Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koronavirusblogi: Seuraa päivityksiä

Tieteen Kuvalehti päivittää uutisia ja tuoreita tutkimustuloksia uudesta koronaviruksesta SARS-CoV-2 ja sen aiheuttamasta sairaudesta COVID-19.

Shutterstock

Tuoreet uutiset koronaviruksesta

Antiviraalisella aineella lupaavia tutkimustuloksia

Maanantai 6. huhtikuuta 2020 – klo 9.32
Kansainvälinen tutkijaryhmä on testannut Covid-19-taudin nujertamiseksi vielä hyväksyntää vailla olevaa antiviraalista eli viruksia tuhoavaa lääkeainetta. Aineella on alustavissa kokeissa näyttänyt olevan kyky ehkäistä taudin eteneminen sen varhaisessa vaiheessa.

APN01-niminen aine muistuttaa ihmisen solukalvolla olevaa ACE2-proteiinia, joka vastaanottaa sekä SARS- että SARS-CoV-2-viruksen ja päästää ne soluihimme.

Nyt toivotaan, että APN01 voisi "huijata" uutta koronavirusta sitoutumaan siihen oikean ACE2-proteiinin sijasta ja siten pysäyttää infektion. Menetelmä vaikuttaa toimivan.

Tutkijat testasivat APN01-lääkeainetta keinotekoisissa verisuonissa ja munuaiskudoksessa, ja niissä aine esti suuria virusmääriä pääsemästä sisään soluihin. APN01:n turvallisuutta on jo testattu terveillä ihmisillä, ja seuraavaksi ovat vuorossa kliiniset kokeet vakavasti Covid-19:ään sairastuneilla Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa.

Yli miljoonalla on nyt positiivinen koronavirustesti

Perjantai 3. huhtikuuta 2020 – klo 15.11

Uuden koronavirustartunnan saaneiden määrä ylitti maailmassa miljoonan eilen torstaina.

Tartunnan saaneista noin viidesosa – 212 000 ihmistä – on parantunut SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamasta sairaudesta. Kuolleita on 53 211.

Kuolleisuus oli maaliskuun 3. päivänä 3,4 prosenttia WHO:n lukujen mukaan. Tänään, kuukautta myöhemmin, kuolleisuus vahvistetuista tartunnan saaneista on noussut 5,22 prosenttiin. Nousua on 1,82 prosenttiyksikköä.

Pohjoismaissa tilanne ei kuitenkaan ole näin synkkä.

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on kaikkiaan 16 262 vahvistettua koronavirustartuntaa. Näistä 1 618 on jo parantunut sairaudesta, 500 on kuollut. Kuolleisuus Pohjoismaissa on tällä hetkellä 3,07 prosenttia.

Lähde: Johns Hopkins -yliopisto

Miten suuri määrä ihmisiä on LIIAN suuri?

Perjantai 3.4.2020 – klo 09.08

Olet varmaan ihmetellyt, miksi kokoontumisraja korona-aikana on Ruotsissa 50 ja Suomessa 10 ihmistä? Ja miten USA:ssa voidaan puhua laajoista kokoontumisista, joiden raja oli ensin 1 000, sitten 250, 100, 50 ja nyt vihdoin 10?

Vastaus: Asiaan ei ole tieteellisiä perusteita. Vielä.

Viiden epidemian leviämismallin avulla kanadalaisen Quebecissä toimivan Lavalin yliopiston tutkijat ovat löytäneet raja-arvon ihmisten kokoontumismäärälle epidemian aikana.

Monimutkaisessa matemaattisessa mallissa on otettu huomioon se, että ihmiset viettävät aikaa omissa ryhmissään. Kun tapaamme ihmisiä eri ryhmistä, virus voi levitä.

Jos me hypoteettisesti tapaamme ryhmissä, joissa on yli 30 ihmistä, tartunnat jatkavat samalla nopeudella. Jos ihmisiä on noin 20, tartunnat alkavat laantua, tutkijat toteavat.

Raja-arvo – tipping point – on tutkimuksen mukaan 23. Tutkijat toteavat kuitenkin, että tähän "maagiseen lukuun" pitää suhtautua varauksella. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Uusi tutkimus: Kissat voivat tartuttaa toisiinsa koronaviruksen

Torstai 2. huhtikuuta 2020 – klo 15.00

Kissat voivat tartuttaa toisiinsa koronaviruksen ja COVID-19-taudin, mutta koirat eivät näytä olevan yhtä alttiita tartunnalle. Tästä ei kuitenkaan voida vielä päätellä, että kissat voisivat siirtää viruksen ihmisiin.

Näin kertoo uusi tutkimus, jonka ovat tehneet kiinalaiset asiantuntijat Harbinin eläinlääketieteen tutkimuslaitoksessa. Tutkimus osoittaa myös, että kanoilla, sioilla ja ankoilla on suhteellisen alhainen riski sairastua koronavirukseen.

Tuloksia edelsi selvitys belgialaisesta kotikissasta, joka maaliskuun lopussa osoittautui koronatestissä positiiviseksi sen jälkeen, kun sillä oli ollut muun muassa hengitysvaikeuksia, ripulia ja oksentelua.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa, joka ei vielä ole läpäissyt vertaisarviointia, tutkijat altistivat viisi kesykissaa suurelle koronavirusannokselle siirtämällä virushiukkasia kissojen nenään. Kuusi päivää myöhemmin tutkijat saattoivat havaita viruksen rna:ta ja virushiukkasia kissojen ylähengitysteissä. Kissoilla ei kuitenkaan ollut mitään sairauden oireita.

Koekissoista kolme sijoitettiin häkkeihin lähelle ei-tartutettuja kissoja. Sen jälkeen tutkijat havaitsivat virus-rna:ta yhdellä niistä kissoista, jotka oli asetettu akuuttiin tartuntavaaraan. Tutkijoiden mukaan se voi viitata siihen, että virus leviää kissoilla pisaratartuntana samoin kuin ihmisillä.

Toiset tutkijat suhtautuvat vielä hyvin varovaisesti ajatukseen, että tartunta voisi levitä kissoista ihmisiin. He korostavat muun muassa sitä, että tutkimus tehtiin vain hyvin pienellä kissajoukolla ja että virusannokset olivat erittäin suuria – mikä ei vastaa todellisen elämän olosuhteita.

Kiinalaistutkijat altistivat myös pienen ryhmän koiria samalle koronatartunnalle. Koirien ulosteesta voitiin sen jälkeen havaita viruksen rna:ta, mutta yksikään koirista ei muuten ollut viruksen sairastuttama.

Uusia lukuja Tanskasta: 97% sairastuneista paranee

Keskiviikko 1. huhtikuuta 2020 – klo 21.01

97% koronavirukseen viikoilla 8–11 sairastuneista on jälleen terveinä, tiedottaa Tanskan valtion seerumi-instituutti, Statens Serum Institut. Nyt eletään viikkoa 14.

Parantuneiden määrä on 894 kaikkiaan 917 henkilöstä, joilla koronavirustesti oli positiivinen kyseisenä ajanjaksona. 20 on kuollut tautiin (2%), ja 3 potilasta on yhä sairaalahoidossa (0,3%).

Luvut ovat hyvin sopusoinnussa WHO:n aiemman ilmoituksen kanssa, jonka mukaan vähän yli 3% rekisteröidyistä koronavirukseen sairastuneista kuolee tautiin.

Lue lisää viruksen tappavuudesta täältä.

Sulut ja rajoitukset pelastavat noin 59 000 henkeä Euroopassa

Keskiviikko 1. huhtikuuta 2020 – klo 15.23

Koulujen ja julkisten laitosten sulkeminen sekä erilaiset kokoontumisrajoitukset ja sosiaalisen välimatkan pitäminen ovat voineet säästää noin 59 000 ihmisen hengen 11:ssä Euroopan maassa.

Näin arvioivat lontoolaisen Imperial Collegen asiantuntijat.

Tutkijoiden arviot koskevat seuraavia maita:

 • Tanska
 • Ruotsi
 • Norja
 • Britannia
 • Itävalta
 • Belgia
 • Ranska
 • Saksa
 • Italia
 • Sveitsi

Italiassa rekisteröitiin kahteen viikkoon pienin uusien tartuntojen määrä

Tiistai 31. maaliskuuta 2020 – klo 10.00
Tartunnan saaneiden ja kuolleiden määrä Italiassa on viime viikkojen ajan noussut jatkuvasti. Nyt Italian terveysviranomaiset voivat lopultakin kertoa myös hyviä uutisia.

Viimeisten 24 tunnin aikana on rekisteröity vain 4 050 uutta tartuntaa, kun niitä edellisenä päivänä oli 5 217. Tartuntojen päivittäinen määrä on alhaisin maaliskuun 17. päivän jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO on esittänyt varovaisen arvion siitä, että tartuntojen määrä Euroopassa olisi lähenemässä huippukohtaansa ja kääntymässä hiljakseen laskuun.

Britanniassa tutkitaan vanhaan menetelmään perustuvaa koronaseerumia

Maanantai 30. maaliskuuta 2020 – klo 15.48

Kiinassa, USA:ssa ja Euroopassa tutkitaan parhaillaan koronapotilaiden hoitoa varten 100 vuotta vanhaa menetelmää, jonka aikoinaan eräs tanskalaistutkija kehitti kurkkumätää vastaan.

Passiiviseksi immunisaatioksi kutsutun menetelmän idea on se, että tuotetaan SARS-CoV-2-viruksesta selviytyneiden ihmisten veriplasmasta seerumia. Sen jälkeen seerumia annetaan virukseen sairastuneille.

Tässä yhteydessä sairaat saavat parantuneilta vasta-aineita, joiden toivotaan lieventävän taudin oireita.

Britanniassa terveysviranomaiset ovat nyt ilmoittaneet, että seerumista ei olisi hyötyä vain sairastuneille. Jonossa eturintamassa ovat myös lääketieteen ammattilaiset, jotka joutuvat tekemisiin koronapotilaiden kanssa.

Seerumi koronavirusta vastaan voisi tutkijoiden arvioiden mukaan vaikuttaa ehkäisevästi viikkojen ja kuukausienkin ajan.

Britannian julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään kuuluvan NHS Blood and Transplantin tiedottaja kertoi The Guardian -lehdelle, että mahdollisia plasman luovuttajia on jo löydetty.

© KNMI/ESA

Koronaviruspandemia vähentää haitallisia päästöjä Euroopassa

Maanantai 30. maaliskuuta 2020 – klo 12.36

Uudet satelliittikuvat, jotka on ottanut yksi kaikkiaan kuudesta Copernicus Sentinel -satelliitista, paljastavat, että typpidioksidin ja hiilidioksidin määrä ilmakehässä suurkaupunkien yläpuolella oli huomattavasti vähäisempi ajanjaksolla 14.–25. maaliskuuta 2020 kuin maaliskuussa 2019 keskimäärin.

Alankomaiden kuninkaallisen ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat analysoineet Euroopan avaruusjärjestön Copernicus Sentinel-5P -satelliitin välittämiä tietoja. Rooman, Pariisin, Madridin, Milanon ja Frankfurtin yläpuolelta otetut kuvat kertovat selvää kieltä.

Voimakas typpidioksidin ja hiilidioksidin määrän väheneminen on suora seuraus Covid-19-viruksesta.

Nimenomaan hallitusten ankarat toimenpiteet, kuten liikkumisen rajoittamiset, karanteenit ja rajojen sulkemiset, ovat aiheuttaneet saasteiden vähenemisen, päättelevät tutkijat.

Suomessa Ilmatieteen laitoksen mukaan typpidioksidipitoisuudet (NO2) ovat laskeneet noin 40 prosenttia sen jälkeen, kun koronaviruksen aiheuttamat määräykset astuivat voimaan vajaat kaksi viikkoa sitten.

© Shutterstock

USA:ssa on nyt eniten vahvistettuja tartuntoja

Perjantaina 27. maaliskuuta 2020 – klo 12.15

USA on ohittanut Kiinan maana, jossa on eniten vahvistettuja koronavirustartuntoja.

 1. USA: 86 000 vahvistettua tartuntaa (1 300 kuollutta)
 2. Kiina: 81 800 vahvistettua tartuntaa (3 300 kuollutta)
 3. Italia: 80 500 vahvistettua tartuntaa (8 200 kuollutta)
 4. Espanja: 57 800 vahvistettua tartuntaa (4 400 kuollutta)
 5. Saksa: 47 300 vahvistettua tartuntaa (300 kuollutta)

Luvut perustuvat yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston keräämiin tietoihin, ja niissä pitää tietenkin ottaa huomioon maiden suuruus ja vaihteleva tuntemattomien tartuntojen määrä. Kaikissa maissa ei testata yhtä paljon, joten monet tartunnat voivat jäädä pimentoon.

Monet voivat kuolla, ja talous horjuu

Jopa 2 300 ihmisen arvellaan menehtyvän koronavirukseen päivittäin USA:ssa, kun epidemia saavuttaa huippunsa huhtikuun puolivälissä. Tämä käy ilmi tuoreesta Washingtonin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta.

Kaikkialla USA:ssa asukkaita kehotetaan pysyttelemään mahdollisimman paljon kotona, ja ei-välttämättömät yritykset sulkevat ovensa.

Terveyskriisillä on jo ollut merkittäviä taloudellisia seurauksia, ja viime viikolla yli kolme miljoonaa yhdysvaltalaista ilmoittautui työttömäksi. Se on nelinkertainen määrä verrattuna tähän mennessä pahimpaan työttömyyskriisiin vuonna 1982.

Tutkijat vetoavat joukolla Trumpiin: Haluamme tutkia sikiökudosta

Torstai 26. maaliskuuta 2020 – klo 16.20

Covid-19-pandemiaa vastaan taistelevien tieteellisten ja lääketieteellisten yhteisöjen sekä USA:n ja koko maailman miljardien mahdollisten potilaiden nimissä vaadimme, että poistatte heti rajoitukset sikiökudoksen tutkimukselta.

Näin kuului yli 100 tutkimusyhteisön, yliopiston ja järjestön vetoomus julkisessa USA:n presidentille Donald Trumpille osoitetussa kirjeessä.

Sikiökudosta, jota voidaan ottaa talteen aborteista, on USA:ssa käytetty monenlaiseen rokotetutkimukseen. Tämä loppui äkisti kesäkuussa 2019, kun Trump erään abortinvastaisen kampanjan yhteydessä kielsi sikiökudoksella tehtävät tutkimukset.

”Mielestämme tutkijoilla pitäisi olla käytössään kaikki biolääketieteelliset työkalut heidän kehittäessään hoitokeinoja Covid-19-virusta vastaan”, toteaa Eric Anthony, International Society for Stem Cell Research -tutkimuslaitoksen poliittinen johtaja Nature-tiedelehdelle.

WHO:n mukaan USA:sta on hyvää vauhtia tulossa koronaviruksen seuraava keskus. Tartuntojen määrä nimittäin kasvaa siellä nopeasti ja eksponentiaalisesti, samoin kuin on käynyt ensin Aasiassa ja sitten Euroopassa.

WHO:n virusasiantuntija epäilee koko Euroopan sulkemisen vaikutuksia

Torstai 26. maaliskuuta 2020 – klo 10.15

WHO:n virusasiantuntija Bruce Aylward hämmästelee monien Euroopan maiden sulkemista uuden koronaviruksen vuoksi. Hänen mielestään yhteiskuntien sulkemista järkevämpää olisi toimia Kiinan, Singaporen ja Etelä-Korean tavoin.

“Virus on sairaissa ihmisissä ja heidän lähikontakteissaan. Virus ei ole kaikissa mahdollisissa paikoissa.Testatkaa ihmisiä. Etsikää sairaat, ja eristäkää heidät. Etsikää heidän lähikontaktinsa, ja testatkaa heidät. Eristäkää, jos se on välttämätöntä." Näin Aylward kommentoi tilannetta Pov International -verkkojulkaisulle.

Aylwardin mielestä rajojen ja koko Euroopan sulkeminen ei auta koronaviruksen nujertamisessa. Hän muotoilee viestinsä näin:

"Itsensä hieman huonovointiseksi tunteville ihmisille sanotaan, että heidän pitää pysyä kotona, vaikka heillä olisi vain lieviä oireita. Mitä sitten tapahtuu? He tartuttavat perheenjäsenensä. Ja kun he voivat paremmin, he poistuvat kotoa, mutta he voivat yhä tartuttaa muita useiden päivien ajan."

Kiina, Etelä-Korea ja Singapore toimivat toisin kuin monet Euroopan maat. Kaikki kolme maata ovat saaneet uusien tartuntojen määrän taittumaan.

USA torjuu koronakriisiä astronomisella summalla

Keskiviikko 25. maaliskuuta 2020 – klo 8.34

Yhdysvaltojen senaatin republikaani- ja demokraattijohtajat vahvistivat, että valtavasta koronakriisin hoitoon tarkoitetusta elvytyspaketista on päästy sopuun.

Elvytyspaketin suuruus on kaksi biljoonaa dollaria, eli se on suurin maan historiassa. Tarkoja tietoja elvytyspaketista ei ole vielä julkistettu.

Islannin terveysviranomaiset ovat löytäneet koronaviruksesta 40 mutaatiota

Tiistai 24. maaliskuuta 2020 - klo 14:00

Islannin terveysviranomaiset ovat testanneet kaikkiaan 9 768 ihmistä koronatartunnan varalta ja löytäneet peräti 40 erilaista "Islannille ominaista" mutaatiota. Yksi testatuista kantoi peräti kahta eri versiota viruksesta yhtä aikaa. Tieto asiasta on peräisin tanskalaiselta Information-medialta.

Islannissa ainakin 588 henkeä on saanut virustartunnan helmikuussa havaitun ensimmäisen tautitapauksen jälkeen. Maassa on tehty testi kaikille sairastuneille, oirehtiville ja riskiryhmään kuuluville.

Lisäksi viranomaiset ovat testanneet 5 571 ihmistä, joilla ei ole ollut oireita ja jotka eivät ole kuuluneet riskiryhmiin. Testatuilta henkilöiltä ei ole vain tutkittu virustartuntaa vaan heiltä on myös kartoitettu löydettyjen taudinaiheuttajien perimä.

Kuolleiden määrä Espanjassa kasvaa – epidemian arvellaan saavuttavan huippunsa keskiviikkona

Maanantai 23. maaliskuuta 2020 – klo 16.00

Espanjassa koronavirukseen sairastuneiden ja kuolleiden määrät kasvavat edelleen nopeasti. Kiinan ja Italian jälkeen COVID-19-tartunnat ovat koetelleet ankarimmin juuri Espanjaa.

Yli 33 000 espanjalaista on nyt saanut koronavirustartunnan, ja 2 182 on kuollut. Peräti 60 prosenttia kuolemantapauksista on sattunut pääkaupungissa Madridissa, jossa tauti on levinnyt erityisen laajalti. Espanjan viranomaiset varustavat parhaillaan IFEMA-kongressikeskusta väliaikaiseksi sotilassairaalaksi, jossa on yli 5 000 vuodepaikkaa.

Espanjan terveysviranomaisten mukaan epidemian odotetaan saavuttavan maassa huippunsa viikon lopulla – ehkä jo keskiviikkona. Silloin arvellaan ensimmäisten toimenpiteiden, kuten koulujen sulkemisen ja karanteenien, seurausten näkyvän jo tilastoissa.

Korona EI ole vaarallinen VAIN ikäihmisille

Perjantai 20. maaliskuuta klo 15:53

Kaksi viidestä koronaviruksen takia sairaalahoitoon joutuvasta on 20–54-vuotiaita. Näin kertoo tutkimus, joka perustuu 2 500 yhdysvaltalaisen koronapotilaan tietoihin.

Tutkimuksessa käy myös ilmi, että lähes puolet tehohoitoa tarvitsevista koronapotilaista on alle 65-vuotiaita.

Julkisuudessa on liikkunut näkemyksiä, joiden mukaan lapset ja etenkin pikkulapset eivät saisi koronaviruksesta oireita. Yhdysvaltalaisessa lastentautien tiedeaikakauslehdessä Pediatricsissa julkaistun kiinalaistutkimuksen mukaan käsitys ei pidä paikkaansa.

Tutkimukseen osallistui 2 143 koronatartunnan saanutta alle 18-vuotiasta. Noin puolella heistä oli lieviä oireita, kuten kuumetta ja kuivaa yskää. Yli kolmasosalla – 39 prosentilla – oli kuitenkin keskivakavia oireita, kuten keuhkotulehdus ja muita keuhko-ongelmia. Noin 4 prosentilla oli kaikki oireet.

Tutkituista 2 143 lapsesta 125 sai hyvin vaikeita oireita ja sairastui vakavasti. Heistä 75 eli 60 prosenttia oli alle 5-vuotiaita. Näistä 75 lapsesta 40 oli vastasyntyneitä tai alle vuoden ikäisiä.

Koronavirus: Kolme uutista päivän luvusta, joka on 10 000

Perjantai 20. maaliskuuta 2020 - klo 13.31

1) SARS-CoV-2-virus on nyt vaatinut koko maailmassa 10 000 kuolonuhria. Tarkka luku on 10 031. Kasvua eilisestä on 10,5 prosenttia.

2) Torstain aikana USA:ssa tartunnan saaneiden määrä ylitti 10 000. Sen jälkeen luku on kasvanut rajusti. Nyt USA:ssa on ilmoitettu 14 259 tartunnan saanutta.

3) Raipurin kaupungissa Bangladeshissa oli koko keskiviikon ajan 10 000 ihmistä kokoontuneensa rukoilemaan. He rukoilivat ihmettä, joka torjuisi koronaviruksen, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Bangladeshissa on toistaiseksi rekisteröity yksi kuollut koronapotilas. Testeissä on todettu 17 tartunnan saanutta.

Tiedot koronaviruksen levinneisyydestä ja kuolonuhreista: John Hopkins Institute.

Veriryhmä A voi altistaa koronavirukselle

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 15.05

Uuden kiinalaistutkimuksen mukaan henkilöt, joiden veriryhmä on A, ovat muita alttiimpia koronavirukselle. Samassa tutkimuksessa todetaan, että henkilöt, joilla on veriryhmä 0, saattavat olla vastustuskykyisempiä koronavirusta vastaan.

Tutkimus suoritettiin kolmessa sairaalassa, joista kaksi oli Wuhanissa, koronaviruksen syntysijoilla, ja yksi Shenzhenissä. Lääkärit vertasivat kaikkiaan 2 173 koronavirustartunnan saaneen ja 3 694 terveen wuhanilaisen veriryhmää.

2 173:sta koronapotilaasta 1 775 (mukaan luettuna 206 kuolemaan johtanutta tapausta) testattiin Wuhanin Jinyintan-sairaalassa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että Wuhanissa yleisin veriryhmä on 0, se on 34 prosentilla väestöstä. 32 prosenttia Wuhanin asukkaista kuuluu veriryhmään A. Koronatartunnan saaneiden joukossa kaikkiaan 41 prosenttia kuului veriryhmään A, kun vain 25 prosentilla oli veriryhmä 0.

Niistä 206:sta potilaasta, jotka kuolivat koronaan, 85 prosentilla oli veriryhmä A.

Digitaalisessa medRxiv-tutkimusarkistossa julkaistua tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Wuhanissa ei ole todettu uusia tartuntoja

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 13.45

Kun koronavirustartuntojen määrä kasvaa muualla maailmassa, taudin syntysijoilla Wuhanissa ei keskiviikkona 18. maaliskuuta todettu yhtään uutta tartuntaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tartunnat olisivat täysin loppuneet Kiinassa. Keskiviikkona maassa rekisteröitiin 34 uutta tautitapausta, joista 21 todettiin pääkaupungissa Pekingissä, kirjoittaa France24-uutispalvelu.

31.12.2019 alkaen Kiinassa koronavirus on aiheuttanut 3 130 kuolemantapausta. Tartuntojen määrä Kiinassa on 81 155.

VOIT SEURATA KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISTÄ MAAILMALLA TÄSTÄ.

Ranskalaislääkäri antaa koronapotilaille malarialääkettä

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – klo 11.36

Kliinisessä kokeessa eräs ranskalaislääkäri on hoitanut 24:ää koronapotilasta malarialääke hydroksiklorokiinilla. Kahdeksan päivän hoidon jälkeen 18 kaikkiaan 24 potilaasta oli parantunut. Koronavirukseen sairastuneilla virus jyllää yleensä kehossa 20 vuorokautta. Näin kirjoittaa ranskalainen La Provence -sanomalehti.

Samaan aikaan tarkkailtiin vertailuryhmää toisessa sairaalassa. Siinä 9 kaikkiaan 10 potilaasta oli yhä sairaana Covid-19-tartunnasta.

Aiemmin Tanskan lääkintöhallitus kritisoi ankarasti erästä tanskalaislääkäriä, joka väitti, että malarialääke saattaa tepsiä koronavirukseen. Nyt on ehkä käynyt ilmi – vasta pienessä koeryhmässä – että lääkäri oli oikeassa.

Hydroksiklorokiinia on jo annettu koronapotilaille Puolassa ja sillä on saatu lupaavia tuloksia pienemmissä, kiinalaisissa kokeissa, kirjoittaa tanskalaislehti Berlingske.

WHO peruu ibuprofeeni-varoituksensa

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – 09:01

Maailman terveysjärjestö WHO peruu varoituksensa ibuprofeenin käytöstä.

"Saatavilla olevien tietojen perusteella WHO ei kehota välttämään ibuprofeenin käyttöä ... Emme tällä hetkellä tunne mitään ibuprofeenin negatiivisia vaikutuksia sen yleisesti tunnettujen sivuvaikutusten lisäksi", terveysjärjestö kirjoittaa.

WHO ei ole löytänyt tieteellisiä todisteita eikä saanut koronaviruspotilaita hoitaneilta lääkäreiltä tietoja, joiden mukaan ibuprofeeni pahentaisi koronaviruksen aiheuttamaa tautia.

Ensimmäistä koronarokotetta testataan ihmisillä

Keskiviikko 18. maaliskuuta 2020 – 16.57

Ensimmäisen mahdollisen koronarokotteen kliinisten kokeiden ensimmäinen vaihe on jo käynnissä, kertoo Yhdysvaltojen terveysvirasto National Institute of Health.

45 tervettä koehenkilöä osallistuu seuraavan kuuden viikon aikana testeihin Seattlessa, ja tuloksista selviää, miten rokote toimii ihmisillä. Eläinkokeista on jo saatu hyviä tuloksia.

Rokote, jonka nimi on mRNA 1273, pakottaa solut torjumaan koronaviruksen proteiinia, mikä tutkijoiden toiveiden mukaan antaa immuunijärjestelmälle suojan koronavirusta vastaan.

Vaikka rokotteen pitää vielä selvitä 14 kuukautta kestävästä arvioinnista, Maailman terveysjärjestön WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesuksen mielestä näin nopea rokotteen kehittäminen on "fantastinen saavutus".

PÄIVITYS:

Torstai 19. maaliskuuta 2020 – 09:01

Maailman terveysjärjestö WHO peruu varoituksensa ibuprofeenin käytöstä.

"Saatavilla olevien tietojen perusteella WHO ei kehota välttämään ibuprofeenin käyttöä ... Emme tällä hetkellä tunne mitään ibuprofeenin negatiivisia vaikutuksia sen yleisesti tunnettujen sivuvaikutusten lisäksi", terveysjärjestö kirjoittaa.

WHO ei ole löytänyt tieteellisiä todisteita eikä saanut koronaviruspotilaita hoitaneilta lääkäreiltä tietoja, joiden mukaan ibuprofeeni pahentaisi koronaviruksen aiheuttamaa tautia.


Keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 – klo 14.14

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa koronaviruksen oireista kärsiviä välttämään päänsäryn, lihaskipujen ja kuumeen lievittämistä tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla. Ibuprofeenin kauppanimiä Suomessa ovat esimerkiksi Burana ja Ibuxin.

Sen sijaan suositellaan käytettäväksi kuumetta ja kipuja lievittävää parasetamolia.

Baselin yliopistosairaalan tutkijat arvelevat ibuprofeenia sisältävien tulehduskipulääkkeiden voivan pahentaa koronaviruksen oireita, mutta on tärkeää painottaa, että kyseessä toistaiseksi on vain oletus, jota ei ole todistettu kokeellisesti oikeaksi.

Britanniassa Kansallinen terveyspalvelu NHS kehottaa ihmisiä, jotka käyttävät säännöllisesti ibuprofeenia, ottamaan yhteyttä lääkäriinsä, ennen kuin he lopettavat lääkkeen käytön.

Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan ei tällä hetkellä ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä yhteydestä ibuprofeenin ja COVID-19-infektion pahenemisen välillä eikä tällä perusteella voida suositella lopettamaan ibuprofeenin käyttöä.

Koronavirus leviää USA:ssa

Keskiviikko 18. maaliskuuta 2020 – klo 9.56

Kaikissa Yhdysvaltojen 50 osavaltiossa on nyt todettu koronavirustapauksia, kun Länsi-Virginia ilmoitti ensimmäisestä tartunnasta.

Koko maassa on nyt 6 500 varmistettua koronatartuntaa, joista 114 on johtanut kuolemaan.

Yhdysvaltojen senaatti valmistelee jopa 850 miljardin dollarin elvytyspakettia, jonka avulla yritetään välttää talouskriisi. Vaarana on, että työttömyys nousee jopa 20 prosenttiin – eli kaksi kertaa niin suureksi kuin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Yhdysvaltojen armeija on valmiudessa. Joukot voivat pystyttää kenttäsairaaloja alueille, joilla koronavirusepidemia on pahimmillaan.

Suomi poikkeustilassa – Ruotsikin laittaa rajat kiinni

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 21.30
Suomessa rajaliikennettä rajoitetaan, itäraja suljetaan ja sisärajatarkastukset otetaan käyttöön. Koulut ovat etäopetuksessa. Lääkkeiden jakelua rajoitetaan, jotta lääkkeitä riittää niitä tarvitseville.

Ruotsin hallitus päätti sulkea maan rajat koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kielto tulee voimaan torstaina 19. maaliskuuta, ja se kestää 30 päivää.

Oman maan kansalaiset pääsevät takaisin kotimaahansa niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Lisäksi välttämätön työmatkaliikenne rajan yli sallitaan. Rahtiliikenne on sallittu.

EU sulkee myös Schengen-alueen ulkorajat koronavirustilanteen vuoksi.

Tilanne Pohjoismaissa

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 13.00

Tanska: Tanskan hallitus päätti viime viikolla sulkea koulut, yliopistot ja päiväkodit maanantaista 16.3. alkaen kahdeksi viikoksi. Kaikki kuntien ja valtion työntekijät, jotka eivät työskenkele kriittisillä aloilla, määrättiin etätöihin. Yksityisen sektorin työntekijöitä kehotettiin myös mahdollisuuksien mukaan tekemään etätöitä. Yli 100 ihmisen kokoontumiset kiellettiin, ja Tanskan rajat suljettiin väliaikaisesti.

960 tanskalaisella on todettu koronavirustartunta. Tällä hetkellä neljä on kuollut. 62 on sairaalahoidossa, ja heistä 10 on tehohoidossa.

Norja:
Vain vuorokausi Tanskan jälkeen Norjan hallitus esitteli toimenpiteet, joilla koronavirustilannetta yritetään rajata. Toimet olivat myös samansuuntaisia. Kaikki Norjan koulutuslaitokset ja päivähoitopaikat suljettiin. Kaikki kulttuuritilaisuudet peruttiin, ja yli 50 ihmisen kokoontumiset kiellettiin. Norjan rajat ovat myös väliaikaisesti kiinni.

Norjassa todettuja tartuntoja on 1 366, kolme on kuollut, ja 66 on sairaalahoidossa.

Ruotsi:
Ruotsin hallitus suosittelee, että lukiot suljetaan keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen. Perusopetusta antavia kouluja ei vielä suljeta, mutta pääministeri Stefan Löfven sanoi, että valmistelut koulujen sulkemista varten ovat käynnissä. Lisäksi hallitus kehottaa kaikkia tukholmalaisia tekemään etätöitä, jos se vain on mahdollista.

1 121 ruotsalaista on saanut koronavirustartunnan. 7 on kuollut (heistä 4 kuoli maanantaina 16.3.).

Suomi: Maanantaina 16. maaliskuuta Suomen hallitus totesi maan olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Lähiopetus kouluissa keskeytetään, yli 10 hengen julkiset kokoontumiset kielletään, museot, kulttuurilaitokset ja kirjastot suljetaan, vierailut vanhusten asumisyksiköissä ja sairaaloissa kielletään, yli 70-vuotiaita kehoitetaan pitämään kontaktit muihin ihmisiin vähäisinä, ja suomalaisia kehotetaan olemaan matkustamatta.

294 todettua koronavirustapausta, mutta kaikkia ei enää testata. Tällä hetkellä ei vielä ole kuolleita.

Hollantilaiset hamstraavat kannabista

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 09.30
Sunnuntaina Alankomaiden hallitus ilmoitti monen muun maan hallituksen tavoin, että kaikki kahvilat, baarit, kuntosalit ja vastaavat tilat suljetaan samana päivänä kello 18.00 ja ne pidetään kiinni huhtikuun 6. päivään asti.

Sulkemismääräys koskee myös "coffeeshopeja" eli kannabiskahviloita, joista Alankomaissa voi laillisesti ostaa hasista ja muita kannabistuotteita. Sunnuntaina ne kokivat todellisen asiakasryntäyksen.

Kaoottisen ruuhkan jälkeen päätettiin kuitenkin, että kannabiskahvilat saavat myydä tuotteitaan mukaan vietäväksi. Päätöksellä pyritään estämään laitonta huumekauppaa.

Tutkijat: Koronavirus voi säilyä ilmassa useita tunteja

Maanantai 16. maaliskuuta 2020 – klo 15.00
Yhdysvaltalaistutkijat ovat selvittäneet, miten pitkään koronavirus säilyy tartuntakykyisenä ilmassa ja erilaisilla pinnoilla. Vielä vertaisarviointia odottavan tutkimuksen mukaan koronavirukset voivat säilyä ilmassa jopa kolme tuntia. Influenssavirus säilyy ilmassa alle tunnin.

Lisäksi uusi koronavirus säilyy muovipinnoilla ja ruostumattomalla teräksellä noin kolme vuorokautta. Paperilla virus säilyy vain 24 tuntia.

Asiantuntijat: Koronavirusepidemian huippu koetaan huhtikuussa

Tiistai 17. maaliskuuta 2020 – klo 7.00
Turun yliopiston professori Kari Auranen toteaa YLEn artikkelissa, että ilman rajoitustoimia koronaepidemia olisi ollut Suomessa voimakas 2–3 kuukauden pituinen aalto, jonka huippu olisi osunut huhtikuun alkupuolelle. Jopa puolet väestöstä olisi sairastunut, suurimmalla osalla oireet olisivat olleet lieviä.

Rajoitusten käyttöönotto merkitsee sitä, että tartuntoja ei tule niin paljon, mutta toisaalta epidemiatilanne kestää kauemmin. Aurasen arvioiden mukaan ainakin kesään asti.

© MOSAiC International Arctic Drift Expedition

Koronavirus jarruttaa töitä jäihin juuttuneella tutkimusaluksella

Perjantai 13. maaliskuuta 2020 – kello 16.02

Aiemmin tänään kirjoitimme, että ExoMars-hanke lykkääntyy koronapandemian vuoksi. Nyt korona on iskenyt myös tutkimustoimintaan Polarstern-aluksella, joka tällä hetkellä on juuttunut jäihin Pohjoisella jäämerellä.

MOSAiC-hankkeessa on kolme eri tutkimusaluetta ja kolme tutkimusryhmää. Tutkimusalueet ovat jääkairaukset, merivesi ja ilmakehä. Nyt koronavirus on iskenyt ilmakehän tutkijoihin.

"Ilmakehäryhmä", jolla on hankkeessa Nature-lehden mukaan keskeinen rooli, ei päässyt saapumaan Polarsternille, koska yksi ryhmän jäsenistä sai koronavirustartunnan. Muut ryhmän jäsenet, runsaat 20 tutkijaa, ovat nyt karanteenissa.

Lynne Talley, joka on valtameritutkija Kaliforniassa toimivassa Scripps-valtamerentutkimuslaitoksessa, korostaa tilanteen vakavuutta Naturelle. "Sairauden pitkän itämisajan vuoksi ei riitä, että eristäisimme aluksella sairastuneet henkilöt. Jos yksi henkilö tuo viruksen alukselle, pian kaikki ovat sairaana."

Siksi kaikki alukselle tulevat joutuvat perusteelliseen terveystarkastukseen.

Tutkimustoiminta aloitetaan, kun karanteeni on ohi.

Rosalind Franklin -mönkijä on nimetty 1950-luvun alussa dna:n molekyylirakenteen selvittäneen tutkijan mukaan.

© ESA

Koronavirus lykkää Mars-lentoa

Perjantai 13. maaliskuuta 2020 – kello 10.12

Muutaman kuukauden kuluttua Proton-raketin piti nousta kohti Marsia mukanaan Kazachok-laskeutuja ja Rosalind Franklin -mönkijä.

Venäläis-eurooppalainen Mars-lento ExoMars on nyt kuitenkin siirretty elokuuhun 2022.

Tämä johtuu teknisistä haasteista ja siitä, että Euroopan avaruusjärjestön Esan ja venäläisen Roskosmoksen toiminta on lamautunut koronaviruksen vuoksi, raportoi uutistoimisto Reuters.

Lykkääminen johtuu siitä, että Mars-lennon osapuolilla on vain rajalliset mahdollisuudet matkustaa eri puolilla maailmaa sijaitseville tuotanto- ja konehalleille.

Koronavirus: Täällä on eniten kuolemantapauksia

Torstai 12. maaliskuuta 2020 - kello 14.14

Koronavirus on nyt aiheuttanut maailmassa Johns Hopkins -yliopiston mukaan 4 717 ihmisen kuoleman.

Suomessa, Norjassa ja Tanskassa ei vielä ole koronaan liittyviä kuolemia, mutta Ruotsissa kuoli ensimmäinen uhri eilen, tässä Expressenin juttu aiheesta.

Tiedot ovat peräisin Buzzfeed News -palvelusta, ja ne perustuvat Johns Hopkins -yliopiston lukuihin.

Pandemia sulki Tanskan

Torstai 12. maaliskuuta 2020 kello 10.00

– Pandemia on sana, jota ei kannata käyttää helposti tai varomattomasti.

Näin sanoi WHO:n johtaja, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lehdistötilaisuudessa keskiviikkona. Nyt WHO kuitenkin toteaa, että koronavirusepidemia on muuttunut pandemiaksi.

Epidemia on nopea ja kontrolloimattomasti leviävä tartuntatauti, jonka saa suuri määrä ihmisiä tietyllä alueella lyhyen ajan kuluessa. Pandemia taas on sairaus, joka on levinnyt kaikkialle maailmaan tai useisiin maanosiin.

WHO:n johtaja ei ollut ainoa, joka keskiviikkona piti historiallisia puheita.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen käytännössä sulki koko Tanskan keskiviikkona 14 päiväksi. Kaikkien valtion viranomaisten pitää jäädä kotiin, ja yksityisen sektorin työntekijöitä kannustetaan mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Tähän mennessä vastaaviin toimiin on ryhdytty vain Italiassa. Tanskassa tartunnan saaneiden määrä on noussut nopeasti. Nyt tartunnan saaneita on 514, joista 2 on kriittisessä tilassa.

Pääministerit hälytysvalmiudessa

Error in rendering text item widget:

      *Keskiviikko 11. maaliskuuta 2020*

Suomessa on todettu 61 laboratoriossa varmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa [tautitapausta](https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 {"target":"_blank","rel":"follow"}). 

Tanskassa terveysministeriö ja Statens Serum Institut arvioivat, että 1 680–5 600 ihmistä voi kuolla koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Luvut selviävät tuoreesta [raportista](https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Strategi-for-COVID-19.ashx?la=da&hash=067BF6AF0A95D88B3E0A329ABB3C8935E12DDDFF {"target":"_blank","rel":"follow"}). Juuri nyt tartuntojen määrä Tanskassa on 262.

Tanskalaisarviossa 10 prosenttia väestöstä saa uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin. Pohjois-Italian kaltainen epidemia on mahdollinen myös muualla EU:n alueella. 

EU-maiden johtajat, Euroopan komission puheenjohtaja ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja pitivät videoneuvottelun tiistaina [koronavirustilanteesta](https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/paaministeri-marin-keskusteli-koronatilanteesta-eu-maiden-johtajien-kanssa {"target":"_blank","rel":"nofollow”}). Pääministeri Sanna Marin totesi, että tilanne vaatii yhteistä koordinaatiota ja ajantasaisen tiedon jakamista. 

Norjan pääministeri Erna Solberg on huolissaan kansalaisten terveydestä ja taloudesta. Norjassa tartunnan saaneita on 401 ja määrä nousee [kirjoittaa](https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/GGmwgl/norge-har-maks-1400-intensivplasser-til-corona-krise {"target":"_blank","rel":"nofollow"}) Verdens Gang -lehti. 

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven [sanoo](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GGm614/lofven-om-nya-corona-laget-vi-ar-i-ett-maratonlopp {"target":"_blank","rel":"nofollow"}) Aftonbladetille, että nyt täytyy pitää huolta yhteiskunnan heikoimmista ja että kaikkien pitää ”muistaa hyvä käsihygienia".

Ruotsissa ei vielä ole kielletty suuria joukkotapaamisia, mutta se voi olla edessä, arvioi Löfven. Ruotsissa on nyt 93 tartunnan saanutta. 

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos odottaa tutkimusta, jossa selvitetään, onko joukkotapaamisten kieltämisestä hyötyä koronaviruksen leviämisessä. Tietoja odotetaan tämän päivän kuluessa. 
    

3 uutista: Italia rajoittaa liikkumista, teho-osastot täyttyvät, ja itämisaika on selvillä

Tiistai 10. maaliskuuta 2020

(1) Tiistaista alkaen kaikki julkiset kokoontumiset on kielletty koko Italiassa. Kaikki koulut ja yliopistot pidetään kiinni huhtikuun kolmanteen päivään saakka.

Italian pääministeri Giuseppe Conte kehottaa kansalaisia pysymään kotona ja välttämään tarpeetonta liikkumista ulkona.

(2) Italialaiset lääkärit varoittavat muita EU-maita (https://www.esicm.org/covid-19-update-from-our-colleagues-in-northern-italy/ {"target":"_blank","rel":"follow"}): "Suuri osa tartunnan saaneista, noin 10 prosenttia, tarvitsee Italiassa tehohoitoa."

Italialaislääkärit pelkäävät, että teho-osastot täyttyvät NIIN pahasti, että sairaaloilla ei ole resursseja hoitaa kaikkia. Tämä ei kuitenkaan näytä tällä hetkellä olevan ongelma Pohjoismaissa.

(3) Itämisajan, eli ajan tartunnasta oireiden ilmenemiseen, on nyt todettu olevan 5,1 vuorokautta. Tieto julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehden raportissa.

5,1 vuorokautta oli keskimääräinen inkubaatio- eli itämisaika 181 potilaan keskuudessa. Tartunnan saaneilla aika voi siis olla pidempi tai lyhyempi. Raportissa todetaan myös, että altistuneille 14 vuorokauden karanteeni on sopiva aika.

© Johns Hopkins CSSE

Kuolleisuus kasvaa, ja miehet ovat (ehkä) naisia alttiimpia tartunnalle

Maanantai 9. maaliskuuta

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi viime viikolla, että 3,4 prosenttia koronatartunnan saaneista on kuollut sairauteen.

Koronavirusta on monessa yhteydessä verrattu influenssaan, mutta nyt koronan kuolleisuus koko maailmassa suurempi kuin influenssan. Pohjoismaissa influenssa aiheuttaa silti suhteessa enemmän kuolemantapauksia kuin korona.

Lisäksi näyttää siltä, että miehet voivat olla alttiimpia saamaan koronavirustartunnan kuin naiset. WHO ilmoitti aiemmin, että 51 prosenttia tartunnan saaneista oli miehiä.

Uuden 29. tammikuuta Wuhanissa Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan tartunnansaaneiden sukupuolijakauma oli kuitenkin ilmoitettua epätasaisempi. Sen mukaan kaikkiaan 1 099:stä COVID-19-potilaasta 58 prosenttia oli miehiä.

John Hopkinsin yliopisto seuraa koronatartuntoja koko maailmassa. Nyt tartunnan saaneita on noin 112 0000, kuolleita 4 000 ja taudista parantuneita 63 000.

Uusi raportti: Koronavirukseen on sairastunut vain vähän lapsia

Torstai, 5. maaliskuuta 2020

Tuore Maailman terveysjärjestön WHO:n raportti kertoo, että uuteen koronavirukseen sairastuneiden joukossa on vain vähän lapsia. Päätelmä tehtiin Kiinassa sairastuneiden analyysistä. Vain 2,4 prosenttia rekisteröidyistä tartunnan saaneista on alle 18-vuotiaita.

Tuoreen raportin mukaan vain 20 prosentille tulee vakavia oireita eikä mikään viittaa siihen, että raskaana olevilla naisilla olisi muita suurempi riski sairastua.

Koronavirus muuntuu kaksi kertaa kuukaudessa

Keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Yhdysvaltalaisen Bedford Lab -tutkimuslaitoksen mukaan uusi koronavirus muuntuu keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Mutaatiot ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaisia, eivätkä ne vielä ole vaikuttaneet viruksen ominaisuuksiin.

Eri virusvarianttien tutkimukset osoittavat, että ne kaikki ovat peräisin samasta kantamuodosta viime vuoden marras- ja joulukuulta.

THL määritti koko Italian epidemia-alueeksi

Tiistai 3. maaliskuuta 2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THLpäivitti tiistaina uudelleen koronaviruksen epidemia-alueen.

Epidemia-alue on alue, jolla on todettu laajoja tartuntaketjuja. Nyt epidemia-alueeksi on määritetty Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä koko Italia. Tilannetta seurataan tarkasti.

Ulkoministeriön mukaan Pohjois-Italiaa kannattaa välttää

Tiistai 3. maaliskuuta 2020

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia välttämään matkustamista Emilio-Romagnan, Lombardian, Piemonten ja Veneton alueelle Italiaan.

Alueilla on todettu useita koronavirustartuntoja, ja riski on niin suuri, että alueella vierailemista kannattaa välttää.

Ulkoministeriö muistuttaa, että jokainen arvioi itse, onko matka tarpeellinen vai ei.

TEEMA: Kaikki mikä sinun pitää tietää koronaviruksesta

Miten koronaviruksesta tulee todellinen tappaja? Miksi rokotteen kehittämiseen kuluu niin pitkä aika? Ja miten kuolleisuus jakaantuu eri ikäryhmien kesken?

Olemme koonneet tausta-artikkelit koronaviruksesta, joten saat vastaukset koronavirusta koskeviin kysymyksiisi.

Napsauta tästä ja tutustu koronavirusteemaan.

Uusi koronavirus lyhyesti

© Shutterstock

Uusi koronavirus tunnetaan nimellä 2019-nCoV ja Wuhanin koronavirus.

Lehdistötilaisuudessa 11. helmikuuta 2020 Maailman terveysjärjestö (WHO) nimesi virallisesti viruksen ja sen aiheuttaman sairauden.

Virus sai nimen SARS-CoV-2, (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2), sairauden nimi on COVID-19.

 • Millaisesta viruksesta on kyse?

  SARS-CoV-2-virus on niin sanottu koronavirus. Tämä virustyyppi aiheuttaa useimmat talvisista hengitystieinfektioista, ja yleensä se on melko harmiton. Joskus harvoin se kuitenkin muuntuu ja mutatoitunut muoto voi tarttua väli-isäntänä toimivista eläimistä ihmisiin, jolloin siitä saattaa kehittyä vaarallinen.

  Sars- ja mers-virukset ovat myös koronaviruksia.

 • Miten se on kehittynyt?

  Uuden koronaviruksen uskotaan syntyneen kiinalaisen Wuhanin miljoonakaupungin kala- ja lihatorilla. Siellä ilmeisesti eläin, joka on ollut viruksen kantaja, on tartuttanut sen kanssa tekemisissä olleet ihmiset.

  Tartunnan aiheuttanutta eläintä ei vielä ole saatu varmuudella selville. Epäiltynä ovat olleet niin käärmeet ja lepakot kuin merenelävätkin.

 • Miten virus tarttuu?

  Virus tarttuu ihmisestä toiseen. Tutkijat uskovat, että leviäminen tapahtuu pääasiassa pisaratartuntana. Tartunnan voi kuitenkin saada myös ulosteesta.

  Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan henkilö, jolla on koronavirustartunta, tartuttaa 2–2,5 ihmistä.

 • Kuinka paljon tartunnan saaneita on?

  Ensimmäiset raportit viruksesta saatiin joulukuussa 2019. Sittemmin tartuntojen määrä on nousut lähes sataantuhanteen. Alkuvaiheessa tartuntoja oli eniten Kiinassa, mutta nyt suurin osa tartunnoista on Kiinan ulkopuolella.

  Voit seurata tartuntatilannetta tästä.

 • Millaisia oireet ovat?

  Virus voi aiheuttaa yskää, voimakasta väsymystä, kuumetta ja hengitysvaikeuksia. Vaikeissa tapauksissa sairastunut voi saada keuhkokuumeen ja elinvaurioita.

 • Miten tautia hoidetaan?

  Jos oireet rajoittuvat yskään, kuumeeseen ja väsymykseen, virusta hoidetaan samoin kuin normaalia nuhakuumetta. Sairaalahoito on tarpeen, mikäli sairaus kehittyy keuhkokuumeeksi.

  Viruksen aiheuttamaa keuhkokuumetta ei voida hoitaa antibiooteilla kuten bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta.

  Hoito koostuu tällöin keuhkojen toiminnan tukemisesta ja avustamisesta sekä nesteytyksestä.

 • Kuinka suuri kuolleisuus on?

  Tällä hetkellä uuteen koronavirukseen on kuollut 53 160 henkilöä. Viruksen kuolleisuus on noin kaksi prosenttia. Esimerkiksi sarsin kuolleisuus oli 10 prosenttia.

  Useimmat tautiin kuolleet ihmiset ovat olleet ikääntyneitä tai heillä on ollut heikentynyt immuunijärjestelmä.

  Voit seurata tartuntojen määrää ja kuolleisuutta täältä.

Lue myös:

Sairaudet

KATSAUS: Koronaviruksen luvut ja grafiikat

7 minuuttia
Sairaudet

Korona iskee myös nuoriin ja työikäisiin

5 minuuttia
Sairaudet

5 asiaa, jotka sinun pitää tietää koronaviruksesta

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota