Shutterstock

Ientulehdus voi aiheuttaa Alzheimerin tautia

Nyt on ehkä saatu vihdoin selville, miten Alzheimerin tauti syntyy: ikenien bakteerit hyökkäävät aivojen kimppuun.

47 miljoonaa ihmistä sairastaa dementiaa – oireyhtymää, joka johtuu aivojen hiljaisesta rappeutumisesta ja johon ei vielä ole olemassa hoitoa.

Tutkijat eivät tiedä, miksi jotkut ihmiset sairastuvat dementiaan, ja siksi siihen ei voida alkaa kehittää hoitoa. Nyt uusi tutkimus, osoittaa, että aivojen rappeutumisen voi ehkä aiheuttaa yksinkertainen ientulehdus.

Dementiapotilailla on aivoissa ienbakteereja

Ryhmä tutkijoita muun muassa Yhdysvalloista, Uudesta-Seelannista ja Australiasta tarkasteli tutkimuksessaan dementiaa aiheuttavaa Alzheimerin tautia, jota sairastaa jopa 70 prosenttia kaikista dementiasta kärsivistä.

© National Institutes of Health / Wikimedia Commons

Alzheimer tuhoaa aivoja kahdella tavalla

  • Plakin muodostus aivoihin: Beeta-amyloidiksi kutsuttua proteiinia kasaantuu aivosolujen väliin. Nämä proteiinimöykyt eli plakki aiheuttavat tuhoa aivokudoksessa.

  • Takkuuntuminen: Tau-proteiini, jonka rakenne on säiemäinen, sotkeentuu muihin tau-proteiineihin ja muodostaa hermosolujen sisään "takkuja". Tämä esimerkiksi tuhoaa hermosolujen kyvyn viestiä keskenään.

On jo pitkään epäilty, että ientulehduksella olisi jonkinlainen yhteys Alzheimerin tautiin.

Tästä syystä tutkijat etsivät 54 alzheimer-potilaan aivokudoksesta merkkejä ientulehdusta aiheuttavasta Porphyromonas gingivalis -bakteerista, jota löytyy runsaasti ientulehduksesta ja parodontiitista eli hampaan kiinnityskudoksen sairaudesta kärsivien suusta.

96 %:ssa näytteistä esiintyi bakteerin erittämää myrkkyä. Niillä potilailla, joilla oli pahimmat muistivauriot, myrkkyä esiintyi eniten.

Uusi menetelmä pelastaa aivosolut

Tutkijat tartuttivat P. gingivalis -bakteerin ryhmään hiiriä, mikä sai niiden aivoissa syntymään sekä plakkia että tau-takkuja aivan kuin Alzheimerin taudissa.

Myöhemmin tutkijat ruiskuttivat hiirten aivoihin molekyylejä, jotka salpaavat bakteerimyrkkyjä. Tämä sai bakteerit häviämään aivoissa, ja osa kuihtuvista aivosoluista toipui.

Tämä todisti tutkijoille, että he olivat ehkä löytäneet keinon kehittää tulevaisuudessa Alzheimeriin tepsivän lääkkeen.