Schnartendorff / RKI
Et BSL-4-laboratorium i brug.

Faktantarkistus: Karkasiko koronavirus laboratoriosta?

Yhdysvaltalaisessa tiedusteluraportissa todetaan, että koronavirus karkasi laboratoriosta Wuhanista jo marraskuussa 2019. Miltä raportin väite näyttää tieteen silmin?

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden liittyi edeltäjänsä vaatimuksiin ja vaatii nyt, että kiinalaisviranomaiset paljastavat kaikki tietonsa SARS-CoV-2-viruksen alkuperästä.

Syynä presidentin ulostuloon on julkisuuteen vuotanut raportti, jossa esitettiin uudelleen epäilyjä siitä, että koronavirus olisikin ihmisen muokkaama.

Väite: SARS-CoV-2-virus syntyi kiinalaisessa laboratoriossa

SARS-CoV-2-viruksen alkuperä on yksi koronaviruspandemian suurimmista ja keskeisimmistä kysymyksistä.

Vuonna 2020 kiinalaisviranomaiset totesivat, että lepakon virus vaihtoi isäntää Huananin kalatorilla Wuhanin miljoonakaupungissa.

Samaan aikaan salaliittoteoriat väittivät, että virus on itse asiassa 14 kilometrin päässä kalatorilta sijaitsevassa laboratoriossa tuotettu biologinen ase.

Silloin vastattiin: Ei, ei ja vielä kerran ei.

Sen jälkeen, kun WHO:n tutkijat kävivät Kiinassa tammikuussa ja totesivat, että kalatori ei olekaan SARS-CoV-2-viruksen todennäköinen alkulähde, keskustelu alkoi uudelleen.

Nyt raportti antaa uutta tuulta kaikenlaisille teorioille.

Fakta 1: Viruslaboratorio on salainen

Väitteet ovat peräisin nimettömältä viranomaiselta, joka kuului presidentti Donald Trumpin hallintoon. Raportti herätti oitis huhut siitä, että koronavirus karkasi laboratoriosta.

Yhdysvalloissa osa republikaaneista pitää raporttia todisteena siitä, että virus on peräisin laboratoriosta.

Epäilykset heräsivät, koska tällä hetkellä suurta osaa tiedoista ei ole julkistettu. Siksi arvellaan, että virus
– on joko tehty laboratoriossa biologiseksi aseeksi
– tai se on päässyt karkuun vahingossa.

Johtavien virustutkijoiden mukaan ei ole todisteita siitä, että koronavirus olisi ihmisen valmistama. Jos se olisi tehty aseeksi, siitä puuttuisivat puolustusmekanismit, joita laboratorioissa tuotettuihin viruksiin ei yleensä laiteta. Koronaviruksen perimässä pitäisi myös siinä tapauksessa näkyä merkkejä muista viruksista, jotka on liitetty SARS-CoV-2-virukseen. Jäljelle jää vain se mahdollisuus, että kiinalaisilla olisi käytössään muille tutkijoille tuntematon menetelmä, ja siinä tapauksessa ollaan jo pitkällä spekulaation puolella.

Tällä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella on mahdotonta sanoa, ettei virus olisi valmistettu laboratoriossa ja karannut sieltä. Ajatusta vastaan on kuitenkin koko joukko argumentteja.

Ensinnäkin laboratorion johtava lepakkojen virusten tutkija Shi Zhengli sanoi Science-tiedelehden haastattelussa, että laboratorio on 15 viime vuoden aikana eristänyt ja säilyttänyt kolmea SARS-virukseen liittyvää koronavirusta. Niiden perimästä korkeintaan 79,8 prosenttia on samaa kuin SARS-CoV-2-viruksella.

Viruksista puhuttaessa 20 prosentin ero merkitsee sitä, että kyseessä on kaukainen sukulainen. Pandemian aiheuttanut koronavirus aiheuttaa vain noin kaksi mutaatiota kuukaudessa 30 000 kirjainta käsittävään geneettiseen koodiinsa.

Toiseksi jos kolme viruslaboratorion tutkijaa sai tartunnan työpaikallaan, he ovat rikkoneet sääntöjä ja käytäntöjä. Laboratorio on yksi maailman noin 50 laitoksesta, jonka tilat täyttävät bioturvallisuustason 4, BSL-4.

Se tarkoittaa muun muassa seuraavaa:

  • Työntekijöillä on paineistetut suoja-asut laboratorion tiloissa.
  • Laboratorion ilmavaihdossa käytetään tehokkaita suodattimia.
  • Kokeissa käytetty vesi ja niissä syntyvät jätteet steriloidaan paineessa ja korkeassa lämpötilassa.
Turvallisuus BSL-4-laboratoriossa

Jokainen BSL4-laboratorio testataan kolmannen tahon toimesta joka vuosi. WIV on rakennettu ja se toimii yhteistyössä yhdysvaltalaisten ja ranskalaisten yliopistojen kanssa.

© National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Korkea turvataso ei kuitenkaan täysin sulje pois sitä mahdollisuutta, että tutkijat olisivat saaneet SARS-CoV-2-tartunnan työpaikallaan. Lisäksi Yhdysvaltojen suurlähetystö Pekingissä on aiemmin varoittanut laboratorion henkilökunnan puutteellisesta koulutuksesta.

Kolmanneksi todennäköisyyslaskenta torjuu sairausekologi Peter Daszakin mukaan teorian siitä, että BSL4-laboratorion työntekijät sairastuisivat tappavaan virukseen.

Daszakin laskelmien mukaan 3 prosentilla ihmisistä, jotka asuvat lähellä suuria lepakkoyhdyskuntia, on veressään vasta-aineita lepakkojen viruksia vastaan. Se tarkoittaa sitä, että yhdestä seitsemään miljoonaa ihmistä koko Kaakkois-Aasiassa saa joka vuosi tartunnan lepakolta peräisin olevasta viruksesta.

Todennäköisyys, että potilas 0 olisi Wuhanin laboratorion noin kuuden lepakkovirusten kanssa työskentelevän tutkijan keskuudesta, on yhtä kuin nolla.

Fakta 2: Virus ilmaantui kauan ennen kuin Kiina reagoi

Arvostelijoiden mielestä tutkijoiden mahdolliset koronavirustartunnat ovat niiden ajankohdan vuoksi epäilyttäviä. Kiina nimittäin varoitti maailmaa uudesta viruksesta vasta 31. joulukuuta 2019.

Vertaamalla eri koronapotilaiden virushiukkasia tutkijat ovat kääntäneet viruksen molekylaarista kelloa taaksepäin ja arvioineet, milloin virushiukkasten perimät olivat täsmälleen samanlaiset.

Tutkimuksen mukaan virus syntyi vähintään kaksi kuukautta ennen kuin Kiina varoitti siitä.

On vaikeaa arvioida, oliko WIV:n tutkijoilla todellakin koronavirustartunta. Julkisuuteen tulleessa raportissa tutkijoiden oireiden sanotaan muistuttaneen COVID-19-taudin oireita, mutta oireet sopivat myös hyvin muihin vuodenaikaan liittyviin sairauksiin.

Tutkijoilla saattoi toisin sanoen olla joko paha flunssa tai COVID-19.

Katsaus koronan, flunssan ja influenssan eroihin

Tästä näet koronavirustaudin, flunssan ja influenssan oireiden erot.

© WHO / Ken Ikeda Madsen

Wuhanin laboratorion WIV:n johtavan tutkijan Shi Zhenglin mukaan kaikki laboratorion työntekijät testattiin keväällä 2020 ja heidän verestään etsittiin aiempien SARS-CoV-2-tartuntojen merkkejä. Kenelläkään ei ollut merkkejä COVID-19-taudin vasta-aineista.

Teoreettisesti tarkasteltuna Wuhanin laboratorion työntekijät ovat voineet saada koronavirustartunnan marraskuussa 2019. Tosin vaikka heillä olisikin ollut tartunta, se ei yksinään todista, että tartunta olisi ollut peräisin laboratoriosta.

Fakta 3: Todisteet eivät viittaa laboratorioon

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on antanut tiedustelupalvelulle 90 päivää aikaa tutkia asiaa. Toisaalta Kiinan ulkoministeriö on todennut, että Kiina on esittänyt kaikki hallussaan olevat tiedot SARS-CoV-2-viruksesta.

Laboratorion johto halusi tehdä yhteistyötä samoin kuin tutkijat, kun WHO:n koronatutkijat vierailivat Kiinassa. Tuolloin WIV ei kuitenkaan julkistanut tietojaan.

Tutkimukset ja tiedot voivat olla väärin, mutta perimä valehtelee harvoin.

Päätelmät, joita nyt voidaan tehdä SARS-CoV-2-viruksen alkuperästä, eivät anna aihetta epäillä, että viruksen perimää olisi muokattu.

Ensimmäisessä täydellisessä uuden koronaviruksen kartoituksessa näkyy rakenne, joka muistuttaa paljon luonnollisia koronaviruksia. Tässä genomi on järjestetty genomin emäsparien proteiinien mukaan. S esimerkiksi tarkoittaa piikkiproteiineja, joiden avulla koronavirus pystyy tunkeutumaan ihmisen soluihin, ja M on viruksen kalvo.

© Zhang,Y.-Z, et. al.

WIV-laboratorion tietokannassa olevista yli 2 000 virusgenomista SARS-CoV-2-virusta lähinnä on RaTG13, jonka perimästä 96,2 prosenttia on identtistä SARS-CoV-2-viruksen kanssa. Neljän prosentin eron tasoittamiseen kuluisi tutkijoiden mukaan 20–50 vuotta. Jos RaTG13 on muuntunut SARS-CoV-2-virukseksi, kyseessä ei siis voisi olla sattuma. Perimäanalyysien mukaan SARS-CoV-2-viruksen mutaatiot näyttävät kuitenkin luonnollisilta.

Evoluutio voi joskus käyttää oikotietä, niin kutsuttua geneettistä vaihtoa. Se tapahtuu esimerkiksi niin, että virus tarttuu johonkin muuhun eläimeen kuin sen alkuperäiseen isäntäeläimeen.

Näin tapahtuu geneettinen vaihto

Virukset hyökkäävät solun kimppuun

Kaksi virusta tai useampia viruksia hyökkää solun kimppuun.

Viruksien rna kopioituu

Solun tumassa viruksien rna kopioituu.

Uusi virus syntyy

Syntyy uusi virus, jolla on alkuperäisten virusten ominaisuudet.

Monet tutkijat uskovat, että SARS-CoV-2-virus syntyi viruksen tarttuessa johonkin muuhun isäntään. Tämä käsitys ei viittaa siihen, että laboratoriolla olisi osuutta asiaan.

Koska SARS-CoV-2-viruksen alkuperä on edelleen hämärän peitossa, 18 tutkijaa kehottaa Science-julkaisussa, että Wuhanin laboratorio tutkitaan perinpohjaisesti, jotta voidaan joko todistaa tai kumota teoria ihmisen itsensä aiheuttamasta pandemiasta.