Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keliaakikoille sopiva vehnä

Yhä useammat ihmiset eivät voi syödä vehnää ja muita viljoja, koska niiden proteiini, gluteeni, aiheuttaa heille ikäviä vaivoja. Nyt tutkijat ovat kehittämässä uudenlaista vehnää, joka sopii myös keliaakikoille.

Shutterstock

Monet ihmiset eivät pysty syömään vehnää ja muita viljoja, koska viljan proteiini, gluteeni, vaurioittaa heidän suolistonsa nukkaa, mistä seuraa pahoja oireita.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on hankalaa, sillä vehnää tai muita viljoja on hyvin monissa ruoissa.

Keliakia voi aiheuttaa oireita sekä suolistossa että iholla. Ihokeliakian pääoireita ovat kutina ja rakkulat.

© Alamy/ImageSelect & ADAM HART-DAVIS/Science Photo Library

Tutkijat napsaisevat gluteenin pois vehnästä

Córdoban yliopistossa Espanjassa on kehitteillä vehnä, jossa ei ole gluteenia. Tutkijat ovat onnistuneet CRISPR-Cas9-geenisaksilla leikkaamaan vehnän dna:sta 35 niistä 45 geenistä, jotka ohjaavat gluteenin muodostumista.

Muuntogeenisellä lajikkeella tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että se aiheuttaa keliaakikoissa 85 prosenttia vähemmän oireita kuin tavallinen vehnä.

© Shutterstock

3 faktaa gluteenista

Noin prosentti väestöstä ei siedä gluteenia, jota on monissa ruoka-aineissa.

  • © Shutterstock

    Gluteeni tekee taikinaan sitkon

    Gluteeni on proteiini, joka on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Gluteeni on se aine, joka antaa taikinalle sitkon, kun taikinaa vaivataan.

  • © Shutterstock

    Gluteeni voi tuhota suoliston nukkaa

    Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa gluteeni tuhoaa suoliston nukkaa. Silloin elimistön kyky imeä ravintoa alenee. Oireita voivat olla väsymys, löysä uloste ja vatsavaivat.

  • © Shutterstock

    Joissakin viljoissa ei ole gluteenia

    Keliaakikot voivat syödä erityisten gluteenittomien tuotteiden lisäksi vapaasti monia ruoka-aineita, kuten tattaria, maissia, riisiä ja perunaa, sillä ne eivät sisällä gluteenia.

Lue myös:

Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Superspreder coronavirus
Sairaudet

Uusi tutkimus: Supertartuttajat aiheuttavat 80 prosenttia tartunnoista

7 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota