Immuunijärjestelmän säätely

T-cells and vitamin D

D-vitamiininpuutos altistaa autoimmuunisairauksille, kuten MS-taudille ja reumalle.

Immuunijärjestelmä on niin ystävä kuin vihollinenkin. Jos se toimii heikosti tai hitaasti, riski sairastua tulehdustauteihin kasvaa. Jos se taas villiintyy ja alkaa tuhota elimistön omia soluja, on olemassa vaara, että puhkeaa jokin allergia tai autoimmuunisairaus. D-vitamiinilla tiedetään olevan useita säätelytehtäviä, jotka joko hillitsevät tai kiihdyttävät immuunijärjestelmän avainsolujen, valkosolujen, toimintaa.

Se muun muassa saa syöjäsolut tuottamaan bakteereja tuhoavia entsyymejä ja aktivoi vasta-aineita erittäviä B-soluja. D-vitamiini myös ohjaa geenejä, joiden toiminnasta riippuu, tuleeko lymfosyytistä immuunijärjestelmän tappaja-, auttaja- vai muistisolu.

D-vitamiinin kuuluu toisin sanoen yhtäältä varmistaa immuunijärjestelmän tehokas toiminta niissä tilanteissa, joissa terveys on uhattuna, mutta toisaalta hillitä sitä niin, että se ei pääse kääntymään omaa elimistöä vastaan. D-vitamiinin puutoksen on todettu kohottavan riskiä sairastua eräisiin autoimmuunisairauksiin. Immuunijärjestelmä voi tuhota esimerkiksi hermosyiden myeliinituppia (MS-tauti), haiman insuliinia erittäviä beetasoluja (tyypin 1 diabetes), nivelten kudoksia (nivelreuma), ihosoluja (atooppinen ihottuma, psoriasis) ja suolen soluja (suolistotulehdukset).

D-vitamiinin puutos on vakavasti otettava terveysuhka. Siitä kärsivillä esiintyy enemmän niin autoimmuunisairauksia kuin sellaisia tavallisia virusten aiheuttamia tulehdustauteja kuin influenssa ja nuhakuume.