Historian pahimmat epidemiat
Osa sairauksista on nyt jo saatu hävitetyksi, toisia vastaan taistelu jatkuu. Samaan aikaan meidän pitää kuitenkin varautua uusia, mutatoituneita sairauksia vastaan.
Historian 10 pahinta epidemiaa ovat:
- Polio
- Keltakuume
- HIV
- Pilkkukuume
- Tuberkuloosi
- Malaria
- Kolera
- Espanjantauti
- Isorokko
Lue lisää sairauksien vaarallisuudesta ja siitä, miten monta kuolonuhria ne aiheuttivat.
Polio
10. Polio: Tauti iskee lapsiin
Kuolleita: Ei tiedossa
Poliovirus tarttuu ulosteesta ja leviää verisuonistoa pitkin keskushermoston hermosoluihin. Sairaus voi aiheuttaa halvaantumisen.
Joskus polio tuhoaa hengitystä ja nielemistä säätelevät hermot, ja potilas kuolee.
Polion vanha nimi, lapsihalvaus, kuvaa sitä, että potilaat ovat usein lapsia.

Rokotukset ovat vähentäneet polioon sairastuvien määrän alle tuhanteen vuodessa.
Keltakuume
9. Keltakuume: Maksan pettäminen johtaa kuolemaan
Kuolleita: 29 000 - 60 000 vuodessa
Keltakuumetta, kuten malariaakin, levittävät hyttyset. WHO arvioi, että tautiin kuolee vuosittain noin 29 000 - 60 000 ihmistä.
Lievissä tapauksissa potilaalla on kuumetta ja lihassärkyjä, mutta vakavissa tapauksissa tauti johtaa sisäisiin verenvuotoihin ja maksavaurioihin.
Kun maksa pettää, kuona-aineet värjäävät ihon keltaiseksi.

Onko koronavirus yksi historian pahimmista epidemioista?
Joulukuussa 2019 saatiin ensimmäiset raportit omituisesta viruksesta, joka oli havaittu kiinalaisessa Wuhanin miljoonakaupungissa. Se aiheutti yskää, korkeaa kuumetta, hengenahdistusta ja keuhkotulehdusta.
Tammikuussa 2020 virus tunnistettiin koronavirukseksi ja se sai nimen SARS-CoV-2.
Ensimmäisten koronatautitapausten jälkeen sairaus on levinnyt ympäri maailman, ja tuoreimmat luvut osoittavat, että yli 100 miljoonaa ihmistä on saanut tartunnan tai parantunut taudista.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronaviruksen tappavuus on 0,5–1 prosenttia, mikä on suhteellisen matala. Esimerkiksi SARSin tappavuus on 10 prosenttia, ja ebolan jopa 50 prosenttia.
Silti koronavirus on aiheuttanut nyt (tammikuu 2021) yli kahden miljoonaan ihmisen kuoleman. Tämä johtuu siitä, että koronavirus iskee pahiten iäkkäisiin ihmisiin ja henkiöihin, joilla on jokin perussairaus.
Siksi onkin todennäköistä, että koronaviruksesta tulee yksi historian pahimmista epidemioista. Aika näyttää, mihin kohtaa listaa se asettuu.
HIV
8. HIV: Immuunijärjestelmän pahin vihollinen
Kuolleita: 35 miljoonaa
Vuonna 1981 Yhdysvalloissa rekisteröitiin ensimmäinen aids-tapaus.
Sittemmin hi-virus on tuhonnut yli 25 miljoonan ihmisen immuunijärjestelmän. Tartunnan saaneet kuolevat erilaisiin tulehduksiin.
Hiv-infektiota ei voida parantaa, mutta erilaisilla lääkehoidoilla retrovirus voidaan pitää kurissa. Kehitteillä on useita rokotteita.

HIV tuhoaa kehon immuunijärjestelmän niin, että se ei pysty suojelemaan ihmistä bakteereilta ja viruksilta.
Pilkkukuume
7. Pilkkukuume: Täi kantoi tappavaa tautia
Kuolleita: Noin 150 000 vuodessa
Pilkkukuumetta esiintyy paikoissa, joissa on paljon ihmisiä ja huono hygienia.
Tautia on kutsuttu leirikuumeeksi ja vankilakuumeeksi, mikä viittaa siihen, että sitä esiintyi usein vankileireillä.
Tauti iskee verenkiertoon, lamauttaa munuaisten toiminnan ja johtaa kuolemaan. Nykyisin pilkkukuumetta hoidetaan antibiooteilla.
Tuberkuloosi
6. Tuberkuloosi: Ikivanha keuhkotauti
Kuolleita: 1,5 miljoonaa vuodessa
Tuberkuloosi on maailman yleisin tappava tartuntatauti. Se on piinannut ihmisiä jo tuhansia vuosia, sillä tuberkuloosibakteereita on löydetty muun muassa egyptiläisistä muumioista.
Bakteeri levisi ilmeisesti märehtijöistä ihmisiin silloin, kun ihminen alkoi pitää kotieläimiä. Tuberkuloosia voidaan nykyisin hoitaa antibiooteilla, mutta viime aikoina on alkanut esiintyä lääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja.

Tuberkuloosin aiheuttaa Mycobacterium tuberculosis -bakteeri. Pelätty keuhkosairaus on historian seitsemänneksi pahin epidemia.
Malaria
5. Malaria: Hyttyset tehokkaita tartuttajia
Kuolleita: Yli 400 000 vuodessa.
Joka vuosi 200–300 miljoonaa saa malariatartunnan. Afrikassa malaria aiheuttaa eniten kuolemantapauksia alle viisivuotiaiden keskuudessa.
Potilaalla esiintyy 10–15 vuorokautta piston jälkeen kuumetta, ripulia, pahoinvointia ja oksentelua. Erittäin raju malarian muoto iskee keskushermostoon ja aiheuttaa halvaantumisen tai kooman.
Malarian yleisyydestä huolimatta siihen ei ole kehitetty tehokasta rokotetta, vaan sitä ehkäistään lääkkeillä ja torjunta-aineilla käsitellyillä hyttysverkoilla.

Malarian aiheuttaa Plasmodium-loisio, joka voi siirtyä ihmiseen hyttysenpiston välityksellä. Malaria nousee viidennelle sijalle, kun listataan historian pahimmat epidemiat.
Kolera
4. Kolera: Tappava ripuli
Kuolleita: Jopa 140 000 vuodessa
”Väri oli sama kuin riisin keitinvedessä ja haju viittasi mätään kalaan.”
Näin kolerapotilaat kuvaavat kokemaansa ripulia. Potilaat voivat ripuloida jopa 20 litraa vuorokaudessa. Varsinkin alueilla, joilla ei ole puhdasta vettä, kolerapotilaat voivat kuolla nestehukkaan.
Kolerabakteeri tarttuu ulosteen saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Bakteeri tunkeutuu suolen seinämään ja aiheuttaa voimakasta ripulointia.
Potilaan ulosteesta bakteeri voi jälleen päästä veteen ja levittää siten tautia edelleen.
Hoitamattomana kolera on yhä hengenvaarallinen sairaus, mutta yleensä se saadaan paranemaan nesteytyksellä ja sokeri-suolaliuoksella.

Koleran aiheuttaa Vibrio cholerae -bakteeri. Kolera on neljännellä sijalla, kun listataan historian pahimmat epidemiat.
Espanjantauti
3. Espanjantauti: Tauti sekoitti immuunijärjestelmän
Kuolleita: 50–100 miljoonaa
Ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa monen sodasta palanneen nuoren miehen kunto romahti äkillisesti. Vuosina 1918–1919 riehunut pandemia tappoi maailman väestöstä lähes joka 20. ihmisen.
Myöhempien tutkimusten mukaan influenssaa muistuttanut tauti sai immuunijärjestelmän reagoimaan liian voimakkaasti, mikä aiheutti esimerkiksi keuhkoihin kohtalokkaan tulehdustilan.
Reaktiota kutsutaan sytokiinimyrskyksi, ja se koettelee ankarimmin nuoria miehiä, joilla on hyvin toimiva immuunijärjestelmä. Siksi lapset, terveydeltään heikot ja iäkkäät ihmiset pääsivät espanjantaudista helpommalla.
Sikainfluenssaepidemia vuonna 2009 oli espanjantaudin tavoin A-tyypin viruksen aiheuttama, tarkemmin sanottuna virus oli A(H1N1).
Sikainfluenssa ei ollut läheskään niin vaarallinen kuin espanjantauti. Silti arvioidaan, että noin 280 000 ihmistä menehtyi sikainfluenssaan.
Musta surma
2. Musta surma: Kolmasosa Euroopan väestöstä menehtyi
Kuolleeita: 200 miljoonaa
Rutto nostatti omenan kokoisia paiseita ja aiheutti kudoksissa voimakasta verenvuotoa, joka näkyi mustina läiskinä iholla.
Tauti tappoi 1300–1700-luvuilla moneen otteeseen suuren osan Euroopan asukkaista. Tautia aiheuttaa Yersinia pestis -bakteeri, jota kantavat etenkin rottien kirput. Ihminen saa tartunnan kirpunpuremasta.
Bakteeri osaa huijata elimistön immuunijärjestelmää ja vähentää vasta-aineiden tuotantoa. Nykyisin ruttoa hoidetaan antibiooteilla.

Pieni ruttobakteeri piinasi maapalloa useita kertoja, ja se pääseekin kolmannelle tilalle, kun listataan historian pahimmat epidemiat.
Isorokko
1. Isorokkoepidemia: Tuhosi melkein koko kansan
Kuolleita: 300–500 miljoonaa
Tuhansia vuosia ihmisiä piinanneen isorokon hävittäminen oli yksi lääketieteen suurimmista saavutuksista 1900-luvulla. Isorokko ehti riehua kaikilla mantereilla melkein 500 vuotta ja tappaa miljoonia.
Etelä-Amerikassa eurooppalaisten tuoma epidemia tuhosi lähes kaikki intiaanit, ja Euroopassa kuoli vuosittain jopa 400 000 ihmistä märkiviin rakkuloihin, jotka tappavat levitessään sisäelimiin, kuten munuaisiin, maksaan ja rakkoon.
Noin 60 prosenttia isoonrokkoon sairastuneista kuoli, ja henkiin jääneistä monet sokeutuivat ja usein kehoon jäi rokolle luonteenomaisia pahoja arpia.