Ebola in Africa

Ebola väijyy aiemmin sairastuneissa

Ebola tappoi kolme Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tartunnat voivat olla 2018–2020-epidemian jälkikaikuja.

Tappava ebolavirus uhkaa jälleen Kongon demokraattisen tasavallan väestöä.

Lokakuun alun jälkeen virustartunnan on saanut viisi, ja heistä kolme on kuollut.

Asiantuntijat arvelevat, että uudet tartunnat johtuvat vuosien 2018–2020 epidemian aikana ebolatartunnan saaneiden ja toipuneiden miesten siemennesteessä säilyneistä viruksista.

Ebola piileskelee spermassa

Ebola on raivonnut etenkin Länsi-Afrikassa useita kertoja.

Vuonna 2014 lähes 29 000 ihmistä sai ebolatartunnan, ja heistä yli 11 000 menetti henkensä. Vuosina 2018–2020 virus alkoi jälleen levitä, jolloin lähes 2 300 kuoli ja noin tuhat selvisi taudista hengissä.

Aina vuoden 2014 laajasta epidemiasta asti tutkijat ovat pitäneet ebolavirusta tarkasti silmällä.

Ebolaviruksesta on erittäin vaikea päästä kokonaan eroon, ja kuolemaa kylväviä epidemoita ilmaantuu säännöllisin väliajoin.

Kuvitus ebolavirus lanka

Ebola on niin sanottu filovirus. Tämä vaarallinen virussuku on saanut nimensä lankamaisesta muodostaan (latinan filum merkitsee ”lankaa”). Sen pitkulainen ruumis sisältää rna-säikeen, joka antaa isäntäsolulle käskyn kopioida virusta. Kun virus on levinnyt kyllin moneen soluun ja lamannut immuunijärjestelmän, se tappaa potilaan, jos tautia ei hoideta.

© Shutterstock

Tutkijoiden teorian mukaan virus siirtyy ihmisiin kuolleista eläimistä, etenkin lepakoista, joita myös koronavirus suosii väli-isäntänä, ja aiheuttaa uusia tartuntaketjuja leviten sitten ihmisestä toiseen.

Kun kahdentoista ebolapotilaan dna:sta tutkittiin virusten perimä, selvisi, että virus pystyy ilmeisesti jollain tapaa piileskelemään tartunnasta toipuneiden dna:ssa. Etenkin miespuolisten potilaiden siemenneste vaikuttaa olevan paikka, jossa virus pystyy odottamaan uutta isäntää.

Virus tappaa sisäisillä verenvuodoilla

Ebola-virus aiheuttaa ebolaksi kutsutun vakavan verenvuotokuumeen.

Ebolavirustartunnasta oireiden ilmenemiseen kestää yleensä noin kymmenen päivää.

Verenvuotokuume aiheuttaa aluksi influenssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta, lihaskipuja, päänsärkyä sekä vatsa- ja kurkkukipua.

Myöhemmin ilmeneviin vakavampiin oireisiin kuuluvat sisäelimissä ilmenevät verenvuodot ja suuri nestehukka, jotka voivat johtaa kuolemaan.

Rokotteet estävät uuden katastrofin

Länsi-Afrikan ebolaepidemioissa kuolleisuus on hyvin korkea: 60–90 prosenttia.

Tämä johtuu etenkin alueen puutteellisista terveydenhoitomahdollisuuksista ja siitä, että virusta vastaan ei ollut rokotetta ennen vuotta 2019.

Nyt markkinoilla on onneksi kaksi rokotetta, joita terveysviranomaiset voivat antaa välittömästi tartunnan saaneiden lähipiirille. Rokottaminen voi auttaa pysäyttämään tartuntaketjut ennen kuin vuosien 2014 ja 2018–2020 kaltaiset tilanteet toistuvat.