Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u19 Ebola
Lääketiede - Ebola

Ebolasta selvinneet voivat tartuttaa seksikumppaninsa

Tutkijat kehottavat ebolasta selvinneitä henkilöitä käyttämään kondomia. Ebolavirus voi nimittäin piileskellä siemennesteessä kauan sen jälkeen, kun henkilö on parantunut taudista.

Ebola ei aina jätä rauhaan, vaikka tauti olisikin voitettu. Uuden tutkimuksen mukaan ebolavirus piileksii siemennesteessä, joten taudista jo parantunut henkilö voi tartuttaa sen seksikumppaniinsa.

Ennen kuin tutkijat saavat tarkempaa tietoa tartuntavaarasta, Yhdysvaltojen tartuntatautikeskus CDC (Centers for Disease Control and Prevention) kehottaa ebolasta selvinneitä henkilöitä käyttämään kondomia yhdynnässä.

Nainen sai ebolan seksikumppaniltaan

Varoitus annettiin sen jälkeen, kun liberialainen nainen erittäin todennäköisesti oli saanut ebolatartunnan oltuaan suojaamattomassa yhdynnässä taudista selvinneen miehen kanssa.

Nainen ei ollut ollut kontaktissa ebolaa sairastavien henkilöiden kanssa, mutta viikkoa ennen kuin hän sai oireita, hän oli harrastanut suojaamatonta seksiä aiemmin ebolan sairastaneen miehen kanssa.

Väritetty elektronimikroskoopin kuva näyttää, miltä ebolavirus näyttää. Kuva: Frederick Murphy.

Siemennesteessä oli ebolavirusta

Mies oli todettu terveeksi lokakuussa 2014, mutta maaliskuun 2015 lopussa otettu siemennestenäyte paljasti, että siinä oli ebolaviruksen perimän osia.

Tutkijat analysoivat perimää ja havaitsivat, että kyseessä oli sama ebolavirustyyppi, joka löytyi naisesta.

Virus oli siis piileksinyt elimistössä viisi kuukautta sen jälkeen, kun mies oli todettu terveeksi.

Lääkäri pani kaikki peliin – ja selvisi ebolasta

Tähän mennessä ebola on tappanut 11 000 ihmistä ja virus riehuu edelleen. Ebolaan ei vielä vuosi sitten ollut lääkettä, mutta kesällä 2014 alettiin kokeilla ZMapp-valmistetta. Lue dramaattinen kertomus ebolaepidemiasta ja lääkäri Kent Brantlyn selviytymisestä:

Lähde: CDC

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota