Kuinka usein lapset saavat koronatartunnan?
Pienet lapset saavat usein influenssan ja nuhakuumeen, mutta koronaviruksen kohdalla lasten osuus tartunnoista on pieni.
Tältä tilanne näytti pandemian alkuvaiheessa.
Tilanne kuitenkin muuttui, kun koronaviruksen deltamuunnos alkoi yleistyä.
Deltamuunnos yleisin lasten ja nuorten koronatartuntojen lähde
Isossa-Britanniassa, jossa deltamuunnosta esiintyy paljon, tartuntatilastojen kärjessä ovat 2–24-vuotiaat. Tilastojen mukaan 1,8–2,8 prosenttia ikäluokasta on saanut koronatartunnan. Yli 70-vuotiaiden keskuudessa vastaava luku on 0.6 prosenttia.

Vanhusten osuus koronan vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden ja kuolleiden keskuudessa on edelleen suuri, mutta lapset ja nuoret ovat nousseet tartuntatilastojen kärkeen.
Tilastot Yhdysvalloista, jossa on deltamuunnoksen myötä koettu uusi tartunta-aalto, osoittavat, että nuoret ikäluokat saavat tartuntoja niin paljon, että mediassa puhutaan jo nuorten ihmisten pandemiasta.
Tilastojen mukaan Yhdysvalloissa jokaista sataatuhatta alle 17-vuotiasta kohden 1,4 lasta oli elokuun puolivälissä 2021 sairaalahoidossa koronavirustaudin vuoksi.
Nuorten ikäryhmien sairaalahoitoa vaativien koronaviruspotilainen osuus oli siis aivan sama kuin tammikuussa 2021, vaikka tartuntatilanne Yhdysvalloissa oli tuolloin paljon pahempi.
Muuttuneeseen tilanteeseen oli kaksi päätekijää:
- Deltamuunnos on huomattavasti tarttuvampi kuin muut koronavirusmuunnokset
- Lapset ja nuoret rokotettiin viimeisinä.
Syksyllä 2021 aiempaa suurempi osa koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevista on siis ollut lapsia. Sairaalassa olevien koronapotilaiden kokonaismäärä on kuitenkin vähentynyt.
Tutkijat pelkäävät, että deltamuunnos aiheuttaa lapsille vaikeamman koronataudin, mutta nykytietojen valossa, niin ei näytä käyvän.
Yhdysvalloissa, jossa deltamuunnos on yleisin variantti, sairaalahoitoa saavista lapsista 23 prosenttia joutuu tehohoitoon. Aiemmin tämän luku oli 27 prosenttia.
Lasten koronavirusoireet
Moni seikka viittaa edelleenkin siihen, että alle 18-vuotiaat lapset saavat usein lieviä oireita koronavirustartunnasta.
Tässä yleisiä oireita koronavirustartunnan saaneilla lapsilla:
- Kuiva yskä
- Kuume
- Yleinen huonovointisuus – lapsi on väsynyt eikä halua leikkiä
- Vilustumisoireita
- Kurkkukipu
- Ripuli
Deltamuunnos aiheuttaa erilaisia oireita
Deltamuunnos näyttää lapsilla oireilevan useimmiten yskänä ja kuumeena ja harvemmin vilustumisena, ripulina ja voimattomuutena.
Yleensä lapsilla kaikki oireet eivät ilmene kerralla.
Aiemmassa kiinalaistutkimuksessa, joka käsitti 2 143 koronavirustartunnan saanutta lasta ja nuorta (0–18-vuotiaita), noin puolella oli lieviä oireita, kuten kuumetta, yskää ja väsymystä, kun taas 39 prosentilla oli voimakkaita oireita, kuten keuhkokuume.
Neljällä prosentilla ei esiintynyt minkäänlaisia oireita, mutta tutkimusten mukaan se ei tarkoita sitä, etteivätkö lapset levittäisi virusta.
Jotkin tutkijat arvioivat, että lapset saavat usemmin oireita, mutta aiheesta ei vielä ole riittävästi tutkimustuloksia.
Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että vain 4,4 prosenttia tartunnan saaneista lapsista saa koronan myöhäisoireita. Aikuisväestössä myöhäisoireita saa joka kolmas.
Nuorimmat – 0–29-vuotiaat – selviävät myös nopeiten myöhäisoireista.
Tutkijoiden mukaan deltamuunnos ei juurikaan ole vaikuttanut oireiden kestoon lapsilla.
Lapset ja koronarokotteet
Syy siihen, että lapsia ei rokoteta koronavirusta vastaan, johtuu etenkin kahdesta seikasta.
Koska pikkulapsilla on alhaisempi riski saada tartunta ja vaikea tautimuoto, heidän rokottamistaan ei ole pidetty ensisijaisen tärkeänä.
Viimeaikainen kehitys on kuitenkin johtanut siihen, että seuraavaksi alle 12-vuotiaatkin ovat rokotusvuorossa. Rokotteiden tehoa ja turvallisuutta nuoremmissa ikäryhmissä tutkitaan parhaillaan.
Suomessa koronarokotetta suositellaan 12 vuotta täyttäneille nuorille, sillä rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta.
Rokotevalmistajat Moderna ja Pfizer ovat testanneet koronarokotetta pienillä lapsilla, jopa 6-kuukauden ikäisillä vauvoilla. Tulosten odotetaan valmistuvan loppuvuodesta 2021.
Koronarokote suojaa lapsia ja nuoria
Yhdysvalloissa on kymmenen kertaa niin monta rokottamatonta 12–17-vuotiasta koronataudin vuoksi sairaalahoidossa saman ikäryhmän rokotettuihin verrattuna.
Siksi viranomaiset kehoittavat vanhempia rokotuttamaan lapsensa.

Rokottamattomille koululaisille kasvomaskit ja etäisyyden pitäminen ovat keinoja ehkäistä koronataruntaa.
Tuoreimmat Yhdysvalloissa tehdyt selvitykset osoittavat, että lasten keskuudessa on vähiten tartuntoja niillä alueilla, joilla rokotuskattavuus on korkein.
Vaikka rokote ei annakaan täydellistä suojaa, korkea rokotuskattavuus hillitsee tartuntojen määrää, ja silloin myös rokottamattomat, jotka tällä hetkellä ovat yhteiskunnan nuorimmat jäsenet, saavat suojaa.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että tartuntariski on olemassa niin päiväkodeissa kuin kouluissakin, mutta deltamuunnos ei lisää tartuntariskiä kunhan vain terveysviranomaisten ohjeita noudatetaan.
Aiemmin tartunnat ovat levinneet ennen kaikkea aikuisilta lapsille, mutta kouluvuoden aloitus ja rajoitusten poistaminen voi muuttaa kuviota niin, että koronatartunnat leviävätkin lapselta toiselle.