Influenssa iskee kylmällä säällä

Sairastumme yleensä helpommin talvella kuin kesällä, etenkin influenssaan. Tutkimusten mukaan tartunta leviää helpommin kylmässä ilmassa ja sisätiloissa oleskelu vielä vaikeuttaa vaarallisten virusten loitolla pitämistä.

INFLUENSSA
© Shutterstock

Talvi on pahojen bakteerien ja viheliäisten virusten kulta-aikaa.

Influenssaepidemiat voivat kestää kerralla viikkoja tai kuukausia, ja ne tappavat joka vuosi tuhansia iäkkäitä ja terveydeltään heikkoja ihmisiä.

Nyt on tultu siihen tulokseen, että kylmä ilma kasvattaa ongelmaa.

Influenssavirus surffaa mikropisaroilla

Kylmässä ilmassa viruksia kantavat pisarat leviävät ihmisten yskiessä ja niistäessä laajalle, koska kylmä ilma on kuivaa ja kuivassa ilmassa neste hajoaa pieniksi mikropisaroiksi, jotka jäävät tuntikausiksi leijumaan.

Kosteassa tartuntaa levittävät pisarat ovat suurempia ja raskaampia ja putoavat siksi nopeasti maahan, missä leviämisvaara on vähäisempi.

Lisäksi ihmiset oleskelevat talvella enemmän sisätiloissa. Kun ihmisten välimatka on lyhyt, influenssaviruksen on helpompi etsiä uusi isäntä.

Ehkäise influenssa sushilla ja alkoholilla

Paras puolustus talviviruksia vastaan: hygienia.

Suojaa nenäsi ja suusi, kun aivastat tai yskit, sillä kumpikin voi vaikuttaa merkittävästi läheistesi terveyteen. Aivastuksessa suusta tai nenästä lähtevät pisarat kiitävät 120 kilometrin tuntinopeudella (ennätys on 167 km/h!), eikä yskäisyssä ilma liiku juuri sen hitaammin.

Käytä suun ja nenän peittämiseen kyynärtaivettasi tai nenäliinaa, älä kättäsi. Pese kädet hyvin ja käytä esimerkiksi alkoholia sisältävää käsidesiä.

Lisäksi kannattaa syödä riittävästi kalaöljyä, joka sisältää D-vitamiinia, sillä se auttaa immuunijärjestelmää pysymään terässä.