Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miten flunssa tarttuu?
Lääketiede - Sairaudet

Miten nuhakuume tarttuu?

Flunssa tuntuu tulevan helposti, mutta siitä eroon pääseminen onkin jo vaikeampi juttu. Miten flunssa oikein tarttuu?

Flunssaoireita aiheuttaa ainakin 200 erilaista hengitystieinfektiovirusta, jotka pääsevät leviämään etenkin, kun ihmiset ovat toistensa kanssa tekemisissä. Leviämistapoja on useita. Tavallisesti nuhakuume saadaan taudinkantajalta pisara- tai kosketustartuntana.

Kolme yleisintä tartuntatapaa

  1. Pisaratartunta: Aivasteleminen, yskiminen ja niistäminen tuottavat runsaasti viruksia sisältävästä nenäeritteestä ilmaan pisaroita. Ne voivat lentää jopa kaksi metriä.

  2. Suora kosketustartunta: Kun taudinkantajalla on nenäeritettä käsissään esimerkiksi niistämisen jäljiltä, kättelyyn liittyy huomattava tartuntavaara.

  3. Epäsuora kontakti: Nenäeritteen saastuttamista käsistä jää pinnoille tarttuvia viruksia. Niiden taudinaiheuttamiskyky huononee kuitenkin melko nopeasti.

Flunssa on vain vetistä räkää

Flunssa ei ole mitään verrattuna vanhoihin vitsauksiin, kuten ruttoon, espanjantautiin tai lepraan. Lue lisää artikkelista:

Lue myös:

Autot

Tieteen tuomio: Kuinka ilmastoystävällinen sähköauto on?

11 minuuttia
Ihminen

Tutkijat: Uusi lääke nollaa jetlagin

9 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota