Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus mondkapje

Koronavirus - näin virus vaikuttaa lapsiin

Koronavirustartunnan saaneiden määrä kasvaa päivä päivältä. Silti vain harva lapsi saa testissä positiivisen tuloksen, ja ne, joilla tartunta todetaan, oirehtivat usein vain lievästi tai kohtalaisesti eivätkä joudu sairaalaan.

shutterstock

Tietomme uudesta koronaviruksesta karttuu jatkuvasti. Silti ei vieläkään ymmärretä, miten uusi koronavirus vaikuttaa lapsiin.

Harva lapsi saa koronavirustartunnan

Tähän mennessä tartunnan saaneista vain pieni osa on ollut lapsia, ja tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että tartuntamäärissä voi olla eroa lapsilla ja aikuisilla.

Tutkimuksessa, joka käsitti 44 672 henkeä, alle 10-vuotiaat lapset muodostivat vain noin prosentin tartunnan saaneista, ja hiljattain Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin samantyyppinen ilmiö.

Tutkimuksessa käytiin läpi 745 lasta ja 3 174 aikuista, jotka olivat olleet kahden edeltävän viikon aikana kontaktissa tartunnan saaneeseen, matkustaneet suuren tartuntariskin alueilla tai joiden perheessä oli todettu tartuntatapaus.

10 lasta (1,3 prosenttia) kahden kuukauden - 15 vuoden ikäisistä lapsista sai testissä positiivisen tuloksen, kun luku aikuisilla oli 111 (3,5 prosenttia). Eroa oli peräti 2,7 prosenttia, mikä tutkijoiden mukaan ei ole sattumaa.

Tulokset eivät välttämättä merkitse sitä, että lapset pystyisivät vastustamaan koronavirustartuntaa aikuisia paremmin.

Laaja tutkimus on osoittanut muun muassa, että lapset voivat saada tartunnan yhtä helposti kuin muihin ikäryhmiin kuuluvat.

Lisäksi osa tutkijoista huomauttaa, että tartuntojen vähäisyys voi johtua yksinkertaisesti siitä, että vanhemmat suojelevat lapsiaan paremmin tartunnoilta kuin itseään. Ei tosin vielä ole osoitettu sitä, millaisilla biologisilla seikoilla voi olla osuutta asiaan.

Olipa syy sitten käyttäytymisessä, biologiassa, niiden yhdistelmässä tai jossain ihan muussa, Aaron Milston, epidemiologi ja John Hopkins -yliopiston lastentautien professori huomauttaa, että lasten tartuntojen vähäisyys on hyvä uutinen taistelussa uutta koronavirusta vastaan.

Jos virus tarttuisi helposti lapsiin, epidemia voisi pahentua merkittävästi, sillä lapset eivät pysty aikuisten tavoin noudattamaan hygieniaohjeita. Influenssaepidemian aikanakin usein juuri lapset levittävät tartuntaa eteenpäin.

Lapsilla oireet ovat usein lievempiä

Moni seikka viittaa siihen, että alle 18-vuotiaat lapset saavat usein lieviä oireita koronavirustartunnasta. Kiinalaisessa 2 143 koronavirustartunnan saanutta lasta käsittäneessä tutkimuksessa noin puolella oli lieviä oireita, kuten kuumetta, yskää ja väsymystä, kun taas 39 prosentilla oli kohtalaisen voimakkaita oireita, kuten keuhkotulehdus.

Neljällä prosentilla ei esiintynyt minkäänlaisia oireita, mutta tämä ei merkinnyt sitä, etteivätkö lapset olisi voineet levittää virusta. Hiljattain julkaistussa tapaustutkimuksessa lapsella ei ollut mitään oireita, mutta he erittivät silti suuria määriä virusta.

125 lasta eli kuusi prosenttia tutkituista sai vaikeita tai hengenvaarallisia oireita, jotka vaativat sairaalahoitoa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että 14 prosentilla aikuisista esiintyi vaikeita oireita, ja kuudelle prosentille kehittyi hengenvaarallisia oireita, kuten hengenahdistus.

Tutkimuksen mukaan vauvoilla ja pienillä lapsilla on hieman kohonnut riski saada vaikea muoto taudista. Hieman alle 11 prosentille tartunnan saaneista vauvoista kehittyi vaikeita tai hengenvaarallisia oireita, kun vastaava luku 1-5-vuotiailla lapsilla oli seitsemän prosenttia, 6-10-vuotiailla neljä prosenttia ja yli 16-vuotiailla kolme prosenttia.

Ei vielä tiedetä, miksi vauvat ja pienet lapset eivät ole niin vastustuskykyisiä kuin hieman vanhemmat lapset. Yksi selitys voi olla se, että heidän hengitysjärjestelmänsä ei ole vielä täysin kehittynyt ja infektio iskee siksi hengitysteihin ankarammin.

Vakavien tautitapausten määrä lapsilla on silti melko alhainen, ja ero tavalliseen kausi-influenssaan on iso. Influenssa aiheuttaa nimittäin tartunnan saaneille lapsille usein keskimääräistä vaikeampia oireita.

Nuori immuunijärjestelmä voi suojata lapsia

Tutkijoilla on useita teorioita siitä, miksi useimmat lapset selviävät koronavirustartunnasta lievillä tai vain kohtalaisilla oireilla. Yhden teorian mukaan lasten nuori immuunijärjestelmä suojelee heitä niin sanotulta sytokiinimyrskyltä.

Kun ihmisen immuunijärjestelmä rekisteröi tartunnan, elimistössä vapautuu sytokiineiksi kutsuttuja viestiproteiineja. Sytokiinit auttavat infektion kukistamisessa, ja ne voivat sitä tehdessään aiheuttaa esimerkiksi kuumetta ja lihas- ja nivelkipuja.

Joissakin tapauksissa immuunijärjestelmä voi ylireagoida infektioon ja erittää niin paljon sytokiineja, että ne aiheuttavat esimerkiksi keuhkoissa vakavan ja henkeä uhkaavan tulehdusreaktion.

Useat koronaviruksen aiheuttamat kuolemantapaukset ovat johtuneet juuri sytokiinimyrskystä. Mitä iäkkäämpi potilas on, sitä suurempi riski on sille, että immuunijärjestelmä ylireagoi.

Toisen teorian mukaan lapset - toisin kuin aikuiset - eivät ole vielä kohdanneet niin paljon koronaviruksia, että heidän elimistössään olisi syntynyt niille vasta-aineita.

New Scientist -julkaisun haastattelussa Imperial College Londonin virologi Wendy Barclay kertoo, että aikuisilla ihmisillä esiintyvät koronavirusten vasta-aineet voivat olla huono asia uudessa koronavirustartunnassa.

Olemassaolevat vasta-aineet eivät nimittäin vastaa täsmälleen uutta koronavirusta, joten niistä voi Wendy Barclayn mukaan olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

86 minuuttia
Syöpä

Mehiläisen myrkky nitistää aggressiivisen rintasyövän

2 minuuttia
Sairaudet

KATSAUS: Koronaviruksen luvut ja grafiikat

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota