Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

T-cells and vitamin D
Lääketiede - Sairaudet

Immuunijärjestelmän säätely

D-vitamiininpuutos altistaa autoimmuunisairauksille, kuten MS-taudille ja reumalle.

Immuunijärjestelmä on niin ystävä kuin vihollinenkin. Jos se toimii heikosti tai hitaasti, riski sairastua tulehdustauteihin kasvaa. Jos se taas villiintyy ja alkaa tuhota elimistön omia soluja, on olemassa vaara, että puhkeaa jokin allergia tai autoimmuunisairaus. D-vitamiinilla tiedetään olevan useita säätelytehtäviä, jotka joko hillitsevät tai kiihdyttävät immuunijärjestelmän avainsolujen, valkosolujen, toimintaa.

Se muun muassa saa syöjäsolut tuottamaan bakteereja tuhoavia entsyymejä ja aktivoi vasta-aineita erittäviä B-soluja. D-vitamiini myös ohjaa geenejä, joiden toiminnasta riippuu, tuleeko lymfosyytistä immuunijärjestelmän tappaja-, auttaja- vai muistisolu.

D-vitamiinin kuuluu toisin sanoen yhtäältä varmistaa immuunijärjestelmän tehokas toiminta niissä tilanteissa, joissa terveys on uhattuna, mutta toisaalta hillitä sitä niin, että se ei pääse kääntymään omaa elimistöä vastaan. D-vitamiinin puutoksen on todettu kohottavan riskiä sairastua eräisiin autoimmuunisairauksiin. Immuunijärjestelmä voi tuhota esimerkiksi hermosyiden myeliinituppia (MS-tauti), haiman insuliinia erittäviä beetasoluja (tyypin 1 diabetes), nivelten kudoksia (nivelreuma), ihosoluja (atooppinen ihottuma, psoriasis) ja suolen soluja (suolistotulehdukset).

D-vitamiinin puutos on vakavasti otettava terveysuhka. Siitä kärsivillä esiintyy enemmän niin autoimmuunisairauksia kuin sellaisia tavallisia virusten aiheuttamia tulehdustauteja kuin influenssa ja nuhakuume.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota