Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Geenihoito paransi hiirten HIV:n

Tutkijat paransivat HIV:n yhdeksältä 21 hiirestä CRISPR-menetelmällä. Seuraavaksi tehdään kokeita apinoilla, ja jos kaikki sujuu hyvin, aloitetaan testit ihmisillä.

Shutterstock

Maailmassa on yli 37 miljoonaa ihmistä, jotka ovat saaneet HIV-tartunnan. HI-viruksen aiheuttamia oireita voidaan hoitaa, mutta toistaiseksi ei tunneta hoitoa, jolla viruksesta pääsisi eroon.

Tuoreen hiirikokeen tulokset antavat toivoa muutoksesta. Nykyään HIV-tartunnan saaneet tarvitsevat päivittäistä lääkitystä, jotta virus ei pääse lisääntymään ja sairaus ei etene.

Ilman lääkitystä HIV-tartunta kehittyy aidsiksi eli tilaksi, jossa virus on vakavasti heikentänyt ihmisen immuunijärjestelmää niin, että tavallisesti vaarattomat sairaudet voivat johtaa kuolemaan. Nyt yhdysvaltalaisen Temple-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla ainakin hiirten HIV-tartunta voidaan parantaa, vaikka virus on liittänyt perimänsä osaksi hiiren dna:ta.

Kokeet CRISPR-menetelmällä antavat uutta toivoa siitä, että HI-virus voidaan poistaa soluista.

© Shutterstock

Tutkijat leikkasivat HI-viruksen perimän pois hiiren dna:sta

Menetelmässä yhdistyvät keino, jolla virusta estetään kopioimasta dna:taan, ja CRISPR-tekniikka eli niin sanottu geenisaksi, jolla voidaan muokata dna:ta.

Saksina toimii Cas9-molekyyli, joka voi tunnistaa halutun kohdan dna:ssa ja leikata dna:n poikki sen kohdalta.

Samalla tavalla Cas9 pystyy löytämään dna:sta kohdan, johon HI-virus on piilottanut perimänsä, ja leikkaamaan sen pois hiiren perimästä.

Tutkijat testasivat menetelmää 21 hiirellä. Yhdeksän niistä parani HIV:stä. Seuraavaksi menetelmää aiotaan testata apinoilla. Jos kaikki sujuu hyvin, testit ihmisillä voidaan aloittaa jo tänä vuonna.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

67 minuuttia
Syöpä – Mikä se on?
Syöpä

WHO varoittaa: Syöpätapauksia vuonna 2040 on 60 prosenttia enemmän kuin nyt

12 minuuttia
Syöpä

Rokotteet kukistavat syövän

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota