Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spike-eiwit op coronavirus kan muteren

Koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos huolestuttaa

Etelä-Afrikasta löydetty uusi koronavirusvariantti herättää huolestusta erityisesti kahdesta syystä. Rokotteiden kehittäjillä vaikuttaa kuitenkin onneksi olevan etumatkaa.

Shutterstock

Muun muassa Britannian, Etelä-Afrikan ja Brasilian koronavirusmuunnokset ovat viime aikoina pysyneet otsikoissa. Parhaillaan tutkitaan intensiivisesti varianttia, jonka uskotaan syntyneen Etelä-Afrikassa ja levinneen sieltä eri puolille Eurooppaa.

Eteläafrikkalaismuunnos 501Y.V2 antaa aihetta huoleen, sillä se saattaa tehdä rokotteesta tehottomamman.

📻 Kuuntele, miksi kehitys huolestuttaa huippututkijaa:

Tutkijat ovat varuillaan lähinnä kahdesta syystä:

1. Mutaatiot voivat pitkittää pandemiaa

501Y.V2:ssa tapahtuneet muutokset näyttävät

Tarttuvuuden kasvu on ongelma, sillä siitä seuraa, että laumasuoja vaatii suurempaa rokotekattavuutta.

Etenkin niin sanotun piikkiproteiinin mutaatio – E484K – vaikuttaa heikentävän rokotuksen tai COVID-19-taudin aikaansaamien vasta-aineiden toimintaa. Siksi muunnos voi vähentää rokotteen tehoa, joka on rokotetuilla tässä vaiheessa jopa 95 prosenttia.

Millään mainituista tekijöistä tuskin on edellytyksiä aiheuttaa uusi epidemia. Tätä vaihtoehtoahan pelättiin Tanskassa minkeistä tarttuvan muunnoksen tapauksessa.

Mutaatiot saattavat hankaloittaa rokottamista, estää rajoitusten purkamisen ja pidentää pandemiaa.

2. Tietyt olosuhteet edistävät muuntumista

Espanjantaudin sata vuotta sitten aiheuttanut influenssavirus muuttui vaarattomammaksi ensimmäisten tartunta-aaltojen jälkeen.

Myös SARS-CoV-2:n oletettiin kehittyvän samalla tavalla, mutta parhaillaan virus on muuntumassa tarttuvammaksi ja immuunijärjestelmälle vaikeammaksi vastustajaksi.

SARS-CoV-2 muuntuu hitaammin kuin vaikkapa influenssavirus, ja siksi se tutkijoiden mukaan ei vaaranna vielä vuosiin rokotteiden käyttökelpoisuutta.

Pelkästään eteläafrikkalaisen muunnoksen suuri piikkiproteiinin mutaatiomäärä, kahdeksan, onkin tullut tutkijoille yllätyksenä.

Ongelmia voi syntyä tiettyjen olosuhteiden vallitessa. Esimerkiksi minkkitarha tai immuunivajavuustilasta kärsivä potilas voi mahdollistaa mutaatioiden massatuotannon. Tällaiseksi tapaukseksi epäillään brittiläisen muunnoksen kehitystä.

Näin virus muuntuu:

Mutaatiotyyppi #1 - Pistemutaatiot

Geenin muuntuessa viruksessa tapahtuu koko ajan pieniä mutaatioita, jotka ajan mittaan muuttavat virusta niin, että siitä syntyy uusi virus, joka hämää immuunijärjestelmää. Geenin muuntuminen on syynä siihen, että monet voivat sairastaa nuhakuumeen monta kertaa saman talven aikana.

Mutaatiotyyppi #2 - Geenin vaihto

Geenin vaihto on toinen mutaatiotapa, jossa yksi tai kaksi virusta yhdistyvät ja luovat uudenlaisen viruksen. Geenin vaihto on usein syynä uusiin sairauksiin, joita ihmisen immuunijärjestelmä ei tunnista eikä osaa siksi torjua tehokkaasti. Sikainfluenssa (H1N1) aiheutti pandemian vuonna 2009. Sikainfluenssaviruksessa on sian, ihmisen ja linnun influenssageenejä.

Paras keino ehkäistä viruksen muuntumista on rokottaa paljon ihmisiä mahdollisimman nopeasti. Siksi nyt kilpaillaan aikaa vastaan – ja kuullaan huolestuneiden virologien ja epidemiologien varoituksia.

Hyvä uutinen: Rokotteet kattavat eteläafrikkalaisen muunnoksen osittain

Yhdysvaltojen tautikeskus ja lääkeyhtiöt uskovat, että rokotteet ovat käyttökelpoisia myös eteläafrikkalaisen koronavirusvariantin osalta.

Muunnoksen mahdollisia vaikutuksia rokotuksen tehoon selvitetään.

Alustavien koetulosten mukaan Pfizerin rokote antaa suojaa joitakin mutaatioita vastaan, mutta E484K ei ole ollut vielä tutkittavana.

Vaikka koronavirus sattuisi muuntumaan huolestuttavasti, tutkijoilla on etumatkaa. Vuoden aikana he ovat varustaneet muita viruksia erilaisilla SARS-CoV-2:n piikkiproteiinin versioilla nähdäkseen, kuinka COVID-19-potilaan veri taistelee eri vaihtoehtoja vastaan.

Siksi tiedetään, mitkä mutaatiot vaativat erityistä valppautta.

Pfizer ilmoitti, että se voi kuudessa viikossa mukauttaa rokotteensa uusiin mutaatioihin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota