Cdc/Reuters/Ritzau Scanpix

Kannattaako apinarokkoa pelätä?

Apinarokko on rantautunut Eurooppaan. Onko uhkana uusi pandemia?

Keväällä 2022 muun muassa Britanniassa, Norjassa ja Ruotsissa on raportoitu useita apinarokkotapauksia. Kyse on harvinaisesta taudista, jota yleensä esiintyy vain Afrikassa.

Sairaus johtuu virustartunnasta, ja virus on sukua isorokolle, joka hävitettiin vuonna 1980.

Oireina esiintyy imusolmukkeiden turpoamista, lihaskipuja, kuumetta, päänsärkyä ja väsymystä. Taudin kulku kestää yleensä kahdesta neljään viikkoa, ja loppuvaiheessa iholle kohoaa pieniä rakkuloita, jotka puhjetessaan muodostavat rupia ja joskus harvoin jättävät arpia.

Tartuntoja eniten homoseksuaaleilla

Apinarokko on lievä sairaus verrattuna isorokkoon, ja tartuntariski on vähäinen. Siksi pandemiariski on olematon.

Euroopan uudet tapaukset ovat silti herättäneet tutkijoiden mielenkiinnon, koska sairaus tarttuu vain rakkojen puhjettua lähikontaktissa. Yhteistä monille hiljattain sairastuneille on se, että he ovat miehiä, jotka ovat harrastaneet seksiä muiden miesten kanssa.

Apinarokkovirusta on kahta tyyppiä, länsiafrikkalaista ja Kongon-muunnosta. Euroopassa leviävä muunnos on lievempää länsiafrikkalaista tyyppiä, jossa kuolleisuus on noin prosentin ilman hoitoa.

Apinarokko-nimitys johtuu siitä, että sitä sairastivat apinat, kun virus ensi kertaa tunnistettiin vuonna 1958 Tanskassa.