Ebolasta selvinneet voivat tartuttaa seksikumppaninsa

Tutkijat kehottavat ebolasta selvinneitä henkilöitä käyttämään kondomia. Ebolavirus voi nimittäin piileskellä siemennesteessä kauan sen jälkeen, kun henkilö on parantunut taudista.

nb_u19 Ebola

Ebola ei aina jätä rauhaan, vaikka tauti olisikin voitettu. Uuden tutkimuksen mukaan ebolavirus piileksii siemennesteessä, joten taudista jo parantunut henkilö voi tartuttaa sen seksikumppaniinsa.

Ennen kuin tutkijat saavat tarkempaa tietoa tartuntavaarasta, Yhdysvaltojen tartuntatautikeskus CDC (Centers for Disease Control and Prevention) kehottaa ebolasta selvinneitä henkilöitä käyttämään kondomia yhdynnässä.

Nainen sai ebolan seksikumppaniltaan

Varoitus annettiin sen jälkeen, kun liberialainen nainen erittäin todennäköisesti oli saanut ebolatartunnan oltuaan suojaamattomassa yhdynnässä taudista selvinneen miehen kanssa.

Nainen ei ollut ollut kontaktissa ebolaa sairastavien henkilöiden kanssa, mutta viikkoa ennen kuin hän sai oireita, hän oli harrastanut suojaamatonta seksiä aiemmin ebolan sairastaneen miehen kanssa.

Väritetty elektronimikroskoopin kuva näyttää, miltä ebolavirus näyttää. Kuva: Frederick Murphy.

Siemennesteessä oli ebolavirusta

Mies oli todettu terveeksi lokakuussa 2014, mutta maaliskuun 2015 lopussa otettu siemennestenäyte paljasti, että siinä oli ebolaviruksen perimän osia.

Tutkijat analysoivat perimää ja havaitsivat, että kyseessä oli sama ebolavirustyyppi, joka löytyi naisesta.

Virus oli siis piileksinyt elimistössä viisi kuukautta sen jälkeen, kun mies oli todettu terveeksi.

Lääkäri pani kaikki peliin – ja selvisi ebolasta

Tähän mennessä ebola on tappanut 11 000 ihmistä ja virus riehuu edelleen. Ebolaan ei vielä vuosi sitten ollut lääkettä, mutta kesällä 2014 alettiin kokeilla ZMapp-valmistetta. Lue dramaattinen kertomus ebolaepidemiasta ja lääkäri Kent Brantlyn selviytymisestä:

Lähde: CDC