Science Photo Library

Hyttyset saivat malarialääkkeen

Tutkijat ovat löytäneet pieneliön, joka torjuu hyttysissä loisivaa malariaa aiheuttavaa plasmodia. Jos pieneliö saadaan leviämään hyttysiin, malariasta ehkä päästään eroon kokonaan.

Joka vuosi yli 200 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa saa malariatartunnan. Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan siihen kuolee vuosittain yli 400 000 ihmistä. Malaria on siis yksi maailman suurimmista tappajista. Tähän asti sitä on torjuttu lähinnä häätämällä hyttysiä, jotka sitä levittävät.

Nyt kenialais-brittiläinen tutkijaryhmä esittää toisenlaista taktiikkaa. Tutkijat haluavat estää malarialoisiota tunkeutumasta hyttysiin. Tällöin ne eivät myöskään voisi tartuttaa tautia ihmisiin.

Loision kehityskierto katkeaa

Malarian aiheuttaa plasmodiksi kutsuttu loiseliö, joka elää elämänsä eri vaiheissa sekä hyttysessä että ihmisessä. Sen elämässä on kolme kehitysvaihetta, joista kahdessa sen isäntänä on ihminen ja yhdessä hyttynen.

Jos voitaisiin estää loision pääsy hyttyseen, sen kehityskierto katkeaisi ja ihminen olisi suojassa malarialta. Nyt tutkijat uskovat löytäneensä keinon, jolla hyttynen voi torjua malarialoision.

Harppuunasieniin kuuluva pieneliö voi antaa hyttysille suojan malarialoisiota vastaan. Siten hyttyset eivät enää voisi levittää malariaa ihmisiin.

© University of Glasgow

Tutkijat löysivät Keniasta Victorianjärven rannalta hyttysen, jonka elimistössä on tähän asti tuntematon pieneliö. Pieneliö näyttää suojaavan hyttystä malarialoisiolta.

Löydetty pieneliö kuuluu niin sanottuihin harppuunasieniin eli sienikunnan Mikrosporidia-kaareen. Joillakin alueilla jopa yhdeksällä prosentilla hyttyskannasta oli malarialta suojaava pieneliö.

100-prosenttinen suoja

Yhdeltäkään hyttyseltä, jonka elimistössä eli harppuunasieni, ei löydetty malarialoisiota. Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että sieni antaa 100-prosenttisen suojan malarialoisiota vastaan.

Sama tulos saatiin laboratoriokokeissa, joissa tartutettiin hyttysiin sekä sieni että malarialoisio.

Joka viikko 5 000 lasta kuolee malariaan. Näin kertovat Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastot.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että malarialoisiota torjuva sieni siirtyy naarashyttysiltä niiden poikasille.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos sieni saadaan leviämään luonnollisissa hyttyskannoissa, ne vähitellen pääsevät eroon malarialoisiosta. Silloin malarialoisio ei pääse tarttumaan ihmiseenkään.