Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Delta-muunnos

Deltamuunnos lisää vaikean koronavirustaudin riskiä

Koronaviruksen deltamuunnos aiheutti toukokuussa epidemian Kanta-Hämeessä, ja kesäkuussa Pietarin kisamatkaajat toivat tullessaan koko joukon tartuntoja. Deltamuunnos tarttuu helpommin kuin kantavirus, ja se on jo vallitseva koronaviruskanta esimerkiksi Britanniassa. Deltamuunnoksen aiheuttamassa taudissa riski joutua sairaalahoitoon on myös kaksi kertaa niin suuri kuin kantaviruksen aiheuttamassa taudissa.

Shutterstock

Deltamuunnos on jo vallitseva variantti monessa maassa

Koronaviruksen deltamuunnoksen eli niin sanotun Intian variantin aiheuttamat tartunnat ovat kasvussa.

Tähän mennessä deltamuunnosta on havaittu jo 111 maassa, muun muassa Britanniassa ja Yhdysvalloissa, joissa tartuntojen määrä on kasvussa juuri deltamuunnoksen takia.

Suomessakin deltamuunnos ehti jo aiheuttaa toukokuussa paikalliset epidemiat Kanta-Hämeessä ja Kannuksessa, ja kesäkuun lopussa moni sai deltamuunnoksen tuliaiseksi Pietarin jalkapallokisoista.

Suomessa havaitut deltamuunnostapaukset on tilastoitu THL:n sivulla.

Deltamuunnoksesta on hyvää vauhtia tulossa vallitseva koronavirusvariantti monessa maassa.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan deltamuunnos on 50–64 prosenttia tartuttavampi kuin alfa-muunnos (brittivariantti). Ja alfamuunnos puolestaan on 50 prosenttia tartuttavampi kuin kantavirus, joka alkoi levitä laajemmin maaliskuussa 2020.

Tutkimusten mukaan deltamuunnoksella on myös muita huolestuttavia ominaisuuksia.

Potilas sairaalahoidossa koronavirustartunnan vuoksi
© Shutterstock

Faktoja deltamuunnoksesta

 • Nimi: Deltamuunnos, Intian variantti tai B.1.617.2,
 • Ensimmäiset havainnot: Ensimmäiset havainnot tehtiin Intiassa lokakuussa 2020. Muunnos alkoi levitä eri puolilla maailmaa maaliskuun alussa 2021.
 • Esiintyminen: Tähän mennessä noin 80 maassa.
 • Tarttuvuus: 50–64 prosenttia tarttuvampi kuin alfamuunnos.
 • Muita piirteitä: Hieman erilaiset oireet kuin kantaviruksen ja muiden muunnosten aiheuttamassa taudissa. Rokotteet voivat suojata huonommin deltamuunnokselta.

Deltamuunnos aiheuttaa helpommin vakavan tautimuodon

Lancet-tiedelehdessä julkaistu tutkimus antaa viitteitä siitä, että deltamuunnos lisää riskiä joutua koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoon. Skotlannissa, jossa deltamuunnos on jo vallitseva virusmuoto, tutkijat ovat analysoineet 5,4 miljoonan ihmisen tiedot, ja tulokset osoittavat, että deltamuunnos kaksinkertaistaa riskin joutua sairaalahoitoon.

Sairaalatietojen mukaan tilanne on jokseenkin sama muuallakin.

Kiinalaisessa Guangzhoun suurkaupungissa, jossa deltamuunnos on leviämässä, lääkärien mukaan jopa 12 prosenttia tartunnan saaneista sairastuu vakavasti 3–4 päivän kuluessa. Aiemmin vastaava osuus oli 2–3 prosenttia.

Lääkärit kertovat myös, että virusten määrä tartunnan saaneiden elimistössä kasvaa nopeammin niillä, joilla tartunnan on aiheuttanut deltamuunnos. Lisäksi virusten määrä myös pienenee hitaammin.

Deltamuunnoksen aiheuttaman sairauden kulusta on meneillään useita eri tutkimuksia.

Deltamuunnos oireilee eri tavalla

Brittiläisten koronaviruspotilaiden oireista on selvinnyt, että delta-muunnos aiheuttaa erilaisen taudin kuin kantavirus ja muut virusmuunnokset.

Yleisimmät koronaviruksen oireet ovat olleet:

 • Kuume
 • Kuiva yskä
 • Väsymys
 • Haju- ja makuaistin huononeminen/katoaminen

Deltamuunnoksen aiheuttamassa taudissa yleisimmät oireet näyttävät olevan:

 • Kuume
 • Huono olo
 • Lihaskipu
 • Vuotava nenä
 • Päänsärky
 • Kurkkukipu

Erityisesti vuotava nenä hämmästyttää, sillä nuhaa ei aiemmin ole yhdistetty koronavirustautiin.

Deltamuunnoksen oireet ovat sellaisia, että tautia pidetään helposti tavallisena flunssana varsinkin niillä potilailla, jotka sairastavat taudin lievänä.

Lääkärit muistuttavatkin, että kaikkien, joilla on flunssaoireita, pitäisi käydä koronavirustestissä.

Näin koronavirus muuntuu

Geenin muuntuessa viruksessa tapahtuu jatkuvasti pieniä mutaatioita. Ne muuttavat ajan mittaan virusta niin, että siitä syntyy uusi tyyppi, joka hämää immuunijärjestelmää. Geenin muuntuminen on syynä siihen, että monet voivat sairastaa esimerkiksi nuhakuumeen monta kertaa saman talven aikana.

Rokotteen suoja deltamuunnosta vastaan on heikompi

Deltamuunnoksen leviäminen Britanniassa lykkäsi maan koronarajoitusten poistamista. Lykkäys johtui osaksi siitä, että deltamuunnos näyttää tarttuvan myös henkilöihin, jotka ovat saaneet vasta yhden rokoteannoksen.

Tässä tämänhetkiset tutkimustulokset rokotteiden tehosta deltamuunnosta vastaan.

Pfizer/BioNTechin rokote ja deltamuunnos

Toukokuussa tehdyn tutkimuksen mukaan Pfizer/BioNTechin rokote antaa 33 prosentin suojan deltamuunnosta vastaan kolme viikkoa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen. Vastaava luku alfamuunnosta vastaan on 50 prosenttia.

Kaksi viikkoa toisen rokoteannoksen jälkeen Pfizer/BioNTechin ja AstraZenecan rokotteet antavat huomattavasti paremman suojan myös deltamuunnosta vastaan. Asia selviää vielä vertaisarviointia odottavasta analyysistä.

Uudet luvut Israelista, missä suuri osa väestöstä on saanut Pfizer/BioNTechin rokotteen, viittaavat myös siihen, että rokote ei tehoa niin hyvin deltavarianttiin. Tulokset osoittavat suojatehoksi kahden rokoteannoksen jälkeen 64 prosenttia.

Toisin sanoen rokote ei suojaa kokonaan sairaudelta, mutta kaikki viittaa kuitenkin siihen, että se antaa hyvän suojan koronaviruksen vakavaa tautimuotoa, sairaalahoitoa ja kuolemaa vastaan.

Israelin arvioihin pitää vielä suhtautua varauksella, sillä luvut on kerätty hyvin lyhyessä ajassa, eikä tuloksia ole julkistettu muille terveysviranomaisille.

Suppea kanadalaistutkimus, jota ei vielä ole vertaisarvioiu, antaa hieman positiivisemman kuvan Pfizer/BioNTechin rokotteen suojasta deltavarianttia vastaan. Sen mukaan suoja yhden annoksen jälkeen on 57 prosenttia ja kahden annoksen jälkeen 87 prosenttia.

Modernan rokote ja deltavariantti

Lääkeyhtiö Modernan mukaan heidän rokotteensa antaa suojan myös deltavarianttia vastaan. Tähän tulokseen on päädytty, kun Moderna on tutkinut rokotettujen henkilöiden verinäytteitä ja havainnut vain "lievää laskua neutralisoivissa ominaisuuksissa".

Modernan tutkimus odottaa vielä vertaisarviointia.

AstraZenecan rokote ja deltavariantti

Brittitutkimuksessa, jossa Pfizer/BioNTechin rokotteen teho osoittautui heikoksi ensimmäisen ja toisen annoksen jälkeen, tarkasteltiin myös monen englantilaisen saamaa AstraZenecan rokotetta.

AstraZenecan rokote antoi Pfizer/BioNTechin rokotteen tavoin 33 prosentin suojan deltavarianttia vastaan kolme viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Kaksi viikkoa myöhemmin teho oli noussut, mutta ei niin paljon kuin Pfizer/BioNTechin rokotteella.

Johnson & Johnsonin rokote ja deltavariantti

Modernan tavoin Johnson & Johnson on testannut rokotteensa tehoa deltavarianttia vastaan. Vielä vertaisarvioimattomat tulokset osoittavat, että rokote antaa hyvän tehon.

Modernan mukaan teho deltavarianttia vastaan on parempi kuin beetamuunnosta (Etelä-Afrikan muunnos) vastaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota