Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus

Koronavirusblogi: Seuraa päivityksiä

Tieteen Kuvalehti päivittää uutisia ja tuoreita tutkimustuloksia uudesta koronaviruksesta SARS-CoV-2 ja sen aiheuttamasta sairaudesta COVID-19.

Shutterstock

Tuoreet uutiset koronaviruksesta

Tutkijat: Vitamiinin puute yhdistetään vakavaan koronavirustautiin

Torstai 14. tammikuuta 2021 - klo 9:00

Tanskalaistutkimuksessa on havaittu harvinaisen matalia K-vitamiinipitoisuuksia niillä potilailla, jotka ovat joutuneet koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoon, sekä potilailla, jotka ovat kuolleet koronavirustautiin. Vastaava havainto tehtiin myös hollantilaistutkimuksessa elokuussa 2020.

Tanskalaistutkimuksessa tarkasteltiin 138:aa koronapotilasta sekä 140:tä tervettä verrokkia. Tulokset osoittivat, että sairaalahoitoon joutuneilla potilailla oli selvästi alhaisempi K-vitamiinitaso kuin verrokkiryhmällä. Koronavirustautiin kuolleiden 43 potilaan K-vitamiinitaso oli tutkituista kaikkein alhaisin.

Syy siihen, miksi K-vitamiini vaikuttaa koronavirustaudin vakavuuteen, on edelleen epäselvä. Tanskalaiset ja hollantilaiset tutkijat kuitenkin toteavat, että K-vitamiini voi suojata joitakin keuhkojen kudoksia.

Tutkijat korostavat, että vielä ei tiedetä, oliko potilaiden K-vitamiitaso alhainen jo sairauden alkuvaiheessa, vai aiheuttaako koronavirustauti K-vitamiinin puutosta. Tutkijat eivät halua kehottaa ihmisiä nauttimaan lisää K-vitamiinia, sillä liiallinen annostus voi nimittäin olla vaarallista.

K-vitamiinia on vihanneksissa, kuten pinaatissa, ruccolassa, viherkaalissa, parsakaalissa, persiljassa, kikherneissä ja suippokaalissa.

Tanskalaistutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Yhdeksän kymmenestä selviää: Kantasoluhoito auttaa vaikeassa COVID-19-taudissa

Keskiviiikko 13. tammikuuta 2021

Napanuorasta saatavat kantasolut voivat pienentää vakavaa koronavirustautia sairastavien potilaiden riskiä kuolla keuhkojen toimintahäiriön vuoksi.

24 vakavaa koronavirustautia sairastavaa yhdysvaltalaispotilasta osallistui kokeeseen, jossa Miamin yliopiston tutkijat onnistuivat pelastamaan 91 prosenttia potilasta, joista kukin sai 200 miljoonaa kantasolua. Verrokkiryhmästä selvisi vain 42 prosenttia.

Lisäksi kantasoluhoitoa saaneet potilaat tervehtyivät nopeammin kuin muut vakavan koronavirustaudin sairastaneet potilaat. Napanuorasta otetut kantasolut lievittävät tulehdusta.

Tutkijat uskovat, että kantasolut estivät koronapotilaiden sytokiinimyrskyn eli tilan, jossa immuunijärjestelmä käy ylikierroksilla, mikä saa immuunijärjestelmän hyökkäämään itseään vastaan.

Miamin yliopiston Cell Transplant -keskuksen johtaja Camillo Ricordi kertoo, että yhdessä napanuorassa on riittävästi kantasoluja 10 000 potilaan hoitoon.

Seuraavaksi koetta aiotaan laajentaa potilaisiin, jotka eivät vielä ole vaikeasti sairaita, mutta joiden koronavirustauti on kehittymässä vakavaksi.

Pfizerin ja BioNtechin rokote tehoaa koronaviruksen brittimuunnokseen

Perjantai 8. tammikuuta 2021

Pfizer ja BioNtech ovat ilmoittaneet, että niiden koronarokote tehoaa myös koronaviruksen Britanniassa ensimmäisen kerran havaittuun muunnokseen N501Y.

Koronaviruksen uusi muunnos on levinnyt nopeasti Britanniasta Pohjoismaihin. Muunnos on jopa 70 kertaa niin tarttuva kuin aiemmat koronavirusvariantit.

Pfizer, jonka rokote on läpäissyt EU:n nopean hyväksymisprosessin, toteaa Reutersílle:

”Olemme testanneet 16 eri mutaatiota. Yhdelläkään niistä ei ollut vaikutusta rokotteen tehoon. Ja se on hyvä uutinen.”

Samalla kuitenkin Pfizer toteaa, että Etelä-Afrikassa löydettyä E484K-koronavirusmuunnosta pitää vielä tutkia tarkemmin rokotteen kanssa.

Kupari tappaa viruksen minuutissa

Keskiviikko 6. tammikuuta kello 13.30

Jos olet epäonninen, porraskaide, ovenkahva tai hissin painike saattaa olla koronavirustartuntasi lähde. Pinnat, joita monet ihmiset koskettelevat päivittäin, ovat paikkoja, joista koronavirus voi jäädä käsiisi. Niistä voi myös alkaa paikallinen epidemia esimerkiksi sairaaloissa tai hoivakodeissa.

Tämäntapainen tartuntatie voidaan kuitenkin estää käyttämällä ovenkahvoissa ja painikkeissa kuparia muovin sijasta. Uuden tutkimuksen mukaan koronavirus on kuparipinnalla aktiivinen vain muutaman minuutin ajan. Muovi- tai puupinnoilla se voi olla aktiivinen monta tuntia tai jopa päiviä.

Kuparin, hopean ja kullan antibakteeriset ominaisuudet on tiedetty jo aiemmin, mutta tutkimuksessa yllättävää oli se, että kupari tehosi niin hyvin juuri koronavirukseen. Havainnolla on tuskin merkitystä nyt meneillään olevan pandemian aikana, mutta se saattaa vaikuttaa materiaalivalintoihin uudis- ja korjausrakentamisessa.

Downin oireyhtymä kymmenkertaistaa uuden koronaviruksen tappavuuden

Perjantai 18. joulukuuta klo 13.00

Laajan brittiläisen tutkimuksen mukaan ihmisillä, joilla on Downin oireyhtymä, on keskimääräistä paljon suurempi riski sairastua vakavasti ja kuolla, jos he saavat covid-19-taudin.

Riski joutua sairaalahoitoon on viisi kertaa niin suuri kuin väestöllä keskimäärin, ja kuoleman riski on kymmenkertainen. Yli 40-vuotiailla sairaalahoitoon joutuneilla kuolleisuus on peräti 51 prosenttia.

Myös useat muut lääketieteelliset seikat, esimerkiksi diabetes, tekevät covid-19-taudista vaarallisemman, mutta Downin oireyhtymän vaikutus on selvästi suurempi kuin minkään muun havaitun riskitekijän. Se on saanut lääkärit suosittelemaan tämän ryhmän priorisointia rokotusten alkaessa.

Downin oireyhtymä on synnynnäinen ja parantumaton tila, joka johtuu siitä, että kehon soluissa on ylimääräinen kromosomi. Oireyhtymä altistaa kantajansa monille muille ongelmille. Heillä on yleensä suurempi riski saada hengitystieinfektioita, heikentynyt näkö, liikapainoa, huono kuulo ja usein lyhyt elinikä. Noin yhdellä tuhannesta lapsesta on Downin oireyhtymä.

© Müge Çevik

Tutkijat: Tässä vaiheessa tartutat eniten

Keskiviikko 16. joulukuuta 2020 – klo 15.00

Tuoreessa tutkimuksessa on kartoitettu, milloin koronavirustartunnan saanut ihminen tartuttaa eniten muita.

Tulokset osoittavat, että tartunnan saaneilla henkilöillä on eniten virushiukkasia nielussaan ja nenässään (eli he tartuttavat eniten muita) viiden päivän ajan siitä päivästä alkaen, kun he havaitsevat oireet.

On olemassa myös merkkejä siitä, että koronatartunnan saanut voi levittää virusta jo muutama päivä ennen oireiden alkamista. Se voi selittää sen, miksi viruksen leviämistä on niin hankala estää.

Siksi tutkijat ehdottavat, että henkilöt, joilla on koronavirusoireita, eristäytyvät aivan heti oireet havaittuaan.

Tutkimus toteaa: Plasma ei tepsi vakavaan koronainfektioon

Keskiviikko 9. joulukuuta 2020 – klo 9.00

Kun pandemia puhkesi keväällä, monet toivoivat, että covid-19-taudista tervehtyneiden potilaiden veriplasmasta saataisiin tärkeä ase uutta koronavirusta vastaan. Nyt kuitenkin tieteellisessä The New England Journal of Medicine -aikakauslehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että plasma ei pysty jarruttamaan covid-19-taudin vakavaa etenemistä.

Sairaalahoitoon joutuneiden 228 potilaan ryhmässä ei voitu todeta eroa taudin kulussa eikä kuolleisuudessa plasmaa saaneiden ja lumelääkettä saaneiden välillä.

Plasma on kellertävää vasta-ainepitoista nestettä, joka erottuu verisoluista veren jähmettyessä. Sitä voidaan siksi käyttää niin sanottuun passiiviseen immunisaatioon, missä elimistöön sairauden ehkäisemiseksi tuodaan vasta-aineita jo immuniteetin saavuttaneesta ihmisestä tai eläimestä.

Passiivinen immunisaatio voi joissain tapauksissa antaa nopean mutta lyhytaikaisen suojan tautia vastaan. Menetelmä ei kuitenkaan näytä toimivan uuden koronaviruksen tapauksessa.

Tartunnat: Pohjoismaissa koronatartuntojen määrän odotetaan kasvavan

Perjantai 4. joulukuuta klo 12.00

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC uskoo, että koronatartunnat Pohjoismaissa lisääntyvät joulun aikaan. Tämä koskee erityisesti Tanskaa, Norjaa ja Ruotsia, joissa tartuntamäärien odotetaan jopa kaksinkertaistuvan.

Keskus ei pidä maiden tämänhetkisiä koronarajoituksia riittävinä, joten Tanskaa, Norjaa ja Ruotsia kehotetaan kiristämään koronatoimia, jotta tartuntojen määrä ei nousisi jouluna huimasti.

Suomi ei ECDC:n mukaan ole yhtä suuressa vaarassa, sillä meillä koronarajoitukset ovat tiukemmat.

Uusi tutkimus: Useimpien potilaiden keuhkot toipuvat koronavirustaudista

Keskiviikko 2. joulukuuta 2020 – klo 8:30

Alankomaalaiset tutkijat ovat tarkastelleet 124:n koronasta toipuneen potilaan keuhkoja. Tulokset osoittavat, että keuhkokudos useimmissa tapauksissa toipuu tulehduksesta, mikä antaa toivoa ihmisille, jotka kärsivät koronavirustaudin myöhäisoireista, kuten rintakivuista ja hengitysvaikeuksista.

Tutkijoiden mukaan koronavirustaudista toipuminen muistuttaa keuhkokuumeesta ja vakavasta hengitysvajauksesta toipumista. Kun keuhkoihin on kerääntynyt nesteitä, elimistön toipuminen kestää pitkään.

Eroja sairaalahoidossa olleiden ja kotona sairastaneiden potilaiden välillä

Kaikkien koronapotilaiden toipuminen ei kuitenkaan tapahdu samalla tavalla. Tutkimuksessa potilaat oli jaettu ryhmiin sen mukaan, olivatko he saaneet sairaalahoitoa vai olivatko he sairastaneet kotona. Kun ryhmiä vertailtiin, niiden välillä oli selviä eroja.

Sairaalahoidossa olleet potilaat toipuivat selvästi nopeammin kuin kotona sairastaneet, vaikka kotona olleilla ei ollut niin vakavia oireita eikä heidän keuhkoistaan löytynyt muutoksia edes kuvauksissa.
Tutkijat toivovat, että koronan myöhäisoireita tutkitaan tarkemmin, jotta kaikki potilaat saavat oikeaa tietoa ja hoitoa.

Virus kuolee, jos kaksi kolmesta käyttää maskia

Perjantaina 27. marraskuuta klo 12.00.

Koronavirus katoaisi nopeasti, jos 70 prosenttia väestöstä käyttäisi maskia aina kodin ulkopuolella. Näin todetaan Physics of Fluids -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa. Artikkelin kirjoittaneet tutkijat ovat systemaattisesti käyneet läpi koko joukon tutkimuksia, joissa on keskitytty siihen, miten kasvomaski suojaa virusten leviämiseltä.

Otsikon toteamus vaatii kuitenkin, että 70 prosenttia väestöstä käyttää kirurgisia kertakäyttömaskeja – tyyppi IIR – ja että ihmiset käyttävät niitä oikein, toisin sanoen desinfioivat kätensä, ennen kuin laittavat maskin kasvoilleen, käyttävät maskia vain kerran ja huolehtivat siitä, että maski on kasvoilla oikein eli tiiviisti nenän ja leuan päällä.

Useasti käytettävät kangasmaskit eivät ole yhtä tehokkaita kuin kirurgiset maskit, sillä suuret pisarat pääsevät niiden läpi. Sellaistenkin käyttö hidastaa viruksen leviämistä, jos vain suurin osa väestöstä käyttää maskeja koko ajan, toteavat tutkijat.

Naisen sukupuolihormonit voivat suojata koronavirustaudilta

Error in rendering text item widget:

      *Torstai 26. marraskuuta klo 10.30*

Miksi koronavirustautiin kuolee enemmän miehiä kuin naisia? Tutkijat ovat etsineet vastausta kysymykseen aina pandemian alusta alkaen. 

Nyt Chicagossa toimivan Illinois'n yliopiston tutkija on ehkä päässyt askeleen lähemmäksi vastausta. 

[Uudessa tutkimuksessa](https://www.cell.com/trends/endocrinology-metabolism/fulltext/S1043-2760%2820%2930222-8#p0080 {"target":"_blank","rel":"follow"}), joka perustuu aiempien tutkimusten analyysiin, professori Graziano Pinna toteaa, että naishormonit estrogeeni ja progesteroni voivat olla ratkaisevassa asemassa siinä, miten elimistö suojautuu koronavirusta vastaan. 

Tutkimuksen mukaan naishormonit stimuloivat muun muassa vasta-aineiden tuotantoa, vahvistavat immuunisolujen toimintaa ja estävät [ACE2-reseptorin](https://tieku.fi/laaketiede/sairaudet/koronavirus-taman-vuoksi-virus-tarttuu-niin-helposti {"target":"_blank","rel":"follow”}) toimintaa. ACE2-reseptori on kohta, johon koronaviruksen piikkiproteiinit hanakasti tarttuvat. 

Tämä saattaa [professori Pinnan mukaan](https://today.uic.edu/study-shows-protective-role-sex-steroids-play-in-covid-19 {"target":"_blank","rel":"follow”}) olla yksi selitys siihen, miksi koronavirus iskee pahemmin miehiin ja ikääntyneisiin ihmisiin. 


    

Halpa koronarokote suojasi jopa 90 % koehenkilöistä

Tiistaina 24. marraskuuta klo 08:31

AstraZeneca-lääkeyrityksen koronarokote tarjoaa jopa 90 % suojan koronavirusta vastaan, selviää lupaavassa kokeessa, johon osallistui yli 20 000 koehenkilöä.

Rokote, jota kehittävät Oxfordin yliopiston tutkijat, erottuu muista kehitteillä olevista koronarokotteista siinä, että sitä voidaan kuljettaa huoneenlämpötilassa ja siksi sen jakelu tulee olemaan helpompaa ja edullisempaa. Lisäksi rokotteen massatuotanto on edullista, koska tekniikka ei ole uutta.

Kilpailijoiden Pfizerin ja Modernan rokotteet ovat niin sanottuja rna-rokotteita, joissa koehenkilöihin on ruiskutettu osa viruksen geneettistä koodia, kun taas Oxfordin rokote on tutumpaa rokotetyyppiä, jossa käytetään muokattua flunssavirusta ja opetetaan sen avulla immuunijärjestelmä tunnistamaan mahdollinen koronavirus ja torjumaan sen hyökkäys.

Oxfordin rokotetta voitaisiin laskelmien mukaan tuottaa alle 3,50 euron kappalehintaan, kun taas kilpailijoiden Pfizerin ja Modernan rokotteet maksaisivat hieman alle 17 ja reilut 28 euroa.

Erilainen annostus tarjoaa paremman suojan
AZD1222-nimellä tunnettu rokote tarjoaa 90 % suojan, kun sitä annetaan ensimmäisellä rokotekerralla puolet toisen rokotekerran annoksesta. Mikäli kummallakin kerralla rokotetta annetaan täysi määrä, suojausteho laskee 62 %:iin.

Tutkijat eivät tiedä, mistä ero johtuu, mutta he arvelevat, että liian iso ensiannos voi saada immuunijärjestelmän torjumaan rokotteen tai että pienempi annos, jota seuraa iso annos, jäljittelee paremmin viruksen luonnollista tarttumistapaa ja saa elimistössä aikaan paremman immuunivasteen.

Puolentoista rokoteannoksen käyttö kahden täyden annoksen sijaan merkitsee tutkimuksen johtajan professori Andrew Pollardin mukaan sitä, että rokotteita on nopeammin tarjolla useammille.

Maailman laajin tutkimus kasvomaskeista ei oikein sano mitään

Perjantaina 20. marraskuuta klo 12.45.

Pitkään on tiedetty, että kasvomaskit soveltuvat parhaiten suojelemaan muita koronavirustartunnalta.

Nyt uudessa laajassa tutkimuksessa on tarkasteltu sitä, voiko maski myös estää terveitä ihmisiä sairastumasta.

Tulos on melko epäselvä.

Tutkimus osoittaa, että kasvomaski suojaa käyttäjää tartunnan saamiselta mutta teho on suhteellisen pieni. Tutkijoiden arvion mukaan kasvomaskin teho on 15–20 %, mikä tarkoittaa, että tartuntaa ehkäisevä teho ei ole merkittävä ja todellinen teho voi olla paljon korkeampi tai alhaisempi.

Tutkimus on jo ollut esillä tiedotusvälineissä, vaikka tuloksia ei ole vielä julkaistu. Tämä johtuu siitä, että useat lehdet eivät ole halunneet julkaista tutkimusta, koska se lietsoo väitteitä, että kasvomaskin käytöstä ei olisi mitään hyötyä. Tutkijat kuitenkin itse toteavat näin:

"Kasvomaskilla on yleisesti kaksi vaikutustapaa. Ensinnäkin missä määrin COVID-19-tartuntaa kantavat ihmiset tartuttavat vähemmän ihmisiä, kun he käyttävät kasvomaskia. Toiseksi, miten hyvin kasvomaskia käyttävät ihmiset ovat suojassa muilta. Vaikka tutkimuksessa ei havaittu jälkimmäisellä suurta vaikutusta, kasvomaskin käyttäminen on järkevää kummankin syyn vuoksi. Yhdessä terveysviranomaisten muiden ohjeiden noudattamisen kanssa”, toteaa ylilääkäri, professori Kasper Iversen Kööpenhaminan yliopistosta.

Koronatartunta koirista

Tiistaina 17. marraskuuta klo 12.45.

Lemmikit ovat auttaneet monia ihmisiä selviytymään korona-ajan eristäytymisestä. Oman kodin jakaminen nelijalkaisen ystävän kanssa voi olla myös riski.

Tuoreessa tutkimuksessa espanjalaisen Granadan yliopiston tutkijat analysoivat Espanjan koronatartuntoja. He tulivat siihen tulokseen, että henkilöillä, joiden taloudessa on koira, on 78 prosenttia korkeampi riski saada koronavirustartunta kuin muulla väestöllä keskimäärin.

Korkeampaan riskiin voi tutkijoiden mukaan olla kaksi selitystä: koiran kanssa ulkoiltaessa omistaja tapaa kaduilla ja puistoissa muita ihmisiä ja altistaa siten itsensä tartunnalle.

Toinen mahdollisuus voi olla se, että koira kuljettaa viruksen kotiin. Koirat eivät sairastu koronaviruksesta, mutta ne voivat olla viruksen isäntiä ja siten tartuttaa sen ihmiseen.

Riskin pienentämiseksi tutkijat kehottavat huolehtimaan hygienista myös koiraa käsiteltäessä.

Tutkimuksessa selvisi myös se, että jos lemmikkinä on kissa, tartuntariski ei nouse. Ylivoimaisesti suurin riski saada koronavirustartunta on silloin, kun ihminen asuu samassa asunnossa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Silloin tartuntariski kohoaa 600 prosenttia.

Uusi lupaava rokote Modernalta: Suoja 94,5 %

Maanantaina 16. marraskuuta klo 13:59

Moderna-yhtiön uusi rokote covid-19-tautia vastaan antaa suojan, jonka teho yrityksen mukaan on 94,5 %.

Moderna on yksi useista yhtiöistä, jotka näinä päivinä ovat saaneet päätökseen kauan kaivatut 3-vaiheen kokeet.

Moderna on tehnyt tutkimuksensa 30 000 ihmisellä, joista puolet sai kaksi annosta yhtiön rokotetta neljän viikon välein. Loput saivat lumerokotetta.

Sen jälkeen tutkittiin ensimmäiset 95 ihmistä, joille ilmaantui covid-19-taudin oireita.

Sairastuneista 90 ei ollut saanut rokotetta, kun taas vain viisi oli saanut uuden rokotteen.

Tästä syystä Moderna päättelee rokotteensa antaman suojan olevan 94,5 %.

Modernan rokote on niin sanottu mRNA-rokote - siinä käytetään hyväksi solujen omaa lähetti-RNA:ta - ja se saa soluissa muodostumaan uuden koronaviruksen pysäyttäviä vasta-aineita.

Koronavirus kasvattaa ahdistus- ja masennusriskiä

Torstaina 12. marraskuuta klo 15:23

18 prosentille – lähes joka viidennelle – niistä, jotka sairastuvat COVID-19-tautiin, kehittyy 2–12 viikkoa sairastumisen jälkeen jokin psyykkinen vaiva.

Näin paljastui tutkimuksessa, jossa Oxfordin yliopiston tutkijat kävivät läpi yli 62 000 COVID-19-potilaan sairauskertomukset. 62 000 potilaan joukossa oli sekä henkilöitä, joilla ei ollut aiemmin ollut psyykkisen sairauden diagnoosia, ja niitä, joilla oli aiemmin diagnosoitu sellainen.

Etenkin ahdistus, masennus ja unettomuus olivat yleisiä jälkiseuraamuksia niillä, jotka eivät olleet aiemmin saaneet diagnoosia. Heistä sairastui 6 prosenttia – määrä oli noin kaksinkertainen verrattuna riskiin sairastua muihin vertailussa olleisiin tauteihin ensimmäistä kertaa.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että kohonnut riski voi johtua yhdessä COVID-19-tautiin liittyvistä stressitekijöitä sekä koronavirustartunnan aiheuttamista fyysisistä seurauksista.

Mahdollisia syy-yhteyksiä aiotaan tutkia vielä tarkemmin.

Nenäsuihke salpasi koronaviruksen suppeassa eläinkokeessa

Tiistaina 10. marraskuuta - klo 10:00
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt antiviraalisen nenäsuihkeen, josta voi tulla tehokas ase koronavirustartuntoja vastaan.

Nenäsuihkeen teho pohjautuu molekyyliin, joka voi estää koronaviruksen monistumisen soluissa, ja suppeassa freteillä tehdyssä kokeessa se osoittautui hyvin tehokkaaksi.

Kokeessa fretit jaettiin kahteen ryhmään ja laitettiin erikseen häkkeihin, joissa oli erillinen ilmanvaihto. Osa freteistä sai nenäsuihketta, osa taas lumesuihketta. Sen jälkeen niiden lähelle tuotiin lajitoveri, jolla oli koronavirustartunta.

24 tunnin päästä tehokasta nenäsuihketta saaneet fretit olivat yhä terveitä, kun taas lumevalmistetta saaneilla freteillä oli kaikilla koronavirustartunta.

Frettejä käytetään usein koe-eläiminä, kun tutkitaan influenssan, sarsin ja muiden hengitysteihin iskevien sairauksien hoitoja. Tämä johtuu siitä, että fretteihin tarttuvat samat sairaudet kuin ihmisiin, ja niillä ja ihmisillä on useita fysiologisia yhtäläisyyksiä.

Tutkimuksen tehneet tutkijat aikovat hakea rahoitusta nenäsuihkeen testaamiseen ihmisillä.

Koetta ei ole vielä vertaisarvioitu, mutta artikkeli siitä on lähetetty Science-tiedelehteen.

Immuunijärjestelmä tuottaa koronapotilaille veritulppia

Torstaina 4. marraskuuta klo 14.00

Jopa puolelle vaikeasti sairastuneista ja sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista syntyy veritulppia, jotka voivat olla kohtalokkaita. Ilmiön syytä ei ole tiedetty, mutta nyt on saatu selville, että veritulpat aiheuttaa potilaan immuunijärjestelmä, joka riehaantuu hyökkäämään potilaan omia soluja vastaan.

Normaalistikin immuunijärjestelmä saattaa saada aikaan mikroveritulppia, kun elimistöön hyökkää taudinaiheuttajia, esimerkiksi viruksia. Pienet hyytymät toimivat kuin hämähäkinverkko ja pitävät vihollisesta kiinni niin kauan, että immuunijärjestelmä ehtii tuhota sen.

Osalla koronapotilaista tämä mekanismi ei pysy aisoissa. Heillä verisuonten vaarattomiin soluihin tarrautuu liian monta mikroveritulppaa, mikä voi usein johtaa kuolemaan.

Tähän asti veritulppia on hoidettu verta ohentavilla lääkkeillä, mutta se toisaalta kasvattaa hengenvaarallisten verenvuotojen riskiä.

Uuden tiedon ansiosta veritulppia voidaan alkaa hoitaa hillitsemällä immuunijärjestelmää, mikä antaa toivoa siitä, että vakavasti sairaiden koronapotilaiden kuolleisuus pienenisi.

Sää ei vaikuta koronavirukseen

Keskiviikkona 3. marraskuuta 2020 klo 07:45

Olipa sitten kylmää tai kuumaa, sadetta ja tuulta tai kirkasta auringonpaistetta, sillä ei ole mitään merkitystä sille, miten koronavirus käyttäytyy.

Moni on kuitenkin olettanut koronaviruksen leviämisen hidastuvan lämpimällä säällä ja kiihtyvän sään viilentyessä.

Koska influenssatapaukset lisääntyvät Pohjois-Euroopassa kylmänä vuodenaikana, tutkijat ovat ajatelleet, että koronavirus voisi noudattaa samaa kaavaa.

Teksasin yliopistossa tehty uusi tutkimus on kuitenkin nyt tullut siihen tulokseen, että lämpötilalla ja ilmastolla ei ole mitään vaikutusta koronavirustartuntojen leviämiseen.

Tutkijoiden mukaan leviämisnopeutta ei selitä sää vaan enemmänkin ihmisten käyttäytyminen.

Koronalääkkeet: Tutkijat valitsivat kolme lääkeainetta tuleviin kokeisiin

Tiistaina 27. lokakuuta klo 13:30

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat analysoineet 4 000 markkinoilla olevaa lääkeainetta. Tutkimus paljasti kolme valmistetta, joita tutkijoiden mukaan pitäisi testata kliinisesti COVID-19-taudin hoidossa.

Lääkeaineet ovat:

 • Malarialääke amodiakiini
 • Antipsykoottinen tsuklopentiksoli
 • Verenpainelääke nebivololi

Tutkijoiden mukaan nämä muussa käytössä olevat lääkkeet saattavat olla tehokkaita koronavirusta vastaan etenkin, jos niiden kanssa yhdessä annetaan remdesiviiriä tai influenssalääkkeenä käytettyä favipiraviiria.

Favipiraviiri - viruksia tuhoava aine koronavirusta vastaan

Favipiraviiri on pandemian aikana herättänyt huomiota, koska se pysäyttää viruksen rna:n kopioitumisen. Se tarkoittaa, että se estää viruksen lisääntymisen ja leviämisen kehossa.

Favipiraviiri – jota myydään maailmalla Avigan-kauppanimellä mutta joka ei ole Suomessa saanut myyntilupaa – on osoittautunut tehonsa koronalääkkeenä useissa pienissä kokeissa.

Belgialaisessa eläinkokeessa favipiraviiri vähensi koronaviruksen määrää keuhkoissa, jos sitä annettiin melko suurina annoksina. Lisäksi vakavasti sairas japanilaismies toipui nopeasti saatuaan favipiraviiria.

Tällä hetkellä on käynnissä useita kliinisiä kokeita, joissa tutkitaan, miten favipiraviiri vaikuttaa koronavirustartunnan saaneisiin potilaisiin.

Tutkijat painottavat, että mitään myynnissä olevia lääkkeitä ei saa itse nauttia koronatartuntaan, sillä ei ole vielä osoitettu, miten ne vaikuttavat koronavirukseen. Väärä käyttö ja annostus voivat olla vaarallisia.

Yhdysvaltalaiset tutkijat löysivät todisteita immuniteetista

Torstaina 22. lokakuuta klo 7:00
Viime kuukausina on kerrottu jo koronaviruksesta kerran parantuneiden saaneen toisinaan uuden tartunnan. Potilaiden joukossa ovat ruotsalainen nainen ja brittiläinen ja yhdysvaltalainen mies.

Jotkin seikat viittaavat kuitenkin siihen suuntaan, että koronavirukseen uudelleen sairastuminen on poikkeus eikä sääntö.

Uusi Yhdysvalloissa Arizonan yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että elimistössä muodostuu vasta-aineita koronavirukselle viidestä seitsemään kuukautta ensimmäisten infektio-oireiden jälkeen. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että immuniteetti kestää vielä tätä pidempään, koska uusi koronavirus muistuttaa sars-virusta, toista koronavirusta, johon sairastuneet saavat vuosia kestävän immuniteetin.

Lue lisää koronaviruksesta ja immuniteetista her.

Korona sai hiilidioksidipäästöt romahtamaan

21. lokakuuta 2020, klo 12:42

Kun koko maailma sulkeutui pandemian vuoksi, hiilidioksidipäästöt pienenivät huomattavasti, todetaan Nature-lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa.

Verrattuna vuoteen 2019 koko maailman hiilidioksidipäästöt pienenivät 1 551 megatonnia vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla, mikä vastaa 8,8 prosentin pudotusta.
Tammikuu vaikutti samanlaiselta kuin vuonna 2019, mutta kun pandemia alkoi Kiinasta ja levisi myöhemmin Eurooppaan, jossa yhteiskunnat sulkeutuivat, päästöissä tapahtui selvä notkahdus.

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) on aiemmin arvioinut, että päästöt olisivat maailmassa vähentyneet 5 prosenttia, mutta uudet luvut osoittavat vähenemisen oletettua suuremmaksi.

Näin suurta pudotusta luvuissa ei ole aiemmin mitattu. Tähän asti suurin vuotuinen väheneminen oli 790 megatonnia hiilidioksidia toisen maailmansodan aikana.

YK arvioi, että maailman päästöjen olisi pienennyttävä vuodessa 7,2 prosentilla, jotta päästäisiin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen eli enintään 1,5 asteen lämpötilannousuun.

Jodlaajien kokous muutti Sveitsin osavaltion koronahelvetiksi

Tiistaina 20. lokakuuta klo 15:16

600 iloista jodlaajaa kerääntyi syyskuun lopulla sisätiloissa järjestettyyn kokoontumiseen Sveitsissä Schwyzin kantonissa. Koska maski päällä jodlaaminen on hankalaa, kukaan osallistujista ei käyttänyt sellaista.

Pahaksi onneksi usealla jodlaajalla oli koronavirustartunta, ja kokoontumisesta muodostui viruslinko. Seuraukset ovat olleet dramaattiset:

Koronatartuntojen määrä kantonissa on lähes kolminkertaistunut syyskuun lopulta tähän päivään. Viimeisten 14 vuorokauden aikana kantonissa on todettu 631 uutta tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti. Luvut ylittää Euroopassa vain Belgia 829 uudella tartunnalla 100 000:ta asukasta kohden.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Pohjoismaissa on viimeisten 14 vuorokauden aikana ilmennyt paljon vähemmän uusia tartuntoja:

 • Norja: 38 per 100 000 asukasta
 • Suomi: 52 per 100 000 asukasta
 • Ruotsi: 85 per 100 000 asukasta
 • Tanska: 100 per 100 000 asukasta

Schwyzissä, joka on pinta-alaltaan reilut neljä kertaa Helsingin kokoinen, paikalliset sairaalat ovat erittäin kuormitettuja. Muun muassa ylilääkäri Reto Nüesch on julkaissut YouTubessa tunteikkaan vetoomuksen, jossa asukkaita kehotetaan tekemään kaikkensa tartuntojen ehkäisemiseksi.

Muuten kantonissa ollaan pian tilanteessa, jossa COVID-19-potilaiden määrä ylittää terveydenhuoltojärjestelmän kapasiteetin, Nüesch varoittaa.

Naiset suhtautuvat koronavirukseen vakavammin kuin miehet

Perjantaina 16. lokakuuta klo 12:16

Harvard Business Schoolin ja Bocconin yliopiston tutkijat kysyivät yli 21 000 henkilöltä kahdeksassa maassa – Ranskassa, Australiassa, Italiassa, Britanniassa, Saksassa, Uudessa-Seelannissa, Itävallassa ja Yhdysvalloissa – heidän mielipiteitään ja toimiaan koronapandemian aikana.

Vastaukset osoittavat selvästi, että miehet suhtautuvat sairauteen yleensä naisia kevyemmin:

 • 59 % naisista piti COVID-19-tautia erittäin vakavana terveysongelmana. Miehillä luku oli 49 %.
 • 54 % naisista suhtautui yhteiskunnan koronarajoituksiin myönteisesti. Miehillä luku oli 48 %.
 • 88 % naisista halusi noudattaa viranomaisten asettamia sääntöjä. Miehillä luku oli 83 %.

Tutkimuksen tekijät ovat sitä mieltä, että viranomaisten pitäisi viestiä esimerkiksi hygieniavaatimuksista, turvaväleistä ja maskien käytöstä eri lailla miehille ja naisille, jotta miesten panos koronakriisin tukahduttamisessa kasvaisi.

Lisäksi tutkimuksessa todetaan, että erot miesten ja naisten välillä voivat selittää osaksi sitä, miksi kuolleisuus COVID-19-tautiin on miehillä korkeampi kuin naisilla.

Tutkijat: Olemassa olevaa lääkettä voidaan käyttää koronavirustautiin

Torstai 15. lokakuuta klo 9:00

Typpioksidi on molekyyli, jota on elimistössä luonnostaan. Sillä on tärkeitä tehtäviä, ja se osallistuu immuunijärjestelmän, muistin ja suoliston toimintaan. Lisäksi se voi vähentää tulehdusta ja veritulppia laajentamalla verisuonia ja lisäämällä veren virtausta.

Uppsalan yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet typpioksidin käyttöä koronavirustaudin hoidossa – ja tulokset näyttävät lupaavilta.

Koronavirustauti voi aiheuttaa hengenvaarallisia veritulppia. Apinoiden soluissa normaalia suurempi määrä typpioksidia vähensi koronavirusten määrää ja niitä vaurioita, joita virus voi aiheuttaa. Lisäksi kokeessa selvisi, että typpioksidi esti sen entsyymin toiminnan, jota koronavirus käyttää itsensä kopioimiseen elimistössä.

Nyt tutkijat aloittavat lisätutkimukset, joissa on tarkoitus selvittää, saadaanko vaikutus aikaan myös hengittämällä kaasua, joka lisää typpioksidin määrää.

Typpioksidia käytetään jo nyt sydän- ja keuhkosairauksien hoidossa. Suurina annoksina typpioksidi on vaarallista, joten sitä ei pidä kokeilla omin päin.

ENSI KERTA: Tiedelehti valitsi puolensa Yhdysvaltojen politiikassa

Perjantaina 9. lokakuuta 2020 – klo 13.36

The New England Journal of Medicine on yleensä pysytellyt visusti erossa politiikasta. Koronapandemian hoitaminen Yhdysvalloissa on nyt kuitenkin saanut arvostetun tiedelehden valitsemaan puolensa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, mitä ei ole koskaan ennen tapahtunut lehden 208-vuotisen historian aikana.

Uusimmassa pääkirjoituksessaan kaikki toimittajat ottavat voimakkaasti etäisyyttä istuvaan hallitukseen ja tapaan, jolla Yhdysvaltoja on johdettu taistelussa koronavirusta vastaan.

"Kaikki, jotka vastuuttomasti tuhlaavat elämiä ja rahaa tällä tavalla, joutuisivat tavallisesti kärsimään oikeudellisista seuraamuksista. Johtajamme eivät kuitenkaan ole joutuneet vastaamaan teoistaan. Nämä vaalit tarjoavat meille mahdollisuuden antaa heille lähtöpassit. Kun kyse on meidän aikojemme suurimman terveyskriisin käsittelystä, nykyiset poliittiset johtajat ovat osoittaneet olevansa vaarallisen epäpäteviä. Meidän ei pidä seurata heitä ja antaa tuhansien yhdysvaltalaisten kuolla vain siksi, että he saisivat pitää työnsä", lehti kirjoittaa.

The New England Journal of Medicine ei mainitse istuvaa presidenttiä Donald Trumpia nimeltä. Kehotus laittaa nykyiset johtajat vaihtoon puhuu kuitenkin selvää kieltä.

Syyskuussa myös toinen tiedelehti, 175-vuotias Scientific American, otti kantaa presidentinvaaleihin, kun se ilmaisi tukensa demokraattien ehdokkaalle Joe Bidenille. Scientific American perustelee valintaansa sillä, että Donald Trump jättää ottamatta huomioon tieteen ja tiedot, jotka voisivat pelastaa henkiä.

The New England Journal of Medicinen tavoin Scientific American -lehtikään ei ole koskaan aiemmin valinnut puoltaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.

Rokotteen tilanne: 26:ta rokotetta testataan ihmisillä

Keskiviikko 7. lokakuuta kello 11.46

Laboratorioissa eri puolilla maailmaa paiskitaan töitä. Kehitteillä on kaikkiaan 169 rokotetta, joista 26:ta testataan WHO:n mukaan jo ihmisillä.

Rokotteen pitää läpäistä kolme testivaihetta (vaiheet 1, 2 ja 3), ennen kuin se voidaan hyväksyä käyttöön.
Tällä hetkellä 11 rokotevalmistetta on jo kolmannen vaiheen testeissä.

WHO:n tärkeimmät kriteerit mahdolliselle laajaan käyttöön hyväksyttävälle rokotteelle ovat muun muassa nämä:

 • Rokotteessa ei saa olla riskiä siitä, että se pahentaa sairautta.
 • Rokotteessa ei saa olla vakavien haittavaikutusten riskiä.
 • Rokotteen turvallisuudesta pitää esittää tarkasti laaditut raportit.
 • Rokotteen teho ikääntyneillä ihmisillä pitää todistaa.
 • Rokotteesta pitää olla dokumentointia siitä, että se saa immuunijärjestelmän tuottamaan suojaavia vasta-aineita (jos kyseessä on vasta-aineiden tehoon perustuva valmiste).

Piilevä immuunisairaus havaittiin 14 prosentilla vakavaa COVID-19-tautia sairastavista.

Torstai 1. lokakuuta kello 12.00

Aina koronavirusepidemian alusta alkaen tutkijat ovat hämmästelleet, miksi yksi elimistön parhaista viruksentorjujista, 1-interferoni-viestiaine, lakkaa kokonaan toimimasta koronavirustaudin vakavimmissa tapauksissa.

Kahdessa tuoreessa tutkimuksessa on nyt ehkä löydetty siihen selitys: tutkimuksen mukaan 14 prosentilla potilaista on immuunisairaus.
1-interferoni-viestiaine on normaalisti pääosassa virusinfektioiden torjunnassa, sillä se käynnistää muun muassa virusta torjuvien aineiden tuotannon sekä tartunnan saaneessa solussa että naapurisoluissa.

Lähes 14 prosentilla koronavirustaudin vakaavaa muotoa sairastavista potilasta tämä virustorjunta ei perimässä olevan virheen vuoksi toimi tai elimistön omat vasta-aineet hyökkäävät viestiainetta vastaan. Havainto tehtiin kahdessa tutkimuksessa, jotka on juuri julkaistu Science-tiedelehdessä.

Covid-19 on tappanut miljoona ihmistä

Tiistaina 29. syyskuuta 2020 - klo 13:23

Maailmanlaajuinen koronapandemia on nyt vaatinut jo miljoona ihmishenkeä. Näin arvioidaan Johns Hopkins -yliopistossa.

YK:n pääsihteeri António Guterres muisteli kaikkia uhreja videopuheessaan sanoen: "He olivat isiä ja äitejä, vaimoja ja aviomiehiä, veljiä ja siskoja, ystäviä ja työtovereita […] Emme saa ikinä unohtaa yhtään heistä.”

Viruksella on ollut 10 kuukautta aikaa levitä 188 maahan, ja niistä pahiten ovat kärsineet

 1. Yhdysvallat, jossa kuolleita on yli 200 000.
 2. Brasilia, jossa kuolleita on yli 140 000.
 3. Intia, jossa kuolleita on yli 95 000.

Maanosista Etelä- ja Pohjois-Amerikka pitävät hallussaan surullista ensimmäistä tilaa, sillä kuolemantapauksista yhteensä noin 55 % on rekisteröity niissä, ja Eurooppa on seuraavana noin 24 %:lla kaikista koronauhreista.

Pohjoismaissa kuolee nykyisellään viikossa keskimäärin melko vähän ihmisiä koronavirukseen:

 • Tanska: 1,3 kuollutta (1. toukokuuta: 8,3 kuollutta )
 • Norja: 1 kuollut (1. toukokuuta: 3,4)
 • Suomi: 0,6 kuollutta (1. toukokuuta: 5,6)
 • Ruotsi: 0,3 kuollutta (1. toukokuuta: 79,1)

Katso, miten YK:n pääsihteeri António Guterres muistelee tautiin menehtyneitä ja kannustaa solidaariseen taisteluun virusta vastaan kaikissa maailman maissa:

Koronavirus ja influenssa voivat kasvattaa kuoleman riskiä

Perjantaina 25. syyskuuta 2020 - kello 10:30

Brittitutkijat kävivät läpi 19 256 potilasta, jotka olivat tammi-huhtikuussa saaneet positiivisen tuloksen sekä influenssa- että covid-19-testissä. Selvisi, että kaikilla niillä 58 potilaalla, jotka olivat sairastaneet taudit samanaikaisesti, riski kuolla oli kohonnut merkittävästi.

Influenssan ja covid-19-taudin sairastaminen yhtä aikaa kasvatti kuolleisuuden 2,27 kertaa niin suureksi kuin yleensä covid-19-taudissa. 80 prosenttia menehtyneistä oli yli 70-vuotiaita.

Tutkimuksen tekijät painottavat kausi-influenssarokotusten tärkeyttä, vaikka rokote ei suojaakaan influenssalta sataprosenttisesti.

Keinotekoiset vasta-aineet panevat koronan kuriin

Perjantai 18. syyskuuta 2020 – klo 14:34

Koronarokotteen kehittämisen rinnalla tutkijat eri puolilla maailmaa yrittävät myös kehittää lääkkeitä, joilla covid-10-tautia voitaisiin hoitaa ja torjua.

Nyt yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Eli Lilly on testannut niin sanottuja monoklonaalisia vasta-aineita eli keinotekoisesti tuotettuja vasta-aineita 302:lla koronatartunnan saaneella. Potilaista vain 5:llä eli 1,7 %:lla tauti kehittyi niin vakavaksi, että he vaativat sairaalahoitoa.

Toinen ryhmä koronatartunnan saaneita sai vain lumelääkettä, ja heistä 6 % joutui sairaalahoitoon.

Vasta-aineita saaneilla potilailla oli kaikkiaan 72 % pienempi riski joutua sairaalahoitoon kuin lumelääkeryhmän potilailla, ja tutkijat toteavat tuloksen olevan "rohkaiseva” etenkin siksi, että vasta-aineilla ei havaittu olevan merkittäviä sivuvaikutuksia.

Keinotekoisia vasta-aineita pidetään nyt tärkeänä keinona taistella koronavirusta vastaan ja tukea potilaiden immuunijärjestelmää tehokasta rokotetta odotettaessa. Haittapuolena on, että hoito on kallista.

Vasta-aineet ovat proteiineja, jotka kykenevät tunnistamaan virushiukkaset ja estämään niitä tunkeutumasta soluihin.

Tutkijat löysivät uuden pääepäillyn: tämä aiheuttaa vakavan covid-19-taudin

Keskiviikkona 16. syyskuuta 2020 - klo 10.30

Miksi covid-19-tauti koettelee toisia muita enemmän? Ja miksi virustartunta voi joissakin tapauksissa johtaa kuolemaan? Nyt tutkijoilla on uusi pääepäilty, joka voi selittää asian: bradykiniini, joka muun muassa säätelee verenpainetta.

Bradykiniini on peptidi eli proteiini, joka muun muassa laajentaa verisuonia ja voimistaa tulehdusoireita. Useat tuoreet tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että koronavirustartunta voi joissain tapauksissa kiihdyttää peptidin tuotantoa, jolloin syntyy "bradykiniinimyrsky".

Liikatuotanto voi tutkijoiden mukaan johtaa muun muassa nesteen kertymiseen keuhkoihin ja veri-aivoesteen pettämiseen. Este suojaa muuten aivoja virukselta ja muilta haitallisilta aineilta.

UUSI ANALYYSI: Näissä tilanteissa on suurin riski saada tartunta

Voi olla vaikeaa arvioida, missä tilanteissa tartuntariski on suurin.

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat julkaisseet analyysin eri tilanteista, jotka lisäävät tai pienentävät riskiä saada tartunta.

Tutkijat jakoivat riskit kolmeen väriryhmään: Punainen merkitsee suurinta riskiä, keltainen keskisuurta ja vihreä pienintä.

Tutkijat arvioivat tilanteita näin:

PAHIMMAT TILANTEET:

 • Et käytä maskia
 • Olet tilassa, jossa on paljon ihmisiä
 • Tilassa on huono ilmanvaihto
 • Olet tilassa, jossa huudetaan tai lauletaan
 • Olet siellä pitkään

PARHAIMMAT TILANTEET:

 • Kaikilla on maskit
 • Ihmisiä on vähän ja turvaväli pystytään pitämään
 • Olet ulkona
 • Kukaan ei puhu
 • Olet siellä vain lyhyen ajan

Lupaava koronarokotekoe keskeytyi ei-toivottujen oireiden vuoksi

Keskiviikkona 9. syyskuuta 2020 - klo 10:00

Lupaavan koronarokotteen kehitystyö on juuri keskeytetty. Näin kävi, kun yksi kaikkiaan 30 000 koehenkilöstä sai selittämättömiä oireita. Tietoa oireiden laadusta ei ole vielä julkistettu.

Rokotekandidaatti, joka on Oxfordin yliopiston ja AstraZeneca-lääkeyrityksen käsialaa, oli kliinisten kokeiden viimeisessä vaiheessa, ja sitä on pitkään pidetty yhtenä parhaista mahdollisista koronarokotteista. Euroopan komissio on maksanut useita miljoonia euroja etumaksua jopa 400 miljoonasta rokoteannoksesta.

Rokote voi yhä valmistua.

Rokotekokeissa koehenkilöt jaetaan kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä saa lumerokotetta ja toinen oikeaa rokotetta. Siksi tutkijoiden on ensin selvitettävä, voidaanko oireet yhdistää rokotteeseen vai ovatko ne ilmaantuneet siitä riippumatta. Jos oireet osoittautuvat johtuvan rokotteesta, arvioidaan, toistetaanko kokeet vai ei.

Yleensäkin rokotekokeet keskeytetään, jos joku koehenkilöistä saa oireita, joiden syytä ei pystytä heti selittämään. Oxfordin yliopiston edustaja on BBC:n mukaan luonnehtinut tätäkin keskeytystä tavanomaiseksi.

Maailmalla on tällä hetkellä kaikkiaan yhdeksän rokotetta kliinisten kokeiden viimeisessä vaiheessa.

LÄPIMURTO: Lisämunuaiskuoren hormonit voivat pelastaa vakavasti sairaita koronapotilaita

Perjantai 4. syyskuuta 2020 - klo 14:00
Kun pandemia puhkesi keväällä, lääkäreillä ei ollut juuri mahdollisuuksia hoitaa koronapotilaita, jotka päätyivät tehohoitoon. Siksi tautiin kuoli monia sairaaloissakin.

Nyt uusi havainto voi muuttaa tilanteen.

Tutkijat 12 maasta ovat nimittäin saaneet selville, että lisämunuaiskuoren hormonit, kuten hydrokortisoni ja deksametasoni, voivat alentaa vakavasti sairaiden koronapotilaiden kuolleisuutta.

Lisämunuaiskuoren hormonit eli glukokortikoidit voivat hillitä immuunijärjestelmän reaktioita, mikä on oleellista covid-19-taudin hoidossa. Useimmat potilaista kuolevat nimittäin juuri siksi, että heidän immuunijärjestelmänsä ylireagoi ja synnyttää hengenvaarallisen tulehdustilan, joka tuhoaa sisäelimiä.

Maailman terveysjärjestö WHO on uusien tutkimustulosten pohjalta päättänyt suosittaa glukokortikoideja tehohoidossa oleville koronapotilaille.

Koronavirus leviää lentokoneessa – mutta ei kulovalkean tavoin

Tiistaina 1. syyskuuta 2020 – klo 15:47

Neljä tuntia ja 40 minuuttia lentokoneessa seitsemän koronatartunnan saaneen kanssa poiki kaksi uutta tartuntaa.

Tähän tulokseen tultiin yhdessä ensimmäisistä tutkimuksista, jonka saksalaisen Goethe-yliopiston tutkijat tekivät matkustajalentokoneessa.

Tutkijat tekivät 9. maaliskuuta koronatestin 24 hengen matkailijaryhmälle, joka saapui Frankfurtin lentoasemalle Tel Avivista. Seitsemällä matkustajista todettiin koronavirustartunta. Myöhemmin tutkijat olivat yhteydessä 71 muuhun koneessa olleeseen. Kahdella heistä todettiin covid-19-tauti, eikä heillä ollut ollut muita mahdollisia tartunnanlähteitä kuin lentomatka.

Nämä kaksi tartunnan saanutta matkustajaa olivat istuneet kahden penkkirivin päässä yhdestä viruksen kantajasta, ja tutkijat arvelevat, että kyse on ollut pisaratartunnasta. He toteavat kuitenkin, että aiemmin on havaittu sarsin ja influenssan leviävän yli kahden penkkirivin päähän, joten ilmavälitteinen tartuntakaan ei ole pois laskuista.

"Kaikesta huolimatta tuntuu rauhoittavalta, etteivät tartuntaluvut olleet suurempia”, toteaa yksi tutkimuksen päätutkijoista, virologian professori Sandra Cisek, etenkin, kun matkustajat eivät käyttäneet kasvosuojaimia. Tutkijoiden mukaan kasvomaskeilla tartuntavaaraa olisi voitu vielä alentaa.

Koronavirus: Tuoreimmat covid-19-luvut

Perjantai 28. elokuuta klo 12:03

 • Tähän mennessä koko maailmassa covid-19-tartunta on rekisteröity 24 miljoonalla ihmisellä.
 • 832 158 ihmistä on kirjoitushetkeen mennessä kuollut tautiin.
 • Suurin määrä tartunnan saaneita on Yhdysvalloissa: peräti 5 869 032 yhdysvaltalaista on sairastanut covid-19-taudin tai sairastaa sitä parhaillaan. Myös Brasiliassa, Intiassa ja Venäjällä tartuntaluvut ovat erittäin suuria.
 • Suomessa niin sanottu tartuttavuusluku on tällä hetkellä viranomaisten mukaan 1,10–1,40. Sars-Cov-2-tartunta on rekisteröity 8 042 ihmisellä, ja tautiin on kuollut 335 ihmistä. Tartuntojen määrä on viimeisen kahden viikon aikana kasvanut maltillisesti noin sadalla edellisen kahden viikon jaksoon verrattuna. Viimeisen vuorokauden aikana on rekisteröity 23 uutta tartuntaa.
 • WHO:n viikkoraporteissa kerrotaan useimmilla alueilla yleisesti tartuntojen määrän vähentyneen lukuun ottamatta Kaakkois-Aasiaa ja Välimeren itäosien maita.
 • Euroopassa tartuntaluvut ovat kohonneet viimeisten kolmen viikon aikana, vaikka laskua on hieman ollut viime viikon aikana ja kuolleiden määräkin on ollut laskussa.

Tim Bendzko on suosittu saksalainen laulaja, jonka esikoisalbumia myytiin yli 500 000 kappaletta vuonna 2011. Hän voitti tuolloin myös Bundesvision-laulukilpailun.

© Wikimedia / Raimond Spekking

Suuri koronakonsertti Saksassa: Tutkijat tarkkailevat tartuntariskiä konsertin aikana

Lauantaina 22. elokuuta 2020 – klo 09:25

Tuhannet ihmiset hyppivät, tanssivat ja heiluvat tänään saksalaisen lauluntekijän Tim Bendzkon jättikonsertissa Immobilien-areenalla Leipzigissa.

Konsertin tavoitteena on selvittää, millä tavalla ja miten laajasti koronavirus leviää suurissa sisätiloissa järjestetyissä yleisötapahtumissa.

Konsertin yleisönä on noin 2 200 vapaaehtoista, jotka kaikki on ennen konserttia käyneet koronavirustestissä ja saaneet negatiivisen tuloksen. Kaikilla heillä on kaulassaan mittalaite.

Laite antaa joka viides sekunti signaalin, jonka perusteella Hallen yliopistosairaalan tutkijat voivat luoda matemaattisen mallin ihmisten liikkeistä ja keskinäisistä välimatkoista. Sen perusteella voidaan laskea tartuntariski.

Koeyleisö käyttää konsertissa myös fluorisoivaa käsidesiä, jonka avulla tutkijat saavat selville ne pinnat, joilla tartuntariski on suuri. Sumukoneesta suihkutetaan aerosoleja, joilla mitataan mahdollisen ilmavälitteisen tartunnan riskiä.

Mittavan kokeen kustannukset 990 000 euroa maksavat Saksin ja Saksi-Anhaltin osavaltiot. Tutkijat uskovat, että kokeen tulokset saadaan valmiiksi lokakuun alussa.

Ensimmäinen sopimus solmittu mahdollisen covid-19-rokotteen toimittamisesta

Tiistaina 18. elokuuta 2020 - klo 12:35

EU-komissio on neuvotellut EU-maiden puolesta ensimmäisen ennakkosopimuksen covid-19-tautirokotteen ostamisesta EU:n kansalaisille, muun muassa Suomelle. Sopimus merkitsee, että EU-mailla on varmasti oikeus ostaa 300 miljoonaa rokoteannosta ja optio myös 100 miljoonaan lisäannokseen.

Ennakkosopimuksella voitaisiin arvioiden mukaan taata rokoteannokset noin 40 prosentille EU-maiden väestöstä. Annoksia on määrä jakaa kullekin maalle sen väestön kokoon suhteutettu määrä.

AstraZenecan rokote on tällä hetkellä kolmannen vaiheen kliinisissä testeissä. Kun sen tulokset ovat valmiit, ne lähetetään arvioitavaksi viranomaisille, minkä jälkeen rokote voidaan hyväksyä käyttöön, jos se arvioidaan tehokkaaksi ja turvalliseksi.

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot toteaa: ”Tämä ensimmäinen rokotesopimus EU-komission kanssa takaa, että miljoonat eurooppalaiset saavat AZD1222-rokotteen sen hyväksymisen jälkeen. Kun tuotanto Euroopassa käynnistyy, toivomme, että saamme rokotteen laajalti jakeluun ja ensimmäiset annokset pian valmiiksi eli ennen vuoden 2020 loppua."

Siitä, kuinka suuri osa ihmisistä hyötyy rokottamisesta, riippuu paljolti, kuinka kauan täytyy pitää turvaetäisyyksiä ja kasvomaskeja.

© Shutterstock

Tanskan covid-19-rajoitukset vähensivät ylikuolleisuutta

Perjantaina 14. elokuuta 2020 – klo 10.50

Tanskan terveysviranomaisten suositukset ja käyttöön ottamat rajoitukset eivät ole vain pelastaneet terveitä ihmisiä sairastumasta covid-19-tautiin, vaan ne ovat myös auttaneet alentamaan ylikuolleisuutta.

Näin osoittaa Tanskassa kuolleisuusluvuista 9. maaliskuuta - 21. kesäkuuta tehty tutkimus, jonka taustalla on yleishyödyllisiä tutkimuksia tukeva puolueeton Rockwool Fonden -säätiö.

Tutkijat arvioivat, että tutkimusajanjaksolla toteutetut poliittiset toimet esimerkiksi johtivat siihen, että tavallista harvempi sairastui muihin infektiotauteihin tai joutui liikenneonnettomuuden tai työtapaturman uhriksi.

Kun otettiin huomioon sukupuoli, ikä ja vuodenaika ja rekisteröitiin kaikki edeltävien vuosien kuolemantapaukset aina rajoitustoimien alkamiseen asti, voitiin laatia ennuste kuolemantapauksista, jotka olisivat sattuneet, mikäli pandemia ei olisi puhjennut.

Kun todelliset kuolleisuusluvut vähennettiin ennusteesta, saatiin selville, millainen vaikutus poliittisilla muutoksilla oli covid-19-tautiin.

Silloin tutkijat havaitsivat, että ylikuolleisuus oli ollut joidenkin maaliskuun ja kesäkuun välisinä viikkoina alle 0. Yleensä luku olisi ollut yli 0.

Uusi tutkimus: Oireettomilla koronapotilailla yllättävän paljon viruksia

Torstaina 13. elokuutaa 2020 – klo 11.30

Eteläkorealaiset tutkijat Soonchunhyangin yliopiston lääketieteen laitoksella ovat anlysoineet 303 koronapotilaan näytteet. Potilaat olivat eristyksissä 6.3.-26.3., kun Etelä-Koressa oli laaja covid-19-epidemia.

193 potilaalla oli koronavirustaudin oireita, 110 potilasta oli täysin oireettomia. Tutkimuksessa selvisi, että kummallakin ryhmällä oli yhtä paljon viruksia nenässä, nielussa ja keuhkoissa, mikä voi viittata siihen, että oireettomat potilaat voivat tartuttaa yhtä paljon kuin potilaat, joilla on oireita.

Oireettomisa 110:stä potilaasta 89:llä ei ollut minkäänlaisia oireita. Toisin sanoen 303:sta koronaviruspotilaasta 30 prosentilla ei ollut oireita.

Vanhat flunssat saattavat suojata koronavirustaudilta

Perjantai 7. elokuuta 2020 - klo 10.37

Kaikki flunssat, jotka olet elämäsi aikana sairastanut, eivät ehkä olleetkaan täysin turhia riesoja. Tuore tutkimus osoittaa, että ne ovat voineet valmistaa immuunijärjestelmääsi koronaviruksen hyökkäykseen.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat analysoineet vuosina 2015–2018, eli ennen uuden koronaviruksen leviämistä, otettuja verinäytteitä. Niistä löytyi niin kutsuttuja T-soluja, jotka tunnistivat uuden koronaviruksen, vaikka se oli niille uusi tuttavuus.

T-solut ovat tärkeä osa immuunijärjestelmää, sillä ne havaitsevat ja tuhoavat uusia tulehduksia. Jotkin T-solut muistavat aiemmat vihollisensa ja säilyttävät aseet niiden varalta vuosikausia, eli sinä olet saanut immuniteetin sairautta vastaan. Koronavirukset aiheuttavat myös monia yleisiä nuhakuumeita, ja tutkijoiden koe osoitti, että T-solut, jotka muistavat aiempien vaivojen aiheuttajan, voivat tunnistaa myös uuden koronaviruksen, jolloin elimistö voi heti alkaa taistoon sitä vastaan.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että 20–50 prosentilla ihmisistä voi olla T-soluja, jotka osaavat hyökätä uuden koronaviruksen kimppuun, vaikka virus onkin aiemmin tuntematon.

Pitkillä ihmisillä voi olla kaksinkertainen riski altistua koronavirukselle.

Perjantaina 7. elokuuta 2020 – klo 14.10

Yli 183 sentin mittaisilla ihmisillä on suurempi vaara saada koronavirustartunta kuin heitä lyhyemmillä. Tämä selvisi uudessa tutkimuksessa, joka tehtiin Manchesterin yliopistossa.

Tutkijat olivat koonneet tiedot kyselylomakkeista, joita oli lähetetty 2 000 ihmiselle Britanniassa ja USA:ssa.

Lomakkeista ilmeni, että pitkien ihmisten joukossa covid-19-diagnoosit olivat kaksi kertaa niin yleisiä kuin lyhyempien. Tutkijat arvelevat tuloksen vahvistavan sitä oletusta, että virus ei leviä vain pisaratartuntana vaan se leviää myös ilman välityksellä.

Jos virus leviäisi vain niin, että sylki- ja räkäpisarat putoavat maata kohti ja muut ihmiset joutuvat niiden kanssa kosketuksiin pintojen välityksellä, ei ihmisen pituudella olisi mitään merkitystä tartuntariskin kannalta. Jos kuitenkin pienet mikrohiukkaset pysyvät pitkiäkin aikoja leijumassa ilmassa, tutkijoiden tulokset onkin helppo ymmärtää.

“Etäisyys on tärkeää, koska pisaratartunta on tosiasia, mutta tuloksemme viittaavat siihen, että kasvomaski voi olla yhtä tärkeä – ellei tärkeämpikin – puolustuskeino tartuntaa vastaan”, korostaa professori Evan Kontopantelis Manchesterin yliopistosta.

Vasta heinäkuussa 239 asiantuntijaa eri puolilta maailmaa allekirjoitti kirjeen, joka vaati lääketieteellisiä järjestöjä pitämään koronaa ilmateitse tarttuvana viruksena.

Maailman terveysjärjestö WHO ei väitä, etteikö virus voisi siirtyä ilman kautta sisätiloissa, missä on paljon väkeä ja huono ilmanvaihto, mutta WHO edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia, ennen kuin se antaa asiasta lopullisen lausuntonsa.
Manchesterin yliopiston tutkimukselle tehdään lähiviikkoina vertaisarviointi.

© SDU

Ennuste: Tällöin koetaan toinen aalto

Viikkojen 35–37 tienoilla Suomeen ja Tanskaan voi iskeä uusi covid-19-aalto. Norjassa tämä tapahtuu jo elokuun puolivälissä.

Tämä käy ilmi ennusteesta, jonka Etelä-Tanskan yliopiston teoreettisen fysiikan professori Francesco Sannino on laatinut Ranskassa Lyonin yliopistossa toimivien kollegojensa Giacomo Cacciapaglian ja Corentin Cotin kanssa.

Ennuste perustuu koko maailman covid-19-tilanteeseen ja etenkin ensimmäiseen aaltoon. Sen mukaan Suomessa ja Tanskassa tartuntojen määrä kääntyy uuteen nousuun viikkoina 38–40 ja sairastuneiden määrä alkaa taittua noin viikoilla 40–42, kun taas Norjassa tautihuippu asettuu viikkojen 36–37 tienoille ja laskee sen jälkeen.

Ennusteen laatimiseen käytetty menetelmä pohjautuu hiukkasfysiikan metodeihin, ja se on samantyyppinen kuin se, jota epidemiologit käyttävät simuloidessaan tautien leviämistä. Se ottaa huomioon tartuntojen määrän mukaan lukien ne, joita ei ole rekisteröity, ja huomioi siten myös piiloon jäävät tapaukset.

Tulokset ovat keskimääräisiä, joten ajankohdissa voi olla heittoa joitakin päiviä (jopa kaksi viikkoa) suuntaan tai toiseen. Tämä käy ilmi Etelä-Tanskan yliopiston lehdistötiedotteesta.

Laaja tutkimus: Isot lapset tartuttavat koronavirusta yhtä paljon kuin aikuiset

Koronapandemian alusta asti tutkijat ovat toistuvasti todenneet, että virus tarttuu lapsiin keskimääräistä harvemmin ja oireet ovat heillä lieviä.

Nyt uusi laaja tutkimus, joka on eteläkorealaisten tutkijoiden tekemä, osoittaa, että lasten ikä vaikuttaa merkittävästi tartuttavuuteen. Tutkimuksen mukaan alle 10-vuotiaat lapset levittävät virusta paljon vähemmän kuin aikuiset, vaikka riski on olemassa. Sen sijaan 10-19-vuotiaat lapset ja nuoret voivat levittää virusta yhtä paljon kuin aikuiset.

Tutkimusta pidetään "yhtenä alan parhaimmista", ja se perustuu yli 5 000 tartunnan saaneen ja 59 000 tartunnan saaneiden kanssa kontaktissa olleen henkilön testeihin.

© ROBERT GROSSE/CIBSS/UNIVERSITY OF FREIBURG

Koronaviruksen saastuttamat solut sylkevät viruslankoja

Keskiviikko 22. heinäkuuta 2020 – klo 10.44

Solu, johon SARS-Cov-2-virus on tunkeutunut, syöksee hiuksia muistuttavia ulokkeita, filopodeja. Nämä solukalvosta lähtevät valejalat levittävät virusta. Havainto voi auttaa selvittämään, miksi covid-19-tauti tarttuu niin helposti.

Cell-tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa käytettiin fluoresenssimikroskooppia solujen tutkimiseen. Siinä hyödynnetään monokromaattista eli vain yhden aallonpituuden ja värin valoa.

Mikroskooppi paljasti myös, että filopodit koostuvat CK2-proteiinista. Samaa proteiinia on havaittu syöpäpotilaiden solujen filopodeissa.

Kun tutkijat lisäsivät soluun CK2-syöpäsolujen torjuntaan käytetyn silmitasertibi-molekyylin, se lisäsi solun vastustuskykyä SARS-Cov-2-virusta vastaan.

Tutkijat arvelevat, että molekyyli voi auttaa myös koronaviruspotilaita.

Miehet, iäkkäät ja tummat: Jättitutkimus kertoo, ketkä kuolevat

Perjantai 17. heinäkuuta 2020 – klo 13.59

17 278 392. Näin suuren ihmisjoukon terveystiedot analysoitiin Englannissa OpenSAFELY-järjestelmän kautta, jotta saatiin tietoa aikuisväestön 10 926 covid-19-tautiin liittyneestä kuolemantapauksesta.

Analysoidut 17,28 miljoonaa ihmistä muodostavat noin 40 prosenttia Englannin väestöstä. Tulos antaa siksi hyvin selkeän kuvan siitä, kuka sairastuu covid-19-tautiin, kenelle kehittyy vaikeita oireita ja kuka kuolee siihen.

90 prosenttia tautiin menehtyneistä on yli 60-vuotiaita, ja 60 prosenttia heistä, jotka kuolevat, on miehiä.

Sen lisäksi tutkimus osoittaa, että liikapainoisille (BMI yli 40) sekä vaikeasta astmasta tai diabeteksesta kärsiville kehittyy tavallista todennäköisemmin vakavia oireita ja he kuolevat covid-19-tautiin.

Etnisen taustan merkityksestä sairastuvuuteen on kiistelty pitkään. Tutkimuksen mukaan kuolleisuus on suurempi tietyissä väestöryhmissä. "Kaikilla ei-valkoisilla etnisillä ryhmillä on suurempi riski kuin valkoisilla", tutkimuksessa todetaan.

Tieteellisessä Nature-lehdessä alustavasti julkaistu tutkimus on vielä toimitusvaiheessa ja odottaa vertaisarviointia. Tutkimuksen tehneet tutkijat kirjoittavat myös, että raporttia päivitetään jatkuvasti, mikä voi tarkoittaa, että uusia tuloksia voi ilmaantua.

Tanskalainen dna-rokote liittyy taisteluun covid-19-tautia vastaan

Keskiviikko 15. heinäkuuta 2020 – klo 10.00

Tanskan seerumi-instituutti (SSI) on kehittänyt SARS-CoV-2-virusta vastaan niin sanotun dna-rokotteen, ja alustavissa tutkimuksissa rokote on osoittanut hyvin lupaavaksi.

CoVAXIX-nimellä tunnettu rokote perustuu koronaviruksen yhtä pintaproteiinia koodaavan dna-pätkään.

Rokote ei siten sisällä tartuntaa aiheuttavia viruksen osia vaan vain viruksen geneettistä koodia, joka voi valmistaa immuunijärjestelmän reagoimaan virukseen.

SARS-CoV-2-rokotetta on testattu hiirillä, ja niille muodostui immuniteetti kyseistä viruksen osaa vastaan. Niiden elimistössä syntyi vasta-aineita, jotka tuhosivat viruksia ja tuottivat pitkään kestävän soluvälitteisen immuniteetin virusta vastaan. CoVAXIX-rokotetta aiotaan seuraavaksi testata apinoilla, ja ihmiskokeiden odotetaan alkavan syksyllä.

Dna-rokote voidaan antaa ruiskeena tai laastarina, eikä se sisällä lisä- ja apuaineita, kuten muut rokotteet. Dna-rokotteiden teho on monissa tapauksissa osoittautunut ihmisillä heikoksi. CoVAXIX-rokote on kuitenkin tuotettu eri tavoin, ja se näyttää olevan riittävän tehokasta, mikä voi avata uusia näkymiä myös muuhun rokotetutkimukseen.

Korona voi iskeä aivoihin

Perjantai 10. heinäkuuta 2020 – klo 12.20

Eri puolilla maailmaa on esimerkkejä siitä, että covid-19-tauti voi iskeä myös aivoihin. Näin kertoo The Lancet Neurology -lehdessä julkaistu uusi tutkimus.

Tutkimus osoittaa, että maissa, joissa covid-19-tautia on tavattu paljon, on potilaita, joilla virus on iskenyt myös keskushermostoon. Heillä on esiintynyt aivoinfarkteja, sekavuutta sekä aivo- tai selkäydininfektioita.

Neurologiset komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia, mutta koko maailman tiedot yhdistämällä löydettiin 901 tapausta, joissa tauti on iskenyt keskushermostoon.

Korona: yksi helposti tarttuva muunnos hallitsee nyt maailmaa

Perjantai 3. heinäkuuta 2020 – klo 12.26

Maaliskuun puoleenväliin asti koko maapallolle levisi kahta uuden koronaviruksen muunnosta. Nyt toinen niistä on saanut yliotteen.

Tämän paljasti äskettäin Cell-aikakauslehdessä julkaistu tutkimus.

Hallitsevalla muunnoksella, nimeltään G614, on pieni mutta merkittävä muutos niin sanotuissa piikkiproteiineissaan. Ne sijaitsevat viruksen yläpinnalla ja auttavat sitä tunkeutumaan kehoomme ja infektoimaan sen.

Lue myös >> Perehdy kahdessa minuutissa: Näin koronavirus valtaa kehosi

Uudet tulokset viittaavat siihen, että hallitseva virusmuunnos on tarttuvampi kuin toinen muunnos ja että se levittää kehoon enemmän virushiukkasia. Sitä vastoin ei ole mitään viitteitä siitä, että se aiheuttaisi vakavamman sairauden.

Testattu koronarokote on lupaava

Torstai 2. heinäkuuta 2020 – klo 15.30

BNT162b1-nimellä tunnettu kehitteillä oleva rokote SARS-CoV-2-virusta vastaan on tuottanut lupaavia tuloksia ensimmäisissä ihmiskokeissa. Rokotteessa käytetään hyväksi mRNA:ta eli lähetti-rna:ta, jonka avulla solut saadaan muodostamaan SARS-CoV-2-virusta vastaan räätälöityjä vasta-aineita.

Ensimmäisessä vaiheessa rokote on annettu 45 koehenkilölle, ja tulokset osoittavat heillä syntyneen vasta-aineita ja heidän immuunijärjestelmänsä reagoivan virukseen yhtä hyvin tai paremmin kuin jo taudista toipuneilla.

Tutkijat ilmoittivat myös, että useille koehenkilöille oli noussut kuume toisen rokoteannoksen jälkeen. Reaktio oli odotettava, eikä se estä rokotteen kehittämistä edelleen.

SARS-CoV-2-virusta vastaan kehitetään rokotetta 23 hankkeessa eri puolilla maailmaa. Useat niistä ovat jo ihmiskoevaiheessa. Ihmisillä testataan esimerkiksi yhdysvaltalaisen Modernan, Oxfordin yliopiston ja ruotsalais-brittiläisen AstraZeneca-lääkeyhtiön rokotteita.

USA osti suuren osan maailman remdesiviirivarastoista

Keskiviikko 1. heinäkuuta 2020 – klo 12.00

Trumpin hallinto on ostanut 500 000 annosta remdesiviiri-nimistä lääkeainetta, joka on ensimmäinen Euroopan lääkeviraston EMAn suosittelema aine covid-19-taudin hoitoon.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että USA on varmistanut käyttöönsä lähes kaikki remdesiviirin varastot ainakin kolmeksi seuraavaksi kuukaudeksi – ennen Eurooppaa ja muuta maailmaa. Asiasta kirjoittaa The Guardian-lehti.

Alun perin ebolavirusta vastaan kehitetty lääkeaine voi auttaa covid-19-potilaita paranemaan nopeammin.

Remdesiviiriä valmistaa yhdysvaltalainen lääkekonserni Gilead Sciences. The Guardian -lehden mukaan USA:n hankkimat 500 000 annosta vastaavat koko konsernin heinäkuun tuotantoa ja lisäksi 90:tä prosenttia elokuun ja syyskuun tuotannosta.

WHO varoittaa: Koronatartunnat lisääntyivät 11 Euroopan ja lähialueiden maassa

Fredag den 26. juni 2020 – kl. 9:00

Moni Euroopan maa on höllentämässä koronarajoituksiaan useiden kuukausien sulkujen jälkeen. Joissakin maissa tilanne on kuitenkin menossa Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan väärään suuntaan.

11:ssa Euroopan ja lähialueiden maassa koronatartuntojen määrä on kasvanut äkillisesti. Näin on käynyt Ruotsissa, Armeniassa, Kosovossa, Ukrainassa, Kirgisiassa, Pohjois-Makedoniassa, Azerbaidžanissa, Kazakstanissa, Albaniassa, Moldovassa ja Bosnia-Herzegovinassa.

Euroopassa rekisteröidään päivittäin 20 000 uutta tartuntaa ja 700 uutta koronakuolemaa. Tautia sairastaa tai sen on jo sairastanut yli 2,5 miljoonaa eurooppalaista.

Lisämunuaiskuoren hormoni pienentää koronapotilaiden kuolleisuutta

Perjantai 19. kesäkuuta 2020 – klo 08.46

Viime tiistaina esitelty tutkimus osoittaa, että lisämunuaiskuoren hormoni, deksametasoni, voi pienentää vakavasti sairaiden koronapotilaiden kuolleisuutta kolmasosalla.

Tutkimus on osa laajempaa Recovery-nimistä tutkimuskokonaisuutta (Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY), jossa kokeillaan eri lääkeaineiden vaikutusta koronavirustaudin hoitoon.

Tutkimuksessa 2 104 hengityskoneessa olevaa satunnaista potilasta sai deksametasonia. Niin ikään hengityskoneessa olevat 4 321 potilasta eivät saaneet deksametasonia. Alustavien tulosten mukaan deksametasoni-steroidihoito vähensi hengityskonehoidossa olevien kuolemia 35 prosenttia.

Tutkijat pitävät tuloksia "suurena läpimurtona", sillä tällä hetkellä ei ole olemassa lääkettä, joka kohentaisi vakavasti sairaiden koronaviruspotilaiden tilaa.

Tutkimusta ei ole vielä julkaistu eikä vertaisarvioitu, mutta monet tutkijat ja asiantuntijat pitävät tuloksia lupaavina.

Britannian hallituksen terveysasioiden neuvonantaja Patrick Vallence uskoo, että kyseessä on "valtava uutinen" ja "läpimurto sairauden torjumisessa".

Uusi tutkimus: Covid-19 on huonontanut untamme

Tiistai 16. kesäkuuta 2020 – klo 13.30

Sulkemiset ja kehotukset pysytellä kotona ovat vaikuttaneet kielteisesti unemme laatuun, vaikka samalla ajanjaksolla olemme nukkuneet määrällisesti enemmän. Tämän osoittavat kaksi uutta tutkimusta, jotka on julkaistu tieteellisessä Current Biology -aikakauslehdessä.

Molempien tutkimusten tekijät päättelevät, että kotona vietetyn ajan lisääntyminen ja vähäisemmät unirytmin muutokset arkipäivästä viikonloppuun ovat saaneet eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset nukkumaan keskimäärin 15 minuuttia enemmän. Toisessa tutkimuksessa kuitenkin todetaan myös, että ihmisten itsensä raportoima unen laatu on heikentynyt samana ajanjaksona.

”Normaalisti odottaisimme, että sosiaalisen jetlagin (unirytmin muutoksen arjesta viikonloppuun, toim.) väheneminen parantaisi unen laatua”, sanoo aivotutkija Christine Blume sveitsiläisen Baselin yliopiston kronobiologian keskuksen lehdistötiedotteessa. ”Mutta tässä tilanteessa arvelemme, että sulkemisten aiheuttaman taakan kokemus on ollut suurempi kuin vähentyneen sosiaalisen jetlagin positiiviset vaikutukset”, Blume toteaa.

Tutkijat: Koronavirus keplottelee lukon auki nenäontelossa

Perjantai 12. kesäkuuta 2020 – klo 09.34

Viime maaliskuusta alkaen useimmin nimeltä mainittu proteiini lienee ACE2-reseptori, joka mahdollistaa uuden koronaviruksen tunkeutumisen soluihimme. Se ei kuitenkaan ole enää ainoa ovi, jonka virus pystyy avaamaan iskeäkseen ihmiskehoon.

Kahden uuden tutkimuksen mukaan virus hyödyntää myös reseptoria, jonka nimi on neuropilin-1 eli NRP1. Sitä esiintyy keuhkojen soluissa – ja etenkin nenäontelon soluissa.

Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että kun koronaviruksen tarttumakäsi – niin sanottu piikkiproteiini – saa otteen solun NRP1-reseptorista, viruksen mahdollisuudet päästä keskushermostoon ja vallata keho lisääntyvät.

Viruksen ja NRP1-reseptorin välisen yhteyden sulkeminen voi siksi tutkijoiden päätelmän mukaan tarjota vielä yhden tavan taistella koronavirusinfektiota vastaan.

Tutkimuksia, jotka on tehty brittiläisessä Bristolin yliopistossa ja saksalaisessa Münchenin teknillisessä yliopistossa, ei vielä ole vertaisarvioitu.

Tutkijat: Rajoitustoimet ovat pelastaneet miljoonien hengen

Keskiviikko 10. kesäkuuta – klo 12.15

Kun koronavirus riehui keväällä monissa maissa, päätettiin sulkea useita toimintoja ja ottaa käyttöön tiukkoja rajoituksia taudin leviämisen estämiseksi. Tuoreen Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rajoitukset olivat tarpeen.

Tiedot kerättiin 11:stä Euroopan maasta, joiden joukossa olivat Norja, Tanska, Ruotsi ja Britannia. Tutkijat laskivat, että rajoitustoimien avulla pelastettiin 3,1 miljoonaa ihmistä. Ilman rajoituksia he olisivat arvioiden mukaan kuolleet koronavirustautiin.

Britanniassa, jossa sekä tartuntojen että kuolleiden määrä on ollut korkea, tutkijat arvioivat, että tartuttavuusluku oli ennen rajoitustoimia 3,8 ja rajoitustoimien käynnistyttyä 0,63. Rajut toimet tehosivat siis viruksen leviämiseen.

Koronavirus aiheutti selittämättömiä ilmiötä synnytyksissä

Torstaina 4. kesäkuuta 2020 – klo 17.20

Ruotsin ja Tanskan synnytysoastoilla on viime kuukausina havaittu yllättäviä seikkoja, jota tutkijat eivät osaa selittää.

Skånessa Ruotsissa 92 prosenttia tutkituista kaikkiaan 108 synnytyksestä 8.12.2019–1.4.2020 tapahtui sektiolla. Tämä kävi ilmi metatutkimuksesta, joka perustuu 18 artikkeliin. Tutkimus julkaistiin Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica -tiedelehdessä.

Sektioiden osuus synnytyksistä Ruotsissa vuonna 2017 oli 16,6 prosenttia. (OECD:llä ei ole tuoreempia lukuja).

Tankassa taas pikkukeskosten (ennen 28. raskausviikkoa syntyneiden) määrä on laskenut huomattavasti.

Koronarajoitusten aikana pikkukeskossynnytykset ovat vähentyneet 90 prosenttia. Aiemmin niitä on noin 2 tuhatta synnytystä kohden, nyt luku oli 0,19 tuhatta synnytystä kohden.

Tanskalaistutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tanskalaistutkijat: Supertartuttajilla suuri rooli taudin leviämisessä

Kun Tanskassa alettiin palata normaaliin arkeen huhtikuussa, tutkijat odottivat, että tartuntamäärät kasvaisivat. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Tällä hetkellä koronaviruksen tartuttavuusluku on Tanskassa 0,7–0,9, mikä tarkoittaa sitä, että koronavirustartunnan saanut tanskalainen tartuttaa tautia huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Kehitys on hämmästyttänyt tutkijoita. Nyt uusi tutkimus on selvittänyt syyn.

Tutkijoiden mukaan 10 prosenttia tanskalaisista aiheuttaa 80 prosenttia tautitapauksista. Toisin sanoen supertartuttajat ovat avainasemassa taudin leviämisessä.

Kun kielletään suuret kokoontumiset, supertartuttajien kontaktit muihin pidetään pieninä ja estetään uusien tartuntaketjujen syntyminen esimerkiksi konserteissa tai festivaaleilla.

Tutkijat: Lasten riski sairastua koronavirustautiin on vain puolet aikuisten sairastumisriskistä

Perjantaina 29. toukokuuta kello 13.00

Todennäköisyys, että lapsi saa sars-CoV-2-tartunnan on 56 prosenttia pienempi kuin aikuisella. Tämä todetaan vielä julkaisemattomassa tutkimuksessa.

Brittitutkijat analysoivat yli 6 000 kansainvälistä tutkimusta selvittääkseen, miten herkästi lapset saavat koronavirustartunnan ja miten todennäköisesti lapset tartuttavat virusta edelleen. Tulokset viittaavat siihen suuntaan, että lasten merkitys taudin leviämisessä on pieni. Tiedolla voi olla suuri merkitys sille, miten eri maat nyt avaavat palveluja.

Tutkijoilla ei ollut käytössään tarpeeksi tietoja, jotta he olisivat voineet todeta, tartuttavtko sairastuneet lapset tautia edelleen vähemmän kuin aikuiset.

Koronavirus: Tuoreimmat luvut covid-19-pandemiasta

 • Lähes 5,7 miljoonaa ihmistä maailmassa sairastaa tai on jo sairastanut koronavirustaudin. Heistä 355 692 on artikkelin kirjoitushetkeen mennessä menehtynyt virukseen.

 • USA:ssa on eniten kuolemantapauksia. Pandemian puhkeamisen jälkeen vähän yli 100 000 yhdysvaltalaista on menehtynyt covid-19:n seurauksiin. Britannia (37 542 kuollutta) ja Italia (33 072 kuollutta) ovat tässä ikävässä tilastossa toisella ja kolmannella sijalla.

 • USA:ssa on tällä hetkellä myös eniten tartunnan saaneita. Lähes 1,7 miljoonaa yhdysvaltalaista sairastaa tai on sairastanut covid-19-taudin. Brasilia (411 821 tartunnan saanutta) ja Venäjä (370 680) ovat seuraavina.

 • Etelä-Koreassa todettiin eilen 79 koronavirustartuntaa, mikä on suurin uusien tartuntojen määrä maassa huhtikuun 5. päivän jälkeen. Tapauksista 54 voidaan jäljittää Bucheonin kaupungin logistiikkakeskukseen Soulin lähelle.

TEEMA: Kaikki mikä sinun pitää tietää koronaviruksesta

Miten koronaviruksesta tulee todellinen tappaja? Miksi rokotteen kehittämiseen kuluu niin pitkä aika? Ja miten kuolleisuus jakaantuu eri ikäryhmien kesken?

Olemme koonneet tausta-artikkelit koronaviruksesta, joten saat vastaukset koronavirusta koskeviin kysymyksiisi.

Napsauta tästä ja tutustu koronavirusteemaan.

Läpimurto: Lääkeaine vähentää koronakuolemia 78 prosenttia

Tiistai 26. toukokuuta 2020 – klo 14.30

Remdesiviiri-niminen lääkeaine, joka on kehitetty ebolan hoitoon, voi vähentää covid-19-taudin aiheuttamia kuolemantapauksia jopa 78 prosenttia, jos lääkettä annetaan oikeana ajankohtana. Tämä on yksi johtopäätöksistä uudessa tutkimuksessa, joka julkaistiin lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -aikakauslehdessä viime viikolla.

Tutkimuksessa jaettiin 1 023 koehenkilöä kahteen ryhmään: puolet sai remdesiviiriä ja toinen puoli lumelääkettä. Tulokset osoittivat muun muassa, että kaikilla remdesiviiriä saaneilla sairausaika lyheni keskimäärin 32 prosenttia.

Lisäksi tutkijat rekisteröivät lääkeaineen selvimmän tehon niillä potilailla, jotka olivat joutuneet hengitysvaikeuksien vuoksi sairaalahoitoon ja tarvitsivat lisähappea mutta eivät kuitenkaan vielä olleet teho-osastolla hengityskoneessa. Tässä ryhmässä kuolleisuus väheni peräti 78 prosenttia.

Tanskalaisen Rigshospitalet-sairaalan infektiolääketieteen professori Jens Lundberg on kansainvälisen tutkimuksen eurooppalaisen osan johtaja. Hänen mielestään tutkimuksen tuloksen pitää vaikuttaa siihen, miten viruksen kimppuun isketään ja miten sen aiheuttamaa tautia hoidetaan.

"Tämä on merkittävä tulos, joka hämmästytti minut täysin. Kun näin luvut ensimmäisen kerran, tulin ajatelleeksi ensimmäistä hiv-tutkimusta vuodelta 1987, joka avasi tien nykyään tunnetulle hiv-lääkkeelle", professori Lundberg toteaa.

Ruotsissa viime viikolla eniten kuolleita

Keskiviikko 20. toukokuuta 2020 – klo 14.55

Ruotsissa koronavirustautiin on nyt kuollut 3 743 ihmistä. Kuolemista 283 sattui viime viikon kuluessa. Ruotsissa on siten asukaslukuun suhteutettuna 7 viime päivän aikana tapahtunut eniten covid-19-kuolemia Euroopassa.

Lähes puolet Ruotsin koronaviruskuolemista on sattunut hoivakodeissa. Siksi monet poliitikot ja tutkijatkin ovat todenneet, että Ruotsin koronastrategia ei ole suojellut vanhuksia riittävästi. Yksi arvostelijoista on Annika Linde, joka oli Ruotsin valtionepidemiologi vuosina 2005–2013. Hän toteaa Dagens Nyheter -lehdelle: ”Luulen, että Ruotsin malli ei ole kaikista näkökulmista tarkasteltuna ollut järkevin.”

Koronavirustautiin kuolleiden määrä muissa Pohjoismaissa:

Tanska: 551

Norja: 233

Suomi: 301

Se toimii ihmisillä: Koronarokote vahvistaa immuunijärjestelmää

Tiistai 19. toukokuuta 2020 – klo 14.36

Ensimmäinen ihmisillä testattava koronarokote on osoittautunut olevan turvallinen ja pystyvän muodostamaan virusta vastaan vasta-aineita.

Ensimmäiset väliaikaiset tulokset kahdeksalta kaikkiaan 45 koehenkilöstä osoittavat, että kaikille oli muodostunut niin sanottuja neutralisoivia vasta-aineita – toisin sanoen immuunijärjestelmään oli syntynyt proteiineja, jotka voivat estää viruksen kiinnittymisen.

Vasta-aineiden määrä oli joko samalla tasolla tai suurempi kuin covid-19-taudista selviytyneillä potilailla. Tätä pidetään lupaavana merkkinä. Lisäksi tutkijat eivät ainakaan vielä ole havainneet rokotteesta mitään haittavaikutuksia.

Yhdysvaltalainen Moderna-yritys kehittää rokotetta, jonka nimi on mRNA 1273, Yhdysvaltojen terveysviranomaisten määräyksestä, ja kliiniset kokeet ihmisillä ovat olleet meneillään maaliskuusta alkaen.

Moderna arvelee voivansa aloittaa ihmiskokeet laajassa mittakaavassa heinäkuussa.

3 hyvää uutista: Tutkijat löytävät viitteitä siitä, että tulemme immuuneiksi

Perjantai 15. toukokuuta 2020 – klo 14.44

Voiko covid-19-tartunnan saada useita kertoja? Tätä kysymystä selvittävät nyt kiivaasti useat tutkijat. Hyviäkin uutisia on kuultu:

 • Uusien tutkimusten mukaan covid-19-tartunnan saaneet henkilöt muodostavat niin sanottuja T-soluja, jotka iskevät viruksen kimppuun. Jotkin T-solut "muistavat" ne infektiot, joita vastaan ne ovat taistelleet, ja voivat siksi tuhota virukset kohdatessaan ne toisen kerran. Tätä mekanismia kutsutaan myös immuniteetiksi.
 • Yhdessä tutkimuksessa löydettiin T-soluja, jotka pystyivät iskemään SARS-CoV-2:n kimppuun ihmisillä, joilla ei ollut tartuntaa. Ilmeisesti tämä johtui siitä, että he olivat aiemmin saaneet tartunnan toisista, vaarattomista koronaviruksista.
 • Parantuneet koronapotilaat, joiden koronatesti on näyttänyt toistamiseen positiivista, EIVÄT välttämättä ole saaneet uutta tartuntaa. Asiantuntijat eri puolilla maailmaa ovat todenneet, että testi voi tunnistaa jäännöksiä viruksesta, jonka poistuminen kehosta kestää vielä pitkään infektion jälkeen.

Koronavirus aiheuttaa outoja oireita

Torstai 14. toukokuuta 2020 – klo 13.39

Kuumetta, kuivaa yskää, päänsärkyä, kurkkukipua ja hengitysvaikeuksia. Nämä oireet liitetään SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaan koronavirustautiin.

Kun koronavirustaudista on saatu lisää tietoa, tautiin on voitu liittää myös harvinaisempia oireita.

The Scientist -lehden mukaan ainakin 15 lasta Yhdysvalloissa on kärsinyt Kawasakin taudista. Kawasakin tauti on verisuonitulehdustauti, joka aiheuttaa kuumetta, suurentuneita imusolmukkeita sekä ihottumaa käsiin ja jalkoihin.

Varsinkin jalat voivat olla joillakin lapsilla todella kipeät. Punertavat ja turvonneet varpaat, jotka vievät ajatukset paleltumiin, voivat olla myös koronavirustaudin oireita. Lääkärit ovat alkaneet kutsua ilmiötä covid-varpaiksi.

Vielä selvittämätön seikka on myös se, miksi hengitystiesairaus aiheuttaa myös vatsaongelmia. Kalifornialaistutkimuksessa 32 prosenttia kaikkiaan 166 koronaviruspotilaasta kärsi huonosta ruokahalusta, pahoinvoinnista ja ripulista.

Voiko reumalääke jarruttaa villiintynyttä immuunijärjestelmää?

Keskiviikko 13. toukokuuta 2020 – klo 15.35

Koronavirustaudin vaikeat tapaukset johtuvat usein immuunijärjestelmän villiintymisestä, mikä aiheuttaa voimakkaan ja vaarallisen tulehduksen elimistössä. Pahimmissa tapauksissa tulehdus voi johtaa elinten toiminnan pettämiseen ja kuolemaan. Monilla koronavirustautiin menehtyneillä ihmisillä on havaittu immuunijärjestelmän yliaktiivisuutta, mikä ei ole suojannut heitä taudilta, vaan johtanut kuolemaan.

Tutkijat yrittävät nyt löytää hoitomuodon, joka voisi hillitä yliaktiivista immuunijärjestelmää juuri sopivasti.

Monet tulokset viittaavat siihen suuntaan, että hoito löytyisi jo olemassa olevista lääkkeistä. Tosilitsumabi, jota nykyisin käytetään immuunijärjestelmää hillitsevänä reumalääkkeenä, on alustavissa kokeissa vaikuttanut lupaavalta myös covid-19-taudin hoidossa.

Ranskassa lääkärit antoivat tosilitsumabia 64 potilaalle, joilla oli keskivaikea tai vaikea koronavirustauti. Tulokset osoittivat, että reumalääkettä saaneiden potilaiden parissa kuolleisuus ja hengityskoneen tarve oli pienempi verrattuna niihin covid-19-potilaisiin, jotka eivät saaneet tosilitsumabia.
Parhaillaan monessa kokeessa kartoitetaan tosilitsumabin vaikutusta vakavasti sairaille koronapotilaille.

Tämä vasta-aine estää koronavirusta tunkeutumasta soluun

Tiistai 12. toukokuuta 2020 – klo 12.00

Ihmisen elimistön vasta-aine 47D11 voi olla tärkeä askel koronavirusrokotteen kehittämisessä. Näin todetaan uudessa tutkimuksessa, joka on tehty alankomaalaisessa Utrechtin yliopistossa ja julkaistu Nature Communications -lehdessä.

Tutkijat testasivat kaikkiaan 51 eri vasta-ainetta, jotka käyvät sars-epidemian vuosina 2002–2003 aiheuttaneen sars-coV-viruksen kimppuun. Tutkijat havaitsivat, että yksi vasta-aineista myös esti laboratoriossa uutta koronavirusta tunkeutumasta ihmissoluihin.

Vasta-aine, jonka nimi on 47D11, jarruttaa koronavirusta sitoutumalla sen pinnalla oleviin piikkiproteiineihin.

Lue lisää piikkiproteiinista tästä: Koronavirus: Tämän vuoksi virus tarttuu niin helposti

Tutkijat korostavat, että tarvitaan vielä paljon tutkimustyötä, ennen kuin voidaan päätellä, soveltuuko vasta-aine rokotteeksi. He kuitenkin toteavat, että prosessia voi nopeuttaa se, että vasta-aine on alun perin peräisin ihmisestä, joten sitä ei tarvitse sopeuttaa ihmisen immuunijärjestelmään.

Rokote toimii apinoilla

Torstai 7. toukokuuta 2020 – klo 13.01

Testattava rokote on neutralisoinut useita koronaviruksen rokotekantoja hiirissä, rotissa ja reesusapinoissa.

Rokote, PiCoVacc, antoi reesusapinoille ”osittaisen tai täyden suojan”, kerrotaan tutkimuksessa. Apinoille ei aiheutunut sivuvaikutuksia.

Koerokotetta on testattu tammikuusta 2020 alkaen, ja sen on kehittänyt kiinalainen lääkeyritys yhteistyössä Kiinan viranomaisten kanssa.

Tutkijat aikovat testata rokotetta ihmisillä myöhemmin tänä vuonna.

Saksassa ja Tanskassa avataan yhteiskuntaa uudelleen

Torstai 7. toukokuuta 2020 – klo 08.12

Sekä Saksan liittokansleri Angela Merkel että Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ilmoittivat eilen illalla yhteiskunnan osittaisesta avaamisesta.

Lähiaikoina avataan kauppoja ja ravintoloita ja aletaan jopa pelata huipputason jalkapallo-otteluita. Samoin monet lapset pääsevät jälleen kouluun.

Saksan ja Tanskan rajat ovat olleet suljettuna kaikelta tarpeettomalta matkustamiselta maaliskuun puolivälistä alkaen. Maiden varovainen avaaminen ei tässä vaiheessa tarkoita rajavalvonnan poistamista.

© Shutterstock

Tutkimus todisti: Pienet lapset EIVÄT ole immuuneja

Keskiviikko 6. toukokuuta 2020 – klo 14:40

Aikuiset ja lapset saavat SARS-CoV-2-tartunnan yhtä todennäköisesti oltuaan läheisessä kontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa, todetaan vertaisarvioidussa tutkimuksessa, joka julkaistiin The Lancet -tiedelehdessä.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston ja kiinalaisen Shenzhenissä toimivan tautien ehkäisy- ja torjuntakeskuksen tutkijat analysoivat lähes 400 covid-19-potilasta ja heidän 1 300 lähikontaktiaan.

Tutkijaryhmä havaitsi, että 7 prosenttia sairastuneiden lähikontakteista, jotka olivat alle 10-vuotiaita, saivat tartunnan yhtä suurella todennäköisyydellä kuin muut tutkimuksessa tarkastellut henkilöt.

Tutkimus julkaistiin 27. maaliskuuta medRxiv-alustalla, joka on tarkoitettu vielä vertaisarvioimattomille tutkimuksille.

Laamojen vasta-aineet voivat auttaa uuden koronavirustaudin hoidossa

Tiistai 5. toukokuuta klo 09.33
Vuonna 2016 yhdysvaltalaiset ja belgialaiset tutkijat havaitsivat, että laamat ja muut kamelieläimet muodostavat vasta-ainetta, joka voi torjua SARSia aiheuttavaa SARS-CoV-1-virusta.

VHH-72-vasta-aine kävi sen piikkiproteiinin kimppuun, jolla SARS-CoV-1 sitoutuu soluihin. Tämä ominaisuus tekee siitä kiinnostavan myös covid-19-sairauden torjumisessa.

Uusi koronavirus, SARS-CoV-2, tunkeutuu ihmisen elimistöön saman piikkiproteiinin avulla. Tutkijat testasivat, toimiiko laamojen vasta-aine siihenkin.

Tulokset osoittivat, että vasta-aine pystyi sitoutumaan myös SARS-CoV-2-virukseen, mutta vain heikosti.

Kun tutkijat liittivät kaksi kopiota vasta-aineesta yhteen, ne pystyivät paremmin sitoutumaan SARS-CoV-2-virukseen.

Kun tutkijat sitten veivät viruksia, joihin oli liitetty SARS-CoV-2-viruksen piikkiproteiineja, uuden vasta-aineen lähelle, tämä uusi vasta-aine tuhosi ne.

Tutkijat toivovat nyt, että uutta vasta-ainetta vidaan käyttää covid-19-sairauden hoidossa. Eläinkokeiden on määrä alkaa lähiaikoina. Jos vasta-aine toimii niissä yhtä tehokkaasti, aloitetaan kliiniset kokeet ihmisillä.

Läpimurto: Tunnettu lääke saattaa tehota koronavirukseen

Torstai 30. huhtikuuta 2020 – klo 12.23

Antiviraalinen lääkeaine remdesiviiri voi lyhentää covid-19-potilaiden sairastamisajan 15:stä 11 päivään – eli 31% – ja vähentää sillä hoidettujen potilaiden kuolleisuuden 11,6 prosentista 8 prosenttiin.

Tämän osoittavat yhdysvaltalaistutkijoiden kokeet, jotka ovat vielä meneillään ja joita ei vielä ole tieteellisesti arvioitu.

Tutkimukset aloitettiin 21. helmikuuta 68 paikassa eri puolilla maailmaa, ja alustavat tulokset 1 063 koehenkilöstä ovat niin lupaavia, että yhdysvaltalaistutkijat ovat päättäneet julkaista ne jo tässä vaiheessa.

Remdesiviiri on kehitetty ebolan hoitoon, mutta se on näyttänyt hidastavan koronaviruksen lisääntymistä kehossa.

Tulevina viikkoina ja kuukausina nähdään, aiheuttaako remdesiviirillä hoitaminen vakavia sivuvaikutuksia.

WHO varoittaa: Emme vielä tiedä, voiko koronavirustaudin saada monta kertaa

Keskiviikko 29. huhtikuuta 2020 – klo 14.48

Edelleenkään ei ole todisteita siitä, että sairastettu koronavirustauti antaisi immuniteetin. Näin totesi Maailman terveysjärjestö WHO viime lauantaina.

WHO korosti muun muassa sitä, että väärinymmärrykset immuniteetista voivat johtaa viruksen leviämiseen. Tässä vaiheessa ei ole olemassa tutkimustuloksia, jotka joko todistaisivat tai kumoaisivat väitteen siitä, että elimistössä olevat vasta-aineet antaisivat immuniteetin koronavirussairaudelle.

"Positiivisen testituloksen jälkeen ihmiset luulevat olevansa immuuneja, mikä voi johtaa siihen, että terveysviranomaisten ohjeita ei noudateta", toteaa WHO.

Sylkitesti tunnistaa covid-19:n nykytestejä paremmin

Tiistai 28. huhtikuuta 2020 – klo 14.27

Ihmisen sylki voi tuoreen tutkimuksen mukaan paljastaa, onko hän saanut SARS-CoV-2-tartunnan. Tämä voisi tehdä testeistä tarkempia – ja vastaisuudessa niitä olisi myös helpommin saatavilla.

Nykyisessä koronatestauksessa otetaan pitkällä puikolla nenän kautta näyte nielusta. Testipuikoista voi kuitenkin tulla pulaa, ja nielun koskettaminen saa testattavan usein yskimään tai pärskimään, jolloin ilmaan saattaa levitä vielä lisää viruspartikkeleita.

Tutkijajoukko Yalen lääketieteellisestä korkeakoulusta New Havenista Connecticutista keräsi sekä sylki- että nielunäytteitä potilailta, jotka olivat sairaalassa covid-19-virusepäilyn vuoksi. Tutkijat onnistuivat paremmin osoittamaan viruksen sylkinäytteistä kuin nielusta.

Lihavuus, diabetes ja korkea verenpaine kasvattavat riskiä

Perjantai, 24. huhtikuuta 2020 Klo 10:21

Ei ole aivan sattumaa se, kuka kärsii eniten covid-19-taudista. Tämä selviää uudesta laajasta tutkimuksesta.

Tutkijat keräsivät tiedot 5 700 potilaalta, jotka olivat joutuneet 1.3. - 4.4. sairaalahoitoon covid-19-taudin vuoksi New Yorkissa ja sen ympäristössä. Tiedoista kävi ilmi selkeä yhteys: sairaalahoitoon joutuivat useimmin ne, joilla oli ennestään kohonnut verenpaine, diabetes tai liikapainoa.

Tutkimus osoittaa myös, että lähes kaikilla niillä potilailla, jotka joutuivat tuona aikana sairaalahoitoon, oli vähintään yksi krooninen perussairaus - jopa 88 %:lla sairauksia oli kaksi.

Vain 6 %:lla sairaalaan joutuneista ei ollut ennen tartunnan saamista mitään kroonista sairautta.

➤ Tästä syystä koronavirus vaikuttaa meihin eri tavoin

Saksassa laki kasvosuojista

Torstai 23. huhtikuuta 2020 – klo 11.21

Kaikissa Saksan 16 osavaltiossa pitää lain mukaan käyttää kasvosuojaa julkisissa liikennevälineissä.

Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiossa Saksan Itämeren-rannikolla joutuu maksamaan 25 euron sakon, jos jää kiinni matkustamisesta ilman kasvosuojaa bussissa tai junassa.

➤ Kasvosuojat – miten hyvin ne suojaavat?

Monissa osavaltioissa kasvosuojusta pitää käyttää myös kaupoissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on varoittanut saksalaisia siitä, että taistelu koronavirusta vastaan kestää pitkään. Saksassa koronavirustautiin kuolleiden määrä ylitti tänään 5 000 ihmisen rajan.

YK-maat yhtä mieltä: Koronavirusrokote kaikille

Keskiviikko 22. huhtikuuta 2020 – klo 15.52

YK:n yleiskokouksen 193 maata vaativat maanantaina julkilausumassaan, että kaikilla jäsenmailla pitää olla "yhtäläinen, tehokas ja oikea-aikainen" oikeus koronaviruksen torjuntaan kehitettyihin rokotteisiin, kun ne valmistuvat.

Julkilausumassa korostetaan myös Maailman terveysjärjestön WHO:n "ratkaisevaa johtavaa roolia" koronaviruksen torjunnassa. Yhdysvaltojen presidentti ja monen muun maan hallitukset ovat arvostelleet WHO:ta pandemian hoidosta.

Julkilausumaesityksen laati Meksiko, ja Yhdysvallat tuki sitä.

Julkilausumassa todetaan, että kansainvälinen tieteellinen yhteistyö on "välttämätöntä COVID-19-sairauden torjumiseksi".

Parhaillaan monet tutkimuslaboratoriot ja lääkeyritykset eri maissa yrittävät kehittää rokotetta ja hoitomuotoja pandemian taltuttamiseksi.

YK:n pääsihteeri António Guterres kehottaa etsimään tapoja, joilla voidaan turvata, että kaikki maat saavat pandemian aikana käyttöönsä välineitä ja lääkkeitä – ja mahdollisen tulevan rokotteen koronavirusta vastaan.

Rokotteen kehittämisen ja jakamisen kaikille on määrä auttaa erityisesti köyhiä maita.

/ritzau/AFP.

TEEMA: Kaikki mikä sinun pitää tietää koronaviruksesta

Miten koronaviruksesta tulee todellinen tappaja? Miksi rokotteen kehittämiseen kuluu niin pitkä aika? Ja miten kuolleisuus jakaantuu eri ikäryhmien kesken?

Olemme koonneet tausta-artikkelit koronaviruksesta, joten saat vastaukset koronavirusta koskeviin kysymyksiisi.

Napsauta tästä ja tutustu koronavirusteemaan.

Uudet tutkimukset: Laumasuojan saavuttaminen voi olla vaikeaa

Keskiviikko 22. huhtikuuta 2020 – klo 11.44

Tutkijat ja lääkärit ovat viime viikkojen ajan pohtineet, saadaanko covid-19-taudilta suoja, jos riittävä määrä maailman väestöstä olisi immuuni tartunnalle eikä siten voisi tartuttaa muita ihmisiä.

Uudet tutkimukset, joita ei vielä ole vertaisarvioitu, viittaavat kuitenkin siihen, että laumasuojan saavuttaminen voi olla hyvin vaikeaa.

Tällä hetkellä nimittäin vain 2–3 prosentilla koronavirustaudista parantuneista on vasta-aineita veressään, totesi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus lehdistötilaisuudessa viime maanantaina.

Siksi näyttää siltä, että monen maan avaamiseen saattaa kulua oletettua pidempään, kirjoittaa The Guardian.

Tutkimushanke: Voiko koira haistaa covid-19:n?

Tiistai 21. huhtikuuta 2020 – klo 8.39

Koiralla on kuonossaan noin 300 miljoonaa hajureseptoria. Erikoiskoulutettuja koiria käytetään niin huumeiden kuin syövän ja malariankin etsimiseen. Nyt brittitutkijat aikovat selvittää, voiko ihmisen paras ystävä haistaa myös koronavirustaudin.

Ensin pitää selvittää, onko covid-19-potilailla jokin tietty ominaishaju, jonka koira voi havaita. Jos niin on, koiria voidaan alkaa kouluttaa haistamaan sairaus ihmisissä.

Jos alustavien kokeiden tulokset ovat lupaavia, aloitetaan kuuden koiran koulutus. Vaikka covid-19-sairaus saadaan selville muillakin testeillä, ihmisen nelijalkaisesta ystävästä voi tulla tärkeä ase pandemian vastaisessa taistelussa.

Koronatestien tuloksia pitää nykyisin odotella suhteellisen kauan, mutta koirat havaitsevat sairauden huomattavasti nopeammin.

Kiina lisäsi Wuhanista ilmoitettuun kuolleiden määrään 50 prosenttia

Maanantai 20. huhtikuuta 2020 – klo 12.00

Wuhanin miljoonakaupungissa on viime viikon lopussa julkistettujen virallisten tietojen mukaan kuollut peräti 1 290 henkilöä aiempaa ilmoitettua enemmän, mikä tarkoittaa, että koronan kuolonuhreja on Wuhanissa 3 869. Muutos tarkoittaa myös sitä, että kaikkiaan Kiinassa on nyt ilmoitettu kuolleen 4 600 ihmistä.

Aiemmin Wuhanista, missä koronavirus ensi kerran havaittiin, ilmoitettu kuolleiden määrä oli 2 579. Lisäystä on siis 50 prosenttia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiinan viranomaiset myöntävät muuttuneen lukumäärän johtuvan muun muassa siitä, että aiemmissa raporteissa on ollut epätarkkuuksia tai osa tiedoista on puuttunut niistä kokonaan.

Koronastressi aiheuttaa epätavallisen eläviä unia

Perjantai 17. huhtikuuta 2020 – klo 12.07

Ainakin viidessä tutkimuksessa yritetään parhaillaan saada selville, miten koronaviruksen aiheuttaman stressin määräämä arki vaikuttaa aivoissa unen aikana.

Neurobiologiset signaalit ja reaktiot luovat unia, jotka muistuttavat psykedeelisten aineiden vaikutuksia, selittää Patrick McNamara Bostonin lääketieteellisestä yliopistosta National Geographicille.

Psykedeeliset aineet aktivoivat serotoniini 5-HT2A -reseptorin, joka estää aivojen ylemmän otsalohkon toiminnan. Sen seurauksena tunteet valtaavat tietoisuuden ja aiheuttavat ajatuksia, jotka usein katoavat, kun ihminen herää.

Tämä prosessi häiriintyy silloin, kun ihminen on stressaantunut ja ahdistunut. Ranskalaisen Lyonissa toimivan neurotieteiden tutkimuskeskuksen vielä meneillään olevan tutkimuksen mukaan 35 prosenttia kokee nyt muistavansa unensa normaalia paremmin. 15 prosenttia puolestaan kertoo, että heidän unensa ovat muuttuneet negatiivisemmiksi, kirjoittaa National Geopraphic.

Toiset tutkijat uskovat, että tämä on vasta jäävuoren huippu. Rajoitetut sosiaaliset kontaktit ja lisääntynyt stressi aiheuttavat heidän arvioidensa mukaan vielä entistä villimpiä unia.

Yhdysvaltalaisyrityksellä miljoona vasta-ainetestiä valmiina

Torstai 16. huhtikuuta 2020 – klo 10.31

Yhdysvaltalainen Abbott Laboratories -yritys on yksi suurimmista lääketieteellisten tarvikkeiden valmistajista. Yrityksen lehdistötiedotteen mukaan se on valmis lanseeraamaan testin, joka osoittaa uuden koronaviruksen vasta-aineet.

Testi siis selvittää, onko testattava sairastanut koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin.

Abbott Laboratories ilmoittaa, että yrityksellä on heti valmiina miljoona testiä. Lisäksi yritys uskoo pystyvänsä valmistamaan ja jakelemaan huhtikuun aikana vielä neljä miljoonaa testiä, ja kesäkuussa ja sitä seuraavina kuukausina 20 miljoonaa testiä kunakin kuukautena.

On vielä epäselvää, miten tarkka uusi testi on, sillä Abbott Laboratories ei vielä ole vastannut testin tarkkuutta koskeviin tiedusteluihin.

Joka kolmas yhdysvaltalainen uskoo, että koronavirus on luotu laboratoriossa

Tiistai, 14. huhtikuuta 2020 – klo 13.29

Uusi koronavirus "on kehitetty laboratoriossa tietoisesti" tai se "on luotu vahingossa laboratoriossa".

Ensimmäistä väittämää pitää totena 23 prosenttia ja toista 6 prosenttia yhdysvaltalaisista. Toisin sanoen lähes joka kolmas yhdysvaltalainen uskoo, että uusi koronavirus on ihmisen laboratoriossa luoma vitsaus.

Näin todetaan tuoreessa raportissa, jonka on laatinut Pew Research Center. Tulosten taustalla on 10.–16. maaliskuuta toteutettu mielipidetutkimus, johon otti osaa 8 914 aikuista 18–65-vuotiasta yhdysvaltalaista.

Suurin osa kyselyyn vastanneista eli 43 prosenttia uskoo kuitenkin, että SARS-Cov-2-virus on peräisin luonnosta.

Rokotekokeessa saatiin lupaavia tuloksia hiirillä

Keskiviikko 8. huhtikuuta 2020 – klo 9.38

USA:ssa Pittsburghin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat kehittävät rokotetta uutta koronavirusta vastaan. Alustavissa kokeissa rokotteella saatiin hyviä tuloksia. Kahden viikon kuluttua rokoteaineen saamisesta hiiret olivat kehittäneet riittävästi vasta-aineita uuden koronaviruksen, sars-CoV–2:n, torjumiseksi.

Rokote perustuu samaan periaatteeseen kuin influenssarokote eli siinä immuniteetti yritetään luoda ruiskuttamalla elimistöön keinotekoisia virusproteiineja. Uutta mahdollista rokotetta ei kuitenkaan anneta tavalliseen tapaan ruiskeena.

Annostelua varten tutkijat ovat kehittäneet erityisen laastarin, jonka mikroskooppiset neulat lävistävät ihon ja vievät rokotteen elimistöön. Laastarit sinällään ovat tärkeä askel pikarokotteen kehittämisessä, sillä niitä voidaan valmistaa paljon eikä laastari tarvitse kylmäsäilytystä kuljetuksen tai varastoinnin aikana.

Lupaava rokote jatkaa nyt ihmiskokeisiin. Testausvuorossa on rokotteen turvallisuus ja se, että se todella suojaa ihmisiä uudelta koronavirukselta.

Tutkijat loivat koronavirukselle äänen

Tiistai 7. huhtikuuta 2020 – klo 13.34

Olet varmasti nähnyt monia kuvia uudesta koronaviruksesta, sars-CoV-2:sta, ja sen niin kutsutuista piikkiproteiineista.

Nyt MIT:n tutkijat ovat muuttaneet piikkiproteiinit musiikiksi.

Science Magazinen mukaan äänet, soittokellot, värähtelevät kielet ja huilun luritukset kuvaavat viruksen pinnalla olevia piikkimäisiä proteiineja. Äänet vastaavat siis piikkiproteiinien muotoja.

Uudella sonifikaatio-menetelmällä piikkiproteiinin jokainen aminohappo sai oman äänensä. Sitten koko proteiini – ja kaikki sen äänet – muutettiin nuoteiksi ja tuloksena oli musiikkia.

Tutkijat eivät ainoastaan luoneet musiikia, vaan samalla he kartoittivat proteiinin äänillä. Koronaviruksen musiikillinen muoto antaa tutkijoille uuden tavan etsiä kohtia, joihin lääke tai vasta-aine voisi kiinnittyä.

Antiviraalisella aineella lupaavia tutkimustuloksia

Maanantai 6. huhtikuuta 2020 – klo 9.32
Kansainvälinen tutkijaryhmä on testannut Covid-19-taudin nujertamiseksi vielä hyväksyntää vailla olevaa antiviraalista eli viruksia tuhoavaa lääkeainetta. Aineella on alustavissa kokeissa näyttänyt olevan kyky ehkäistä taudin eteneminen sen varhaisessa vaiheessa.

APN01-niminen aine muistuttaa ihmisen solukalvolla olevaa ACE2-proteiinia, joka vastaanottaa sekä SARS- että SARS-CoV-2-viruksen ja päästää ne soluihimme.

Nyt toivotaan, että APN01 voisi "huijata" uutta koronavirusta sitoutumaan siihen oikean ACE2-proteiinin sijasta ja siten pysäyttää infektion. Menetelmä vaikuttaa toimivan.

Tutkijat testasivat APN01-lääkeainetta keinotekoisissa verisuonissa ja munuaiskudoksessa, ja niissä aine esti suuria virusmääriä pääsemästä sisään soluihin. APN01:n turvallisuutta on jo testattu terveillä ihmisillä, ja seuraavaksi ovat vuorossa kliiniset kokeet vakavasti Covid-19:ään sairastuneilla Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa.

Yli miljoonalla on nyt positiivinen koronavirustesti

Perjantai 3. huhtikuuta 2020 – klo 15.11

Uuden koronavirustartunnan saaneiden määrä ylitti maailmassa miljoonan eilen torstaina.

Tartunnan saaneista noin viidesosa – 212 000 ihmistä – on parantunut SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamasta sairaudesta. Kuolleita on 53 211.

Kuolleisuus oli maaliskuun 3. päivänä 3,4 prosenttia WHO:n lukujen mukaan. Tänään, kuukautta myöhemmin, kuolleisuus vahvistetuista tartunnan saaneista on noussut 5,22 prosenttiin. Nousua on 1,82 prosenttiyksikköä.

Pohjoismaissa tilanne ei kuitenkaan ole näin synkkä.

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on kaikkiaan 16 262 vahvistettua koronavirustartuntaa. Näistä 1 618 on jo parantunut sairaudesta, 500 on kuollut. Kuolleisuus Pohjoismaissa on tällä hetkellä 3,07 prosenttia.

Lähde: Johns Hopkins -yliopisto

Miten suuri määrä ihmisiä on LIIAN suuri?

Perjantai 3.4.2020 – klo 09.08

Olet varmaan ihmetellyt, miksi kokoontumisraja korona-aikana on Ruotsissa 50 ja Suomessa 10 ihmistä? Ja miten USA:ssa voidaan puhua laajoista kokoontumisista, joiden raja oli ensin 1 000, sitten 250, 100, 50 ja nyt vihdoin 10?

Vastaus: Asiaan ei ole tieteellisiä perusteita. Vielä.

Viiden epidemian leviämismallin avulla kanadalaisen Quebecissä toimivan Lavalin yliopiston tutkijat ovat löytäneet raja-arvon ihmisten kokoontumismäärälle epidemian aikana.

Monimutkaisessa matemaattisessa mallissa on otettu huomioon se, että ihmiset viettävät aikaa omissa ryhmissään. Kun tapaamme ihmisiä eri ryhmistä, virus voi levitä.

Jos me hypoteettisesti tapaamme ryhmissä, joissa on yli 30 ihmistä, tartunnat jatkavat samalla nopeudella. Jos ihmisiä on noin 20, tartunnat alkavat laantua, tutkijat toteavat.

Raja-arvo – tipping point – on tutkimuksen mukaan 23. Tutkijat toteavat kuitenkin, että tähän "maagiseen lukuun" pitää suhtautua varauksella. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Uusi tutkimus: Kissat voivat tartuttaa toisiinsa koronaviruksen

Torstai 2. huhtikuuta 2020 – klo 15.00

Kissat voivat tartuttaa toisiinsa koronaviruksen ja COVID-19-taudin, mutta koirat eivät näytä olevan yhtä alttiita tartunnalle. Tästä ei kuitenkaan voida vielä päätellä, että kissat voisivat siirtää viruksen ihmisiin.

Näin kertoo uusi tutkimus, jonka ovat tehneet kiinalaiset asiantuntijat Harbinin eläinlääketieteen tutkimuslaitoksessa. Tutkimus osoittaa myös, että kanoilla, sioilla ja ankoilla on suhteellisen alhainen riski sairastua koronavirukseen.

Tuloksia edelsi selvitys belgialaisesta kotikissasta, joka maaliskuun lopussa osoittautui koronatestissä positiiviseksi sen jälkeen, kun sillä oli ollut muun muassa hengitysvaikeuksia, ripulia ja oksentelua.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa, joka ei vielä ole läpäissyt vertaisarviointia, tutkijat altistivat viisi kesykissaa suurelle koronavirusannokselle siirtämällä virushiukkasia kissojen nenään. Kuusi päivää myöhemmin tutkijat saattoivat havaita viruksen rna:ta ja virushiukkasia kissojen ylähengitysteissä. Kissoilla ei kuitenkaan ollut mitään sairauden oireita.

Koekissoista kolme sijoitettiin häkkeihin lähelle ei-tartutettuja kissoja. Sen jälkeen tutkijat havaitsivat virus-rna:ta yhdellä niistä kissoista, jotka oli asetettu akuuttiin tartuntavaaraan. Tutkijoiden mukaan se voi viitata siihen, että virus leviää kissoilla pisaratartuntana samoin kuin ihmisillä.

Toiset tutkijat suhtautuvat vielä hyvin varovaisesti ajatukseen, että tartunta voisi levitä kissoista ihmisiin. He korostavat muun muassa sitä, että tutkimus tehtiin vain hyvin pienellä kissajoukolla ja että virusannokset olivat erittäin suuria – mikä ei vastaa todellisen elämän olosuhteita.

Kiinalaistutkijat altistivat myös pienen ryhmän koiria samalle koronatartunnalle. Koirien ulosteesta voitiin sen jälkeen havaita viruksen rna:ta, mutta yksikään koirista ei muuten ollut viruksen sairastuttama.

Uusia lukuja Tanskasta: 97% sairastuneista paranee

Keskiviikko 1. huhtikuuta 2020 – klo 21.01

97% koronavirukseen viikoilla 8–11 sairastuneista on jälleen terveinä, tiedottaa Tanskan valtion seerumi-instituutti, Statens Serum Institut. Nyt eletään viikkoa 14.

Parantuneiden määrä on 894 kaikkiaan 917 henkilöstä, joilla koronavirustesti oli positiivinen kyseisenä ajanjaksona. 20 on kuollut tautiin (2%), ja 3 potilasta on yhä sairaalahoidossa (0,3%).

Luvut ovat hyvin sopusoinnussa WHO:n aiemman ilmoituksen kanssa, jonka mukaan vähän yli 3% rekisteröidyistä koronavirukseen sairastuneista kuolee tautiin.

Lue lisää viruksen tappavuudesta täältä.

Sulut ja rajoitukset pelastavat noin 59 000 henkeä Euroopassa

Keskiviikko 1. huhtikuuta 2020 – klo 15.23

Koulujen ja julkisten laitosten sulkeminen sekä erilaiset kokoontumisrajoitukset ja sosiaalisen välimatkan pitäminen ovat voineet säästää noin 59 000 ihmisen hengen 11:ssä Euroopan maassa.

Näin arvioivat lontoolaisen Imperial Collegen asiantuntijat.

Tutkijoiden arviot koskevat seuraavia maita:

 • Tanska
 • Ruotsi
 • Norja
 • Britannia
 • Itävalta
 • Belgia
 • Ranska
 • Saksa
 • Italia
 • Sveitsi

Italiassa rekisteröitiin kahteen viikkoon pienin uusien tartuntojen määrä

Tiistai 31. maaliskuuta 2020 – klo 10.00
Tartunnan saaneiden ja kuolleiden määrä Italiassa on viime viikkojen ajan noussut jatkuvasti. Nyt Italian terveysviranomaiset voivat lopultakin kertoa myös hyviä uutisia.

Viimeisten 24 tunnin aikana on rekisteröity vain 4 050 uutta tartuntaa, kun niitä edellisenä päivänä oli 5 217. Tartuntojen päivittäinen määrä on alhaisin maaliskuun 17. päivän jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO on esittänyt varovaisen arvion siitä, että tartuntojen määrä Euroopassa olisi lähenemässä huippukohtaansa ja kääntymässä hiljakseen laskuun.

Britanniassa tutkitaan vanhaan menetelmään perustuvaa koronaseerumia

Maanantai 30. maaliskuuta 2020 – klo 15.48

Kiinassa, USA:ssa ja Euroopassa tutkitaan parhaillaan koronapotilaiden hoitoa varten 100 vuotta vanhaa menetelmää, jonka aikoinaan eräs tanskalaistutkija kehitti kurkkumätää vastaan.

Passiiviseksi immunisaatioksi kutsutun menetelmän idea on se, että tuotetaan SARS-CoV-2-viruksesta selviytyneiden ihmisten veriplasmasta seerumia. Sen jälkeen seerumia annetaan virukseen sairastuneille.

Tässä yhteydessä sairaat saavat parantuneilta vasta-aineita, joiden toivotaan lieventävän taudin oireita.

Britanniassa terveysviranomaiset ovat nyt ilmoittaneet, että seerumista ei olisi hyötyä vain sairastuneille. Jonossa eturintamassa ovat myös lääketieteen ammattilaiset, jotka joutuvat tekemisiin koronapotilaiden kanssa.

Seerumi koronavirusta vastaan voisi tutkijoiden arvioiden mukaan vaikuttaa ehkäisevästi viikkojen ja kuukausienkin ajan.

Britannian julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään kuuluvan NHS Blood and Transplantin tiedottaja kertoi The Guardian -lehdelle, että mahdollisia plasman luovuttajia on jo löydetty.

© KNMI/ESA

Koronaviruspandemia vähentää haitallisia päästöjä Euroopassa

Maanantai 30. maaliskuuta 2020 – klo 12.36

Uudet satelliittikuvat, jotka on ottanut yksi kaikkiaan kuudesta Copernicus Sentinel -satelliitista, paljastavat, että typpidioksidin ja hiilidioksidin määrä ilmakehässä suurkaupunkien yläpuolella oli huomattavasti vähäisempi ajanjaksolla 14.–25. maaliskuuta 2020 kuin maaliskuussa 2019 keskimäärin.

Alankomaiden kuninkaallisen ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat analysoineet Euroopan avaruusjärjestön Copernicus Sentinel-5P -satelliitin välittämiä tietoja. Rooman, Pariisin, Madridin, Milanon ja Frankfurtin yläpuolelta otetut kuvat kertovat selvää kieltä.

Voimakas typpidioksidin ja hiilidioksidin määrän väheneminen on suora seuraus Covid-19-viruksesta.

Nimenomaan hallitusten ankarat toimenpiteet, kuten liikkumisen rajoittamiset, karanteenit ja rajojen sulkemiset, ovat aiheuttaneet saasteiden vähenemisen, päättelevät tutkijat.

Suomessa Ilmatieteen laitoksen mukaan typpidioksidipitoisuudet (NO2) ovat laskeneet noin 40 prosenttia sen jälkeen, kun koronaviruksen aiheuttamat määräykset astuivat voimaan vajaat kaksi viikkoa sitten.

© Shutterstock

USA:ssa on nyt eniten vahvistettuja tartuntoja

Perjantaina 27. maaliskuuta 2020 – klo 12.15

USA on ohittanut Kiinan maana, jossa on eniten vahvistettuja koronavirustartuntoja.

 1. USA: 86 000 vahvistettua tartuntaa (1 300 kuollutta)
 2. Kiina: 81 800 vahvistettua tartuntaa (3 300 kuollutta)
 3. Italia: 80 500 vahvistettua tartuntaa (8 200 kuollutta)
 4. Espanja: 57 800 vahvistettua tartuntaa (4 400 kuollutta)
 5. Saksa: 47 300 vahvistettua tartuntaa (300 kuollutta)

Luvut perustuvat yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston keräämiin tietoihin, ja niissä pitää tietenkin ottaa huomioon maiden suuruus ja vaihteleva tuntemattomien tartuntojen määrä. Kaikissa maissa ei testata yhtä paljon, joten monet tartunnat voivat jäädä pimentoon.

Monet voivat kuolla, ja talous horjuu

Jopa 2 300 ihmisen arvellaan menehtyvän koronavirukseen päivittäin USA:ssa, kun epidemia saavuttaa huippunsa huhtikuun puolivälissä. Tämä käy ilmi tuoreesta Washingtonin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta.

Kaikkialla USA:ssa asukkaita kehotetaan pysyttelemään mahdollisimman paljon kotona, ja ei-välttämättömät yritykset sulkevat ovensa.

Terveyskriisillä on jo ollut merkittäviä taloudellisia seurauksia, ja viime viikolla yli kolme miljoonaa yhdysvaltalaista ilmoittautui työttömäksi. Se on nelinkertainen määrä verrattuna tähän mennessä pahimpaan työttömyyskriisiin vuonna 1982.

Tutkijat vetoavat joukolla Trumpiin: Haluamme tutkia sikiökudosta

Torstai 26. maaliskuuta 2020 – klo 16.20

Covid-19-pandemiaa vastaan taistelevien tieteellisten ja lääketieteellisten yhteisöjen sekä USA:n ja koko maailman miljardien mahdollisten potilaiden nimissä vaadimme, että poistatte heti rajoitukset sikiökudoksen tutkimukselta.

Näin kuului yli 100 tutkimusyhteisön, yliopiston ja järjestön vetoomus julkisessa USA:n presidentille Donald Trumpille osoitetussa kirjeessä.

Sikiökudosta, jota voidaan ottaa talteen aborteista, on USA:ssa käytetty monenlaiseen rokotetutkimukseen. Tämä loppui äkisti kesäkuussa 2019, kun Trump erään abortinvastaisen kampanjan yhteydessä kielsi sikiökudoksella tehtävät tutkimukset.

”Mielestämme tutkijoilla pitäisi olla käytössään kaikki biolääketieteelliset työkalut heidän kehittäessään hoitokeinoja Covid-19-virusta vastaan”, toteaa Eric Anthony, International Society for Stem Cell Research -tutkimuslaitoksen poliittinen johtaja Nature-tiedelehdelle.

WHO:n mukaan USA:sta on hyvää vauhtia tulossa koronaviruksen seuraava keskus. Tartuntojen määrä nimittäin kasvaa siellä nopeasti ja eksponentiaalisesti, samoin kuin on käynyt ensin Aasiassa ja sitten Euroopassa.

WHO:n virusasiantuntija epäilee koko Euroopan sulkemisen vaikutuksia

Torstai 26. maaliskuuta 2020 – klo 10.15

WHO:n virusasiantuntija Bruce Aylward hämmästelee monien Euroopan maiden sulkemista uuden koronaviruksen vuoksi. Hänen mielestään yhteiskuntien sulkemista järkevämpää olisi toimia Kiinan, Singaporen ja Etelä-Korean tavoin.

“Virus on sairaissa ihmisissä ja heidän lähikontakteissaan. Virus ei ole kaikissa mahdollisissa paikoissa.Testatkaa ihmisiä. Etsikää sairaat, ja eristäkää heidät. Etsikää heidän lähikontaktinsa, ja testatkaa heidät. Eristäkää, jos se on välttämätöntä." Näin Aylward kommentoi tilannetta Pov International -verkkojulkaisulle.

Aylwardin mielestä rajojen ja koko Euroopan sulkeminen ei auta koronaviruksen nujertamisessa. Hän muotoilee viestinsä näin:

"Itsensä hieman huonovointiseksi tunteville ihmisille sanotaan, että heidän pitää pysyä kotona, vaikka heillä olisi vain lieviä oireita. Mitä sitten tapahtuu? He tartuttavat perheenjäsenensä. Ja kun he voivat paremmin, he poistuvat kotoa, mutta he voivat yhä tartuttaa muita useiden päivien ajan."

Kiina, Etelä-Korea ja Singapore toimivat toisin kuin monet Euroopan maat. Kaikki kolme maata ovat saaneet uusien tartuntojen määrän taittumaan.

USA torjuu koronakriisiä astronomisella summalla

Keskiviikko 25. maaliskuuta 2020 – klo 8.34

Yhdysvaltojen senaatin republikaani- ja demokraattijohtajat vahvistivat, että valtavasta koronakriisin hoitoon tarkoitetusta elvytyspaketista on päästy sopuun.

Elvytyspaketin suuruus on kaksi biljoonaa dollaria, eli se on suurin maan historiassa. Tarkoja tietoja elvytyspaketista ei ole vielä julkistettu.

Islannin terveysviranomaiset ovat löytäneet koronaviruksesta 40 mutaatiota

Tiistai 24. maaliskuuta 2020 - klo 14:00

Islannin terveysviranomaiset ovat testanneet kaikkiaan 9 768 ihmistä koronatartunnan varalta ja löytäneet peräti 40 erilaista "Islannille ominaista" mutaatiota. Yksi testatuista kantoi peräti kahta eri versiota viruksesta yhtä aikaa. Tieto asiasta on peräisin tanskalaiselta Information-medialta.

Islannissa ainakin 588 henkeä on saanut virustartunnan helmikuussa havaitun ensimmäisen tautitapauksen jälkeen. Maassa on tehty testi kaikille sairastuneille, oirehtiville ja riskiryhmään kuuluville.

Lisäksi viranomaiset ovat testanneet 5 571 ihmistä, joilla ei ole ollut oireita ja jotka eivät ole kuuluneet riskiryhmiin. Testatuilta henkilöiltä ei ole vain tutkittu virustartuntaa vaan heiltä on myös kartoitettu löydettyjen taudinaiheuttajien perimä.

Kuolleiden määrä Espanjassa kasvaa – epidemian arvellaan saavuttavan huippunsa keskiviikkona

Maanantai 23. maaliskuuta 2020 – klo 16.00

Espanjassa koronavirukseen sairastuneiden ja kuolleiden määrät kasvavat edelleen nopeasti. Kiinan ja Italian jälkeen COVID-19-tartunnat ovat koetelleet ankarimmin juuri Espanjaa.

Yli 33 000 espanjalaista on nyt saanut koronavirustartunnan, ja 2 182 on kuollut. Peräti 60 prosenttia kuolemantapauksista on sattunut pääkaupungissa Madridissa, jossa tauti on levinnyt erityisen laajalti. Espanjan viranomaiset varustavat parhaillaan IFEMA-kongressikeskusta väliaikaiseksi sotilassairaalaksi, jossa on yli 5 000 vuodepaikkaa.

Espanjan terveysviranomaisten mukaan epidemian odotetaan saavuttavan maassa huippunsa viikon lopulla – ehkä jo keskiviikkona. Silloin arvellaan ensimmäisten toimenpiteiden, kuten koulujen sulkemisen ja karanteenien, seurausten näkyvän jo tilastoissa.

Korona EI ole vaarallinen VAIN ikäihmisille

Perjantai 20. maaliskuuta klo 15:53

Kaksi viidestä koronaviruksen takia sairaalahoitoon joutuvasta on 20–54-vuotiaita. Näin kertoo tutkimus, joka perustuu 2 500 yhdysvaltalaisen koronapotilaan tietoihin.

Tutkimuksessa käy myös ilmi, että lähes puolet tehohoitoa tarvitsevista koronapotilaista on alle 65-vuotiaita.

Julkisuudessa on liikkunut näkemyksiä, joiden mukaan lapset ja etenkin pikkulapset eivät saisi koronaviruksesta oireita. Yhdysvaltalaisessa lastentautien tiedeaikakauslehdessä Pediatricsissa julkaistun kiinalaistutkimuksen mukaan käsitys ei pidä paikkaansa.

Tutkimukseen osallistui 2 143 koronatartunnan saanutta alle 18-vuotiasta. Noin puolella heistä oli lieviä oireita, kuten kuumetta ja kuivaa yskää. Yli kolmasosalla – 39 prosentilla – oli kuitenkin keskivakavia oireita, kuten keuhkotulehdus ja muita keuhko-ongelmia. Noin 4 prosentilla oli kaikki oireet.

Tutkituista 2 143 lapsesta 125 sai hyvin vaikeita oireita ja sairastui vakavasti. Heistä 75 eli 60 prosenttia oli alle 5-vuotiaita. Näistä 75 lapsesta 40 oli vastasyntyneitä tai alle vuoden ikäisiä.

Koronavirus: Kolme uutista päivän luvusta, joka on 10 000

Perjantai 20. maaliskuuta 2020 - klo 13.31

1) SARS-CoV-2-virus on nyt vaatinut koko maailmassa 10 000 kuolonuhria. Tarkka luku on 10 031. Kasvua eilisestä on 10,5 prosenttia.

2) Torstain aikana USA:ssa tartunnan saaneiden määrä ylitti 10 000. Sen jälkeen luku on kasvanut rajusti. Nyt USA:ssa on ilmoitettu 14 259 tartunnan saanutta.

3) Raipurin kaupungissa Bangladeshissa oli koko keskiviikon ajan 10 000 ihmistä kokoontuneensa rukoilemaan. He rukoilivat ihmettä, joka torjuisi koronaviruksen, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Bangladeshissa on toistaiseksi rekisteröity yksi kuollut koronapotilas. Testeissä on todettu 17 tartunnan saanutta.

Tiedot koronaviruksen levinneisyydestä ja kuolonuhreista: John Hopkins Institute.

Veriryhmä A voi altistaa koronavirukselle

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 15.05

Uuden kiinalaistutkimuksen mukaan henkilöt, joiden veriryhmä on A, ovat muita alttiimpia koronavirukselle. Samassa tutkimuksessa todetaan, että henkilöt, joilla on veriryhmä 0, saattavat olla vastustuskykyisempiä koronavirusta vastaan.

Tutkimus suoritettiin kolmessa sairaalassa, joista kaksi oli Wuhanissa, koronaviruksen syntysijoilla, ja yksi Shenzhenissä. Lääkärit vertasivat kaikkiaan 2 173 koronavirustartunnan saaneen ja 3 694 terveen wuhanilaisen veriryhmää.

2 173:sta koronapotilaasta 1 775 (mukaan luettuna 206 kuolemaan johtanutta tapausta) testattiin Wuhanin Jinyintan-sairaalassa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että Wuhanissa yleisin veriryhmä on 0, se on 34 prosentilla väestöstä. 32 prosenttia Wuhanin asukkaista kuuluu veriryhmään A. Koronatartunnan saaneiden joukossa kaikkiaan 41 prosenttia kuului veriryhmään A, kun vain 25 prosentilla oli veriryhmä 0.

Niistä 206:sta potilaasta, jotka kuolivat koronaan, 85 prosentilla oli veriryhmä A.

Digitaalisessa medRxiv-tutkimusarkistossa julkaistua tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Wuhanissa ei ole todettu uusia tartuntoja

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 13.45

Kun koronavirustartuntojen määrä kasvaa muualla maailmassa, taudin syntysijoilla Wuhanissa ei keskiviikkona 18. maaliskuuta todettu yhtään uutta tartuntaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tartunnat olisivat täysin loppuneet Kiinassa. Keskiviikkona maassa rekisteröitiin 34 uutta tautitapausta, joista 21 todettiin pääkaupungissa Pekingissä, kirjoittaa France24-uutispalvelu.

31.12.2019 alkaen Kiinassa koronavirus on aiheuttanut 3 130 kuolemantapausta. Tartuntojen määrä Kiinassa on 81 155.

VOIT SEURATA KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISTÄ MAAILMALLA TÄSTÄ.

Ranskalaislääkäri antaa koronapotilaille malarialääkettä

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 11.36

Kliinisessä kokeessa eräs ranskalaislääkäri on hoitanut 24:ää koronapotilasta malarialääke hydroksiklorokiinilla. Kahdeksan päivän hoidon jälkeen 18 kaikkiaan 24 potilaasta oli parantunut. Koronavirukseen sairastuneilla virus jyllää yleensä kehossa 20 vuorokautta. Näin kirjoittaa ranskalainen La Provence -sanomalehti.

Samaan aikaan tarkkailtiin vertailuryhmää toisessa sairaalassa. Siinä 9 kaikkiaan 10 potilaasta oli yhä sairaana Covid-19-tartunnasta.

Aiemmin Tanskan lääkintöhallitus kritisoi ankarasti erästä tanskalaislääkäriä, joka väitti, että malarialääke saattaa tepsiä koronavirukseen. Nyt on ehkä käynyt ilmi – vasta pienessä koeryhmässä – että lääkäri oli oikeassa.

Hydroksiklorokiinia on jo annettu koronapotilaille Puolassa ja sillä on saatu lupaavia tuloksia pienemmissä, kiinalaisissa kokeissa, kirjoittaa tanskalaislehti Berlingske.

WHO peruu ibuprofeeni-varoituksensa

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – 09:01

Maailman terveysjärjestö WHO peruu varoituksensa ibuprofeenin käytöstä.

"Saatavilla olevien tietojen perusteella WHO ei kehota välttämään ibuprofeenin käyttöä ... Emme tällä hetkellä tunne mitään ibuprofeenin negatiivisia vaikutuksia sen yleisesti tunnettujen sivuvaikutusten lisäksi", terveysjärjestö kirjoittaa.

WHO ei ole löytänyt tieteellisiä todisteita eikä saanut koronaviruspotilaita hoitaneilta lääkäreiltä tietoja, joiden mukaan ibuprofeeni pahentaisi koronaviruksen aiheuttamaa tautia.

Ensimmäistä koronarokotetta testataan ihmisillä

Keskiviikko 18. maaliskuuta 2020 – 16.57

Ensimmäisen mahdollisen koronarokotteen kliinisten kokeiden ensimmäinen vaihe on jo käynnissä, kertoo Yhdysvaltojen terveysvirasto National Institute of Health.

45 tervettä koehenkilöä osallistuu seuraavan kuuden viikon aikana testeihin Seattlessa, ja tuloksista selviää, miten rokote toimii ihmisillä. Eläinkokeista on jo saatu hyviä tuloksia.

Rokote, jonka nimi on mRNA 1273, pakottaa solut torjumaan koronaviruksen proteiinia, mikä tutkijoiden toiveiden mukaan antaa immuunijärjestelmälle suojan koronavirusta vastaan.

Vaikka rokotteen pitää vielä selvitä 14 kuukautta kestävästä arvioinnista, Maailman terveysjärjestön WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesuksen mielestä näin nopea rokotteen kehittäminen on "fantastinen saavutus".

PÄIVITYS:

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – 09:01

Maailman terveysjärjestö WHO peruu varoituksensa ibuprofeenin käytöstä.

"Saatavilla olevien tietojen perusteella WHO ei kehota välttämään ibuprofeenin käyttöä ... Emme tällä hetkellä tunne mitään ibuprofeenin negatiivisia vaikutuksia sen yleisesti tunnettujen sivuvaikutusten lisäksi", terveysjärjestö kirjoittaa.

WHO ei ole löytänyt tieteellisiä todisteita eikä saanut koronaviruspotilaita hoitaneilta lääkäreiltä tietoja, joiden mukaan ibuprofeeni pahentaisi koronaviruksen aiheuttamaa tautia.


Keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 – klo 14.14

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa koronaviruksen oireista kärsiviä välttämään päänsäryn, lihaskipujen ja kuumeen lievittämistä tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla. Ibuprofeenin kauppanimiä Suomessa ovat esimerkiksi Burana ja Ibuxin.

Sen sijaan suositellaan käytettäväksi kuumetta ja kipuja lievittävää parasetamolia.

Baselin yliopistosairaalan tutkijat arvelevat ibuprofeenia sisältävien tulehduskipulääkkeiden voivan pahentaa koronaviruksen oireita, mutta on tärkeää painottaa, että kyseessä toistaiseksi on vain oletus, jota ei ole todistettu kokeellisesti oikeaksi.

Britanniassa Kansallinen terveyspalvelu NHS kehottaa ihmisiä, jotka käyttävät säännöllisesti ibuprofeenia, ottamaan yhteyttä lääkäriinsä, ennen kuin he lopettavat lääkkeen käytön.

Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan ei tällä hetkellä ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä yhteydestä ibuprofeenin ja COVID-19-infektion pahenemisen välillä eikä tällä perusteella voida suositella lopettamaan ibuprofeenin käyttöä.

Koronavirus leviää USA:ssa

Keskiviikko 18. maaliskuuta 2020 – klo 9.56

Kaikissa Yhdysvaltojen 50 osavaltiossa on nyt todettu koronavirustapauksia, kun Länsi-Virginia ilmoitti ensimmäisestä tartunnasta.

Koko maassa on nyt 6 500 varmistettua koronatartuntaa, joista 114 on johtanut kuolemaan.

Yhdysvaltojen senaatti valmistelee jopa 850 miljardin dollarin elvytyspakettia, jonka avulla yritetään välttää talouskriisi. Vaarana on, että työttömyys nousee jopa 20 prosenttiin – eli kaksi kertaa niin suureksi kuin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Yhdysvaltojen armeija on valmiudessa. Joukot voivat pystyttää kenttäsairaaloja alueille, joilla koronavirusepidemia on pahimmillaan.

Suomi poikkeustilassa – Ruotsikin laittaa rajat kiinni

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 21.30
Suomessa rajaliikennettä rajoitetaan, itäraja suljetaan ja sisärajatarkastukset otetaan käyttöön. Koulut ovat etäopetuksessa. Lääkkeiden jakelua rajoitetaan, jotta lääkkeitä riittää niitä tarvitseville.

Ruotsin hallitus päätti sulkea maan rajat koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kielto tulee voimaan torstaina 19. maaliskuuta, ja se kestää 30 päivää.

Oman maan kansalaiset pääsevät takaisin kotimaahansa niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Lisäksi välttämätön työmatkaliikenne rajan yli sallitaan. Rahtiliikenne on sallittu.

EU sulkee myös Schengen-alueen ulkorajat koronavirustilanteen vuoksi.

Tilanne Pohjoismaissa

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 13.00

Tanska: Tanskan hallitus päätti viime viikolla sulkea koulut, yliopistot ja päiväkodit maanantaista 16.3. alkaen kahdeksi viikoksi. Kaikki kuntien ja valtion työntekijät, jotka eivät työskenkele kriittisillä aloilla, määrättiin etätöihin. Yksityisen sektorin työntekijöitä kehotettiin myös mahdollisuuksien mukaan tekemään etätöitä. Yli 100 ihmisen kokoontumiset kiellettiin, ja Tanskan rajat suljettiin väliaikaisesti.

960 tanskalaisella on todettu koronavirustartunta. Tällä hetkellä neljä on kuollut. 62 on sairaalahoidossa, ja heistä 10 on tehohoidossa.

Norja:
Vain vuorokausi Tanskan jälkeen Norjan hallitus esitteli toimenpiteet, joilla koronavirustilannetta yritetään rajata. Toimet olivat myös samansuuntaisia. Kaikki Norjan koulutuslaitokset ja päivähoitopaikat suljettiin. Kaikki kulttuuritilaisuudet peruttiin, ja yli 50 ihmisen kokoontumiset kiellettiin. Norjan rajat ovat myös väliaikaisesti kiinni.

Norjassa todettuja tartuntoja on 1 366, kolme on kuollut, ja 66 on sairaalahoidossa.

Ruotsi:
Ruotsin hallitus suosittelee, että lukiot suljetaan keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen. Perusopetusta antavia kouluja ei vielä suljeta, mutta pääministeri Stefan Löfven sanoi, että valmistelut koulujen sulkemista varten ovat käynnissä. Lisäksi hallitus kehottaa kaikkia tukholmalaisia tekemään etätöitä, jos se vain on mahdollista.

1 121 ruotsalaista on saanut koronavirustartunnan. 7 on kuollut (heistä 4 kuoli maanantaina 16.3.).

Suomi: Maanantaina 16. maaliskuuta Suomen hallitus totesi maan olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Lähiopetus kouluissa keskeytetään, yli 10 hengen julkiset kokoontumiset kielletään, museot, kulttuurilaitokset ja kirjastot suljetaan, vierailut vanhusten asumisyksiköissä ja sairaaloissa kielletään, yli 70-vuotiaita kehoitetaan pitämään kontaktit muihin ihmisiin vähäisinä, ja suomalaisia kehotetaan olemaan matkustamatta.

294 todettua koronavirustapausta, mutta kaikkia ei enää testata. Tällä hetkellä ei vielä ole kuolleita.

Hollantilaiset hamstraavat kannabista

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 09.30
Sunnuntaina Alankomaiden hallitus ilmoitti monen muun maan hallituksen tavoin, että kaikki kahvilat, baarit, kuntosalit ja vastaavat tilat suljetaan samana päivänä kello 18.00 ja ne pidetään kiinni huhtikuun 6. päivään asti.

Sulkemismääräys koskee myös "coffeeshopeja" eli kannabiskahviloita, joista Alankomaissa voi laillisesti ostaa hasista ja muita kannabistuotteita. Sunnuntaina ne kokivat todellisen asiakasryntäyksen.

Kaoottisen ruuhkan jälkeen päätettiin kuitenkin, että kannabiskahvilat saavat myydä tuotteitaan mukaan vietäväksi. Päätöksellä pyritään estämään laitonta huumekauppaa.

Tutkijat: Koronavirus voi säilyä ilmassa useita tunteja

Maanantai 16. maaliskuuta 2020 – klo 15.00
Yhdysvaltalaistutkijat ovat selvittäneet, miten pitkään koronavirus säilyy tartuntakykyisenä ilmassa ja erilaisilla pinnoilla. Vielä vertaisarviointia odottavan tutkimuksen mukaan koronavirukset voivat säilyä ilmassa jopa kolme tuntia. Influenssavirus säilyy ilmassa alle tunnin.

Lisäksi uusi koronavirus säilyy muovipinnoilla ja ruostumattomalla teräksellä noin kolme vuorokautta. Paperilla virus säilyy vain 24 tuntia.

Asiantuntijat: Koronavirusepidemian huippu koetaan huhtikuussa

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 7.00
Turun yliopiston professori Kari Auranen toteaa YLEn artikkelissa, että ilman rajoitustoimia koronaepidemia olisi ollut Suomessa voimakas 2–3 kuukauden pituinen aalto, jonka huippu olisi osunut huhtikuun alkupuolelle. Jopa puolet väestöstä olisi sairastunut, suurimmalla osalla oireet olisivat olleet lieviä.

Rajoitusten käyttöönotto merkitsee sitä, että tartuntoja ei tule niin paljon, mutta toisaalta epidemiatilanne kestää kauemmin. Aurasen arvioiden mukaan ainakin kesään asti.

© MOSAiC International Arctic Drift Expedition

Koronavirus jarruttaa töitä jäihin juuttuneella tutkimusaluksella

Perjantai 13. maaliskuuta 2020 – kello 16.02

Aiemmin tänään kirjoitimme, että ExoMars-hanke lykkääntyy koronapandemian vuoksi. Nyt korona on iskenyt myös tutkimustoimintaan Polarstern-aluksella, joka tällä hetkellä on juuttunut jäihin Pohjoisella jäämerellä.

MOSAiC-hankkeessa on kolme eri tutkimusaluetta ja kolme tutkimusryhmää. Tutkimusalueet ovat jääkairaukset, merivesi ja ilmakehä. Nyt koronavirus on iskenyt ilmakehän tutkijoihin.

"Ilmakehäryhmä", jolla on hankkeessa Nature-lehden mukaan keskeinen rooli, ei päässyt saapumaan Polarsternille, koska yksi ryhmän jäsenistä sai koronavirustartunnan. Muut ryhmän jäsenet, runsaat 20 tutkijaa, ovat nyt karanteenissa.

Lynne Talley, joka on valtameritutkija Kaliforniassa toimivassa Scripps-valtamerentutkimuslaitoksessa, korostaa tilanteen vakavuutta Naturelle. "Sairauden pitkän itämisajan vuoksi ei riitä, että eristäisimme aluksella sairastuneet henkilöt. Jos yksi henkilö tuo viruksen alukselle, pian kaikki ovat sairaana."

Siksi kaikki alukselle tulevat joutuvat perusteelliseen terveystarkastukseen.

Tutkimustoiminta aloitetaan, kun karanteeni on ohi.

Mars-roveren Rosalind Franklin

Rosalind Franklin -mönkijä on nimetty 1950-luvun alussa dna:n molekyylirakenteen selvittäneen tutkijan mukaan.

© ESA

Koronavirus lykkää Mars-lentoa

Perjantai 13. maaliskuuta 2020 – kello 10.12

Muutaman kuukauden kuluttua Proton-raketin piti nousta kohti Marsia mukanaan Kazachok-laskeutuja ja Rosalind Franklin -mönkijä.

Venäläis-eurooppalainen Mars-lento ExoMars on nyt kuitenkin siirretty elokuuhun 2022.

Tämä johtuu teknisistä haasteista ja siitä, että Euroopan avaruusjärjestön Esan ja venäläisen Roskosmoksen toiminta on lamautunut koronaviruksen vuoksi, raportoi uutistoimisto Reuters.

Lykkääminen johtuu siitä, että Mars-lennon osapuolilla on vain rajalliset mahdollisuudet matkustaa eri puolilla maailmaa sijaitseville tuotanto- ja konehalleille.

Koronavirus: Täällä on eniten kuolemantapauksia

Torstai 12. maaliskuuta 2020 - kello 14.14

Koronavirus on nyt aiheuttanut maailmassa Johns Hopkins -yliopiston mukaan 4 717 ihmisen kuoleman.

Suomessa, Norjassa ja Tanskassa ei vielä ole koronaan liittyviä kuolemia, mutta Ruotsissa kuoli ensimmäinen uhri eilen, tässä Expressenin juttu aiheesta.

Tiedot ovat peräisin Buzzfeed News -palvelusta, ja ne perustuvat Johns Hopkins -yliopiston lukuihin.

Pandemia sulki Tanskan

Torstai 12. maaliskuuta 2020 kello 10.00

– Pandemia on sana, jota ei kannata käyttää helposti tai varomattomasti.

Näin sanoi WHO:n johtaja, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lehdistötilaisuudessa keskiviikkona. Nyt WHO kuitenkin toteaa, että koronavirusepidemia on muuttunut pandemiaksi.

Epidemia on nopea ja kontrolloimattomasti leviävä tartuntatauti, jonka saa suuri määrä ihmisiä tietyllä alueella lyhyen ajan kuluessa. Pandemia taas on sairaus, joka on levinnyt kaikkialle maailmaan tai useisiin maanosiin.

WHO:n johtaja ei ollut ainoa, joka keskiviikkona piti historiallisia puheita.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen käytännössä sulki koko Tanskan keskiviikkona 14 päiväksi. Kaikkien valtion viranomaisten pitää jäädä kotiin, ja yksityisen sektorin työntekijöitä kannustetaan mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Tähän mennessä vastaaviin toimiin on ryhdytty vain Italiassa. Tanskassa tartunnan saaneiden määrä on noussut nopeasti. Nyt tartunnan saaneita on 514, joista 2 on kriittisessä tilassa.

Pääministerit hälytysvalmiudessa

Error in rendering text item widget:

      *Keskiviikko 11. maaliskuuta 2020*

Suomessa on todettu 61 laboratoriossa varmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa [tautitapausta](https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 {"target":"_blank","rel":"follow"}). 

Tanskassa terveysministeriö ja Statens Serum Institut arvioivat, että 1 680–5 600 ihmistä voi kuolla koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Luvut selviävät tuoreesta [raportista](https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Strategi-for-COVID-19.ashx?la=da&hash=067BF6AF0A95D88B3E0A329ABB3C8935E12DDDFF {"target":"_blank","rel":"follow"}). Juuri nyt tartuntojen määrä Tanskassa on 262.

Tanskalaisarviossa 10 prosenttia väestöstä saa uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin. Pohjois-Italian kaltainen epidemia on mahdollinen myös muualla EU:n alueella. 

EU-maiden johtajat, Euroopan komission puheenjohtaja ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja pitivät videoneuvottelun tiistaina [koronavirustilanteesta](https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/paaministeri-marin-keskusteli-koronatilanteesta-eu-maiden-johtajien-kanssa {"target":"_blank","rel":"nofollow”}). Pääministeri Sanna Marin totesi, että tilanne vaatii yhteistä koordinaatiota ja ajantasaisen tiedon jakamista. 

Norjan pääministeri Erna Solberg on huolissaan kansalaisten terveydestä ja taloudesta. Norjassa tartunnan saaneita on 401 ja määrä nousee [kirjoittaa](https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/GGmwgl/norge-har-maks-1400-intensivplasser-til-corona-krise {"target":"_blank","rel":"nofollow"}) Verdens Gang -lehti. 

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven [sanoo](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GGm614/lofven-om-nya-corona-laget-vi-ar-i-ett-maratonlopp {"target":"_blank","rel":"nofollow"}) Aftonbladetille, että nyt täytyy pitää huolta yhteiskunnan heikoimmista ja että kaikkien pitää ”muistaa hyvä käsihygienia".

Ruotsissa ei vielä ole kielletty suuria joukkotapaamisia, mutta se voi olla edessä, arvioi Löfven. Ruotsissa on nyt 93 tartunnan saanutta. 

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos odottaa tutkimusta, jossa selvitetään, onko joukkotapaamisten kieltämisestä hyötyä koronaviruksen leviämisessä. Tietoja odotetaan tämän päivän kuluessa. 
    

3 uutista: Italia rajoittaa liikkumista, teho-osastot täyttyvät, ja itämisaika on selvillä

Tiistai 10. maaliskuuta 2020

(1) Tiistaista alkaen kaikki julkiset kokoontumiset on kielletty koko Italiassa. Kaikki koulut ja yliopistot pidetään kiinni huhtikuun kolmanteen päivään saakka.

Italian pääministeri Giuseppe Conte kehottaa kansalaisia pysymään kotona ja välttämään tarpeetonta liikkumista ulkona.

(2) Italialaiset lääkärit varoittavat muita EU-maita (https://www.esicm.org/covid-19-update-from-our-colleagues-in-northern-italy/ {"target":"_blank","rel":"follow"}): "Suuri osa tartunnan saaneista, noin 10 prosenttia, tarvitsee Italiassa tehohoitoa."

Italialaislääkärit pelkäävät, että teho-osastot täyttyvät NIIN pahasti, että sairaaloilla ei ole resursseja hoitaa kaikkia. Tämä ei kuitenkaan näytä tällä hetkellä olevan ongelma Pohjoismaissa.

(3) Itämisajan, eli ajan tartunnasta oireiden ilmenemiseen, on nyt todettu olevan 5,1 vuorokautta. Tieto julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehden raportissa.

5,1 vuorokautta oli keskimääräinen inkubaatio- eli itämisaika 181 potilaan keskuudessa. Tartunnan saaneilla aika voi siis olla pidempi tai lyhyempi. Raportissa todetaan myös, että altistuneille 14 vuorokauden karanteeni on sopiva aika.

© Johns Hopkins CSSE

Kuolleisuus kasvaa, ja miehet ovat (ehkä) naisia alttiimpia tartunnalle

Maanantai 9. maaliskuuta

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi viime viikolla, että 3,4 prosenttia koronatartunnan saaneista on kuollut sairauteen.

Koronavirusta on monessa yhteydessä verrattu influenssaan, mutta nyt koronan kuolleisuus koko maailmassa suurempi kuin influenssan. Pohjoismaissa influenssa aiheuttaa silti suhteessa enemmän kuolemantapauksia kuin korona.

Lisäksi näyttää siltä, että miehet voivat olla alttiimpia saamaan koronavirustartunnan kuin naiset. WHO ilmoitti aiemmin, että 51 prosenttia tartunnan saaneista oli miehiä.

Uuden 29. tammikuuta Wuhanissa Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan tartunnansaaneiden sukupuolijakauma oli kuitenkin ilmoitettua epätasaisempi. Sen mukaan kaikkiaan 1 099:stä COVID-19-potilaasta 58 prosenttia oli miehiä.

John Hopkinsin yliopisto seuraa koronatartuntoja koko maailmassa. Nyt tartunnan saaneita on noin 112 0000, kuolleita 4 000 ja taudista parantuneita 63 000.

Uusi raportti: Koronavirukseen on sairastunut vain vähän lapsia

Torstai, 5. maaliskuuta 2020

Tuore Maailman terveysjärjestön WHO:n raportti kertoo, että uuteen koronavirukseen sairastuneiden joukossa on vain vähän lapsia. Päätelmä tehtiin Kiinassa sairastuneiden analyysistä. Vain 2,4 prosenttia rekisteröidyistä tartunnan saaneista on alle 18-vuotiaita.

Tuoreen raportin mukaan vain 20 prosentille tulee vakavia oireita eikä mikään viittaa siihen, että raskaana olevilla naisilla olisi muita suurempi riski sairastua.

Koronavirus muuntuu kaksi kertaa kuukaudessa

Keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Yhdysvaltalaisen Bedford Lab -tutkimuslaitoksen mukaan uusi koronavirus muuntuu keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Mutaatiot ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaisia, eivätkä ne vielä ole vaikuttaneet viruksen ominaisuuksiin.

Eri virusvarianttien tutkimukset osoittavat, että ne kaikki ovat peräisin samasta kantamuodosta viime vuoden marras- ja joulukuulta.

THL määritti koko Italian epidemia-alueeksi

Tiistai 3. maaliskuuta 2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THLpäivitti tiistaina uudelleen koronaviruksen epidemia-alueen.

Epidemia-alue on alue, jolla on todettu laajoja tartuntaketjuja. Nyt epidemia-alueeksi on määritetty Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä koko Italia. Tilannetta seurataan tarkasti.

Ulkoministeriön mukaan Pohjois-Italiaa kannattaa välttää

Tiistai 3. maaliskuuta 2020

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia välttämään matkustamista Emilio-Romagnan, Lombardian, Piemonten ja Veneton alueelle Italiaan.

Alueilla on todettu useita koronavirustartuntoja, ja riski on niin suuri, että alueella vierailemista kannattaa välttää.

Ulkoministeriö muistuttaa, että jokainen arvioi itse, onko matka tarpeellinen vai ei.

TEEMA: Kaikki mikä sinun pitää tietää koronaviruksesta

Miten koronaviruksesta tulee todellinen tappaja? Miksi rokotteen kehittämiseen kuluu niin pitkä aika? Ja miten kuolleisuus jakaantuu eri ikäryhmien kesken?

Olemme koonneet tausta-artikkelit koronaviruksesta, joten saat vastaukset koronavirusta koskeviin kysymyksiisi.

Napsauta tästä ja tutustu koronavirusteemaan.

Uusi koronavirus lyhyesti

Koronavirus - mennesker med masker på
© Shutterstock

Uusi koronavirus tunnetaan nimellä 2019-nCoV ja Wuhanin koronavirus.

Lehdistötilaisuudessa 11. helmikuuta 2020 Maailman terveysjärjestö (WHO) nimesi virallisesti viruksen ja sen aiheuttaman sairauden.

Virus sai nimen SARS-CoV-2, (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2), sairauden nimi on COVID-19.

 • Millaisesta viruksesta on kyse?

  SARS-CoV-2-virus on niin sanottu koronavirus. Tämä virustyyppi aiheuttaa useimmat talvisista hengitystieinfektioista, ja yleensä se on melko harmiton. Joskus harvoin se kuitenkin muuntuu ja mutatoitunut muoto voi tarttua väli-isäntänä toimivista eläimistä ihmisiin, jolloin siitä saattaa kehittyä vaarallinen.

  Sars- ja mers-virukset ovat myös koronaviruksia.

 • Miten se on kehittynyt?

  Uuden koronaviruksen uskotaan syntyneen kiinalaisen Wuhanin miljoonakaupungin kala- ja lihatorilla. Siellä ilmeisesti eläin, joka on ollut viruksen kantaja, on tartuttanut sen kanssa tekemisissä olleet ihmiset.

  Tartunnan aiheuttanutta eläintä ei vielä ole saatu varmuudella selville. Epäiltynä ovat olleet niin käärmeet ja lepakot kuin merenelävätkin.

 • Miten virus tarttuu?

  Virus tarttuu ihmisestä toiseen. Tutkijat uskovat, että leviäminen tapahtuu pääasiassa pisaratartuntana. Tartunnan voi kuitenkin saada myös ulosteesta.

  Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan henkilö, jolla on koronavirustartunta, tartuttaa 2–2,5 ihmistä.

 • Kuinka paljon tartunnan saaneita on?

  Ensimmäiset raportit viruksesta saatiin joulukuussa 2019. Sittemmin tartuntojen määrä on nousut lähes sataantuhanteen. Alkuvaiheessa tartuntoja oli eniten Kiinassa, mutta nyt suurin osa tartunnoista on Kiinan ulkopuolella.

  Voit seurata tartuntatilannetta tästä.

 • Millaisia oireet ovat?

  Virus voi aiheuttaa yskää, voimakasta väsymystä, kuumetta ja hengitysvaikeuksia. Vaikeissa tapauksissa sairastunut voi saada keuhkokuumeen ja elinvaurioita.

 • Miten tautia hoidetaan?

  Jos oireet rajoittuvat yskään, kuumeeseen ja väsymykseen, virusta hoidetaan samoin kuin normaalia nuhakuumetta. Sairaalahoito on tarpeen, mikäli sairaus kehittyy keuhkokuumeeksi.

  Viruksen aiheuttamaa keuhkokuumetta ei voida hoitaa antibiooteilla kuten bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta.

  Hoito koostuu tällöin keuhkojen toiminnan tukemisesta ja avustamisesta sekä nesteytyksestä.

 • Kuinka suuri kuolleisuus on?

  Tällä hetkellä uuteen koronavirukseen on kuollut 1 869 808 henkilöä. Viruksen kuolleisuus on noin kaksi prosenttia. Esimerkiksi sarsin kuolleisuus oli 10 prosenttia.

  Useimmat tautiin kuolleet ihmiset ovat olleet ikääntyneitä tai heillä on ollut heikentynyt immuunijärjestelmä.

  Voit seurata tartuntojen määrää ja kuolleisuutta täältä.

Lue myös:

Röntgen koronavirus keuhkot – Päivä päivältä: Näin koronavirus valtaa elimistön
Sairaudet

Näin koronavirus valtaa elimistön

3 minuuttia
Myöhäisoireet - koronapotilaan keuhkot
Sairaudet

Koronan myöhäisoireet – tämä tiedetään

8 minuuttia
Koronavirus synnyttää immuniteetin
Sairaudet

Tutkijoiden paras tieto - voiko koronavirus tarttua ihmiseen uudestaan?

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota