Shutterstock
Menneskemængde - immunitet

Koronavirus: Näin saavutetaan laumasuoja

Kun suurin osa väestöstä on immuuni koronavirukselle, virus ei löydä uutta isäntää ja näivettyy. Silloin nekin, joilla ei ole vastustuskykyä, ovat suojassa. Ilmiön nimi on laumasuoja. Se on viime kädessä ainoa tapa lannistaa koronapandemia.

Koronavirus tarttuu hanakasti ihmisestä toiseen, jos se pääsee uuden uhrin elimistöön.

Taudinaiheuttajan kykyä levittää sairautta väestössä ilmaistaan niin sanotulla uusiutumis- eli tartuttavuusluvulla R0.

Tartuttavuus on saatava alas

Eri taudeilla on erilainen R0-luku.

Tuhkarokon tartuttavuusluku on huima. Jokainen tuhkarokkoa sairastava tartuttaa sairauden keskimäärin 16–18 muuhun ihmiseen. Influenssassa luku on pienempi: jokainen taudinkantaja levittää viruksen keskimäärin 2–3 muulle ihmiselle.

Koronavirustaudin eli covid-19:n R0-luvuksi on arvioitu 3,5. Arvio perustuu pandemian varhaisvaiheisiin Kiinassa.

Tartuttavuusluku on sen verran suuri, että tauti levisi tehokkaasti mutta ei kuitenkaan räjähdysmäisesti.

Kun viranomaiset ryhtyvät rajoitustoimiin taudin leviämisen estämiseksi, käytännössä tavoitteena on juuri tartuttavuusluvun alentaminen. Tähän pyritään muun muassa hygieniatasoa nostamalla ja ihmisten välistä kanssakäymistä vähentämällä.

Niissä maissa, joissa rajoitustoimiin ryhdyttiin ja niitä noudatettiin, koronaviruksen leviäminen hidastui. Jotta pandemia saataisiin kuriin ja uusien sairastuneiden määrä laskisi, R0-luvun pitää olla alle 1.

Muiden immuniteetti suojaa

Jos sairauden R0-luku on alle 1, sen taudinaiheuttaja kuolee vähitellen, kun se ei pääse leviämään uusiin ihmisiin. Tällainen tila voidaan saavuttaa eristämällä ihmiset toisistaan, mutta eristyksen pitää jatkua pitkään ja se pitää mahdollisesti toistaa useita kertoja. Siitä on raskaat seuraukset yhteiskunnalle ja maailmantaloudelle.

Toinen tapa pysäyttää sairauden leviäminen on tilanne, jossa riittävän suuri osa väestöstä on immuuni sairaudelle. Tätä kutsutaan laumasuojaksi.

Video: Näin laumasuoja toimii

Se, miten suuren osan väestöstä pitää olla immuuni, jotta laumasuoja syntyy, riippuu taudin R0-luvusta.

Jos taudin R0-luku on 2, väestöstä 50 prosentin pitää olla immuuneja, jotta laumasuoja syntyy. Jos R0-luku on 16–18, kuten tuhkarokossa, laumasuoja syntyy vasta, kun 94 prosenttia väestöstä on immuuneja.

Rokote on helpoin keino

Jos koronavirustaudin R0-luku on 3,5, kuten on arvioitu, laumasuoja syntyy, kun vähän yli 70 prosenttia väestöstä on immuuneja.

Helpoin tapa saavuttaa laumasuoja on laajamittainen rokottaminen. Niin hillittiin aikoinaan isorokon leviämistä, ja lopulta se katosi kokonaan.

Joukkorokotuksiin sopivaa rokotetta koronavirusta vastaan joudutaan kuitenkin odottamaan vielä todennäköisesti ainakin vuosi.

Sitä odoteltaessa koronataudin R0-luku onneksi pienenee vähitellen myös itsestään.

Koronataudin tartuttavuus vähenee, kun yhä useammat sairastavat taudin. Toivuttuaan he ovat todennäköisesti immuuneja. Toisaalta ei ole varmuutta siitä, miten kauan immuniteetti kestää.