Koronavirus voi jäädä ilmaan minuuteiksi yskimisen jälkeen

Viruksia kantavat aerosolihiukkaset voivat yskimisen jälkeen jäädä leijumaan useaksi minuutiksi sisätiloissa, missä on paljon ihmisiä, esimerkiksi kaupassa. Näin osoittaa suomalaisten tutkimuslaitosten tekemä mallinnus. On siis tärkeää, että oireista kärsivät ihmiset pysyttelevät kotona.

Viruksia kantavat aerosolihiukkaset voivat yskimisen jälkeen jäädä leijumaan useaksi minuutiksi sisätiloissa, missä on paljon ihmisiä, esimerkiksi kaupassa. Näin osoittaa suomalaisten tutkimuslaitosten tekemä mallinnus. On siis tärkeää, että oireista kärsivät ihmiset pysyttelevät kotona.

Shutterstock

Koronaviruksen etenemistä on tutkittu laboratoriokokeissa. Niissä on käynyt ilmi, että pienet ilmassa kulkeutuvat aerosolihiukkaset voivat jäädä minuuteiksi leijumaan ilmaan. Juuri tämän ominaisuuden vuoksi on tärkeää, että sairaana pysytään kotona. Fyysisen etäisyyden pitäminen on näinä aikoina tärkeää kaikille.

Ulkotiloissa virushiukkaspilvi laimenee nopeasti ja virukset putoavat maahan, tutkijat toteavat. Sisätiloissa, kuten kaupoissa, työpaikoilla ja koululuokissa, virukset käyttäytyvät eri tavalla.

Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat mallintaneet pienten aivastuksen ja yskimisen välityksellä elimistöstä poistuvien aerosolien käyttäytymistä. Tutkimus selvitti, miten aerosolit liikkuvat kauppaa muistuttavassa hyllyjen rajoittamassa käytävässä, jossa vallitsee myymälätilalle tyypillinen ilmanvaihto.

Katso, miten virukset leviävät kaupassa minuutti minuutilta:

Tutkimushankkeessa oli mukana noin 30 asiantuntijaa, joiden erikoisaloja olivat muun muassa virtausfysiikka, aerosolifysiikka, sosiaaliset verkostot, ilmanvaihto, virologia ja lääketieteellinen tekniikka. Aerosolien liikkeitä mallinnettiin supertietokoneen avulla.

Kaikki hankkeen tutkimusryhmät päätyivät samaan lopputulokseen.

Mikroskopppiset pisarat kantavat viruksia

Aerosolit voivat olla pölyä ja savua, mutta myös pieniä pisaroita, jotka leviävät, kun ihmiset yskivät, aivastavat ja puhuvat.

Visualisoinnissa seurattiin alle 20 mikrometrin kokoisten – eli ohuen hiuksen läpimittaa vastaavien – aerosolien leviämistä. Kuiva yskä irrottaa usein pisaroita, joiden koko on alle 15 mikrometriä.

Yskäisy voi lennättää tuhansia aerosoleja ilmaan. Jopa pienimmät alle viiden mikrometrin kokoiset aerosolit voivat sisältää tartuttavia viruksia – ainakin silloin, kun kyseessä on influenssa.

Visualisointi tukee viranomaisten ohjeita

Tutkijat kuitenkin vielä keskustelevat siitä, voiko yskäisy lennättää viruksia kaupan hyllyjen yli ja tarttuuko covid-19-tauti ilmateitse.

Sairaaloista koronapotilaiden huoneilmasta on löydetty viruspartikkeleja puolesta näytteistä, mutta se, voiko ilmassa oleva koronavirus tartuttaa, vaatii vielä tarkempia tutkimuksia.

Suomalaistutkimuksen visualisointi korostaa kuitenkin joka tapauksessa sitä, että viranomaisten ohjeita on syytä noudattaa: jos havaitset joitakin oireita, jää kotiin.

Vilkkaita sisätiloja kannattaa muutenkin välttää, eli kauppaan ei kannata tunkea juuri silloin, kun siellä on paljon ihmisiä.