Ebolaviruksen kanssa pitää olla varovainen
Ebolavirus sai aikaan historian pahimman ebolaepidemian viime vuonna Länsi-Afrikassa. Ebolaan kuolee 40 prosenttia tartunnan saaneista. Tutustu taudin taustoihin.

Mikä ebola on?
Ebola on nauhamainen virus, joka leviää elimistöön immuunijärjestelmän kautta ja aiheuttaa kuolemaan johtavan verenvuodon.
Kuinka vaarallinen ebola on?
Tauti on erittäin tappava – 37 prosenttia tartunnan saaneista kuolee – ja elimistön on vaikea taistella sitä vastaan, sillä ebolavirus hyökkää immuunijärjestelmän valkosolujen eli monosyyttien, makrofagien ja dendriittisolujen, kimppuun.
Monissa Länsi-Afrikan maissa ebolavirus levisi helposti, sillä maiden terveydenhoitojärjestelmät toimivat huonosti. Virusta ei pidetä niin tarttuvana maissa, joissa hygieniaolot ovat paremmat ja terveydenhoito toimii tehokkaasti. Siksi taudin ei uskota tarttuvan kovin moneen Afrikan ulkopuolella.
Miten ebola tarttuu?
Ebola tarttuu vain sairaan henkilön verestä, oksennuksesta, ripuliulosteesta tai muusta ruumiinnesteestä. Toisin kuin esimerkiksi influenssavirukset, ebola ei tartu ilman välityksellä. Tartuntariski on suurin lääkäreillä ja sairaanhoitajilla, jotka pesevät potilaita ja joutuvat kosketuksiin näiden ruumiinnesteiden kanssa.
Mistä ebola on peräisin?
Useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että ebolavirusta kantavat afrikkalaiset lepakot, vaikka niillä itsellään ei olisikaan mitään oireita.
Ihminen saa ebolatartunnan luultavasti metsästäessään lepakoita ja joutuessaan kosketuksiin niiden veren kanssa. Länsi-Afrikan ensimmäisen ebolauhrin, pienen pojan vanhemmat olivat juuri lepakonmetsästäjiä, jotka todennäköisesti toivat virusta kantavan eläimen kotikyläänsä.