Ihmisen kirput toivat ruton Eurooppaan
Tietokonemallien perusteella näyttää siltä, että mustan surman eli ruton toivat Eurooppaan ihmisen eivätkä rotan kirput.
Mustan surman eli ruton leviämisestä Eurooppaan keskiajalla 1300-luvun puolivälissä on totuttu syyttämään rottia tai tarkemmin sanottuna rotissa eläneitä kirppuja. Teorian mukaan ruttobakteeri Yersinia pestis eli kirpuissa.
Nyt norjalainen tutkimus asettaa totutun selityksen kyseenalaiseksi.
Oslon yliopiston ekologisen ja evolutionaarisen synteesin tutkimuslaitoksessa tehdyssä tutkimuksessa verrattiin tietokonemallien avulla erilaisia ruton leviämiskuvioita.
Tulokset yllättivät
Yksi malli perustui siihen, että ruttoa levittivät rotat. Sen tuottama kuvio oli kuitenkin ristiriidassa historiallisten tosiasioiden kanssa.
Jos taudinaiheuttajaa olisivat levittäneet rotat, ruttoepidemia olisi levinnyt paljon hitaammin kuin todellisuudessa.
Kun sen sijaan kokeiltiin tietokonemallia, jossa ruttobakteeria levittivät ihmisessä loisivat luteet ja kirput, saatiin tulokseksi kuvio, joka vastasi sitä, miten ruton tiedetään levinneen Euroopassa.
Rotta vapautettiin syytteistä
Muutkin tutkimukset ovat antaneet viitteitä rottien syyttömyydestä. Jos tautia olisi levittänyt rotta, alueilla, joilla rutto riehui, pitäisi olla läjäpäin rottien jäännöksiä.
Niitä ei kuitenkaan ole löydetty. Siksi osa tutkijoista on esittänyt, että ruttobakteeri on levinnyt pikemminkin ihmisestä ihmiseen, todennäköisesti iholla ja vaatteissa elävien loisien välityksellä.
Tutkimustuloksella ei ole pelkästään historiallista merkitystä. Sen avulla voidaan ennakoida myös nykyisten kulkutautien leviämistä.