Covid-19 tarttuu yleensä suun, nenän tai silmien limakalvojen kautta. Juuri näitä kehon osia koskettelemme käsillä jatkuvasti.
Kosketamme kasvojamme peräti 23 kertaa tunnissa, ja 44 prosentissa tapauksista syntyy suora kontakti limakalvoihin. Tämän osoittaa yhdysvaltalaisessa American Journal of Infection Control -tiedelehdessä julkaistu tutkimus vuodelta 2015.
Lisäksi monet nuuhkivat sormiaan – etenkin kättelyn jälkeen.
Tavan yleisyyden keksi ryhmä Weizmannin tiedeinstituutin tutkijoita Israelissa, kun se videoi piilokameralla 280 koehenkilön sosiaalista viestintää kemiallisilla yhdisteillä eli kemosignaaleilla
Koehenkilöt ohjattiin tilaan, jossa yksi tutkijatiimin jäsenistä toivotti heidät tervetulleeksi – joko KÄTTELEMÄLLÄ tai KÄTTELEMÄTTÄ.
Ennen kädenpuristusta sekä mies- että naispuoliset koehenkilöt pitivät kättään nenän tienoilla 22 prosenttia ajasta.
Yllättävää oli, että koehenkilöt haistelivat kättelykättään keskimäärin kaksi kertaa niin kauan, jos kättelemällä tervehtijä oli ollut samaa sukupuolta.
"Mielestäni meidän ei pidä enää koskaan kätellä"
On aivan luonnollista, että nuuhkimme sormiamme kättelyn jälkeen tutkiaksemme toinen toistamme tai että koskettelemme kasvojamme niin, että vapautuu mielihyvähormoni oksitosiinia.
Vakavia ongelmia syntyy vasta silloin, kun piintyneet tavat yhdistyvät lujaan ja virusta levittävään kädenpuristukseen. Tämän selvitti lääkäri Oliver Wendell Holmes jo vuonna 1842. Hänen huomionsa ovat sittemmin osoittautuneet aivan oikeiksi.
Yhdysvaltalaiset lääkärit kehottivat vuonna 2015 The Journal of the American Medical Association -tiedelehdessä luopumaan kättelystä kokonaan sairaaloissa. Siksi monissa sairaaloissa eri puolilla maailmaa onkin "kättelyvapaita" alueita.
Hiljattain Yhdysvaltojen johtava epidemiologi Anthony Fauci totesi The Wall Street Journal -sanomalehdessä: "Rehellisesti sanoen toivon, että emme enää koskaan kättelisi toisiamme."