Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Geenit altistavat vakavalle koronavirustaudille

Koronaviruspandemian alkuvaiheesta alkaen ryhmä lääkäreitä on tutkinut potilaiden perimää. Ensimmäiset tulokset osoittavat, että esimerkiksi veriryhmä voi vaikuttaa taudin vakavuuteen.

Shutterstock

Yksi koronaviruspandemian suurista arvoituksista on, miksi jotkut sairastuvat vakavasti ja toisille taas ei tule juuri lainkaan oireita. Uusi tutkimus osoittaa, että geenit saattavat vaikuttaa taudin vakavuuteen.

Suuressa kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä, COVID-19 Host Genetics Initiative, tuhannet tutkijat ovat helmikuusta lähtien tutkineet koronavirustautiin sairastuneiden geenejä. Tutkimuksen ensimmäiset tulokset on nyt vertaisarvioitu.

Tutkimuksessa tunnistettiin vakavasti sairastuneiden koronaviruspotilaiden geenimateriaalista alueita, joilla voi olla merkitystä taudin vakavuuden kannalta. Havaintojen mukaan merkityksellinen voi olla esimerkiksi geeni, joka määrää ihmisen veriryhmän.

A-veriryhmä lisää vakavan tautimuodon riskiä

Tutkimuksen toteuttaneet saksalaiset, italialaiset ja espanjalaiset lääkärit ottivat verinäytteitä 1 610:ltä koronavirustaudin vakavaan muotoon sairastuneelta ja hengitysapua tarvinneelta potilaalta. Verinäytteistä eristettiin dna:ta, jonka tietyt osat otettiin lähempään tarkasteluun.

Lääkärit etsivät sellaisia dna-muutoksia, joita ei ollut verrokkiryhmänä toimineilla terveillä ihmisillä. Tutkimuksessa tunnistettiin dna:sta kaksi paikkaa, niin kutsuttua lokusta, joissa vakavasti sairastuneiden dna poikkesi terveiden dna:sta.

Ihmisillä, joiden veriryhmä on A, on suurempi riski sairastua covid-19-taudin vakavaan tautimuotoon. Tutkijat eivät vielä tiedä, mistä tämä tarkalleen johtuu.

© Shutterstock

Toisessa lokuksessa on geeni, joka säätelee veriryhmän määrittävän proteiinin tuotantoa. Tutkijat havaitsivat, että lisähapen tai hengityskoneeseen joutumisen riski kasvoi A-veriryhmän potilailla jopa 50 prosenttia. Kiinalaistutkijat olivat jo aiemmin päätyneet samaan tulokseen.

Tutkimuksessa ei vielä selvinnyt, mistä veriryhmän ja taudin vakavuuden välinen yhteys johtuu. Tutkijat kuitenkin arvelevat, että se saattaa liittyä geeniin, joka sijaitsee lähellä veriryhmän määrittävää geeniä ja immuunijärjestelmän toimintaa säätelevää geeniä.

Dna-testi voi määrittää koronavirustaudin hoidon

Toinen koronaviruspotilaiden dna:sta erottunut paikka, joka teoriassa voisi aiheuttaa vakavan tautimuodon, on kuuden eri geenin liitos. Yksi näistä geeneistä liittyy molekyyliin, jonka tehtävä on varoittaa immuunijärjestelmää vaarasta. Toinen geeni hallitsee taas proteiinia, joka toimii yhdessä juuri sen reseptorin kanssa, jota koronavirus käyttää tunkeutuakseen soluihin.

Yhteistyöhankkeen tutkijat toivovat, että pidemmällä aikavälillä heidän tutkimuksensa voisi paljastaa, mihin geeneihin hoito kannattaa tulevaisuudessa kohdistaa.

Samaan aikaan koronaviruspotilaiden geeneistä saatu tieto voi pohjustaa dna-testien käyttöönottoa, jolloin voitaisiin jo aikaisessa vaiheessa ennustaa, kuka tulee tarvitsemaan tehohoitoa.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

115 minuuttia
Sairaudet

Diabetes kuriin viruksilla

11 minuuttia
Syöpä

Geenitekniikka tuhoaa syövän

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota