Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vasta-aineet hyökkäävät koronaviruksen kimppuun

Brasilialainen koronamuunnos tartuttaa nuoria ja jo taudin sairastaneita

Euroopassa eteläamerikkalaisen virusmuunnoksen saaneiden määrä vain kasvaa. Uusi tieto auttaa ymmärtämään, miksi terveysviranomaiset pitävät Brasilian muunnosta erityisesti silmällä.

Shutterstock

Enemmän tartunnan saaneita, vakavasti sairastuneita, sairaalahoitoon joutuneita ja kuolleita - myös nuoria - seuraa, kun P1-nimellä tunnettu koronavirusmuunnos leviää.

Muunnos lienee syntynyt Manauksessa koronan koetteleman Brasilian luoteisosassa. Nyt se on saanut jalansijaa vähintään 15:ssä Euroopan maassa, muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Tanskassa ja USA:ssa tartuntaketjuja on syntynyt ilman, että tartunnan saaneet ovat olleet ulkomailla tai että heillä olisi ollut kontakteja ulkomailta palanneisiin.

Uudesta muunnoksesta on saatu lisää tietoa, ja nyt tutkijat ovat todenneet sen suureksi uhaksi.

Brasilian muunnos on pahempi kaikin tavoin

P1 muun muassa

Manauksen asukkaita helmikuussa.

Manauksessa keskellä Amazonaksen viidakkoa noin 76 prosenttia väestöstä sairastui pandemian ensimmäisen aallon aikana. Korkea luku sai tutkijat luulemaan, että kaupunkiin kehittyisi laumaimmuniteetti. Sen sijaan siellä riehuu nyt uusi aalto – pahempi kuin ensimmäinen.

© Shutterstock

Brasiliassa P1 on levinnyt kuin kulovalkea. Maan päivittäinen koronakuolleisuus on lähes neljännes koko maailmasta, vaikka brasilialaisia on vain kolme prosenttia maapallon väestöstä.

Brasilian viranomaisten hiljattain tekemä selvitys osoittaa lisäksi, että COVID-19-tautiin kuolee yhä enemmän nuoria. Koronaan kuoli maaliskuussa noin 4 150 alle 40-vuotiasta eli kolme kertaa niin paljon kuin tammikuussa.

Mutaatio romuttaa rokotussuunnitelman

P1 havaittiin marraskuussa 2020, ja se herätti heti huolta, koska siinä oli joitakin samoista mutaatioista piikkiproteiinissa kuin Britannian ja Etelä-Afrikan muunnoksissa.

Proteiini on avain, jota virus käyttää päästäkseen soluihin. Kun avain muuttuu merkittävästi, elimistö ei enää tunnista virusta, vaikka henkilö olisi saanut tartunnan aiemminkin.

Video: Näin aiempi tartunta torjuu koronaa

Onneksi tähänastisissa Johnson & Johnsonin, Pfizerin ja AstraZenecan tutkimuksissa ei ole havaittu rokotteen tehon heikentymistä. Rokote näyttää suojaavan virukselta aiemman tartunnan vasta-aineita paremmin.

Uusi tutkimus herättää silti huolta. Tutkijat ovat löytäneet Brasilian virusmuunnoksesta version, jossa on lisää mutaatioita piikkiproteiinin N-terminus-nimellä tunnetussa osassa.

Näin koronavirus mutatoituu

Mutaatiot ovat aiheuttaneet sen, että viruksesta on kadonnut reseptoreja, joita vastaan elimistön vasta-aineet voisivat hyökätä.

Tutkijat pelkäävät, että tämä heikentää immuunijärjestelmän kykyä torjua virusta.

Ei tiedetä tarkalleen, miten P1:n mutaatiot muuttavat virusten pääsytapaa soluihin. Tutkijat toteavat kuitenkin juuri P1-muunnoksen aiheuttaneen Brasilian toisen aallon.

Brasilian tilanteen kehitys ja tartuntojen leviäminen muualle maailmaan tuo esiin sen, kuinka tärkeää on tehdä maailmanlaajuista rokotusyhteistyötä. Brasilian koronamuunnoksesta tulee nopeasti myös Euroopan koronamuunnos.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota