Historian 5 oudointa epidemiaa

Pokémon-ohjelma vei 700 japanilaislasta sairaalaan, ja sairaalloinen kikattelu levisi Tansaniassa 14 kouluun. Esittelemme historian 5 ehkä oudointa epidemiaa.

Naurutauti. Tanssitauti. Meteoriittitauti. Zombitauti. Ja Pokémon-tauti. Nämä kaikki ovat olemassa.

1. Naurutauti sulki 14 koulua

EPIDEMIA: Se vaikutti aluksi viattomalta kikattelulta tansanialaisen koulun pihalla, mutta siitä kehittyi tammikuussa 1962 kummallinen nauruepidemia.

Ensimmäiset tapaukset sattuivat pienessä kyläkoulussa, jossa kolme tyttöä alkoi äkkiä kikattaa hallitsemattomasti, ja naurukohtaukset kestivät jopa tunteja kerralla.

Tyttöjen nauru tarttui, ja pian lähes 100 koulun oppilasta joutui naurun valtaan niin, että koulu jouduttiin tilapäisesti sulkemaan.

Epidemialevisi noin tuhanteen ihmiseen, ja kaikkiaan 14 koulua jouduttiin sulkemaan tilapäisesti hysteerisen nauramisen vuoksi.

SYY**: **Paras selitys hillittömälle nauramiselle oli lasten stressi. Koulu, josta epidemia lähti liikkeelle, oli ankara sisäoppilaitos, ja alueen olot olivat olleet useita vuosia ennen epidemiaa hyvin epävakaat.

2. Piirrosfilmi vei 700 lasta sairaalaan

Video

VAROITUS: Juuri tämän videopätkän arvellaan aiheuttaneen epileptiset kohtaukset.

EPIDEMIA**: **Yksi Pokémon-piirrosfilmisarjan jakso aiheutti vuonna 1997 lähes 700 japanilaislapsen joutumisen ensiapuun. Kohtauksen saaneet lapset kouristelivat, tärisivät ja pyörtyilivät.

SYY**: **Kohtauksen aiheuttivat luultavasti piirrosfilmin valotehosteet.

Sarjassa yhdistettiin kahta tavallista piirrosfilmitekniikkaa, joissa kuvaa toistetaan tiheänä sarjana, ja asiantuntija-arvioiden mukaan tällainen optinen ärsyke laukaisi epilepsiakohtauksen.

Videopätkässä esimerkiksi kuvataan räjähdystä sinisenä ja punaisena välkkyvillä väreillä.

3. Aivosairaus teki tuhansista eläviä kuolleita

1900-luvun alussa neuvottomien neurologien vastaanotolle tuotiin jähmettyneitä potilaita. Potilaat saattoivat olla vuosikausia kivettyneenä samaan asentoon.

EPIDEMIA**:** 1920-luvulla eri puolilla maailmaa esiintyi salaperäistä sairautta.

Sairaat käyttäytyivät arvaamattomasti. Osa tärisi, osa juoksi päättömästi ympäriinsä, ja monet vaipuivat kuolemaa muistuttavaan uneen, joka saattoi kestää vuosikymmeniä.

SYY**:** Sairauden ymmärrettiin johtuvan aivoista, mutta siihen ei ollut hoitoa.

Vasta vuonna 1969 brittiläisen neurologin Oliver Sacksin onnistui herättää kokonainen osastollinen potilaita, jotka olivat maanneet liikkumattomina 40 vuotta.

Sacks antoi potilaille uutta Parkinsonin taudin lääkettä, levodopaa.

Potilaat riemuitsivat heräämisestään ensin, mutta lääkeaineen vaikutus alkoi pian hiipua, ja kolmen viikon kuluttua potilaat vaipuivat takaisin horrosmaiseen tilaan.

Encephalitis lethargica -nimellä tunnettuun aivotulehdukseen ei vieläkään tunneta hoitoa.

4. Muinainen tanssitauti aiheutti sydänkohtauksen

EPIDEMIA: Vuonna 1518 Strasbourgissa kadulla kävellyt rouva Troffea alkoi tanssia, eikä lopettanut.

Rouva Troffeaa ei saatu pysähtymään, ja hän tanssi tiettävästi taukoamatta lähes kuusi päivää.

Kun hän vihdoin herkesi tanssimasta, pakonomainen tanssiminen oli jo tarttunut muihinkin. Viikon aikana lähes 40 ihmistä tanssi vasten tahtoaan kadulla, ja kuukauden kuluttua tanssijoita oli jo 400, joista monet kuolivat uupumukseen, sydänkohtaukseen tai halvaukseen.

SYY**: **Tanssiepidemiaa kuvataan useissa historiallisissa asiakirjoissa. Nykyisin ilmiötä selitetään harha-aistimuksia aiheuttavien sienten aikaansaamalla myrkytyksellä tai joukkopsykoosilla.

5. Avaruuskivi pani kylän polvilleen

Kappale Carancas-meteoriittia, joka sairastutti ihmisiä Perussa. Vasemmalla oleva mittakuutio on yhden kuutiosenttimetrin suuruinen.

EPIDEMIA**:** Syyskuisena yönä vuonna 2007 Peruun Carancasin kylän lähelle iskeytyi meteoriitti. Kivenmurikka sai aikaan muutakin kuin vain korviahuumaavaa melua ja ison kraatterin.

Meteoriitin putoamista seuraavina päivinä Perun viranomaiset ilmoittivat, että jopa 200:lla lähiympäristön asukkaalla oli esiintynyt päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta ja oksentelua, kun he olivat käyneet katsomassa kraatteria.

SYY: Oireiden syytä ei ole vieläkään saatu selville. On arveltu, että kraatterista vapautui maaperästä myrkyllisiä arseenihöyryjä tai että meteoriiitista erittyi myrkyllisiä aineita.