Shutterstock

Geenihoito paransi hiirten HIV:n

Tutkijat paransivat HIV:n yhdeksältä 21 hiirestä CRISPR-menetelmällä. Seuraavaksi tehdään kokeita apinoilla, ja jos kaikki sujuu hyvin, aloitetaan testit ihmisillä.

Maailmassa on yli 37 miljoonaa ihmistä, jotka ovat saaneet HIV-tartunnan. HI-viruksen aiheuttamia oireita voidaan hoitaa, mutta toistaiseksi ei tunneta hoitoa, jolla viruksesta pääsisi eroon.

Tuoreen hiirikokeen tulokset antavat toivoa muutoksesta. Nykyään HIV-tartunnan saaneet tarvitsevat päivittäistä lääkitystä, jotta virus ei pääse lisääntymään ja sairaus ei etene.

Ilman lääkitystä HIV-tartunta kehittyy aidsiksi eli tilaksi, jossa virus on vakavasti heikentänyt ihmisen immuunijärjestelmää niin, että tavallisesti vaarattomat sairaudet voivat johtaa kuolemaan. Nyt yhdysvaltalaisen Temple-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla ainakin hiirten HIV-tartunta voidaan parantaa, vaikka virus on liittänyt perimänsä osaksi hiiren dna:ta.

Kokeet CRISPR-menetelmällä antavat uutta toivoa siitä, että HI-virus voidaan poistaa soluista.

© Shutterstock

Tutkijat leikkasivat HI-viruksen perimän pois hiiren dna:sta

Menetelmässä yhdistyvät keino, jolla virusta estetään kopioimasta dna:taan, ja CRISPR-tekniikka eli niin sanottu geenisaksi, jolla voidaan muokata dna:ta.

Saksina toimii Cas9-molekyyli, joka voi tunnistaa halutun kohdan dna:ssa ja leikata dna:n poikki sen kohdalta.

Samalla tavalla Cas9 pystyy löytämään dna:sta kohdan, johon HI-virus on piilottanut perimänsä, ja leikkaamaan sen pois hiiren perimästä.

Tutkijat testasivat menetelmää 21 hiirellä. Yhdeksän niistä parani HIV:stä. Seuraavaksi menetelmää aiotaan testata apinoilla. Jos kaikki sujuu hyvin, testit ihmisillä voidaan aloittaa jo tänä vuonna.