
Koronan myöhäisoireet
Miten moni saa koronavirustaudin jälkioireita?
10–20 prosenttia COVID-19-tartunnan saaneista saa oireita vielä kuukausi tartunnan jälkeen, kertoo kansainvälinen tutkimus.
Lisäksi The Lancet -aikakauslehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että peräti 76 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista oli myöhäisoireita vielä kuusi kuukautta sairastumisen jälkeen.
Luvut voisivat tosin olla vielä isommat, jos ilmiötä olisi tutkittu laajemmin.
Brittiläisessä tutkimuksessa, johon osallistui 110 koronavirustartunnan saanutta potilasta, 74 prosenttia vastaajista kertoi jälkioireista, joita on vaikea havainnoida suoraan, kuten
- poikkeuksellisesta väsymyksestä
- hengästyneisyydestä
- lihaskivuista.
Koronavirustaudin myöhäisoireita voi siksi olla vaikea tutkia tieteellisesti.

50-vuotiaan koronapotilaan keuhkoissa näkyy laaja infektio (punaisella) sairauden alkuvaiheessa (vas.). Viruksen jälkiä näkyy vielä kuusi viikkoa myöhemminkin (oik.)
Koronavirustaudin myöhäisoireilla tarkoitetaan oireita, jotka jatkuvat kauan itse taudin jälkeen.
Pitkäkestoisia tai ohimeneviä myöhäisoireita esiintyy muissakin sairauksissa, kuten aivokalvontulehduksessa ja mononukleoosissa eli pusutaudissa, jotka voivat johtaa krooniseen väsymykseen.
Myöhäisoireista kärsivät potilaat voidaan jakaa kahteen ryhmään:
- Niihin, joilla on pysyviä, mitattavissa olevia vaurioita keuhkoissa, sydämessä, munuaisissa tai aivoissa.
- Niihin, joilla on vakavia, elämää vaikeuttavia oireita mutta ei mitattavia vaurioita elimissä.
Varsinkin jälkimmäinen potilasryhmä tuottaa tutkijoille harmaita hiuksia..
Monet potilaat ovat kuvanneet tilannettaan niin, että itse infektion parantumisen jälkeen pahimmat oireet lieventyvät mutta eivät katoa kokonaan.
Toiset ovat kertoneet saaneensa uusia oireita, joita heillä ei ollut itse infektion aikana.
Mitä myöhäisoireita koronavirustaudista voi olla?
Jo lyhytkin kävelylenkki vie voimat, ja yksinkertaiset ajattelua vaativat tehtävät tuntuvat ylivoimaisilta. Näin monet koronavirustaudista parantuneet ovat kuvailleet oloaan vielä kauan itse infektion jälkeen.
Monet koronavirustaudin myöhäisoireet ovat samoja kuin varsinaisen infektion aikana.
Tutkimusten mukaan tavallisimpia koronavirustaudin myöhäisoireita ovat
- yskä
- hengitysvaikeudet
- uupumus
- nivel- ja lihaskivut
- päänsärky.
Kaikkien havaittujen koronavirustaudin myöhäisoireiden luettelo on kuitenkin paljon pidempi. Mukana ovat muun muassa keskittymisvaikeudet, hiusten lähtö, ihottuma ja jopa diabetes.
Erityisesti tutkijat ovat kuitenkin seuranneet haju- ja makuaistin häiriöitä, joita on havaittu jopa 87 prosentilla koronapotilaista. Tuoreen tutkimuksen mukaan kymmenellä prosentilla koronapotilaista maku- ja hajuaisti ei ole palautunut vielä neljä viikkoa taudin toteamisten jälkeen.
Hajuaistin häiriöihin kuuluu paitsi aistin heikentyminen myös niin sanottu parosmia eli aistihäiriö, jossa potilas aistii olemattomia hajuja, kuten tupakansavun, viemärin tai mädäntyneen hajua.

Hajuaistin katoaminen on yksi koronavirustaudin myöhäisoireista.
Miksi koronavirustauti aiheuttaa myöhäisoireita?
Koronavirus SARS-CoV-2 on kuuluisa siitä, että se vaikuttaa elimistöön monella tavalla. Sitä, miksi juuri koronavirus saa aikaan myöhäisoireita, ei osata vielä kunnolla selittää.
Ilmiöön vaikuttaa todennäköisesti moni tekijä yhtä aikaa. Hajuaistin katoamiseen on äskettäin löydetty ainakin osittainen selitys yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa.

Koronavirus iskee hermosoluja ympäröivään kudokseen
- Hajuhermon ympärillä koronavirushiukkaset tunkeutuvat etenkin perisyyttisoluihin (kuvassa oranssilla).
- Nenäontelossa koronavirusten kohteena ovat ennen kaikkea niin sanotut tukisolut (kuvassa ruskealla).
- Hengitystiekudoksissa virus iskee erityisesti tyvisoluihin (kuvassa tummanvihreällä).
Virus saa solut turpoamaan ja puristamaan hermoratoja niin, että ne eivät pysty välittämään aistisignaaleja aivoihin. Joissakin tapauksissa solut vahingoittuvat niin pahasti, että hajuaisti palaa vasta, kun niiden tilalle on syntynyt uusia soluja.
Koronavirus SARS-CoV-2 tunkeutuu elimistöön nenän tai suun kautta. Se kiinnittyy tiettyjen solujen pinnalla oleviin ACE2-reseptoreiksi kutsuttuihin proteiineihin.
Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että näitä reseptoreja on erityisesti sellaisissa solutyypeissä, joita esiintyy hajuhermoa ympäröivässä kudoksessa.
Saattaa olla, että virus tekee kudokseen pysyviä vaurioita, jotka säilyvät sen jälkeenkin, kun virusinfektio on hävinnyt ja vaikka itse hermo ei olisi vahingoittunut.
Hyvä uutinen on kuitenkin se, että nämä solutyypit kyllä parantuvat, vaikka toipuminen voi kestää jopa kaksi vuotta.
Toisten teorioiden mukaan elimistön immuunijärjestelmä jää virushyökkäyksen jälkeen hälytystilaan, koska virus on jättänyt jälkiä soluihin.
Joillakin rajuimpia oireita saaneilla potilailla on havaittu keuhkoissa pysyviä vaurioita, jotka voivat selittää koronavirustaudin pitkäkestoiset myöhäisoireet.
Kenellä on suurin riski saada koronavirustaudin myöhäisoireita?
Tutkijoilla on nyt niin hyvä kuva koronavirustaudin myöhäisoireista, että jo melko varhaisessa vaiheessa voidaan sanoa, kenellä on riski saada niitä.
Kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa neljätuhatta potilasta eri maista raportoi myöhäisoireista älypuhelinsovelluksen avulla, todettiin, että on viisi varhaista oiretta, jotka voivat olla merkki koronavirustaudin pitkäkestoisista myöhäisoireista.
Oireet ovat:
väsymys – 97,7 prosentilla myöhäisoireita saaneista potilaista oli ollut väsymystä taudin varhaisvaiheessa.
päänsärky – 91,2 prosentilla.
hengitysvaikeudet – 70,8 prosentilla.
lihas- ja nivelkivut – 64,0 prosentilla.
käheys – 53,0 prosentilla.
Brittiläiset koronapotilaat kertovat kokemuksistaan myöhäisoireista.
Tutkimuksessa todetaan myös, että tietyillä väestöryhmillä on muita suurempi riski saada koronavirustaudin myöhäisoireita. Ryhmiin kuuluvat
- yli 70-vuotiaat
- henkilöt, joiden painoindeksi on keskimääräistä suurempi
- nuoret naiset verrattuna nuoriin miehiin
- potilaat, joilla on viikko taudin puhkeamisen jälkeen viisi oiretta tai enemmän
- astmaatikot.
Yli 70-vuotiaista potilaista 22 prosenttia sai koronavirustaudista myöhäisoireita. 18–49-vuotiaista osuus oli vain 10 prosenttia.
Yllättävä tulos oli se, että nuorilla naisilla esiintyy myöhäisoireita enemmän kuin nuorilla miehillä. Aikaisempien tietojen mukaan miehet olivat alttiimpia koronatartunnalle kuin naiset.
Myös ne potilaat, jotka tuskin edes huomasivat koronavirustaudin oireita, voivat saada myöhäisoireita.
Mitä myöhäisoireista ei vielä tiedetä?
Koronavirustaudin myöhäisoireista ja niiden hoitokeinoista tiedetään toistaiseksi vasta vähän.
Britanniassa tutkijat aikovat kerätä tietoja ja näytteitä 10 000 potilaalta vuoden aikana selvittääkseen, miten viruksen jäljet jäävät elimistöön.
Tutkijoiden tavoitteena on löytää keino hoitaa COVID-19-tautiin sairastuneiden myöhäisoireita ja myös tapa estää virusta jäämästä elimistöön tuottamaan oireita.
Lopullisena tavoitteena on kartoittaa koko sairauden kulku ja saada selville, miten kauan tauti pysyy elimistössä.
Kun tutkittiin vuoden 2003 SARS-epidemian yhteydessä sairastuneita, yli puolella 55 tutkitusta potilaasta keuhkojen hapenottokyky oli heikentynyt vielä kaksi vuotta sairastumisen jälkeen.