Wikimedia Commons
Historian pahimmat epidemiat

Historian 10 pahinta epidemiaa

Ihmiset ovat aina taistelleet erilaisia viruksia ja bakteereja vastaan. Jotkin niistä ovat aiheuttaneet laajoja ja tuhoisia tautiaaltoja. Mitkä ovat olleet historian 10 pahinta epidemiaa?

Historian pahimmat epidemiat

Osa sairauksista on nyt jo saatu hävitetyksi, toisia vastaan taistelu jatkuu. Samaan aikaan meidän pitää kuitenkin varautua uusia, mutatoituneita sairauksia vastaan.

Historian 10 pahinta epidemiaa ovat:

  • Polio
  • Keltakuume
  • HIV
  • Pilkkukuume
  • Tuberkuloosi
  • Malaria
  • Kolera
  • Espanjantauti
  • Isorokko

Lue lisää sairauksien vaarallisuudesta ja siitä, miten monta kuolonuhria ne aiheuttivat.

Polio

10. Polio: Tauti iskee lapsiin

Kuolleita: Ei tiedossa

Poliovirus tarttuu ulosteesta ja leviää verisuonistoa pitkin keskushermoston hermosoluihin. Sairaus voi aiheuttaa halvaantumisen.

Joskus polio tuhoaa hengitystä ja nielemistä säätelevät hermot, ja potilas kuolee.

Polion vanha nimi, lapsihalvaus, kuvaa sitä, että potilaat ovat usein lapsia.

Epidemia - polio

Rokotukset ovat vähentäneet polioon sairastuvien määrän alle tuhanteen vuodessa.

© Shutterstock

Keltakuume

9. Keltakuume: Maksan pettäminen johtaa kuolemaan

Kuolleita: 29 000 - 60 000 vuodessa

Keltakuumetta, kuten malariaakin, levittävät hyttyset. WHO arvioi, että tautiin kuolee vuosittain noin 29 000 - 60 000 ihmistä.

Lievissä tapauksissa potilaalla on kuumetta ja lihassärkyjä, mutta vakavissa tapauksissa tauti johtaa sisäisiin verenvuotoihin ja maksavaurioihin.

Kun maksa pettää, kuona-aineet värjäävät ihon keltaiseksi.

©

Onko koronavirus yksi historian pahimmista epidemioista?

HIV

8. HIV: Immuunijärjestelmän pahin vihollinen

Kuolleita: 35 miljoonaa

Vuonna 1981 Yhdysvalloissa rekisteröitiin ensimmäinen aids-tapaus.

Sittemmin hi-virus on tuhonnut yli 25 miljoonan ihmisen immuunijärjestelmän. Tartunnan saaneet kuolevat erilaisiin tulehduksiin.

Hiv-infektiota ei voida parantaa, mutta erilaisilla lääkehoidoilla retrovirus voidaan pitää kurissa. Kehitteillä on useita rokotteita.

Epidemia - HIV

HIV tuhoaa kehon immuunijärjestelmän niin, että se ei pysty suojelemaan ihmistä bakteereilta ja viruksilta.

© Shutterstock

Pilkkukuume

7. Pilkkukuume: Täi kantoi tappavaa tautia

Kuolleita: Noin 150 000 vuodessa

Pilkkukuumetta esiintyy paikoissa, joissa on paljon ihmisiä ja huono hygienia.

Tautia on kutsuttu leirikuumeeksi ja vankilakuumeeksi, mikä viittaa siihen, että sitä esiintyi usein vankileireillä.

Tauti iskee verenkiertoon, lamauttaa munuaisten toiminnan ja johtaa kuolemaan. Nykyisin pilkkukuumetta hoidetaan antibiooteilla.

Tuberkuloosi

6. Tuberkuloosi: Ikivanha keuhkotauti

Kuolleita: 1,5 miljoonaa vuodessa

Tuberkuloosi on maailman yleisin tappava tartuntatauti. Se on piinannut ihmisiä jo tuhansia vuosia, sillä tuberkuloosibakteereita on löydetty muun muassa egyptiläisistä muumioista.

Bakteeri levisi ilmeisesti märehtijöistä ihmisiin silloin, kun ihminen alkoi pitää kotieläimiä. Tuberkuloosia voidaan nykyisin hoitaa antibiooteilla, mutta viime aikoina on alkanut esiintyä lääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja.

Epidemia - tuberkuloosi

Tuberkuloosin aiheuttaa Mycobacterium tuberculosis -bakteeri. Pelätty keuhkosairaus on historian seitsemänneksi pahin epidemia.

© Shutterstock

Malaria

5. Malaria: Hyttyset tehokkaita tartuttajia

Kuolleita: Yli 400 000 vuodessa.

Joka vuosi 200–300 miljoonaa saa malariatartunnan. Afrikassa malaria aiheuttaa eniten kuolemantapauksia alle viisivuotiaiden keskuudessa.

Potilaalla esiintyy 10–15 vuorokautta piston jälkeen kuumetta, ripulia, pahoinvointia ja oksentelua. Erittäin raju malarian muoto iskee keskushermostoon ja aiheuttaa halvaantumisen tai kooman.

Malarian yleisyydestä huolimatta siihen ei ole kehitetty tehokasta rokotetta, vaan sitä ehkäistään lääkkeillä ja torjunta-aineilla käsitellyillä hyttysverkoilla.

Epidemia malaria - malariahyttynen

Malarian aiheuttaa Plasmodium-loisio, joka voi siirtyä ihmiseen hyttysenpiston välityksellä. Malaria nousee viidennelle sijalle, kun listataan historian pahimmat epidemiat.

© Shutterstock

Kolera

4. Kolera: Tappava ripuli

Kuolleita: Jopa 140 000 vuodessa

”Väri oli sama kuin riisin keitinvedessä ja haju viittasi mätään kalaan.”

Näin kolerapotilaat kuvaavat kokemaansa ripulia. Potilaat voivat ripuloida jopa 20 litraa vuorokaudessa. Varsinkin alueilla, joilla ei ole puhdasta vettä, kolerapotilaat voivat kuolla nestehukkaan.

Kolerabakteeri tarttuu ulosteen saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Bakteeri tunkeutuu suolen seinämään ja aiheuttaa voimakasta ripulointia.

Potilaan ulosteesta bakteeri voi jälleen päästä veteen ja levittää siten tautia edelleen.

Hoitamattomana kolera on yhä hengenvaarallinen sairaus, mutta yleensä se saadaan paranemaan nesteytyksellä ja sokeri-suolaliuoksella.

Epidemia - kolera

Koleran aiheuttaa Vibrio cholerae -bakteeri. Kolera on neljännellä sijalla, kun listataan historian pahimmat epidemiat.

© Shutterstock

Espanjantauti

3. Espanjantauti: Tauti sekoitti immuunijärjestelmän

Kuolleita: 50–100 miljoonaa

Ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa monen sodasta palanneen nuoren miehen kunto romahti äkillisesti. Vuosina 1918–1919 riehunut pandemia tappoi maailman väestöstä lähes joka 20. ihmisen.

Myöhempien tutkimusten mukaan influenssaa muistuttanut tauti sai immuunijärjestelmän reagoimaan liian voimakkaasti, mikä aiheutti esimerkiksi keuhkoihin kohtalokkaan tulehdustilan.

Reaktiota kutsutaan sytokiinimyrskyksi, ja se koettelee ankarimmin nuoria miehiä, joilla on hyvin toimiva immuunijärjestelmä. Siksi lapset, terveydeltään heikot ja iäkkäät ihmiset pääsivät espanjantaudista helpommalla.

Sikainfluenssaepidemia vuonna 2009 oli espanjantaudin tavoin A-tyypin viruksen aiheuttama, tarkemmin sanottuna virus oli A(H1N1).

Sikainfluenssa ei ollut läheskään niin vaarallinen kuin espanjantauti. Silti arvioidaan, että noin 280 000 ihmistä menehtyi sikainfluenssaan.

Musta surma

2. Musta surma: Kolmasosa Euroopan väestöstä menehtyi

Kuolleeita: 200 miljoonaa

Rutto nostatti omenan kokoisia paiseita ja aiheutti kudoksissa voimakasta verenvuotoa, joka näkyi mustina läiskinä iholla.

Tauti tappoi 1300–1700-luvuilla moneen otteeseen suuren osan Euroopan asukkaista. Tautia aiheuttaa Yersinia pestis -bakteeri, jota kantavat etenkin rottien kirput. Ihminen saa tartunnan kirpunpuremasta.

Bakteeri osaa huijata elimistön immuunijärjestelmää ja vähentää vasta-aineiden tuotantoa. Nykyisin ruttoa hoidetaan antibiooteilla.

Epidemia – rutto

Pieni ruttobakteeri piinasi maapalloa useita kertoja, ja se pääseekin kolmannelle tilalle, kun listataan historian pahimmat epidemiat.

© Shutterstock

Isorokko

1. Isorokkoepidemia: Tuhosi melkein koko kansan

Kuolleita: 300–500 miljoonaa

Tuhansia vuosia ihmisiä piinanneen isorokon hävittäminen oli yksi lääketieteen suurimmista saavutuksista 1900-luvulla. Isorokko ehti riehua kaikilla mantereilla melkein 500 vuotta ja tappaa miljoonia.

Etelä-Amerikassa eurooppalaisten tuoma epidemia tuhosi lähes kaikki intiaanit, ja Euroopassa kuoli vuosittain jopa 400 000 ihmistä märkiviin rakkuloihin, jotka tappavat levitessään sisäelimiin, kuten munuaisiin, maksaan ja rakkoon.

Noin 60 prosenttia isoonrokkoon sairastuneista kuoli, ja henkiin jääneistä monet sokeutuivat ja usein kehoon jäi rokolle luonteenomaisia pahoja arpia.