sillä aikaa eristyksessä.
- Yksi viiva C:ssä on negatiivinen testitulos.
- Yksi viiva T:ssä tai ei yhtään viivaa merkitsee epäonnistunutta testiä.
Milloin kotitesti kannattaa tehdä?
Eri maissa annetaan erilaisia ohjeita kotitestauksesta, mutta kotitesti voi olla hyvä idea silloin, jos haluat tietää tartuntatilanteeesi mutta
- sinulla ei ole koronavirustaudin oireita.
- sinua ei ole määrätty eristykseen.
- et pääse viralliseen testiin.
Suomessa ei ole annettu määräyksiä esimerkiksi säännnöllisestä kotitestauksesta, mutta siitä voi olla hyötyä oman tilanteen selvittämisessä esimerkiksi silloin, jos omassa taloudessa on testattuja tartunnan saaneita. Tammikuun 7. päivänä hallitus antoi suosituksen, jonka mukaan ensimmäisen ja toisen asteen oppilaille tulisi tarjota kahta kotitestiä viikossa.
Kuinka luotettava kotitesti on?
Kotitestejä on kritisoitu, sillä niillä ei saada kiinni kaikkia koronatartuntoja.
Tutkijoiden arvion mukaan kotitestit osoittavat noin 60 prosenttia tartunnoista. Tulos riippuu pitkälti testin laadusta.
Tutkimus osoittaa, että jopa 15 prosenttia kotitestin tuloksista on vääriä negatiivisia – eli testi ei paljasta tartuntaa, vaikka testattu oikeasti olisi infektoitunut. Käytännössä prosenttiosuus on varmasti korkeampi.
Huolimatta kehnoista tuloksista kotitestien hyötyä voidaan perustella sillä, että ne paljastavat juuri eniten virushiukkasia tuottavat ja tartuttavat henkilöt.
Lisäksi tutkimus osoittaa, että väärät negatiiviset voivat vähentyä, kun testaamista jatketaan. Kun viikossa tehtiin kolme testiä, väärät negatiiviset jäivät viiteen prosenttiin eli PCR-testien tasolle.
Kun koronapandemia jossain vaiheessa hiipuu ja suurin osa testipaikoista sulkeutuu, kotitestejä voidaan myös käyttää tartuntojen torjuntaan.
Varmistaudu kuitenkin, että kotitestissä on CE-merkintä, jota seuraa nelinumeroinen koodi, jolloin se on EU-säädösten mukainen. Merkinnän ja käyttöohjeen pitää lisäksi olla suomeksi ja ruotsiksi.
Miten kotitesti pitää tehdä?
Kotitestin tuloksen luotettavuuden ratkaiseen ensisijaisesti se, tehdäänkö testi käyttöohjeiden mukaan.