Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus mondkapje

Koronavirus ja lapset – näin koronavirus iskee lapsiin

Pienet lapset levittävät yleensä tehokkaasti sairauksia, esimerkiksi influenssaa, mutta koronapandemian aikana tilanne näyttää toiselta. Tartuntatilastoissa on nimittäin suhteellisen vähän lapsia ja heidän oireensa ovat useimmiten lieviä.

shutterstock

Harva lapsi saa koronavirustartunnan

Pienet lapset saavat usein influenssan ja nuhakuumeen, mutta koronaviruksen kohdalla lasten osuus tartunnoista on pieni.

Suomessa 0–9-vuotiaiden lasten osuus kaikista raportoidoista tartunnoista on 4,5 prosenttia (Tiedot THL:n tilastoista 26. marraskuuta 2020).

Tilanne on samansuuntainen kaikissa maissa, ja tutkimukset antavat viitteitä siitä, että lasten ja aikuisten tartunnoissa on eroja.

Tutkimuksessa, joka käsitti 44 672 henkeä, alle 10-vuotiaat lapset muodostivat vain noin prosentin tartunnan saaneista.

Tulokset eivät välttämättä merkitse sitä, että lapset pystyisivät vastustamaan koronavirustartuntaa aikuisia paremmin.

Laaja tutkimus on osoittanut, että lapset voivat saada tartunnan yhtä helposti kuin muihin ikäryhmiin kuuluvat.

Osa tutkijoista huomauttaa, että tartuntojen vähäisyys voi johtua yksinkertaisesti siitä, että vanhemmat suojelevat lapsiaan paremmin tartunnoilta kuin itseään. Ei tosin vielä ole osoitettu sitä, millaisilla biologisilla seikoilla voi olla osuutta asiaan.

Olipa syy sitten käyttäytymisessä, biologiassa, niiden yhdistelmässä tai jossain ihan muussa, Aaron Milston, epidemiologi ja John Hopkins -yliopiston lastentautien professori huomauttaa, että lasten tartuntojen vähäisyys on hyvä uutinen taistelussa uutta koronavirusta vastaan.

Jos virus tarttuisi helposti lapsiin, epidemia voisi pahentua merkittävästi, sillä lapset eivät pysty aikuisten tavoin noudattamaan hygieniaohjeita. Influenssaepidemian aikanakin usein juuri lapset levittävät tartuntaa eteenpäin.

Lasten koronavirusoireet

Moni seikka viittaa siihen, että alle 18-vuotiaat lapset saavat usein lieviä oireita koronavirustartunnasta.

Koronavirustartunnan oireet lapsilla

Tässä yleisiä oireita koronavirustartunnan saaneilla lapsilla:

  • Kuiva yskä
  • Kuume
  • Yleinen huonovointisuus – lapsi on väsynyt eikä halua leikkiä
  • Kurkkukipu
  • Ripuli

Kaikki oireet eivät ilmene kerralla.

Kiinalaisessa 2 143 koronavirustartunnan saanutta lasta käsittäneessä tutkimuksessa noin puolella oli lieviä oireita, kuten kuumetta, yskää ja väsymystä, kun taas 39 prosentilla oli kohtalaisen voimakkaita oireita, kuten keuhkokuume.

**Neljällä prosentilla ei esiintynyt minkäänlaisia oireita, mutta tutkimusten mukaan se ei tarkoita sitä, etteivätkö lapset levittäisi virusta.

125 lasta eli kuusi prosenttia tutkituista sai vaikeita tai hengenvaarallisia oireita, jotka vaativat sairaalahoitoa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että maailmanlaajuisesti 20 prosentilla aikuisista esiintyi vaikeita oireita.

Suomessa koronavirustautiin ei ole kuollut yhtäkään lasta. Vahvistetuista tartunnan saaneista 1,6 prosenttia on kuollut. (Tiedot THL:n tilastoista 26. marraskuuta 2020).

Kuume – koronavirustaudin oireet lapsilla

Kuume on yksi yleisimmistä koronavirustaudin oireista lapsilla.

© Shutterstock

Vauvoilla hieman kohonnut koronariski

Tutkimuksen mukaan vauvoilla ja pienillä lapsilla on hieman kohonnut riski saada vaikea muoto koronavirustaudista.

Vaikeiden koronavirusoireiden ikäjakauma lapsilla on:

  • Vajaa 11 prosenttia vauvoista
  • 7 prosenttia 1–5-vuotiaista
  • 4 prosenttia 6–10-vuotiaista
  • 3 prosenttia yli 16-vuotiaista

Ei vielä tiedetä, miksi vauvat ja pienet lapset eivät ole niin vastustuskykyisiä kuin hieman vanhemmat lapset. Yksi selitys voi olla se, että heidän hengityselimistönsä ei ole vielä täysin kehittynyt ja infektio iskee siksi hengitysteihin ankarammin.

Vakavien tautitapausten määrä lapsilla on silti melko alhainen, ja ero tavalliseen kausi-influenssaan on iso. Influenssa aiheuttaa nimittäin tartunnan saaneille lapsille usein keskimääräistä vaikeampia oireita.

Nuori immuunijärjestelmä voi suojata lapsia

Tutkijoilla on useita teorioita siitä, miksi useimmat lapset selviävät koronavirustartunnasta lievillä tai vain kohtalaisilla oireilla.

Yhden teorian mukaan lasten nuori immuunijärjestelmä suojelee heitä niin sanotulta sytokiinimyrskyltä.

Kun immuunijärjestelmä rekisteröi tartunnan, elimistössä vapautuu sytokiineiksi kutsuttuja viestiproteiineja. Sytokiinit auttavat infektion kukistamisessa, ja ne voivat sitä tehdessään aiheuttaa esimerkiksi kuumetta ja lihas- ja nivelkipuja.

Joissakin tapauksissa immuunijärjestelmä voi ylireagoida infektioon ja erittää niin paljon sytokiineja, että ne aiheuttavat esimerkiksi keuhkoissa vakavan ja henkeä uhkaavan tulehdusreaktion.

Useat koronaviruksen aiheuttamat kuolemantapaukset ovat johtuneet juuri sytokiinimyrskystä. Mitä iäkkäämpi potilas on, sitä suurempi riski on sille, että immuunijärjestelmä ylireagoi.

Tästä syystä lapsia ei rokoteta – vielä

Syy siihen, että lapsia ei rokoteta koronavirusta vastaan, johtuu etenkin kahdesta seikasta.

Koska pikkulapsilla on alhaisempi riski saada tartunta ja vaikea tautimuoto, heidän rokottamistaan ei ole pidetty ensisijaisen tärkeänä.

Lapset ovat erityisen haavoittuvainen ryhmä, sillä lääkkeet voivat aiheuttaa heillä erilaisia sivuoireita kuin aikuisilla ja niiden tehokin voi poiketa aikuisilla todetusta.

Tästä syystä noudatetaan erityistä varovaisuutta, kun lapsille suunnattuja rokotteita ja lääkkeitä testataan ja hyväksytään käyttöön.

Lisäksi rokotteen sivuvaikutusten riskiä punnitaan suhteessa tartunnan seurauksiin.

Jos uudet koronamutaatiot aiheuttavat lapsille tähänastista suuremman riskin, myös lasten rokottamista aletaan harkita.

Pfizer-BioNTech ja Moderna ovat jo aloittaneet kokeet, joilla heidän rokotteensa kohderyhmä laajenee tulevaisuudessa myös lapsiin.

Lue myös:

Sairaudet

Nyt rokotteet murskaavat koronan: rokote pysäyttää sekä taudin että tartunnat

4 minuuttia
Sairaudet

Kaikki tietämisen arvoinen koronamutaatioista

10 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

41 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota