Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus

Koronavirusblogi: Seuraa päivityksiä

Tieteen Kuvalehti päivittää uutisia ja tuoreita tutkimustuloksia uudesta koronaviruksesta SARS-CoV-2 ja sen aiheuttamasta sairaudesta COVID-19.

Shutterstock

Tuoreet uutiset koronaviruksesta

Läpimurto: Lääkeaine vähentää koronakuolemia 78 prosenttia

Tiistai 26. toukokuuta 2020 – klo 14.30

Remdesiviiri-niminen lääkeaine, joka on kehitetty ebolan hoitoon, voi vähentää covid-19-taudin aiheuttamia kuolemantapauksia jopa 78 prosenttia, jos lääkettä annetaan oikeana ajankohtana. Tämä on yksi johtopäätöksistä uudessa tutkimuksessa, joka julkaistiin lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -aikakauslehdessä viime viikolla.

Tutkimuksessa jaettiin 1 023 koehenkilöä kahteen ryhmään: puolet sai remdesiviiriä ja toinen puoli lumelääkettä. Tulokset osoittivat muun muassa, että kaikilla remdesiviiriä saaneilla sairausaika lyheni keskimäärin 32 prosenttia.

Lisäksi tutkijat rekisteröivät lääkeaineen selvimmän tehon niillä potilailla, jotka olivat joutuneet hengitysvaikeuksien vuoksi sairaalahoitoon ja tarvitsivat lisähappea mutta eivät kuitenkaan vielä olleet teho-osastolla hengityskoneessa. Tässä ryhmässä kuolleisuus väheni peräti 78 prosenttia.

Tanskalaisen Rigshospitalet-sairaalan infektiolääketieteen professori Jens Lundberg on kansainvälisen tutkimuksen eurooppalaisen osan johtaja. Hänen mielestään tutkimuksen tuloksen pitää vaikuttaa siihen, miten viruksen kimppuun isketään ja miten sen aiheuttamaa tautia hoidetaan.

"Tämä on merkittävä tulos, joka hämmästytti minut täysin. Kun näin luvut ensimmäisen kerran, tulin ajatelleeksi ensimmäistä hiv-tutkimusta vuodelta 1987, joka avasi tien nykyään tunnetulle hiv-lääkkeelle", professori Lundberg toteaa.

Ruotsissa viime viikolla eniten kuolleita

Keskiviikko 20. toukokuuta 2020 – klo 14.55

Ruotsissa koronavirustautiin on nyt kuollut 3 743 ihmistä. Kuolemista 283 sattui viime viikon kuluessa. Ruotsissa on siten asukaslukuun suhteutettuna 7 viime päivän aikana tapahtunut eniten covid-19-kuolemia Euroopassa.

Lähes puolet Ruotsin koronaviruskuolemista on sattunut hoivakodeissa. Siksi monet poliitikot ja tutkijatkin ovat todenneet, että Ruotsin koronastrategia ei ole suojellut vanhuksia riittävästi. Yksi arvostelijoista on Annika Linde, joka oli Ruotsin valtionepidemiologi vuosina 2005–2013. Hän toteaa Dagens Nyheter -lehdelle: ”Luulen, että Ruotsin malli ei ole kaikista näkökulmista tarkasteltuna ollut järkevin.”

Koronavirustautiin kuolleiden määrä muissa Pohjoismaissa:

Tanska: 551

Norja: 233

Suomi: 301

Se toimii ihmisillä: Koronarokote vahvistaa immuunijärjestelmää

Tiistai 19. toukokuuta 2020 – klo 14.36

Ensimmäinen ihmisillä testattava koronarokote on osoittautunut olevan turvallinen ja pystyvän muodostamaan virusta vastaan vasta-aineita.

Ensimmäiset väliaikaiset tulokset kahdeksalta kaikkiaan 45 koehenkilöstä osoittavat, että kaikille oli muodostunut niin sanottuja neutralisoivia vasta-aineita – toisin sanoen immuunijärjestelmään oli syntynyt proteiineja, jotka voivat estää viruksen kiinnittymisen.

Vasta-aineiden määrä oli joko samalla tasolla tai suurempi kuin covid-19-taudista selviytyneillä potilailla. Tätä pidetään lupaavana merkkinä. Lisäksi tutkijat eivät ainakaan vielä ole havainneet rokotteesta mitään haittavaikutuksia.

Yhdysvaltalainen Moderna-yritys kehittää rokotetta, jonka nimi on mRNA 1273, Yhdysvaltojen terveysviranomaisten määräyksestä, ja kliiniset kokeet ihmisillä ovat olleet meneillään maaliskuusta alkaen.

Moderna arvelee voivansa aloittaa ihmiskokeet laajassa mittakaavassa heinäkuussa.

3 hyvää uutista: Tutkijat löytävät viitteitä siitä, että tulemme immuuneiksi

Perjantai 15. toukokuuta 2020 – klo 14.44

Voiko covid-19-tartunnan saada useita kertoja? Tätä kysymystä selvittävät nyt kiivaasti useat tutkijat. Hyviäkin uutisia on kuultu:

 • Uusien tutkimusten mukaan covid-19-tartunnan saaneet henkilöt muodostavat niin sanottuja T-soluja, jotka iskevät viruksen kimppuun. Jotkin T-solut "muistavat" ne infektiot, joita vastaan ne ovat taistelleet, ja voivat siksi tuhota virukset kohdatessaan ne toisen kerran. Tätä mekanismia kutsutaan myös immuniteetiksi.
 • Yhdessä tutkimuksessa löydettiin T-soluja, jotka pystyivät iskemään SARS-CoV-2:n kimppuun ihmisillä, joilla ei ollut tartuntaa. Ilmeisesti tämä johtui siitä, että he olivat aiemmin saaneet tartunnan toisista, vaarattomista koronaviruksista.
 • Parantuneet koronapotilaat, joiden koronatesti on näyttänyt toistamiseen positiivista, EIVÄT välttämättä ole saaneet uutta tartuntaa. Asiantuntijat eri puolilla maailmaa ovat todenneet, että testi voi tunnistaa jäännöksiä viruksesta, jonka poistuminen kehosta kestää vielä pitkään infektion jälkeen.

Koronavirus aiheuttaa outoja oireita

Torstai 14. toukokuuta 2020 – klo 13.39

Kuumetta, kuivaa yskää, päänsärkyä, kurkkukipua ja hengitysvaikeuksia. Nämä oireet liitetään SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaan koronavirustautiin.

Kun koronavirustaudista on saatu lisää tietoa, tautiin on voitu liittää myös harvinaisempia oireita.

The Scientist -lehden mukaan ainakin 15 lasta Yhdysvalloissa on kärsinyt Kawasakin taudista. Kawasakin tauti on verisuonitulehdustauti, joka aiheuttaa kuumetta, suurentuneita imusolmukkeita sekä ihottumaa käsiin ja jalkoihin.

Varsinkin jalat voivat olla joillakin lapsilla todella kipeät. Punertavat ja turvonneet varpaat, jotka vievät ajatukset paleltumiin, voivat olla myös koronavirustaudin oireita. Lääkärit ovat alkaneet kutsua ilmiötä covid-varpaiksi.

Vielä selvittämätön seikka on myös se, miksi hengitystiesairaus aiheuttaa myös vatsaongelmia. Kalifornialaistutkimuksessa 32 prosenttia kaikkiaan 166 koronaviruspotilaasta kärsi huonosta ruokahalusta, pahoinvoinnista ja ripulista.

Voiko reumalääke jarruttaa villiintynyttä immuunijärjestelmää?

Keskiviikko 13. toukokuuta 2020 – klo 15.35

Koronavirustaudin vaikeat tapaukset johtuvat usein immuunijärjestelmän villiintymisestä, mikä aiheuttaa voimakkaan ja vaarallisen tulehduksen elimistössä. Pahimmissa tapauksissa tulehdus voi johtaa elinten toiminnan pettämiseen ja kuolemaan. Monilla koronavirustautiin menehtyneillä ihmisillä on havaittu immuunijärjestelmän yliaktiivisuutta, mikä ei ole suojannut heitä taudilta, vaan johtanut kuolemaan.

Tutkijat yrittävät nyt löytää hoitomuodon, joka voisi hillitä yliaktiivista immuunijärjestelmää juuri sopivasti.

Monet tulokset viittaavat siihen suuntaan, että hoito löytyisi jo olemassa olevista lääkkeistä. Tosilitsumabi, jota nykyisin käytetään immuunijärjestelmää hillitsevänä reumalääkkeenä, on alustavissa kokeissa vaikuttanut lupaavalta myös covid-19-taudin hoidossa.

Ranskassa lääkärit antoivat tosilitsumabia 64 potilaalle, joilla oli keskivaikea tai vaikea koronavirustauti. Tulokset osoittivat, että reumalääkettä saaneiden potilaiden parissa kuolleisuus ja hengityskoneen tarve oli pienempi verrattuna niihin covid-19-potilaisiin, jotka eivät saaneet tosilitsumabia.
Parhaillaan monessa kokeessa kartoitetaan tosilitsumabin vaikutusta vakavasti sairaille koronapotilaille.

Tämä vasta-aine estää koronavirusta tunkeutumasta soluun

Tiistai 12. toukokuuta 2020 – klo 12.00

Ihmisen elimistön vasta-aine 47D11 voi olla tärkeä askel koronavirusrokotteen kehittämisessä. Näin todetaan uudessa tutkimuksessa, joka on tehty alankomaalaisessa Utrechtin yliopistossa ja julkaistu Nature Communications -lehdessä.

Tutkijat testasivat kaikkiaan 51 eri vasta-ainetta, jotka käyvät sars-epidemian vuosina 2002–2003 aiheuttaneen sars-coV-viruksen kimppuun. Tutkijat havaitsivat, että yksi vasta-aineista myös esti laboratoriossa uutta koronavirusta tunkeutumasta ihmissoluihin.

Vasta-aine, jonka nimi on 47D11, jarruttaa koronavirusta sitoutumalla sen pinnalla oleviin piikkiproteiineihin.

Lue lisää piikkiproteiinista tästä: Koronavirus: Tämän vuoksi virus tarttuu niin helposti

Tutkijat korostavat, että tarvitaan vielä paljon tutkimustyötä, ennen kuin voidaan päätellä, soveltuuko vasta-aine rokotteeksi. He kuitenkin toteavat, että prosessia voi nopeuttaa se, että vasta-aine on alun perin peräisin ihmisestä, joten sitä ei tarvitse sopeuttaa ihmisen immuunijärjestelmään.

Rokote toimii apinoilla

Torstai 7. toukokuuta 2020 – klo 13.01

Testattava rokote on neutralisoinut useita koronaviruksen rokotekantoja hiirissä, rotissa ja reesusapinoissa.

Rokote, PiCoVacc, antoi reesusapinoille ”osittaisen tai täyden suojan”, kerrotaan tutkimuksessa. Apinoille ei aiheutunut sivuvaikutuksia.

Koerokotetta on testattu tammikuusta 2020 alkaen, ja sen on kehittänyt kiinalainen lääkeyritys yhteistyössä Kiinan viranomaisten kanssa.

Tutkijat aikovat testata rokotetta ihmisillä myöhemmin tänä vuonna.

Saksassa ja Tanskassa avataan yhteiskuntaa uudelleen

Torstai 7. toukokuuta 2020 – klo 08.12

Sekä Saksan liittokansleri Angela Merkel että Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ilmoittivat eilen illalla yhteiskunnan osittaisesta avaamisesta.

Lähiaikoina avataan kauppoja ja ravintoloita ja aletaan jopa pelata huipputason jalkapallo-otteluita. Samoin monet lapset pääsevät jälleen kouluun.

Saksan ja Tanskan rajat ovat olleet suljettuna kaikelta tarpeettomalta matkustamiselta maaliskuun puolivälistä alkaen. Maiden varovainen avaaminen ei tässä vaiheessa tarkoita rajavalvonnan poistamista.

© Shutterstock

Tutkimus todisti: Pienet lapset EIVÄT ole immuuneja

Keskiviikko 6. toukokuuta 2020 – klo 14:40

Aikuiset ja lapset saavat SARS-CoV-2-tartunnan yhtä todennäköisesti oltuaan läheisessä kontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa, todetaan vertaisarvioidussa tutkimuksessa, joka julkaistiin The Lancet -tiedelehdessä.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston ja kiinalaisen Shenzhenissä toimivan tautien ehkäisy- ja torjuntakeskuksen tutkijat analysoivat lähes 400 covid-19-potilasta ja heidän 1 300 lähikontaktiaan.

Tutkijaryhmä havaitsi, että 7 prosenttia sairastuneiden lähikontakteista, jotka olivat alle 10-vuotiaita, saivat tartunnan yhtä suurella todennäköisyydellä kuin muut tutkimuksessa tarkastellut henkilöt.

Tutkimus julkaistiin 27. maaliskuuta medRxiv-alustalla, joka on tarkoitettu vielä vertaisarvioimattomille tutkimuksille.

Laamojen vasta-aineet voivat auttaa uuden koronavirustaudin hoidossa

Tiistai 5. toukokuuta klo 09.33
Vuonna 2016 yhdysvaltalaiset ja belgialaiset tutkijat havaitsivat, että laamat ja muut kamelieläimet muodostavat vasta-ainetta, joka voi torjua SARSia aiheuttavaa SARS-CoV-1-virusta.

VHH-72-vasta-aine kävi sen piikkiproteiinin kimppuun, jolla SARS-CoV-1 sitoutuu soluihin. Tämä ominaisuus tekee siitä kiinnostavan myös covid-19-sairauden torjumisessa.

Uusi koronavirus, SARS-CoV-2, tunkeutuu ihmisen elimistöön saman piikkiproteiinin avulla. Tutkijat testasivat, toimiiko laamojen vasta-aine siihenkin.

Tulokset osoittivat, että vasta-aine pystyi sitoutumaan myös SARS-CoV-2-virukseen, mutta vain heikosti.

Kun tutkijat liittivät kaksi kopiota vasta-aineesta yhteen, ne pystyivät paremmin sitoutumaan SARS-CoV-2-virukseen.

Kun tutkijat sitten veivät viruksia, joihin oli liitetty SARS-CoV-2-viruksen piikkiproteiineja, uuden vasta-aineen lähelle, tämä uusi vasta-aine tuhosi ne.

Tutkijat toivovat nyt, että uutta vasta-ainetta vidaan käyttää covid-19-sairauden hoidossa. Eläinkokeiden on määrä alkaa lähiaikoina. Jos vasta-aine toimii niissä yhtä tehokkaasti, aloitetaan kliiniset kokeet ihmisillä.

Läpimurto: Tunnettu lääke saattaa tehota koronavirukseen

Torstai 30. huhtikuuta 2020 – klo 12.23

Antiviraalinen lääkeaine remdesiviiri voi lyhentää covid-19-potilaiden sairastamisajan 15:stä 11 päivään – eli 31% – ja vähentää sillä hoidettujen potilaiden kuolleisuuden 11,6 prosentista 8 prosenttiin.

Tämän osoittavat yhdysvaltalaistutkijoiden kokeet, jotka ovat vielä meneillään ja joita ei vielä ole tieteellisesti arvioitu.

Tutkimukset aloitettiin 21. helmikuuta 68 paikassa eri puolilla maailmaa, ja alustavat tulokset 1 063 koehenkilöstä ovat niin lupaavia, että yhdysvaltalaistutkijat ovat päättäneet julkaista ne jo tässä vaiheessa.

Remdesiviiri on kehitetty ebolan hoitoon, mutta se on näyttänyt hidastavan koronaviruksen lisääntymistä kehossa.

Tulevina viikkoina ja kuukausina nähdään, aiheuttaako remdesiviirillä hoitaminen vakavia sivuvaikutuksia.

WHO varoittaa: Emme vielä tiedä, voiko koronavirustaudin saada monta kertaa

Keskiviikko 29. huhtikuuta 2020 – klo 14.48

Edelleenkään ei ole todisteita siitä, että sairastettu koronavirustauti antaisi immuniteetin. Näin totesi Maailman terveysjärjestö WHO viime lauantaina.

WHO korosti muun muassa sitä, että väärinymmärrykset immuniteetista voivat johtaa viruksen leviämiseen. Tässä vaiheessa ei ole olemassa tutkimustuloksia, jotka joko todistaisivat tai kumoaisivat väitteen siitä, että elimistössä olevat vasta-aineet antaisivat immuniteetin koronavirussairaudelle.

"Positiivisen testituloksen jälkeen ihmiset luulevat olevansa immuuneja, mikä voi johtaa siihen, että terveysviranomaisten ohjeita ei noudateta", toteaa WHO.

Sylkitesti tunnistaa covid-19:n nykytestejä paremmin

Tiistai 28. huhtikuuta 2020 – klo 14.27

Ihmisen sylki voi tuoreen tutkimuksen mukaan paljastaa, onko hän saanut SARS-CoV-2-tartunnan. Tämä voisi tehdä testeistä tarkempia – ja vastaisuudessa niitä olisi myös helpommin saatavilla.

Nykyisessä koronatestauksessa otetaan pitkällä puikolla nenän kautta näyte nielusta. Testipuikoista voi kuitenkin tulla pulaa, ja nielun koskettaminen saa testattavan usein yskimään tai pärskimään, jolloin ilmaan saattaa levitä vielä lisää viruspartikkeleita.

Tutkijajoukko Yalen lääketieteellisestä korkeakoulusta New Havenista Connecticutista keräsi sekä sylki- että nielunäytteitä potilailta, jotka olivat sairaalassa covid-19-virusepäilyn vuoksi. Tutkijat onnistuivat paremmin osoittamaan viruksen sylkinäytteistä kuin nielusta.

Lihavuus, diabetes ja korkea verenpaine kasvattavat riskiä

Perjantai, 24. huhtikuuta 2020 Klo 10:21

Ei ole aivan sattumaa se, kuka kärsii eniten covid-19-taudista. Tämä selviää uudesta laajasta tutkimuksesta.

Tutkijat keräsivät tiedot 5 700 potilaalta, jotka olivat joutuneet 1.3. - 4.4. sairaalahoitoon covid-19-taudin vuoksi New Yorkissa ja sen ympäristössä. Tiedoista kävi ilmi selkeä yhteys: sairaalahoitoon joutuivat useimmin ne, joilla oli ennestään kohonnut verenpaine, diabetes tai liikapainoa.

Tutkimus osoittaa myös, että lähes kaikilla niillä potilailla, jotka joutuivat tuona aikana sairaalahoitoon, oli vähintään yksi krooninen perussairaus - jopa 88 %:lla sairauksia oli kaksi.

Vain 6 %:lla sairaalaan joutuneista ei ollut ennen tartunnan saamista mitään kroonista sairautta.

➤ Tästä syystä koronavirus vaikuttaa meihin eri tavoin

Saksassa laki kasvosuojista

Torstai 23. huhtikuuta 2020 – klo 11.21

Kaikissa Saksan 16 osavaltiossa pitää lain mukaan käyttää kasvosuojaa julkisissa liikennevälineissä.

Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiossa Saksan Itämeren-rannikolla joutuu maksamaan 25 euron sakon, jos jää kiinni matkustamisesta ilman kasvosuojaa bussissa tai junassa.

➤ Kasvosuojat – miten hyvin ne suojaavat?

Monissa osavaltioissa kasvosuojusta pitää käyttää myös kaupoissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on varoittanut saksalaisia siitä, että taistelu koronavirusta vastaan kestää pitkään. Saksassa koronavirustautiin kuolleiden määrä ylitti tänään 5 000 ihmisen rajan.

YK-maat yhtä mieltä: Koronavirusrokote kaikille

Keskiviikko 22. huhtikuuta 2020 – klo 15.52

YK:n yleiskokouksen 193 maata vaativat maanantaina julkilausumassaan, että kaikilla jäsenmailla pitää olla "yhtäläinen, tehokas ja oikea-aikainen" oikeus koronaviruksen torjuntaan kehitettyihin rokotteisiin, kun ne valmistuvat.

Julkilausumassa korostetaan myös Maailman terveysjärjestön WHO:n "ratkaisevaa johtavaa roolia" koronaviruksen torjunnassa. Yhdysvaltojen presidentti ja monen muun maan hallitukset ovat arvostelleet WHO:ta pandemian hoidosta.

Julkilausumaesityksen laati Meksiko, ja Yhdysvallat tuki sitä.

Julkilausumassa todetaan, että kansainvälinen tieteellinen yhteistyö on "välttämätöntä COVID-19-sairauden torjumiseksi".

Parhaillaan monet tutkimuslaboratoriot ja lääkeyritykset eri maissa yrittävät kehittää rokotetta ja hoitomuotoja pandemian taltuttamiseksi.

YK:n pääsihteeri António Guterres kehottaa etsimään tapoja, joilla voidaan turvata, että kaikki maat saavat pandemian aikana käyttöönsä välineitä ja lääkkeitä – ja mahdollisen tulevan rokotteen koronavirusta vastaan.

Rokotteen kehittämisen ja jakamisen kaikille on määrä auttaa erityisesti köyhiä maita.

/ritzau/AFP.

TEEMA: Kaikki mikä sinun pitää tietää koronaviruksesta

Miten koronaviruksesta tulee todellinen tappaja? Miksi rokotteen kehittämiseen kuluu niin pitkä aika? Ja miten kuolleisuus jakaantuu eri ikäryhmien kesken?

Olemme koonneet tausta-artikkelit koronaviruksesta, joten saat vastaukset koronavirusta koskeviin kysymyksiisi.

Napsauta tästä ja tutustu koronavirusteemaan.

Uudet tutkimukset: Laumasuojan saavuttaminen voi olla vaikeaa

Keskiviikko 22. huhtikuuta 2020 – klo 11.44

Tutkijat ja lääkärit ovat viime viikkojen ajan pohtineet, saadaanko covid-19-taudilta suoja, jos riittävä määrä maailman väestöstä olisi immuuni tartunnalle eikä siten voisi tartuttaa muita ihmisiä.

Uudet tutkimukset, joita ei vielä ole vertaisarvioitu, viittaavat kuitenkin siihen, että laumasuojan saavuttaminen voi olla hyvin vaikeaa.

Tällä hetkellä nimittäin vain 2–3 prosentilla koronavirustaudista parantuneista on vasta-aineita veressään, totesi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus lehdistötilaisuudessa viime maanantaina.

Siksi näyttää siltä, että monen maan avaamiseen saattaa kulua oletettua pidempään, kirjoittaa The Guardian.

Tutkimushanke: Voiko koira haistaa covid-19:n?

Tiistai 21. huhtikuuta 2020 – klo 8.39

Koiralla on kuonossaan noin 300 miljoonaa hajureseptoria. Erikoiskoulutettuja koiria käytetään niin huumeiden kuin syövän ja malariankin etsimiseen. Nyt brittitutkijat aikovat selvittää, voiko ihmisen paras ystävä haistaa myös koronavirustaudin.

Ensin pitää selvittää, onko covid-19-potilailla jokin tietty ominaishaju, jonka koira voi havaita. Jos niin on, koiria voidaan alkaa kouluttaa haistamaan sairaus ihmisissä.

Jos alustavien kokeiden tulokset ovat lupaavia, aloitetaan kuuden koiran koulutus. Vaikka covid-19-sairaus saadaan selville muillakin testeillä, ihmisen nelijalkaisesta ystävästä voi tulla tärkeä ase pandemian vastaisessa taistelussa.

Koronatestien tuloksia pitää nykyisin odotella suhteellisen kauan, mutta koirat havaitsevat sairauden huomattavasti nopeammin.

Kiina lisäsi Wuhanista ilmoitettuun kuolleiden määrään 50 prosenttia

Maanantai 20. huhtikuuta 2020 – klo 12.00

Wuhanin miljoonakaupungissa on viime viikon lopussa julkistettujen virallisten tietojen mukaan kuollut peräti 1 290 henkilöä aiempaa ilmoitettua enemmän, mikä tarkoittaa, että koronan kuolonuhreja on Wuhanissa 3 869. Muutos tarkoittaa myös sitä, että kaikkiaan Kiinassa on nyt ilmoitettu kuolleen 4 600 ihmistä.

Aiemmin Wuhanista, missä koronavirus ensi kerran havaittiin, ilmoitettu kuolleiden määrä oli 2 579. Lisäystä on siis 50 prosenttia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiinan viranomaiset myöntävät muuttuneen lukumäärän johtuvan muun muassa siitä, että aiemmissa raporteissa on ollut epätarkkuuksia tai osa tiedoista on puuttunut niistä kokonaan.

Koronastressi aiheuttaa epätavallisen eläviä unia

Perjantai 17. huhtikuuta 2020 – klo 12.07

Ainakin viidessä tutkimuksessa yritetään parhaillaan saada selville, miten koronaviruksen aiheuttaman stressin määräämä arki vaikuttaa aivoissa unen aikana.

Neurobiologiset signaalit ja reaktiot luovat unia, jotka muistuttavat psykedeelisten aineiden vaikutuksia, selittää Patrick McNamara Bostonin lääketieteellisestä yliopistosta National Geographicille.

Psykedeeliset aineet aktivoivat serotoniini 5-HT2A -reseptorin, joka estää aivojen ylemmän otsalohkon toiminnan. Sen seurauksena tunteet valtaavat tietoisuuden ja aiheuttavat ajatuksia, jotka usein katoavat, kun ihminen herää.

Tämä prosessi häiriintyy silloin, kun ihminen on stressaantunut ja ahdistunut. Ranskalaisen Lyonissa toimivan neurotieteiden tutkimuskeskuksen vielä meneillään olevan tutkimuksen mukaan 35 prosenttia kokee nyt muistavansa unensa normaalia paremmin. 15 prosenttia puolestaan kertoo, että heidän unensa ovat muuttuneet negatiivisemmiksi, kirjoittaa National Geopraphic.

Toiset tutkijat uskovat, että tämä on vasta jäävuoren huippu. Rajoitetut sosiaaliset kontaktit ja lisääntynyt stressi aiheuttavat heidän arvioidensa mukaan vielä entistä villimpiä unia.

Yhdysvaltalaisyrityksellä miljoona vasta-ainetestiä valmiina

Torstai 16. huhtikuuta 2020 – klo 10.31

Yhdysvaltalainen Abbott Laboratories -yritys on yksi suurimmista lääketieteellisten tarvikkeiden valmistajista. Yrityksen lehdistötiedotteen mukaan se on valmis lanseeraamaan testin, joka osoittaa uuden koronaviruksen vasta-aineet.

Testi siis selvittää, onko testattava sairastanut koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin.

Abbott Laboratories ilmoittaa, että yrityksellä on heti valmiina miljoona testiä. Lisäksi yritys uskoo pystyvänsä valmistamaan ja jakelemaan huhtikuun aikana vielä neljä miljoonaa testiä, ja kesäkuussa ja sitä seuraavina kuukausina 20 miljoonaa testiä kunakin kuukautena.

On vielä epäselvää, miten tarkka uusi testi on, sillä Abbott Laboratories ei vielä ole vastannut testin tarkkuutta koskeviin tiedusteluihin.

Joka kolmas yhdysvaltalainen uskoo, että koronavirus on luotu laboratoriossa

Tiistai, 14. huhtikuuta 2020 – klo 13.29

Uusi koronavirus "on kehitetty laboratoriossa tietoisesti" tai se "on luotu vahingossa laboratoriossa".

Ensimmäistä väittämää pitää totena 23 prosenttia ja toista 6 prosenttia yhdysvaltalaisista. Toisin sanoen lähes joka kolmas yhdysvaltalainen uskoo, että uusi koronavirus on ihmisen laboratoriossa luoma vitsaus.

Näin todetaan tuoreessa raportissa, jonka on laatinut Pew Research Center. Tulosten taustalla on 10.–16. maaliskuuta toteutettu mielipidetutkimus, johon otti osaa 8 914 aikuista 18–65-vuotiasta yhdysvaltalaista.

Suurin osa kyselyyn vastanneista eli 43 prosenttia uskoo kuitenkin, että SARS-Cov-2-virus on peräisin luonnosta.

Rokotekokeessa saatiin lupaavia tuloksia hiirillä

Keskiviikko 8. huhtikuuta 2020 – klo 9.38

USA:ssa Pittsburghin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat kehittävät rokotetta uutta koronavirusta vastaan. Alustavissa kokeissa rokotteella saatiin hyviä tuloksia. Kahden viikon kuluttua rokoteaineen saamisesta hiiret olivat kehittäneet riittävästi vasta-aineita uuden koronaviruksen, sars-CoV–2:n, torjumiseksi.

Rokote perustuu samaan periaatteeseen kuin influenssarokote eli siinä immuniteetti yritetään luoda ruiskuttamalla elimistöön keinotekoisia virusproteiineja. Uutta mahdollista rokotetta ei kuitenkaan anneta tavalliseen tapaan ruiskeena.

Annostelua varten tutkijat ovat kehittäneet erityisen laastarin, jonka mikroskooppiset neulat lävistävät ihon ja vievät rokotteen elimistöön. Laastarit sinällään ovat tärkeä askel pikarokotteen kehittämisessä, sillä niitä voidaan valmistaa paljon eikä laastari tarvitse kylmäsäilytystä kuljetuksen tai varastoinnin aikana.

Lupaava rokote jatkaa nyt ihmiskokeisiin. Testausvuorossa on rokotteen turvallisuus ja se, että se todella suojaa ihmisiä uudelta koronavirukselta.

Tutkijat loivat koronavirukselle äänen

Tiistai 7. huhtikuuta 2020 – klo 13.34

Olet varmasti nähnyt monia kuvia uudesta koronaviruksesta, sars-CoV-2:sta, ja sen niin kutsutuista piikkiproteiineista.

Nyt MIT:n tutkijat ovat muuttaneet piikkiproteiinit musiikiksi.

Science Magazinen mukaan äänet, soittokellot, värähtelevät kielet ja huilun luritukset kuvaavat viruksen pinnalla olevia piikkimäisiä proteiineja. Äänet vastaavat siis piikkiproteiinien muotoja.

Uudella sonifikaatio-menetelmällä piikkiproteiinin jokainen aminohappo sai oman äänensä. Sitten koko proteiini – ja kaikki sen äänet – muutettiin nuoteiksi ja tuloksena oli musiikkia.

Tutkijat eivät ainoastaan luoneet musiikia, vaan samalla he kartoittivat proteiinin äänillä. Koronaviruksen musiikillinen muoto antaa tutkijoille uuden tavan etsiä kohtia, joihin lääke tai vasta-aine voisi kiinnittyä.

Antiviraalisella aineella lupaavia tutkimustuloksia

Maanantai 6. huhtikuuta 2020 – klo 9.32
Kansainvälinen tutkijaryhmä on testannut Covid-19-taudin nujertamiseksi vielä hyväksyntää vailla olevaa antiviraalista eli viruksia tuhoavaa lääkeainetta. Aineella on alustavissa kokeissa näyttänyt olevan kyky ehkäistä taudin eteneminen sen varhaisessa vaiheessa.

APN01-niminen aine muistuttaa ihmisen solukalvolla olevaa ACE2-proteiinia, joka vastaanottaa sekä SARS- että SARS-CoV-2-viruksen ja päästää ne soluihimme.

Nyt toivotaan, että APN01 voisi "huijata" uutta koronavirusta sitoutumaan siihen oikean ACE2-proteiinin sijasta ja siten pysäyttää infektion. Menetelmä vaikuttaa toimivan.

Tutkijat testasivat APN01-lääkeainetta keinotekoisissa verisuonissa ja munuaiskudoksessa, ja niissä aine esti suuria virusmääriä pääsemästä sisään soluihin. APN01:n turvallisuutta on jo testattu terveillä ihmisillä, ja seuraavaksi ovat vuorossa kliiniset kokeet vakavasti Covid-19:ään sairastuneilla Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa.

Yli miljoonalla on nyt positiivinen koronavirustesti

Perjantai 3. huhtikuuta 2020 – klo 15.11

Uuden koronavirustartunnan saaneiden määrä ylitti maailmassa miljoonan eilen torstaina.

Tartunnan saaneista noin viidesosa – 212 000 ihmistä – on parantunut SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamasta sairaudesta. Kuolleita on 53 211.

Kuolleisuus oli maaliskuun 3. päivänä 3,4 prosenttia WHO:n lukujen mukaan. Tänään, kuukautta myöhemmin, kuolleisuus vahvistetuista tartunnan saaneista on noussut 5,22 prosenttiin. Nousua on 1,82 prosenttiyksikköä.

Pohjoismaissa tilanne ei kuitenkaan ole näin synkkä.

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on kaikkiaan 16 262 vahvistettua koronavirustartuntaa. Näistä 1 618 on jo parantunut sairaudesta, 500 on kuollut. Kuolleisuus Pohjoismaissa on tällä hetkellä 3,07 prosenttia.

Lähde: Johns Hopkins -yliopisto

Miten suuri määrä ihmisiä on LIIAN suuri?

Perjantai 3.4.2020 – klo 09.08

Olet varmaan ihmetellyt, miksi kokoontumisraja korona-aikana on Ruotsissa 50 ja Suomessa 10 ihmistä? Ja miten USA:ssa voidaan puhua laajoista kokoontumisista, joiden raja oli ensin 1 000, sitten 250, 100, 50 ja nyt vihdoin 10?

Vastaus: Asiaan ei ole tieteellisiä perusteita. Vielä.

Viiden epidemian leviämismallin avulla kanadalaisen Quebecissä toimivan Lavalin yliopiston tutkijat ovat löytäneet raja-arvon ihmisten kokoontumismäärälle epidemian aikana.

Monimutkaisessa matemaattisessa mallissa on otettu huomioon se, että ihmiset viettävät aikaa omissa ryhmissään. Kun tapaamme ihmisiä eri ryhmistä, virus voi levitä.

Jos me hypoteettisesti tapaamme ryhmissä, joissa on yli 30 ihmistä, tartunnat jatkavat samalla nopeudella. Jos ihmisiä on noin 20, tartunnat alkavat laantua, tutkijat toteavat.

Raja-arvo – tipping point – on tutkimuksen mukaan 23. Tutkijat toteavat kuitenkin, että tähän "maagiseen lukuun" pitää suhtautua varauksella. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Uusi tutkimus: Kissat voivat tartuttaa toisiinsa koronaviruksen

Torstai 2. huhtikuuta 2020 – klo 15.00

Kissat voivat tartuttaa toisiinsa koronaviruksen ja COVID-19-taudin, mutta koirat eivät näytä olevan yhtä alttiita tartunnalle. Tästä ei kuitenkaan voida vielä päätellä, että kissat voisivat siirtää viruksen ihmisiin.

Näin kertoo uusi tutkimus, jonka ovat tehneet kiinalaiset asiantuntijat Harbinin eläinlääketieteen tutkimuslaitoksessa. Tutkimus osoittaa myös, että kanoilla, sioilla ja ankoilla on suhteellisen alhainen riski sairastua koronavirukseen.

Tuloksia edelsi selvitys belgialaisesta kotikissasta, joka maaliskuun lopussa osoittautui koronatestissä positiiviseksi sen jälkeen, kun sillä oli ollut muun muassa hengitysvaikeuksia, ripulia ja oksentelua.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa, joka ei vielä ole läpäissyt vertaisarviointia, tutkijat altistivat viisi kesykissaa suurelle koronavirusannokselle siirtämällä virushiukkasia kissojen nenään. Kuusi päivää myöhemmin tutkijat saattoivat havaita viruksen rna:ta ja virushiukkasia kissojen ylähengitysteissä. Kissoilla ei kuitenkaan ollut mitään sairauden oireita.

Koekissoista kolme sijoitettiin häkkeihin lähelle ei-tartutettuja kissoja. Sen jälkeen tutkijat havaitsivat virus-rna:ta yhdellä niistä kissoista, jotka oli asetettu akuuttiin tartuntavaaraan. Tutkijoiden mukaan se voi viitata siihen, että virus leviää kissoilla pisaratartuntana samoin kuin ihmisillä.

Toiset tutkijat suhtautuvat vielä hyvin varovaisesti ajatukseen, että tartunta voisi levitä kissoista ihmisiin. He korostavat muun muassa sitä, että tutkimus tehtiin vain hyvin pienellä kissajoukolla ja että virusannokset olivat erittäin suuria – mikä ei vastaa todellisen elämän olosuhteita.

Kiinalaistutkijat altistivat myös pienen ryhmän koiria samalle koronatartunnalle. Koirien ulosteesta voitiin sen jälkeen havaita viruksen rna:ta, mutta yksikään koirista ei muuten ollut viruksen sairastuttama.

Uusia lukuja Tanskasta: 97% sairastuneista paranee

Keskiviikko 1. huhtikuuta 2020 – klo 21.01

97% koronavirukseen viikoilla 8–11 sairastuneista on jälleen terveinä, tiedottaa Tanskan valtion seerumi-instituutti, Statens Serum Institut. Nyt eletään viikkoa 14.

Parantuneiden määrä on 894 kaikkiaan 917 henkilöstä, joilla koronavirustesti oli positiivinen kyseisenä ajanjaksona. 20 on kuollut tautiin (2%), ja 3 potilasta on yhä sairaalahoidossa (0,3%).

Luvut ovat hyvin sopusoinnussa WHO:n aiemman ilmoituksen kanssa, jonka mukaan vähän yli 3% rekisteröidyistä koronavirukseen sairastuneista kuolee tautiin.

Lue lisää viruksen tappavuudesta täältä.

Sulut ja rajoitukset pelastavat noin 59 000 henkeä Euroopassa

Keskiviikko 1. huhtikuuta 2020 – klo 15.23

Koulujen ja julkisten laitosten sulkeminen sekä erilaiset kokoontumisrajoitukset ja sosiaalisen välimatkan pitäminen ovat voineet säästää noin 59 000 ihmisen hengen 11:ssä Euroopan maassa.

Näin arvioivat lontoolaisen Imperial Collegen asiantuntijat.

Tutkijoiden arviot koskevat seuraavia maita:

 • Tanska
 • Ruotsi
 • Norja
 • Britannia
 • Itävalta
 • Belgia
 • Ranska
 • Saksa
 • Italia
 • Sveitsi

Italiassa rekisteröitiin kahteen viikkoon pienin uusien tartuntojen määrä

Tiistai 31. maaliskuuta 2020 – klo 10.00
Tartunnan saaneiden ja kuolleiden määrä Italiassa on viime viikkojen ajan noussut jatkuvasti. Nyt Italian terveysviranomaiset voivat lopultakin kertoa myös hyviä uutisia.

Viimeisten 24 tunnin aikana on rekisteröity vain 4 050 uutta tartuntaa, kun niitä edellisenä päivänä oli 5 217. Tartuntojen päivittäinen määrä on alhaisin maaliskuun 17. päivän jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO on esittänyt varovaisen arvion siitä, että tartuntojen määrä Euroopassa olisi lähenemässä huippukohtaansa ja kääntymässä hiljakseen laskuun.

Britanniassa tutkitaan vanhaan menetelmään perustuvaa koronaseerumia

Maanantai 30. maaliskuuta 2020 – klo 15.48

Kiinassa, USA:ssa ja Euroopassa tutkitaan parhaillaan koronapotilaiden hoitoa varten 100 vuotta vanhaa menetelmää, jonka aikoinaan eräs tanskalaistutkija kehitti kurkkumätää vastaan.

Passiiviseksi immunisaatioksi kutsutun menetelmän idea on se, että tuotetaan SARS-CoV-2-viruksesta selviytyneiden ihmisten veriplasmasta seerumia. Sen jälkeen seerumia annetaan virukseen sairastuneille.

Tässä yhteydessä sairaat saavat parantuneilta vasta-aineita, joiden toivotaan lieventävän taudin oireita.

Britanniassa terveysviranomaiset ovat nyt ilmoittaneet, että seerumista ei olisi hyötyä vain sairastuneille. Jonossa eturintamassa ovat myös lääketieteen ammattilaiset, jotka joutuvat tekemisiin koronapotilaiden kanssa.

Seerumi koronavirusta vastaan voisi tutkijoiden arvioiden mukaan vaikuttaa ehkäisevästi viikkojen ja kuukausienkin ajan.

Britannian julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään kuuluvan NHS Blood and Transplantin tiedottaja kertoi The Guardian -lehdelle, että mahdollisia plasman luovuttajia on jo löydetty.

© KNMI/ESA

Koronaviruspandemia vähentää haitallisia päästöjä Euroopassa

Maanantai 30. maaliskuuta 2020 – klo 12.36

Uudet satelliittikuvat, jotka on ottanut yksi kaikkiaan kuudesta Copernicus Sentinel -satelliitista, paljastavat, että typpidioksidin ja hiilidioksidin määrä ilmakehässä suurkaupunkien yläpuolella oli huomattavasti vähäisempi ajanjaksolla 14.–25. maaliskuuta 2020 kuin maaliskuussa 2019 keskimäärin.

Alankomaiden kuninkaallisen ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat analysoineet Euroopan avaruusjärjestön Copernicus Sentinel-5P -satelliitin välittämiä tietoja. Rooman, Pariisin, Madridin, Milanon ja Frankfurtin yläpuolelta otetut kuvat kertovat selvää kieltä.

Voimakas typpidioksidin ja hiilidioksidin määrän väheneminen on suora seuraus Covid-19-viruksesta.

Nimenomaan hallitusten ankarat toimenpiteet, kuten liikkumisen rajoittamiset, karanteenit ja rajojen sulkemiset, ovat aiheuttaneet saasteiden vähenemisen, päättelevät tutkijat.

Suomessa Ilmatieteen laitoksen mukaan typpidioksidipitoisuudet (NO2) ovat laskeneet noin 40 prosenttia sen jälkeen, kun koronaviruksen aiheuttamat määräykset astuivat voimaan vajaat kaksi viikkoa sitten.

© Shutterstock

USA:ssa on nyt eniten vahvistettuja tartuntoja

Perjantaina 27. maaliskuuta 2020 – klo 12.15

USA on ohittanut Kiinan maana, jossa on eniten vahvistettuja koronavirustartuntoja.

 1. USA: 86 000 vahvistettua tartuntaa (1 300 kuollutta)
 2. Kiina: 81 800 vahvistettua tartuntaa (3 300 kuollutta)
 3. Italia: 80 500 vahvistettua tartuntaa (8 200 kuollutta)
 4. Espanja: 57 800 vahvistettua tartuntaa (4 400 kuollutta)
 5. Saksa: 47 300 vahvistettua tartuntaa (300 kuollutta)

Luvut perustuvat yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston keräämiin tietoihin, ja niissä pitää tietenkin ottaa huomioon maiden suuruus ja vaihteleva tuntemattomien tartuntojen määrä. Kaikissa maissa ei testata yhtä paljon, joten monet tartunnat voivat jäädä pimentoon.

Monet voivat kuolla, ja talous horjuu

Jopa 2 300 ihmisen arvellaan menehtyvän koronavirukseen päivittäin USA:ssa, kun epidemia saavuttaa huippunsa huhtikuun puolivälissä. Tämä käy ilmi tuoreesta Washingtonin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta.

Kaikkialla USA:ssa asukkaita kehotetaan pysyttelemään mahdollisimman paljon kotona, ja ei-välttämättömät yritykset sulkevat ovensa.

Terveyskriisillä on jo ollut merkittäviä taloudellisia seurauksia, ja viime viikolla yli kolme miljoonaa yhdysvaltalaista ilmoittautui työttömäksi. Se on nelinkertainen määrä verrattuna tähän mennessä pahimpaan työttömyyskriisiin vuonna 1982.

Tutkijat vetoavat joukolla Trumpiin: Haluamme tutkia sikiökudosta

Torstai 26. maaliskuuta 2020 – klo 16.20

Covid-19-pandemiaa vastaan taistelevien tieteellisten ja lääketieteellisten yhteisöjen sekä USA:n ja koko maailman miljardien mahdollisten potilaiden nimissä vaadimme, että poistatte heti rajoitukset sikiökudoksen tutkimukselta.

Näin kuului yli 100 tutkimusyhteisön, yliopiston ja järjestön vetoomus julkisessa USA:n presidentille Donald Trumpille osoitetussa kirjeessä.

Sikiökudosta, jota voidaan ottaa talteen aborteista, on USA:ssa käytetty monenlaiseen rokotetutkimukseen. Tämä loppui äkisti kesäkuussa 2019, kun Trump erään abortinvastaisen kampanjan yhteydessä kielsi sikiökudoksella tehtävät tutkimukset.

”Mielestämme tutkijoilla pitäisi olla käytössään kaikki biolääketieteelliset työkalut heidän kehittäessään hoitokeinoja Covid-19-virusta vastaan”, toteaa Eric Anthony, International Society for Stem Cell Research -tutkimuslaitoksen poliittinen johtaja Nature-tiedelehdelle.

WHO:n mukaan USA:sta on hyvää vauhtia tulossa koronaviruksen seuraava keskus. Tartuntojen määrä nimittäin kasvaa siellä nopeasti ja eksponentiaalisesti, samoin kuin on käynyt ensin Aasiassa ja sitten Euroopassa.

WHO:n virusasiantuntija epäilee koko Euroopan sulkemisen vaikutuksia

Torstai 26. maaliskuuta 2020 – klo 10.15

WHO:n virusasiantuntija Bruce Aylward hämmästelee monien Euroopan maiden sulkemista uuden koronaviruksen vuoksi. Hänen mielestään yhteiskuntien sulkemista järkevämpää olisi toimia Kiinan, Singaporen ja Etelä-Korean tavoin.

“Virus on sairaissa ihmisissä ja heidän lähikontakteissaan. Virus ei ole kaikissa mahdollisissa paikoissa.Testatkaa ihmisiä. Etsikää sairaat, ja eristäkää heidät. Etsikää heidän lähikontaktinsa, ja testatkaa heidät. Eristäkää, jos se on välttämätöntä." Näin Aylward kommentoi tilannetta Pov International -verkkojulkaisulle.

Aylwardin mielestä rajojen ja koko Euroopan sulkeminen ei auta koronaviruksen nujertamisessa. Hän muotoilee viestinsä näin:

"Itsensä hieman huonovointiseksi tunteville ihmisille sanotaan, että heidän pitää pysyä kotona, vaikka heillä olisi vain lieviä oireita. Mitä sitten tapahtuu? He tartuttavat perheenjäsenensä. Ja kun he voivat paremmin, he poistuvat kotoa, mutta he voivat yhä tartuttaa muita useiden päivien ajan."

Kiina, Etelä-Korea ja Singapore toimivat toisin kuin monet Euroopan maat. Kaikki kolme maata ovat saaneet uusien tartuntojen määrän taittumaan.

USA torjuu koronakriisiä astronomisella summalla

Keskiviikko 25. maaliskuuta 2020 – klo 8.34

Yhdysvaltojen senaatin republikaani- ja demokraattijohtajat vahvistivat, että valtavasta koronakriisin hoitoon tarkoitetusta elvytyspaketista on päästy sopuun.

Elvytyspaketin suuruus on kaksi biljoonaa dollaria, eli se on suurin maan historiassa. Tarkoja tietoja elvytyspaketista ei ole vielä julkistettu.

Islannin terveysviranomaiset ovat löytäneet koronaviruksesta 40 mutaatiota

Tiistai 24. maaliskuuta 2020 - klo 14:00

Islannin terveysviranomaiset ovat testanneet kaikkiaan 9 768 ihmistä koronatartunnan varalta ja löytäneet peräti 40 erilaista "Islannille ominaista" mutaatiota. Yksi testatuista kantoi peräti kahta eri versiota viruksesta yhtä aikaa. Tieto asiasta on peräisin tanskalaiselta Information-medialta.

Islannissa ainakin 588 henkeä on saanut virustartunnan helmikuussa havaitun ensimmäisen tautitapauksen jälkeen. Maassa on tehty testi kaikille sairastuneille, oirehtiville ja riskiryhmään kuuluville.

Lisäksi viranomaiset ovat testanneet 5 571 ihmistä, joilla ei ole ollut oireita ja jotka eivät ole kuuluneet riskiryhmiin. Testatuilta henkilöiltä ei ole vain tutkittu virustartuntaa vaan heiltä on myös kartoitettu löydettyjen taudinaiheuttajien perimä.

Kuolleiden määrä Espanjassa kasvaa – epidemian arvellaan saavuttavan huippunsa keskiviikkona

Maanantai 23. maaliskuuta 2020 – klo 16.00

Espanjassa koronavirukseen sairastuneiden ja kuolleiden määrät kasvavat edelleen nopeasti. Kiinan ja Italian jälkeen COVID-19-tartunnat ovat koetelleet ankarimmin juuri Espanjaa.

Yli 33 000 espanjalaista on nyt saanut koronavirustartunnan, ja 2 182 on kuollut. Peräti 60 prosenttia kuolemantapauksista on sattunut pääkaupungissa Madridissa, jossa tauti on levinnyt erityisen laajalti. Espanjan viranomaiset varustavat parhaillaan IFEMA-kongressikeskusta väliaikaiseksi sotilassairaalaksi, jossa on yli 5 000 vuodepaikkaa.

Espanjan terveysviranomaisten mukaan epidemian odotetaan saavuttavan maassa huippunsa viikon lopulla – ehkä jo keskiviikkona. Silloin arvellaan ensimmäisten toimenpiteiden, kuten koulujen sulkemisen ja karanteenien, seurausten näkyvän jo tilastoissa.

Korona EI ole vaarallinen VAIN ikäihmisille

Perjantai 20. maaliskuuta klo 15:53

Kaksi viidestä koronaviruksen takia sairaalahoitoon joutuvasta on 20–54-vuotiaita. Näin kertoo tutkimus, joka perustuu 2 500 yhdysvaltalaisen koronapotilaan tietoihin.

Tutkimuksessa käy myös ilmi, että lähes puolet tehohoitoa tarvitsevista koronapotilaista on alle 65-vuotiaita.

Julkisuudessa on liikkunut näkemyksiä, joiden mukaan lapset ja etenkin pikkulapset eivät saisi koronaviruksesta oireita. Yhdysvaltalaisessa lastentautien tiedeaikakauslehdessä Pediatricsissa julkaistun kiinalaistutkimuksen mukaan käsitys ei pidä paikkaansa.

Tutkimukseen osallistui 2 143 koronatartunnan saanutta alle 18-vuotiasta. Noin puolella heistä oli lieviä oireita, kuten kuumetta ja kuivaa yskää. Yli kolmasosalla – 39 prosentilla – oli kuitenkin keskivakavia oireita, kuten keuhkotulehdus ja muita keuhko-ongelmia. Noin 4 prosentilla oli kaikki oireet.

Tutkituista 2 143 lapsesta 125 sai hyvin vaikeita oireita ja sairastui vakavasti. Heistä 75 eli 60 prosenttia oli alle 5-vuotiaita. Näistä 75 lapsesta 40 oli vastasyntyneitä tai alle vuoden ikäisiä.

Koronavirus: Kolme uutista päivän luvusta, joka on 10 000

Perjantai 20. maaliskuuta 2020 - klo 13.31

1) SARS-CoV-2-virus on nyt vaatinut koko maailmassa 10 000 kuolonuhria. Tarkka luku on 10 031. Kasvua eilisestä on 10,5 prosenttia.

2) Torstain aikana USA:ssa tartunnan saaneiden määrä ylitti 10 000. Sen jälkeen luku on kasvanut rajusti. Nyt USA:ssa on ilmoitettu 14 259 tartunnan saanutta.

3) Raipurin kaupungissa Bangladeshissa oli koko keskiviikon ajan 10 000 ihmistä kokoontuneensa rukoilemaan. He rukoilivat ihmettä, joka torjuisi koronaviruksen, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Bangladeshissa on toistaiseksi rekisteröity yksi kuollut koronapotilas. Testeissä on todettu 17 tartunnan saanutta.

Tiedot koronaviruksen levinneisyydestä ja kuolonuhreista: John Hopkins Institute.

Veriryhmä A voi altistaa koronavirukselle

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 15.05

Uuden kiinalaistutkimuksen mukaan henkilöt, joiden veriryhmä on A, ovat muita alttiimpia koronavirukselle. Samassa tutkimuksessa todetaan, että henkilöt, joilla on veriryhmä 0, saattavat olla vastustuskykyisempiä koronavirusta vastaan.

Tutkimus suoritettiin kolmessa sairaalassa, joista kaksi oli Wuhanissa, koronaviruksen syntysijoilla, ja yksi Shenzhenissä. Lääkärit vertasivat kaikkiaan 2 173 koronavirustartunnan saaneen ja 3 694 terveen wuhanilaisen veriryhmää.

2 173:sta koronapotilaasta 1 775 (mukaan luettuna 206 kuolemaan johtanutta tapausta) testattiin Wuhanin Jinyintan-sairaalassa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että Wuhanissa yleisin veriryhmä on 0, se on 34 prosentilla väestöstä. 32 prosenttia Wuhanin asukkaista kuuluu veriryhmään A. Koronatartunnan saaneiden joukossa kaikkiaan 41 prosenttia kuului veriryhmään A, kun vain 25 prosentilla oli veriryhmä 0.

Niistä 206:sta potilaasta, jotka kuolivat koronaan, 85 prosentilla oli veriryhmä A.

Digitaalisessa medRxiv-tutkimusarkistossa julkaistua tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Wuhanissa ei ole todettu uusia tartuntoja

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 13.45

Kun koronavirustartuntojen määrä kasvaa muualla maailmassa, taudin syntysijoilla Wuhanissa ei keskiviikkona 18. maaliskuuta todettu yhtään uutta tartuntaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tartunnat olisivat täysin loppuneet Kiinassa. Keskiviikkona maassa rekisteröitiin 34 uutta tautitapausta, joista 21 todettiin pääkaupungissa Pekingissä, kirjoittaa France24-uutispalvelu.

31.12.2019 alkaen Kiinassa koronavirus on aiheuttanut 3 130 kuolemantapausta. Tartuntojen määrä Kiinassa on 81 155.

VOIT SEURATA KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISTÄ MAAILMALLA TÄSTÄ.

Ranskalaislääkäri antaa koronapotilaille malarialääkettä

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 11.36

Kliinisessä kokeessa eräs ranskalaislääkäri on hoitanut 24:ää koronapotilasta malarialääke hydroksiklorokiinilla. Kahdeksan päivän hoidon jälkeen 18 kaikkiaan 24 potilaasta oli parantunut. Koronavirukseen sairastuneilla virus jyllää yleensä kehossa 20 vuorokautta. Näin kirjoittaa ranskalainen La Provence -sanomalehti.

Samaan aikaan tarkkailtiin vertailuryhmää toisessa sairaalassa. Siinä 9 kaikkiaan 10 potilaasta oli yhä sairaana Covid-19-tartunnasta.

Aiemmin Tanskan lääkintöhallitus kritisoi ankarasti erästä tanskalaislääkäriä, joka väitti, että malarialääke saattaa tepsiä koronavirukseen. Nyt on ehkä käynyt ilmi – vasta pienessä koeryhmässä – että lääkäri oli oikeassa.

Hydroksiklorokiinia on jo annettu koronapotilaille Puolassa ja sillä on saatu lupaavia tuloksia pienemmissä, kiinalaisissa kokeissa, kirjoittaa tanskalaislehti Berlingske.

WHO peruu ibuprofeeni-varoituksensa

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – 09:01

Maailman terveysjärjestö WHO peruu varoituksensa ibuprofeenin käytöstä.

"Saatavilla olevien tietojen perusteella WHO ei kehota välttämään ibuprofeenin käyttöä ... Emme tällä hetkellä tunne mitään ibuprofeenin negatiivisia vaikutuksia sen yleisesti tunnettujen sivuvaikutusten lisäksi", terveysjärjestö kirjoittaa.

WHO ei ole löytänyt tieteellisiä todisteita eikä saanut koronaviruspotilaita hoitaneilta lääkäreiltä tietoja, joiden mukaan ibuprofeeni pahentaisi koronaviruksen aiheuttamaa tautia.

Ensimmäistä koronarokotetta testataan ihmisillä

Keskiviikko 18. maaliskuuta 2020 – 16.57

Ensimmäisen mahdollisen koronarokotteen kliinisten kokeiden ensimmäinen vaihe on jo käynnissä, kertoo Yhdysvaltojen terveysvirasto National Institute of Health.

45 tervettä koehenkilöä osallistuu seuraavan kuuden viikon aikana testeihin Seattlessa, ja tuloksista selviää, miten rokote toimii ihmisillä. Eläinkokeista on jo saatu hyviä tuloksia.

Rokote, jonka nimi on mRNA 1273, pakottaa solut torjumaan koronaviruksen proteiinia, mikä tutkijoiden toiveiden mukaan antaa immuunijärjestelmälle suojan koronavirusta vastaan.

Vaikka rokotteen pitää vielä selvitä 14 kuukautta kestävästä arvioinnista, Maailman terveysjärjestön WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesuksen mielestä näin nopea rokotteen kehittäminen on "fantastinen saavutus".

PÄIVITYS:

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – 09:01

Maailman terveysjärjestö WHO peruu varoituksensa ibuprofeenin käytöstä.

"Saatavilla olevien tietojen perusteella WHO ei kehota välttämään ibuprofeenin käyttöä ... Emme tällä hetkellä tunne mitään ibuprofeenin negatiivisia vaikutuksia sen yleisesti tunnettujen sivuvaikutusten lisäksi", terveysjärjestö kirjoittaa.

WHO ei ole löytänyt tieteellisiä todisteita eikä saanut koronaviruspotilaita hoitaneilta lääkäreiltä tietoja, joiden mukaan ibuprofeeni pahentaisi koronaviruksen aiheuttamaa tautia.


Keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 – klo 14.14

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa koronaviruksen oireista kärsiviä välttämään päänsäryn, lihaskipujen ja kuumeen lievittämistä tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla. Ibuprofeenin kauppanimiä Suomessa ovat esimerkiksi Burana ja Ibuxin.

Sen sijaan suositellaan käytettäväksi kuumetta ja kipuja lievittävää parasetamolia.

Baselin yliopistosairaalan tutkijat arvelevat ibuprofeenia sisältävien tulehduskipulääkkeiden voivan pahentaa koronaviruksen oireita, mutta on tärkeää painottaa, että kyseessä toistaiseksi on vain oletus, jota ei ole todistettu kokeellisesti oikeaksi.

Britanniassa Kansallinen terveyspalvelu NHS kehottaa ihmisiä, jotka käyttävät säännöllisesti ibuprofeenia, ottamaan yhteyttä lääkäriinsä, ennen kuin he lopettavat lääkkeen käytön.

Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan ei tällä hetkellä ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä yhteydestä ibuprofeenin ja COVID-19-infektion pahenemisen välillä eikä tällä perusteella voida suositella lopettamaan ibuprofeenin käyttöä.

Koronavirus leviää USA:ssa

Keskiviikko 18. maaliskuuta 2020 – klo 9.56

Kaikissa Yhdysvaltojen 50 osavaltiossa on nyt todettu koronavirustapauksia, kun Länsi-Virginia ilmoitti ensimmäisestä tartunnasta.

Koko maassa on nyt 6 500 varmistettua koronatartuntaa, joista 114 on johtanut kuolemaan.

Yhdysvaltojen senaatti valmistelee jopa 850 miljardin dollarin elvytyspakettia, jonka avulla yritetään välttää talouskriisi. Vaarana on, että työttömyys nousee jopa 20 prosenttiin – eli kaksi kertaa niin suureksi kuin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Yhdysvaltojen armeija on valmiudessa. Joukot voivat pystyttää kenttäsairaaloja alueille, joilla koronavirusepidemia on pahimmillaan.

Suomi poikkeustilassa – Ruotsikin laittaa rajat kiinni

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 21.30
Suomessa rajaliikennettä rajoitetaan, itäraja suljetaan ja sisärajatarkastukset otetaan käyttöön. Koulut ovat etäopetuksessa. Lääkkeiden jakelua rajoitetaan, jotta lääkkeitä riittää niitä tarvitseville.

Ruotsin hallitus päätti sulkea maan rajat koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kielto tulee voimaan torstaina 19. maaliskuuta, ja se kestää 30 päivää.

Oman maan kansalaiset pääsevät takaisin kotimaahansa niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Lisäksi välttämätön työmatkaliikenne rajan yli sallitaan. Rahtiliikenne on sallittu.

EU sulkee myös Schengen-alueen ulkorajat koronavirustilanteen vuoksi.

Tilanne Pohjoismaissa

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 13.00

Tanska: Tanskan hallitus päätti viime viikolla sulkea koulut, yliopistot ja päiväkodit maanantaista 16.3. alkaen kahdeksi viikoksi. Kaikki kuntien ja valtion työntekijät, jotka eivät työskenkele kriittisillä aloilla, määrättiin etätöihin. Yksityisen sektorin työntekijöitä kehotettiin myös mahdollisuuksien mukaan tekemään etätöitä. Yli 100 ihmisen kokoontumiset kiellettiin, ja Tanskan rajat suljettiin väliaikaisesti.

960 tanskalaisella on todettu koronavirustartunta. Tällä hetkellä neljä on kuollut. 62 on sairaalahoidossa, ja heistä 10 on tehohoidossa.

Norja:
Vain vuorokausi Tanskan jälkeen Norjan hallitus esitteli toimenpiteet, joilla koronavirustilannetta yritetään rajata. Toimet olivat myös samansuuntaisia. Kaikki Norjan koulutuslaitokset ja päivähoitopaikat suljettiin. Kaikki kulttuuritilaisuudet peruttiin, ja yli 50 ihmisen kokoontumiset kiellettiin. Norjan rajat ovat myös väliaikaisesti kiinni.

Norjassa todettuja tartuntoja on 1 366, kolme on kuollut, ja 66 on sairaalahoidossa.

Ruotsi:
Ruotsin hallitus suosittelee, että lukiot suljetaan keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen. Perusopetusta antavia kouluja ei vielä suljeta, mutta pääministeri Stefan Löfven sanoi, että valmistelut koulujen sulkemista varten ovat käynnissä. Lisäksi hallitus kehottaa kaikkia tukholmalaisia tekemään etätöitä, jos se vain on mahdollista.

1 121 ruotsalaista on saanut koronavirustartunnan. 7 on kuollut (heistä 4 kuoli maanantaina 16.3.).

Suomi: Maanantaina 16. maaliskuuta Suomen hallitus totesi maan olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Lähiopetus kouluissa keskeytetään, yli 10 hengen julkiset kokoontumiset kielletään, museot, kulttuurilaitokset ja kirjastot suljetaan, vierailut vanhusten asumisyksiköissä ja sairaaloissa kielletään, yli 70-vuotiaita kehoitetaan pitämään kontaktit muihin ihmisiin vähäisinä, ja suomalaisia kehotetaan olemaan matkustamatta.

294 todettua koronavirustapausta, mutta kaikkia ei enää testata. Tällä hetkellä ei vielä ole kuolleita.

Hollantilaiset hamstraavat kannabista

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 09.30
Sunnuntaina Alankomaiden hallitus ilmoitti monen muun maan hallituksen tavoin, että kaikki kahvilat, baarit, kuntosalit ja vastaavat tilat suljetaan samana päivänä kello 18.00 ja ne pidetään kiinni huhtikuun 6. päivään asti.

Sulkemismääräys koskee myös "coffeeshopeja" eli kannabiskahviloita, joista Alankomaissa voi laillisesti ostaa hasista ja muita kannabistuotteita. Sunnuntaina ne kokivat todellisen asiakasryntäyksen.

Kaoottisen ruuhkan jälkeen päätettiin kuitenkin, että kannabiskahvilat saavat myydä tuotteitaan mukaan vietäväksi. Päätöksellä pyritään estämään laitonta huumekauppaa.

Tutkijat: Koronavirus voi säilyä ilmassa useita tunteja

Maanantai 16. maaliskuuta 2020 – klo 15.00
Yhdysvaltalaistutkijat ovat selvittäneet, miten pitkään koronavirus säilyy tartuntakykyisenä ilmassa ja erilaisilla pinnoilla. Vielä vertaisarviointia odottavan tutkimuksen mukaan koronavirukset voivat säilyä ilmassa jopa kolme tuntia. Influenssavirus säilyy ilmassa alle tunnin.

Lisäksi uusi koronavirus säilyy muovipinnoilla ja ruostumattomalla teräksellä noin kolme vuorokautta. Paperilla virus säilyy vain 24 tuntia.

Asiantuntijat: Koronavirusepidemian huippu koetaan huhtikuussa

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 7.00
Turun yliopiston professori Kari Auranen toteaa YLEn artikkelissa, että ilman rajoitustoimia koronaepidemia olisi ollut Suomessa voimakas 2–3 kuukauden pituinen aalto, jonka huippu olisi osunut huhtikuun alkupuolelle. Jopa puolet väestöstä olisi sairastunut, suurimmalla osalla oireet olisivat olleet lieviä.

Rajoitusten käyttöönotto merkitsee sitä, että tartuntoja ei tule niin paljon, mutta toisaalta epidemiatilanne kestää kauemmin. Aurasen arvioiden mukaan ainakin kesään asti.

© MOSAiC International Arctic Drift Expedition

Koronavirus jarruttaa töitä jäihin juuttuneella tutkimusaluksella

Perjantai 13. maaliskuuta 2020 – kello 16.02

Aiemmin tänään kirjoitimme, että ExoMars-hanke lykkääntyy koronapandemian vuoksi. Nyt korona on iskenyt myös tutkimustoimintaan Polarstern-aluksella, joka tällä hetkellä on juuttunut jäihin Pohjoisella jäämerellä.

MOSAiC-hankkeessa on kolme eri tutkimusaluetta ja kolme tutkimusryhmää. Tutkimusalueet ovat jääkairaukset, merivesi ja ilmakehä. Nyt koronavirus on iskenyt ilmakehän tutkijoihin.

"Ilmakehäryhmä", jolla on hankkeessa Nature-lehden mukaan keskeinen rooli, ei päässyt saapumaan Polarsternille, koska yksi ryhmän jäsenistä sai koronavirustartunnan. Muut ryhmän jäsenet, runsaat 20 tutkijaa, ovat nyt karanteenissa.

Lynne Talley, joka on valtameritutkija Kaliforniassa toimivassa Scripps-valtamerentutkimuslaitoksessa, korostaa tilanteen vakavuutta Naturelle. "Sairauden pitkän itämisajan vuoksi ei riitä, että eristäisimme aluksella sairastuneet henkilöt. Jos yksi henkilö tuo viruksen alukselle, pian kaikki ovat sairaana."

Siksi kaikki alukselle tulevat joutuvat perusteelliseen terveystarkastukseen.

Tutkimustoiminta aloitetaan, kun karanteeni on ohi.

Mars-roveren Rosalind Franklin

Rosalind Franklin -mönkijä on nimetty 1950-luvun alussa dna:n molekyylirakenteen selvittäneen tutkijan mukaan.

© ESA

Koronavirus lykkää Mars-lentoa

Perjantai 13. maaliskuuta 2020 – kello 10.12

Muutaman kuukauden kuluttua Proton-raketin piti nousta kohti Marsia mukanaan Kazachok-laskeutuja ja Rosalind Franklin -mönkijä.

Venäläis-eurooppalainen Mars-lento ExoMars on nyt kuitenkin siirretty elokuuhun 2022.

Tämä johtuu teknisistä haasteista ja siitä, että Euroopan avaruusjärjestön Esan ja venäläisen Roskosmoksen toiminta on lamautunut koronaviruksen vuoksi, raportoi uutistoimisto Reuters.

Lykkääminen johtuu siitä, että Mars-lennon osapuolilla on vain rajalliset mahdollisuudet matkustaa eri puolilla maailmaa sijaitseville tuotanto- ja konehalleille.

Koronavirus: Täällä on eniten kuolemantapauksia

Torstai 12. maaliskuuta 2020 - kello 14.14

Koronavirus on nyt aiheuttanut maailmassa Johns Hopkins -yliopiston mukaan 4 717 ihmisen kuoleman.

Suomessa, Norjassa ja Tanskassa ei vielä ole koronaan liittyviä kuolemia, mutta Ruotsissa kuoli ensimmäinen uhri eilen, tässä Expressenin juttu aiheesta.

Tiedot ovat peräisin Buzzfeed News -palvelusta, ja ne perustuvat Johns Hopkins -yliopiston lukuihin.

Pandemia sulki Tanskan

Torstai 12. maaliskuuta 2020 kello 10.00

– Pandemia on sana, jota ei kannata käyttää helposti tai varomattomasti.

Näin sanoi WHO:n johtaja, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lehdistötilaisuudessa keskiviikkona. Nyt WHO kuitenkin toteaa, että koronavirusepidemia on muuttunut pandemiaksi.

Epidemia on nopea ja kontrolloimattomasti leviävä tartuntatauti, jonka saa suuri määrä ihmisiä tietyllä alueella lyhyen ajan kuluessa. Pandemia taas on sairaus, joka on levinnyt kaikkialle maailmaan tai useisiin maanosiin.

WHO:n johtaja ei ollut ainoa, joka keskiviikkona piti historiallisia puheita.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen käytännössä sulki koko Tanskan keskiviikkona 14 päiväksi. Kaikkien valtion viranomaisten pitää jäädä kotiin, ja yksityisen sektorin työntekijöitä kannustetaan mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Tähän mennessä vastaaviin toimiin on ryhdytty vain Italiassa. Tanskassa tartunnan saaneiden määrä on noussut nopeasti. Nyt tartunnan saaneita on 514, joista 2 on kriittisessä tilassa.

Pääministerit hälytysvalmiudessa

Error in rendering text item widget:

      *Keskiviikko 11. maaliskuuta 2020*

Suomessa on todettu 61 laboratoriossa varmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa [tautitapausta](https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 {"target":"_blank","rel":"follow"}). 

Tanskassa terveysministeriö ja Statens Serum Institut arvioivat, että 1 680–5 600 ihmistä voi kuolla koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Luvut selviävät tuoreesta [raportista](https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Strategi-for-COVID-19.ashx?la=da&hash=067BF6AF0A95D88B3E0A329ABB3C8935E12DDDFF {"target":"_blank","rel":"follow"}). Juuri nyt tartuntojen määrä Tanskassa on 262.

Tanskalaisarviossa 10 prosenttia väestöstä saa uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin. Pohjois-Italian kaltainen epidemia on mahdollinen myös muualla EU:n alueella. 

EU-maiden johtajat, Euroopan komission puheenjohtaja ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja pitivät videoneuvottelun tiistaina [koronavirustilanteesta](https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/paaministeri-marin-keskusteli-koronatilanteesta-eu-maiden-johtajien-kanssa {"target":"_blank","rel":"nofollow”}). Pääministeri Sanna Marin totesi, että tilanne vaatii yhteistä koordinaatiota ja ajantasaisen tiedon jakamista. 

Norjan pääministeri Erna Solberg on huolissaan kansalaisten terveydestä ja taloudesta. Norjassa tartunnan saaneita on 401 ja määrä nousee [kirjoittaa](https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/GGmwgl/norge-har-maks-1400-intensivplasser-til-corona-krise {"target":"_blank","rel":"nofollow"}) Verdens Gang -lehti. 

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven [sanoo](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GGm614/lofven-om-nya-corona-laget-vi-ar-i-ett-maratonlopp {"target":"_blank","rel":"nofollow"}) Aftonbladetille, että nyt täytyy pitää huolta yhteiskunnan heikoimmista ja että kaikkien pitää ”muistaa hyvä käsihygienia".

Ruotsissa ei vielä ole kielletty suuria joukkotapaamisia, mutta se voi olla edessä, arvioi Löfven. Ruotsissa on nyt 93 tartunnan saanutta. 

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos odottaa tutkimusta, jossa selvitetään, onko joukkotapaamisten kieltämisestä hyötyä koronaviruksen leviämisessä. Tietoja odotetaan tämän päivän kuluessa. 
    

3 uutista: Italia rajoittaa liikkumista, teho-osastot täyttyvät, ja itämisaika on selvillä

Tiistai 10. maaliskuuta 2020

(1) Tiistaista alkaen kaikki julkiset kokoontumiset on kielletty koko Italiassa. Kaikki koulut ja yliopistot pidetään kiinni huhtikuun kolmanteen päivään saakka.

Italian pääministeri Giuseppe Conte kehottaa kansalaisia pysymään kotona ja välttämään tarpeetonta liikkumista ulkona.

(2) Italialaiset lääkärit varoittavat muita EU-maita (https://www.esicm.org/covid-19-update-from-our-colleagues-in-northern-italy/ {"target":"_blank","rel":"follow"}): "Suuri osa tartunnan saaneista, noin 10 prosenttia, tarvitsee Italiassa tehohoitoa."

Italialaislääkärit pelkäävät, että teho-osastot täyttyvät NIIN pahasti, että sairaaloilla ei ole resursseja hoitaa kaikkia. Tämä ei kuitenkaan näytä tällä hetkellä olevan ongelma Pohjoismaissa.

(3) Itämisajan, eli ajan tartunnasta oireiden ilmenemiseen, on nyt todettu olevan 5,1 vuorokautta. Tieto julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehden raportissa.

5,1 vuorokautta oli keskimääräinen inkubaatio- eli itämisaika 181 potilaan keskuudessa. Tartunnan saaneilla aika voi siis olla pidempi tai lyhyempi. Raportissa todetaan myös, että altistuneille 14 vuorokauden karanteeni on sopiva aika.

© Johns Hopkins CSSE

Kuolleisuus kasvaa, ja miehet ovat (ehkä) naisia alttiimpia tartunnalle

Maanantai 9. maaliskuuta

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi viime viikolla, että 3,4 prosenttia koronatartunnan saaneista on kuollut sairauteen.

Koronavirusta on monessa yhteydessä verrattu influenssaan, mutta nyt koronan kuolleisuus koko maailmassa suurempi kuin influenssan. Pohjoismaissa influenssa aiheuttaa silti suhteessa enemmän kuolemantapauksia kuin korona.

Lisäksi näyttää siltä, että miehet voivat olla alttiimpia saamaan koronavirustartunnan kuin naiset. WHO ilmoitti aiemmin, että 51 prosenttia tartunnan saaneista oli miehiä.

Uuden 29. tammikuuta Wuhanissa Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan tartunnansaaneiden sukupuolijakauma oli kuitenkin ilmoitettua epätasaisempi. Sen mukaan kaikkiaan 1 099:stä COVID-19-potilaasta 58 prosenttia oli miehiä.

John Hopkinsin yliopisto seuraa koronatartuntoja koko maailmassa. Nyt tartunnan saaneita on noin 112 0000, kuolleita 4 000 ja taudista parantuneita 63 000.

Uusi raportti: Koronavirukseen on sairastunut vain vähän lapsia

Torstai, 5. maaliskuuta 2020

Tuore Maailman terveysjärjestön WHO:n raportti kertoo, että uuteen koronavirukseen sairastuneiden joukossa on vain vähän lapsia. Päätelmä tehtiin Kiinassa sairastuneiden analyysistä. Vain 2,4 prosenttia rekisteröidyistä tartunnan saaneista on alle 18-vuotiaita.

Tuoreen raportin mukaan vain 20 prosentille tulee vakavia oireita eikä mikään viittaa siihen, että raskaana olevilla naisilla olisi muita suurempi riski sairastua.

Koronavirus muuntuu kaksi kertaa kuukaudessa

Keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Yhdysvaltalaisen Bedford Lab -tutkimuslaitoksen mukaan uusi koronavirus muuntuu keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Mutaatiot ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaisia, eivätkä ne vielä ole vaikuttaneet viruksen ominaisuuksiin.

Eri virusvarianttien tutkimukset osoittavat, että ne kaikki ovat peräisin samasta kantamuodosta viime vuoden marras- ja joulukuulta.

THL määritti koko Italian epidemia-alueeksi

Tiistai 3. maaliskuuta 2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THLpäivitti tiistaina uudelleen koronaviruksen epidemia-alueen.

Epidemia-alue on alue, jolla on todettu laajoja tartuntaketjuja. Nyt epidemia-alueeksi on määritetty Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä koko Italia. Tilannetta seurataan tarkasti.

Ulkoministeriön mukaan Pohjois-Italiaa kannattaa välttää

Tiistai 3. maaliskuuta 2020

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia välttämään matkustamista Emilio-Romagnan, Lombardian, Piemonten ja Veneton alueelle Italiaan.

Alueilla on todettu useita koronavirustartuntoja, ja riski on niin suuri, että alueella vierailemista kannattaa välttää.

Ulkoministeriö muistuttaa, että jokainen arvioi itse, onko matka tarpeellinen vai ei.

TEEMA: Kaikki mikä sinun pitää tietää koronaviruksesta

Miten koronaviruksesta tulee todellinen tappaja? Miksi rokotteen kehittämiseen kuluu niin pitkä aika? Ja miten kuolleisuus jakaantuu eri ikäryhmien kesken?

Olemme koonneet tausta-artikkelit koronaviruksesta, joten saat vastaukset koronavirusta koskeviin kysymyksiisi.

Napsauta tästä ja tutustu koronavirusteemaan.

Uusi koronavirus lyhyesti

Koronavirus - mennesker med masker på
© Shutterstock

Uusi koronavirus tunnetaan nimellä 2019-nCoV ja Wuhanin koronavirus.

Lehdistötilaisuudessa 11. helmikuuta 2020 Maailman terveysjärjestö (WHO) nimesi virallisesti viruksen ja sen aiheuttaman sairauden.

Virus sai nimen SARS-CoV-2, (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2), sairauden nimi on COVID-19.

 • Millaisesta viruksesta on kyse?

  SARS-CoV-2-virus on niin sanottu koronavirus. Tämä virustyyppi aiheuttaa useimmat talvisista hengitystieinfektioista, ja yleensä se on melko harmiton. Joskus harvoin se kuitenkin muuntuu ja mutatoitunut muoto voi tarttua väli-isäntänä toimivista eläimistä ihmisiin, jolloin siitä saattaa kehittyä vaarallinen.

  Sars- ja mers-virukset ovat myös koronaviruksia.

 • Miten se on kehittynyt?

  Uuden koronaviruksen uskotaan syntyneen kiinalaisen Wuhanin miljoonakaupungin kala- ja lihatorilla. Siellä ilmeisesti eläin, joka on ollut viruksen kantaja, on tartuttanut sen kanssa tekemisissä olleet ihmiset.

  Tartunnan aiheuttanutta eläintä ei vielä ole saatu varmuudella selville. Epäiltynä ovat olleet niin käärmeet ja lepakot kuin merenelävätkin.

 • Miten virus tarttuu?

  Virus tarttuu ihmisestä toiseen. Tutkijat uskovat, että leviäminen tapahtuu pääasiassa pisaratartuntana. Tartunnan voi kuitenkin saada myös ulosteesta.

  Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan henkilö, jolla on koronavirustartunta, tartuttaa 2–2,5 ihmistä.

 • Kuinka paljon tartunnan saaneita on?

  Ensimmäiset raportit viruksesta saatiin joulukuussa 2019. Sittemmin tartuntojen määrä on nousut lähes sataantuhanteen. Alkuvaiheessa tartuntoja oli eniten Kiinassa, mutta nyt suurin osa tartunnoista on Kiinan ulkopuolella.

  Voit seurata tartuntatilannetta tästä.

 • Millaisia oireet ovat?

  Virus voi aiheuttaa yskää, voimakasta väsymystä, kuumetta ja hengitysvaikeuksia. Vaikeissa tapauksissa sairastunut voi saada keuhkokuumeen ja elinvaurioita.

 • Miten tautia hoidetaan?

  Jos oireet rajoittuvat yskään, kuumeeseen ja väsymykseen, virusta hoidetaan samoin kuin normaalia nuhakuumetta. Sairaalahoito on tarpeen, mikäli sairaus kehittyy keuhkokuumeeksi.

  Viruksen aiheuttamaa keuhkokuumetta ei voida hoitaa antibiooteilla kuten bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta.

  Hoito koostuu tällöin keuhkojen toiminnan tukemisesta ja avustamisesta sekä nesteytyksestä.

 • Kuinka suuri kuolleisuus on?

  Tällä hetkellä uuteen koronavirukseen on kuollut 346 873 henkilöä. Viruksen kuolleisuus on noin kaksi prosenttia. Esimerkiksi sarsin kuolleisuus oli 10 prosenttia.

  Useimmat tautiin kuolleet ihmiset ovat olleet ikääntyneitä tai heillä on ollut heikentynyt immuunijärjestelmä.

  Voit seurata tartuntojen määrää ja kuolleisuutta täältä.

Lue myös:

Sairaudet

Läpimurto: Denguekuumetta torjutaan hyttysillä

2 minuuttia
Sairaudet

Uusi koronavirus leviää maailmalla

0 minuuttia
Sairaudet

5 asiaa, jotka sinun pitää tietää koronaviruksesta

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota